De term FOMO in crypto
De term FOMO staat voor Fear Of Missing Out, wat dus betekent dat je bang bent om iets te missen. Dit komt in het dagelijks leven regelmatig voor: bijvoorbeeld het meedoen aan sociale activiteiten terwijl je eigenlijk liever thuis bent, uit angst om iets leuks te missen en buitengesloten te worden.
FOMO is een verschijnsel wat ook onder invloed van social media meer is gaan groeien, omdat je constant kunt zien wat iedereen aan het doen is. Hierdoor wordt de angst om ergens niet bij te horen of niet mee te lopen met een bepaalde trend alleen maar groter.
Hoe ziet FOMO eruit in de cryptowereld?
Ook in de wereld van cryptocurrency is FOMO een veelvoorkomend begrip. In het jaar 2017 kende deze term een piek in bepaalde coins. Iedere dag brak de prijs van elke crypto valuta nieuwe records. Verschillende personen uit allerlei verschillende doelgroepen behaalden dan ook forse winst.
Om niet achter te blijven voelden veel anderen toen de drang om mee te doen aan die cryptocurrency hype, omdat je niet als enige achter wilde blijven. Stel je voor dat jij de enige belegger was zonder die winst? Dat wilde je niet meemaken! Daarnaast wisten veel beleggers dat er geen pijl op te trekken was hoe lang deze periode zou gaan duren, en dat je snel je kans moest grijpen. Dat is dus meedoen uit angst: FOMO.
Er waren toen veel projecten waar je een hoog rendement op kon behalen, ook op de korte termijn. Hierdoor spreidden beleggers hun aandacht op meerdere projecten dan normaal, en hoewel dat geen onlogische keuze was kan het wel risicovol zijn. Hoe meer je spreidt en investeert, hoe meer punten waarop het fout kan gaan.
Hoe blijf je FOMO de baas?
Om te voorkomen dat je verliezen gaat lijden als belegger door je te veel dingen op de hals te halen, is het belangrijk om boven de FOMO te staan, en te begrijpen hoe dit werkt. Als je je aan de FOMO overgeeft en bijvoorbeeld je kostbare geld in dingen investeert waar je achteraf spijt van krijgt, dan is het al vaak te laat. Stel dat er een bepaalde munt door het dak gaat en iedereen die je kent als belegger eraan mee doet, dan is het belangrijk om rationeel en kalm te blijven.
Wordt er een angst getriggerd bij je? Wanneer je in die munt dus gaat investeren, loop je de kans dat de munt blijft groeien en dat onrustige gevoel alleen maar groter gaat worden. Voorkom dat je meer en meer gaat inleggen en zoek afleiding. Wanneer je zelfs door de afleiding nog steeds de drang voelt om te investeren, dan is de kans op een ondoordachte actie kleiner en kun je vaak ook helderder nadenken.
Zijn er nog andere termen die hiermee te maken hebben? En wat betekenen ze?
Naast FOMO zijn er nog drie andere termen die te maken hebben met de angst om iets te missen of ergens te laat mee te zijn. Het gaat om de volgende drie begrippen:
FUD
Deze term staat voor Fear, Uncertainty and Doubt. Letterlijk vertaald: angst, onzekerheid. Wat het inhoudt, is dat een derde partij een bepaald gevoel over een cryptocurrency gaat verspreiden, waardoor je uit onzekerheid en twijfel mee gaat. Zo investeren mensen in iets waar ze van tevoren eigenlijk niet aan hebben gedacht.
Wanneer je bijvoorbeeld erg graag wilt investeren in een bepaalde munt, en de prijs probeert te drukken, wil je er voor een zo’n mogelijke prijs in investeren. Je verspreidt daarom valse berichten met slecht nieuws over deze munt, waardoor je probeert mensen met een gevoel van angst, onzekerheid en twijfel deze munt te laten verkopen.
HODL
HODL is een andere versie van HOLD, wat in dit geval betekent dat je een bepaalde munt vasthoudt. Dus bijvoorbeeld dat je een munt koopt en ook niet van plan bent om deze op korte termijn door te verlopen. De oorsprong van deze term is wel een apart verhaal; iemand postte in 2013 (tijdens grote opkomst van de cryptocurrency) ‘I am hodling’. Door deze misspelling is de term HODL ontstaan, al heeft het wel nog dezelfde betekenis als HOLD.
BTFD
Deze term is net wat grover dan de andere twee, en betekent ‘Buy The F*cking Dip’. De dip die hiermee bedoelt, is voor crypto’s die rood staan, wanneer er veel paniek op de markt is. Mensen zijn dan bang om crypto te kopen, uit onzekerheid dat er na de crash nog meer verlies wordt geleden. Door BTFD te verkondigen, worden mensen geënthousiasmeerd om alsnog tot aankoop over te gaan. Er wordt dus eigenlijk misbruik gemaakt van emoties, omdat de boodschapper van BTFD meer controle heeft en helderde kan nadenken dan de rest van de beleggers.
Wat is het advies omtrent FOMO en de ander genoemde termen?
Probeer als belegger je niet gek te laten maken door de onzekerheid en twijfel, en niet roekeloos te investeren in dingen waar je minder verstand van hebt. Hoe verleidelijk ook iets lijkt, als de berichten te onzeker zijn is de kans op verlies groter dan winst. Lees je als belegger eerst goed in het product, en ga van daaruit kijken naar de mogelijkheden.

- NL website
- Groot aanbod
- Accepteert iDeal
Reacties (0)