Tip
Koop of verkoop crypto bij Finst
X
Nieuws

Bitcoin Derivaten – Opties, Futures en ETF Tips

6 jaar geleden gepubliceerd op 05 februari, 2018

Er zijn uiteenlopende manieren om te speculeren en winst te maken op Bitcoin naast het eenvoudigweg kopen en verkopen ervan. Op deze pagina worden verschillende vormen van Bitcoin speculatie behandeld en welke diensten je hiervoor kunt gebruiken.

De informatie op deze pagina is van toepassing voor zowel de particuliere als zakelijke belegger. Let er wel op dat de koers van crypto valuta zeer volatiel is en het gebruik van financiële derivaten zeer risicovol kan zijn.

Op deze pagina worden de volgende onderdelen behandeld:

Bitcoin opties

Bitcoin opties kopen

Om verschillende redenen kan je er voor kiezen om in plaats van Bitcoin met Bitcoin opties te speculeren. Er zijn steeds meer bedrijven op de markt die hier de mogelijkheden voor hebben. Op deze pagina lees je welke soorten opties je hebt en wat de voor- en nadelen zijn van opties ten opzichte van het direct kopen van Bitcoin.

Bitcoin opties kun je gemakkelijk kopen op de Nederlandse opties en futures exchange Deribit. Dit is een snelgroeiende exchange met een snel toenemende liquiditeit. De interface van Deribit ziet er mooi uit en de website structuur is duidelijk en gebruiksvriendelijk.

Ga naar Deribit

Wat zijn Bitcoin opties?

Opties zijn “financiële derivaten” waarbij een contract wordt verkocht door een partij (de optie uitgever) aan een andere partij (de optie houder). Het contract geeft het recht, maar niet de obligatie, om Bitcoin te kunnen kopen (call) of te verkopen (put) voor een afgesproken prijs tijdens een vooraf aangegeven tijd. Bijvoorbeeld:

 • Voorbeeld Bitcoin put optie: stel je koopt een Bitcoin put optie voor om Bitcoin te kunnen verkopen voor €6000 binnen 30 dagen, met een huidige marktprijs van €5000 en je betaalt €1000 voor deze optie. Er kunnen zich drie situaties voordoen, de koers gaat omhoog, omlaag of blijft gelijk:
  • Koersstijging: als de koers met €1500 stijgt naar €6500, kan je een Bitcoin met het contract verkopen voor €6000. Dit is niet aantrekkelijk omdat dit lager is dan de marktprijs. Het voordeel is wel dat het een recht is en geen plicht, dus je maximum verlies bij put opties is de inleg van je contract.
  • Koersdaling: als de koers daalt met €1000 naar €4000, kan je een Bitcoin met het contract verkopen voor €6000. Dit prijsverschil (€6000 – €4000) minus de kosten van het contract (€1000) geeft dus een winst van €1000.
  • Koers blijft gelijk: als de koers gelijk blijft is het niet aantrekkelijk om het contract uit te voeren omdat je dan Bitcoin onder de marktprijs gaat verkopen, je verlies is dan de inleg van het opties contract dus €1000.
 • Voorbeeld Bitcoin call optie: stel je koopt een Bitcoin call optie om Bitcoin te kunnen kopen voor €5000, de huidige koers is ook €5000 en je betaalt €500 voor een call contract. De uitkomsten kunnen zijn:
  • Koersstijging: als de koers met €1500 stijgt naar €6500, kan je dus heel aantrekkelijk een Bitcoin kopen voor €5000. Trek hier je inleg van af €6500 – €5000 – €500 = €1000 winst. Gezien je inleg, €500, is dit een rendement van 100%.
  • Koersdaling: als de koers sterk daalt met €2000 naar €3000 per Bitcoin, heb je dus de optie een Bitcoin te kopen voor €5000. Dit is boven de marktprijs dus niet aantrekkelijk. Je verlies is wel beperkt tot de inleg van van het contract, dus €500 verlies.
  • Koers blijft gelijk: hier kan je een Bitcoin kopen voor dezelfde prijs als de contractprijs, dus dit is niet aantrekkelijk. Je verlies is daardoor de inleg van het contract, €500.

De voordelen van opties zijn dus dat je verlies beperkt is tot de inleg van het contract. Het nadeel ten opzichte van Bitcoin kopen is dat je altijd de “vaste lasten” hebt voor het kopen van een contract.

Onderstaand een visuele weergave van de werking van Bitcoin put- en pull opties:

Bitcoin options

Koop nu op Deribit!

Bitcoin futures

Sinds eind 2017 is het mogelijk om Bitcoin futures te verhandelen op de Amerikaanse beurs. De futures worden aangeboden door de Chicago Board Options Exchange (CBOE) en door de Chicago Mercantile Exchange (CME). Dit betekent dat het voor zakelijke partijen en professionele beurshandelaren een stuk makkelijker wordt gemaakt om te speculeren op de Bitcoin koers omdat het nu beschikbaar is op deze traditionele en bekende platformen. Ook voor de gewone Bitcoin handelaar zijn er opties om in futures te handelen.

Bitcoin futures kopen

De Bitcoin futures van de CME group zijn in Nederland te verhandelen via het handelsplatform Lynx.

Als je niet via traditionele platformen wilt beleggen en wil beleggen met aanzienlijk lagere transactiekosten kan je gebruik maken van Deribit. Dit is een Nederlands bedrijf dat Bitcoin opties en futures aanbiedt.

Wat zijn Bitcoin futures?

Een future is een ‘contract’ om de onderliggende Bitcoin te kopen of verkopen voor een specifieke prijs op een vooraf bepaald tijdstip. Als je een futures contract koopt, betekent het dat je toezegt om de afgesproken prijs voor de Bitcoin moet betalen op een vast tijdstip in de toekomst. Als je een futures contract verkoopt, zeg je eigenlijk dat je de Bitcoin verkoopt voor het afgesproken bedrag. In de meeste gevallen wordt er niet met een ‘fysieke’ Bitcoin verkocht, maar de onderliggende waarde in de betreffende fiduciaire valuta. Dit heet ook wel Cash-settled.

Andere voordelen van futures ten opzichte van het kopen van Bitcoin zijn dat je kan handelen met een hefboom. Op deze manier kan je bijvoorbeeld met de inleg van bijvoorbeeld 10% van een Bitcoin van de koersschommelingen van een hele Bitcoin profiteren. Het nadeel hiervan is wel dat er een mogelijkheid is dat je contract geliquideerd wordt en je je gehele inleg kwijt kan raken.

Bitcoin ETF’s

Wat zijn Bitcoin ETF’s?

ETF betekent Exchange-Traded Fund. Dit is een beleggingsinstrument dat zo nauwkeurig mogelijk een onderliggende index volgt. In het geval van een Bitcoin ETF betekent dit dat de waarde van de ETF de waarde van Bitcoin weerspiegelt. Dit kan een bepaalde fractie zijn, bijvoorbeeld 10%, maar de koersschommelingen zijn exact hetzelfde.

In de Verenigde Staten zijn er meerdere pogingen gedaan om een Bitcoin ETF verhandelbaar te maken op de beurs. De gebroeders Winklevoss hebben hier een poging tot gedaan maar dit is vervolgens afgekeurd door de S.E.C.. Desondanks zijn er vele partijen die het blijven proberen maar tot dusver is er in de V.S. weinig succes geboekt. Canada heeft daarentegen in Februari 2018 een goedkeuring gegeven om een blockchain ETF op de beurs te verhandelen.

Bitcoin ETN kopen

Vanuit Nederland zijn al ETN’s beschikbaar om in te beleggen via Binck. ETN betekent Exchange Traded Note en wordt verhandeld als een aandeel.

Direct Crypto ETN’s handelen op Binck

Nog niet helemaal duidelijk hoe je ETN’s kan handelen via Binck? Meld je aan en ontvang gratis een Informatiepakket thuisgestuurd!

Let op: crypto valuta kopen, handelen en het handelen van derivaten hiervan is zeer risicovol.

Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!