Bitcoin Woordenboek F.A.Q.

Op deze pagina vind je korte uitleg van verschillende Bitcoin gerelateerde begrippen. Om antwoorden snel te kunnen vinden kan je onderstaande zoekbalk gebruiken. Heb je suggesties voor nieuwe woorden of heb je onjuistheden gevonden? Laat het ons weten: info [@] crypto-valuta.nl

Populaire onderwerpen:

Zoeken:

 • Wat is een blockchain?

  Blockchain is een gedeeld en onveranderbaar digitaal logboek voor het waar alle transacties binnen het netwerk permanent worden geregistreerd. Het is uitgevonden door de pseudoniem Satoshi Nakamoto, wat een individueel persoon kan zijn of een groep mensen. Door verschillende technieken te gebruiken zoals Proof-of-Work, hashing en vele anderen maakt blockchain tot een robuust systeem.

 • Wat zijn colored coins?

  Gekleurde coins of colored coins zijn Satoshi’s op de Bitcoin blockchain die “gekleurd” zijn of op een bepaalde manier gemarkeerd zodat ze gebruikt kunnen worden voor verschillende toepassingen. Zo kan je bijvoorbeeld 1000 gekleurde coins (Satoshi’s) creëren die de aandelen van je bedrijf voorstellen. Deze kunnen vervolgens verhandeld worden als gewone Bitcoin transacties op de blockchain.

 • Wat is Bitcoin Core?

  Bitcoin core is een van de meest invloedrijke teams die momenteel werken aan de ontwikkeling van de Bitcoin software. Daarnaast is er een gelijknamig softwareprogramma waarmee je via een grafische interface direct kan communiceren met het Bitcoin netwerk. Hiervoor is wel vereist dat je de gehele blockchain hebt gedownload en gesynchroniseerd. Bitcoin Core kan je downloaden via https://bitcoin.org/
  bitcoin core

 • Wat is een multisig wallet? (Multisignature)

  Een multisignature wallet staat toe dat een Bitcoin adres kan worden beheerd door meerdere keys. Dit wordt gedaan met een n-uit-n instellen. Zo kan je er voor kiezen dat er 2 uit 3 handtekeningen nodig zijn om de tegoeden beheren, maar je kan er ook voor kiezen om 1 uit 5 of bijvoorbeeld 10 uit 10. Dit kan een veilige manier zijn om je tegoeden op te slaan en je extra handtekening te delen met een vertrouwd familielid of bijvoorbeeld een notaris of een advocaat. Multisig wallets kan je zelf aanmaken met de Core wallet maar ook door gebruik te maken van speciale wallet diensten.

 • Wat is het Lightning netwerk?

  Het Lightning Netwerk is een technologie die het mogelijk maakt voor cryptovaluta zoals Bitcoin om te schalen op een “tweede laag” naast de blockchain. Deze tweede laag opereert als een soort “cache” waar kanalen geopend kunnen worden en transacties vrijwel gratis en binnen een fractie van een seconde gedaan kunnen worden. Zodra een kanaal gesloten wordt zal de eindbalans worden weggeschreven op de eerste laag ofwel de blockchain.

 • Wat is een full node?

  Een full node kan je als gebruiker draaien door de gehele blockchain te downloaden en je te verbinden met een aantal andere nodes. Dit is de meest gedecentraliseerde manier om Bitcoin transacties te doen. Tegelijkertijd help je mee om het Bitcoin netwerk te versterken en gedecentraliseerd te houden door transacties te valideren. Een full node kan je draaien door Bitcoin core te downloaden en te installeren.

 • Deterministic wallet

  Een deterministic wallet gebruikt 12 tot 24 woorden om een “master private key” te genereren. Deze wordt vervolgens gebruikt om nieuwe private keys te creëren. Met de woorden heb je toegang tot alle wallets die je hiermee hebt gegenereerd.

 • Non-deterministic wallet

  Wallet slaat je private key op maar creëert ook private keys. Deze zijn willekeurig gegenereerd en zijn niet met elkaar gerelateerd. Backups maken van deze keys is sterk aanbevolen.

 • Mnemonic words

  Deze woorden worden gebruikt om een “master private key” te genereren voor Deterministic wallets. Dit was toegepast in Bitcoin BIP-39.

 • Wat is een UTXO?

  Dit betekent Unspent Transaction Output en dit zijn de bitcoins op de blockchain die spendeerbaar zijn. Deze kan je in block explorers herkennen aan het label “unspent”.

 • Wat is Bech32?

  Bech32 is een adresformaat en standaard voor SegWit transacties. Het biedt een aantal voordelen ten opzichte van Base58 dat gebruikt wordt door oudere Bitcoin adressen. Bech32 adressen beginnen met bc1 en zijn maximaal 90 karakters lang. Meer infomatie kan je vinden op de bip-0173 Github.

 • Wat is Graftroot?

  Schnorr signatures zorgen ervoor dat meerdere signatures kunnen worden samengevoegd in één public key. Graftroot zorgt ervoor dat er meer manieren zijn om Bitcoin te spenderen zonder dit naar de blockchain te communiceren. Slechts als er gespendeerd wordt wordt het script geverifieerd op de blockchain met een signature. De voordelen hiervan zijn dat je veel scripts kan implementeren off-chain, transacties zijn privé omdat ze niet als scripts herkend worden en dat de transacties van klein formaat zijn.