Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

Monero

Monero (XMR) is een op privacy gerichte cryptocurrency die in 2014 werd uitgebracht. Het is een open-source protocol gebaseerd op de CryptoNote-toepassingslaag en maakt gebruik van een versluierd openbaar grootboek. Dit betekent dat iedereen transacties kan verzenden of uitzenden, maar dat niemand de bron, het bedrag of de bestemming kan inzien. Een proof-of-work-mechanisme met behulp van de hash-functie RandomX wordt gebruikt om nieuwe munten uit te geven en miners te stimuleren om het netwerk te beveiligen en transacties te valideren. Monero gebruikt verschillende technologieën om anonimiteit en fungibiliteit te bereiken. Het heeft gebruikers aangetrokken die meer privacy wensen dan die andere cryptocurrencies aanbieden.

Koers
Verandering 24u
Volume 24u
Marktwaarde
Direct naar:
Details
Huidig beschikbaar
Max. beschikbaar
Start datum
Monero converter
Bezoek Bitvavo Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024

Monero Koers

De privacy coin Monero werd in 2014 op de markt gebracht. De prijs voor een XMR was destijds 2,21 euro. De munt werd in het begin steeds minder waard en had op enig moment nog maar een waarde van 38 cent. In 2016 werd Monero ineens drie keer zoveel waard en de koers bleef ongekend stijgen met als hoogtepunt bijna 345 euro in 2018. Hierna volgde een terugval, maar in 2021 schoot de koers even boven de 400 euro.

Monero bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Wat is Monero?

Op blockchain gebaseerde cryptocurrencies zoals Monero werken door transacties te groeperen in datablokken en de blokken vervolgens cryptografisch te koppelen. De keten van blokken wordt opgeslagen over een gedecentraliseerd netwerk van knooppunten en gedistribueerd als peer-to-peer gedeelde bestanden. Hoeveelheden Monero worden opgeslagen op “adressen”, dit zijn cryptografische reeksen gekoppeld aan een privésleutel die wordt gebruikt om het bedrag op het adres uit te geven. In het geval van Monero worden eenmalig stealth-adressen gegenereerd. De portemonnee van de gebruiker houdt al zijn adressen bij en telt het saldo op.

Monero is de toonaangevende cryptocurrency gericht op particuliere en censuurbestendige transacties. De meeste bestaande cryptocurrencies, waaronder Bitcoin en Ethereum, hebben transparante blockchains. Oftewel, transacties kunnen door iedereen ter wereld worden geverifieerd en/of getraceerd. Dit betekent dat de verzend- en ontvangstadressen van deze transacties mogelijk kunnen worden gekoppeld aan echte identiteiten. Monero daarentegen gebruikt verschillende privacy verhogende technologieën om een volstrekte anonimiteit van zijn gebruikers te waarborgen.

Monero is een van de cryptocurrencies die de hoge privacy van zijn munten en munthouders heeft behouden. Monero heeft een onvindbaar, veilig en privé systeem. Het doet dit om ervoor te zorgen dat overboekingen of stortingen onmogelijk te detecteren zijn. Dit gaat zelfs op voor de overboekingen die op de blockchain gedaan worden. De herkomst en de bron worden anoniem maar openbaar bewaard. Dit zorgt ervoor dat elke transactie die op Monero wordt gedaan, niet kan worden herleid tot één persoon. Monero is ook fungibel, wat betekent dat alle Monero-munten op elkaar lijken en onderling kunnen worden uitgewisseld om de privacy te waarborgen. Je kunt dus de ene munt niet van de andere onderscheiden en dat voegt een beveiligingslaag toe voor de mensen die Monero gebruiken.

Monero gebruikt ook een zogenaamd ringsignatuursysteem om zelfs de hoeveelheid overgemaakte Monero te verbergen. Daarom is Monero momenteel de meest private cryptocurrency op de markt. Mensen willen Monero cryptomunten kopen, omdat ze het liefst heel veilig willen zijn en ervoor willen zorgen dat niemand weet waar het geld vandaan komt of naartoe gaat. Monero is opgezet als een valuta die onafhankelijk van controlerende krachten zoals de centrale banken en regelgevende instanties van de overheid opereert. Een van de grootste punten van kritiek op fiat-valuta’s is dat de basis voor hun creatie en waardering transparantie ontbeert. Monero ontleent zijn waarde aan marktkrachten van vraag en aanbod en aan andere factoren in de wereldeconomie.

Veiligheid monero

Waarom je Monero wilt kopen

Miljoenen mensen overal ter wereld gebruiken Monero voor dezelfde dingen waar ander geld voor wordt gebruikt – kopen, verkopen en doneren – en het aantal gebruikers groeit snel. Iedereen die rijkdom internationaal moet overdragen, en die dit wil doen buiten het bereik van autoritaire regimes en tegen belachelijk lage kosten, zal Monero nuttig vinden als ze het nog niet gebruiken. Monero wordt ook gebruikt als belegging en als afdekking tegen inflatie.
Daarnaast zijn Monero-transacties vertrouwelijk en niet traceerbaar. In tegenstelling tot selectief transparante alternatieven (bijv. Zcash), is Monero de enige cryptocurrency waarbij elke gebruiker standaard anoniem is. De afzender, ontvanger en het bedrag van elke afzonderlijke transactie worden verborgen door het gebruik van drie belangrijke technologieën: Stealth Addresses, Ring Signatures en RingCT.

Omdat elke transactie privé is, is Monero niet te traceren. Dit maakt het een echte, fungibele valuta. Handelaren en individuen die Monero accepteren, hoeven zich geen zorgen te maken over op de zwarte lijst geplaatste of bedorven, “besmette” munten.
Monero is elektronisch geld waarmee snel en goedkoop betaald kan worden, van en naar waar ook ter wereld. Met Monero zijn er geen kosten voor bankoverschrijvingen of verrekening van cheques, geen meerdaagse bewaarperioden en geen frauduleuze terugboekingen. Omdat Monero gedecentraliseerd is, wordt het niet beperkt door een bepaald rechtsgebied en biedt het bescherming tegen kapitaalcontrole. Monero is de op tien na grootste cryptocurrency met een marktkapitalisatie van meer dan anderhalf miljard euro. Monero kan gebruikt worden:
– Als ruilmiddel voor de afwikkeling van goederen en diensten
– In digitale valutamarkten die het mogelijk maken om digitale activa te verhandelen
– Ingebed in digitale portemonnees die directe betalingen mogelijk maken

Tot slot: ook als belegging kan Monero zeer interessant (hoewel een tikje riskant) zijn. Zoals bijna iedereen wel weet, is de originele Bitcoin in minder dan een decennium van een waarde van centen naar een waarde van duizenden en duizenden dollars gegaan, heeft de aandelenmarkt volledig weggeblazen, zelfs goud en andere edele metalen, en heeft vrijwel alle andere investeringen ver overtroffen. Hoewel Monero de high van Bitcoin niet heeft bereikt, heeft het relatief goed gepresteerd, van centen tot enkele honderden dollars op zijn hoogtepunt – een behoorlijk goede investering.

Waar koop je Monero?

Monero is te koop bij verschillende exchanges en brokers, zoals Binance, Kraken en Livecoin. Hoewel niet elke opgezette cryptocurrency-uitwisseling precies hetzelfde is, is er een algemeen registratieproces dat op elk crypto-handelsplatform nogal vergelijkbaar is. Het aanmeldingsproces vereist het verstrekken van enige persoonlijke informatie (naam, adres, woonplaats) en een bevestiging van identiteit (het zogenaamde Know Your Client (KYC)-proces). In het KYC-proces dient een geldig identiteitsbewijs te worden ge-upload, soms zelfs gecombineerd met een selfie en/of een opgenomen filmpje.

Het is van het grootste belang om de opgezette account goed te beveiligen. Dit begint met een uniek en sterk wachtwoord dat nergens anders gebruikt wordt. Een goede tweede stap is om het account extra te beveiligen door middel van een zogenaamde tweestapsverificatie. Hiermee wordt er een extra beveiligingslaag toegevoegd door middel van bijvoorbeeld het invullen van een code die per SMS naar het aan het account gekoppelde telefoonnummer wordt gestuurd. Nadat het account opgezet, beveiligd en geverifieerd is, dient er geld op het account gezet te worden. Over het algemeen worden de standaard betalingsmogelijkheden overal wel geaccepteerd: bankoverschrijving, creditcards en Ideal. Afhankelijk van de gekozen exchange kunnen er transactiekosten berekend worden.

Monero bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Kenmerken Monero

We hebben een aantal kenmerken van Monero voor jou op een rijtje gezet:

Actieve community

Monero is een groeiende valuta is met een groeiende gemeenschap erachter. De gemeenschap achter Monero beweert dat het een van de beste manieren biedt om financiële informatie tegen het publieke oog te beschermen. De community is zeer actief en ook zeer betrokken bij het project, waarbij continue innovatie het doel is.

Image

Juist omdat Monero claimt absolute anonimiteit te bieden, wordt het vaak in verband gebracht met illegale transacties (bijvoorbeeld op het Darknet). Hierin ligt dan ook een van de grootste gevaren voor Monero, aangezien het risico bestaat dat handel in de munt in sommige landen verboden wordt (hetgeen reeds het geval is in onder andere Australië en Zuid-Korea).

Maximale voorraad

In tegenstelling tot traditionele valuta, heeft Monero een vast aantal munten en een geprogrammeerd inflatiepercentage. Dit zorgt ervoor dat de waarde van Monero niet kan verwateren door eindeloze geldcreatie. Het maximale aanbod van Monero is beperkt tot 21 miljoen. De munten worden gebruikt om miners te compenseren voor het onderhouden van het Monero-netwerk.

Snelle en goedkope transacties

Een voordeel van blockchains is het gebruik van automatisering. Transacties worden geverifieerd op basis van autorisatiepaden die geen handmatige inspanningen vereisen. Dit versnelt het verwerkingstempo. Transacties met Monero zijn veel goedkoper en veel sneller dan transacties met bijvoorbeeld Bitcoin. Dit komt voornamelijk door de introductie van de “Bulletproof” update van 2018.

Monero Wallet

Monero (en alle andere crypto valuta) kunnen (online) opgeslagen worden in de gekozen exchange. Hoewel deze exchanges over het algemeen veilig zijn, bestaat er toch de kans dat deze gehackt worden met als mogelijk gevolg dat de opgeslagen valuta gestolen worden. Een wallet is daarom veiliger. Monero’s officiële wallets zijn GUI Wallet en CLI Wallet, die beiden naast een veilige opslag uitgebreide extra’s bieden. Nog veiliger is het om cryptovaluta op te slaan in een Hardware Wallet, hetgeen betekent dat deze offline (en dus onbereikbaar voor hackers) bewaard worden. Compatibele Wallets voor Monero zijn Ledger Nano S, Nano X en Trezor. Monero werkt aan een eigen “dedicated” Wallet, Kastelo genaamd.

Monero wallet

Betrouwbare exchanges

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!