Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

Bitfinex

Details
Handelsvergoeding
0.20
Betaalmogelijkheden
Aantal currencies
22
Beoordeling exchange
7.2 / 10

Bitfinex review

Cryptocurrencies vormen geregeld het hoofdonderwerp van interessante gesprekken. Steeds meer mensen lijken de voordelen van deze digitale valuta’s in te zien. Wanneer je graag wilt participeren in de cryptomarkt, kun je terecht bij een zogeheten exchange. Dit is een digitale handelsplek waar kopers en verkopers van digitale valuta’s elkaar treffen. Een voorbeeld van een veelgebruikte exchange is Bitfinex. Misschien vraag je jezelf af of deze exchange iets voor je is. Onderstaande review van Bitfinex kan je hierover wellicht meer duidelijkheid geven.

Over Bitfinex

Bitfinex werd in 2012 opgericht. Daarmee was het een van de eerste exchanges ooit. Het behoort tot een uiterst select groepje van doorgewinterde exchanges die vandaag de dag nog bestaan. Het zal je niet verbazen dat wereldwijd erg veel mensen handelen in cryptomunten bij Bitfinex. In 2016 was deze exchange zelfs verantwoordelijk voor ongeveer 10% van alle beurstransacties in Bitcoins wereldwijd. Omdat het bedrijf in Hong Kong is gevestigd, lijkt de focus met name te liggen op de Aziatische markt. Ook voor Nederlandse gebruikers kan het platform echter zeer interessant zijn.

De complete beoordeling

– Betrouwbaarheid: 8. Bitfinex is een betrouwbare partij voor de handel in cryptocurrencies.
– Veiligheid: 6. De exchange is betrokken geweest bij een beveiligingslek, maar dit is netjes gecompenseerd.
– Aanbod valuta’s: 9. Het aanbod van Bitfinex is ruim en zal voor veel beleggers volstaan.
– Betaalmogelijkheden: 6. Betalen kan met creditcard of bankoverschrijving, maar niet met iDEAL.
– Gebruikersgemak: 7. Bitfinex biedt een geavanceerde handelsomgeving die handig in het gebruik is.
– Support: 7. Contact opnemen kan 24/7 via het contactformulier of de live chat.

Prestaties van Bitfinex

Het team achter Bitfinex lijkt het belangrijk te vinden om een platform aan te bieden dat veel mogelijkheden biedt en flink aanpasbaar is. Zo kun je veel ordertypes gebruiken, is de interface aan te passen en biedt het platform je onder meer de mogelijkheid tot margin trading. Anders dan bij andere exchanges ligt de focus minder op het aanbieden van een ultra-minimalistisch platform.

Is Bitfinex betrouwbaar?

Bitfinex lijkt een betrouwbare partij te zijn. Het feit dat de exchange al erg lang bestaat, is in elk geval een gunstig teken. Daarnaast wordt het op dagelijkse basis door erg veel beleggers gebruikt. Wanneer Bitfinex zeer onbetrouwbaar zou zijn of zich bezig zou houden met niet-wettelijke zaken, zou dit inmiddels al lang aan het licht zijn gekomen. De exchange lijkt niet betrokken te zijn geweest bij (verwijtbare) schandalen. Al met al zijn er niet echt redenen te bedenken om aan de betrouwbaarheid van Bitfinex te twijfelen.

Hoe veilig is Bitfinex?

In de eerste jaren van Bitfinex was er weinig reden om te twijfelen aan de veiligheid van het platform. Dit veranderde echter in 2016. Via een relatief ernstig beveiligingslek werd $72 miljoen aan Bitcoins (BTC) van gebruikers buitgemaakt. Hierdoor gingen veel beleggers negatief naar de veiligheid van de exchange kijken. Bitfinex heeft echter redelijk doortastend op het lek gereageerd. De exchange heeft een eigen token geïntroduceerd die de waarde van precies $1 vertegenwoordigde. Deze tokens zijn vervolgens gedistribueerd aan iedereen die geld was verloren. Dit bleek voor de meeste beleggers een bevredigende compensatie. Verder heeft Bitfinex zich sindsdien actief ingezet om het platform veiliger te maken. De grootste verandering was de introductie van twee-factor-authenticatie middels UbiKey. Daarnaast worden IP-adressen voortaan bewaakt.

Welke cryptovaluta’s zijn er bij Bitfinex?

In totaal biedt Bitfinex meer dan 140 cryptocurrencies in 300 paren aan. Het aanbod is dus erg ruim, maar niet gigantisch. Voor bijna alle beleggers is het aanbod echter meer dan toereikend. In de praktijk handelen de meeste beleggers immers slechts in een beperkt aantal cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum, Litecoin en Cardano. Je vindt bij Bitfinex ook kleinere cryptocurrencies zoals pNetwork, 0chain, Bitkan en Pluton. Daarnaast kun je hier ook handelen in derivaten op cryptocurrencies. Je kunt dan gebruikmaken van een hefboomwerking van maximaal 100x.

Op welke manieren kan ik betalen?

Betalen op Bitfinex kan slechts middels creditcard of bankoverschrijving. Deze mogelijkheden zijn voor de meeste beleggers toereikend. Betalen met iDEAL of PayPal is niet mogelijk. Als het gaat om betaalmethodes lijkt deze exchange dus minder aan te bieden dan concurrenten. Dat heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met zijn focus op de Aziatische markt. Je kunt pas stortingen in fiatgeld doen wanneer je account volledig is geverifieerd. Hetzelfde geldt overigens voor het opnemen van fiatgeld. Het is ook mogelijk om met cryptocurrencies te betalen. Je kunt deze crypto kopen op het platform van Bitfinex, maar je kunt deze ook overplaatsen vanuit een andere wallet.

Is Bitfinex makkelijk te gebruiken?

In hoeverre Bitfinex gemakkelijk te gebruiken is, hangt af van je expertiseniveau. Als beginnende belegger zul je in de meeste gevallen baat hebben bij een minimalistisch platform zonder al te veel mogelijkheden. Bitfinex biedt dit niet aan. Het platform is erg logisch ingedeeld en werkt goed, maar is toch vrij compleet en daarmee complex voor een beginnende handelaar. Het platform lijkt dan ook meer geschikt te zijn voor iemand die al iets meer ervaring heeft. Het is niet onmogelijk om als beginnende handelaar op Bitfinex te handelen, je zult alleen wel even moeten wennen. Om zonder een account aan te maken een beeld te krijgen van de handelsomgeving kun je op de website op ‘View Demo’ drukken. Je komt dan terecht in een demo-omgeving waarin je functies kunt uitproberen.

Hoe is de support bij Bitfinex?

Bitfinex stond een tijdje bekend als een exchange met een praktisch waardeloze klantenservice. Het was niet mogelijk om te chatten of te bellen, je kon alleen een contactformulier invullen. Met een beetje pech duurde het soms erg lang voordat je antwoord kreeg. Bitfinex heeft hier echter wat aan gedaan. In april 2021 introduceerde het bedrijf een live chatfunctie die van maandag tot en met vrijdag tussen 11:00 AM UTC en 15:00 PM UTC te bereiken is. Dit lijkt een stap in de goede richting te zijn. Contact opnemen via het contactformulier, wat feitelijk neerkomt op mailen, kan nog altijd 24/7. De klantenservice spreekt Engels, traditioneel Chinees, Russisch en Spaans.

Highlights uit de beoordeling
  • Ruim aanbod
  • Complete handelsomgeving
  • Fijne app
  • Geen iDeal
  • Complex platform voor beginners

Wat bedragen de fees bij Bitfinex?

Bitfinex hanteert een kostenstructuur waarbij er verschil wordt gemaakt tussen ‘maker fees’ en ‘taker fees’. Je bent een maker wanneer je een cryptocurrency aanschaft tegen een andere prijs dan de koers. Hierdoor verander je de koers. Je bent een taker wanneer je de actuele koershoogte neemt voor wat die is. Een taker zal zijn of haar order direct vervuld zien worden, waar een maker vaak even moet wachten. Als maker krijg je te maken met maximaal 0,1% en als taker met maximaal 0,2% handelskosten. Bij grotere transacties (boven de $500.000), wordt het percentage verlaagd.

Bitfinex Fees

Bitfinex wallet

Elk Bitfinex-account is gekoppeld aan drie ingebouwde wallets. De eerste wallet is een zogeheten exchange wallet. Tokens die je via het platform koopt, worden hier automatisch in geplaatst en beheerd door Bitfinex. Je exchange wallet is gemakkelijk online in te zien, zodat je altijd de voortgang van je cryptoposities kunt volgen. Daarnaast is aan je Bitfinex-account een margin wallet gekoppeld. Deze wordt gebruikt voor de handel in derivatieve producten. Je kunt op deze afgeleide producten long gaan (speculeren op een koersstijging) of short gaan (speculeren op een koersdaling). De laatste wallet die in je account zit ingebouwd, is de funding wallet. Deze dient als een soort onderpand voor de posities die je hebt in derivatieve producten. Bij deze producten krijg je immers te maken met een hefboomwerking. Dit komt feitelijk neer op een lening. Wanneer je je slechts bezighoudt met de handel in echte cryptocurrencies, is alleen de exchange wallet relevant.

Bitfinex Wallet

De app van Bitfinex

Bitfinex heeft een mobiele app. Deze kun je downloaden in de iOS App Store of de Google Play Store. Hij draait dus op praktisch alle mobiele apparaten. Wanneer je de app voor het eerst opent, wordt je gevraagd in te loggen. Wanneer je op het kruisje rechts bovenin drukt, kun je het platform inzien zonder in te loggen. Zo kun je alvast beoordelen of het wat voor je is. De interface lijkt erg op die van de website en voelt daardoor direct vertrouwd aan. Via de navigatiebalk onderin het scherm kun je een aantal handige functies van de app bereiken. Bij ‘Trading’ vind je een overzicht van alle cryptocurrencies en kun je deze aanschaffen. Het is ook mogelijk om in de app je wallets in te zien. Zo heb je, waar je ook bent, altijd toegang tot je wallet. De app werkt erg soepel en logisch, maar kan voor beginnende gebruikers wat overweldigend zijn.

Bitfinex app

Conclusie

Bitfinex is een grote naam als het gaat om cryptocurrency exchanges. Door de jaren heen heeft deze exchange zich neer weten te zetten als een professionele en betrouwbare partij in cryptoland. In 2016 heeft het bedrijf wat schade opgelopen als gevolg van een beveiligingslek, maar Bitfinex heeft de verloren tegoeden netjes gecompenseerd en de beveiliging van het platform aangescherpt. Deze exchange is met name erg prettig in het gebruik voor gevorderde gebruikers. Het platform is voorzien van alle nodige functionaliteiten en laat zich gemakkelijk bedienen. Hetzelfde geldt voor de app. Voor beginnende gebruikers kan de exchange wat té compleet zijn. Desalniettemin kun je het altijd proberen, eventueel via de demo-functie van het platform.

Hoe handel je bij Bitfinex?

Heb je al een beetje ervaring met de handel in cryptocurrencies? Dan kan Bitfinex een erg prettige exchange voor jou zijn. Hij doet precies wat hij moet doen en voorziet je van veel relevante functionaliteiten, onder meer op het vlak van technische analysemogelijkheden.

Account aanmaken bij Bitfinex

Om bij Bitfinex een account aan te maken, navigeer je op de website of in de app naar de groene knop ‘Sign Up’. Je moet vervolgens een aantal gegevens invullen. Je kunt een eigen gebruikersnaam en wachtwoord kiezen. Daarnaast moet je je e-mailadres invullen en wordt vereist dat je wachtwoord sterk genoeg is. Wanneer je eenmaal een account hebt, kun je zelf kiezen welke aanvullende beveiligingsmaatregelen je wilt activeren. Het is sterk aan te raden om op zijn minst twee-factor-authenticatie te activeren. Daarnaast zul je je identiteit met twee identiteitsbewijzen moeten aantonen wanneer je fiatgeld wilt storten of opnemen.

Voor het eerst geld storten

Stortingen in fiatgeld vereisen een volledig geverifieerd account. De verificatie kan bij Bitfinex soms wat lang duren en neemt gemiddeld een paar werkdagen in beslag. Wanneer dit in orde is, kun je geld storten in USD, EUR, GBP, JPY en CNH. Dit kan via de sectie ‘deposit’ van de website. Via deze zelfde omgeving kun je ook cryptocurrencies storten. Je kiest zelf in welke wallet deze terechtkomen. De exchange wallet wordt het meeste gebruikt.

Bankoverschrijving
Geld storten kan middels een bankoverschrijving. Navigeer naar je wallet en naar de sectie ‘deposit’ van het platform. Kies voor een storting middels ‘Bank transfer’. Het platform zal je voorzien van de nodige informatie om de storting rond te maken, waaronder een IBAN.

Creditcard
Het is het gemakkelijkst om te betalen met creditcard. Je hoeft dan alleen de relevante gegevens van je kaart in te vullen. Een creditcard kan ook worden gebruikt om direct aankopen te doen. Houd rekening met eventuele aanvullende kosten die worden gerekend door je bank.

Zo koop jij je eerste cryptovaluta

Is je account in orde? Dan kun je nu je eerste cryptovaluta aankopen. Een leuk moment, maar hoe gaat het in zijn werk? Het is vrij simpel. Navigeer naar ‘Trading’ en kies de cryptocurrency die je wilt aanschaffen. De valuta’s worden gepresenteerd in paren, bijvoorbeeld BTC/EUR. Dit houdt in dat Bitcoins worden verhandeld tegen euro’s. Je kunt filteren op je favoriete paar of de zoekfunctie gebruiken. Wanneer je op een valuta drukt, word je doorgeleid naar de handelsomgeving. Kies hier welk ordertype je wilt gebruiken. Gebruik een market-order wanneer je wilt dat de order direct wordt uitgevoerd. Bepaal de hoeveelheid en rond de koop af door op de groene knop ‘Buy’ te drukken.

Zo kun jij je cryptomunten verkopen

De verkoop van cryptocurrencies gaat via dezelfde handelsomgeving als de aankoop ervan. Kies de cryptocurrency die je wilt verkopen en voer de hoeveelheid in. Uiteraard hoef je niet een gehele positie in één keer te sluiten. Het is mogelijk om een gedeelte te sluiten en een gedeelte door te laten lopen. Druk op de rode knop ‘Sell’ om de verkoop te realiseren.

Veelgestelde vragen over Bitfinex

Is Bitfinex geschikt voor technische analyses?

Het platform van Bitfinex is geschikt om technische analyses mee uit te voeren. Op het platform zijn namelijk grafieken vanuit Tradingview te zien. Je krijgt dus de mogelijkheden van Tradingview zoals je die gewend bent, binnen de handelsomgeving van Bitfinex. Zo kun je indicatoren toevoegen en trendlijnen trekken en hier vervolgens direct op handelen. Bitfinex kan niet worden gekoppeld aan MetaTrader 4.

Hoe kan ik betalen met iDEAL op Bitfinex?

Bij Bitfinex kun je geen cryptocurrencies aankopen met iDEAL. Er is echter wel een omweg mogelijk. Je kunt een account aanmaken bij een andere exchange waar je wel met iDEAL kunt betalen. Daar kun je je favoriete tokens aankopen om deze vervolgens over te plaatsen naar je Bitfinex (exchange) wallet. Zo heb je digitale valuta gekocht met iDEAL die staan in je Bitfinex wallet, zonder dat deze exchange daadwerkelijk betalingen met iDEAL accepteert.

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!