Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

Ripple (XRP)

De XRP is een populaire cryptocurrency die het mogelijk maakt om transacties te verrichten binnen het netwerk van Ripple. De doelstelling van Ripple is de huidige financiële industrie open te breken, zodat de XRP munt kan worden gebruikt voor dagelijkse transacties. Transacties zouden zo veel sneller moeten verlopen, terwijl overbodige kosten worden vermeden. Ripple is ambitieus, maar lijkt zijn vruchten af te werken. Met een indrukwekkende lijst aan samenwerkingen mag Ripple (en daarmee de XRP) zich een van de grootste cryptocurrencies noemen. De XRP betreft echter allesbehalve een mainstream cryptocurrency. Zo wijken de ontwikkelaars bijvoorbeeld af van het principe van decentralisatie en beogen ze niet een alternatief op fiatgeld te vormen. Op deze pagina lees je alles over Ripple (XRP) en hoe je de crypto kunt kopen.

Koers
Verandering 24u
Volume 24u
Marktwaarde
Direct naar:
Details
Huidig beschikbaar
Max. beschikbaar
Start datum
Ripple (XRP) converter
Bezoek Bitvavo Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024

Ripple (XRP) Koers

Eind 2013 was het voor het eerst mogelijk om te handelen in crypto XRP munten. De prijs bleef echter verwaarloosbaar laag. Pas in 2017 ging de koers een klein beetje omhoog. Sindsdien heeft één Ripple bijna nooit meer minder dan 20 cent gekost. In 2018 is een korte piek te zien. Deze was het gevolg van geruchten dat Ripple een nieuw product zou introduceren, xRapid. De uiterst hoge prijs bleek echter niet houdbaar, waardoor de koers van de XRP snel weer daalde en daarna stabiliseerde. Wanneer het beste moment is of was om Ripple te kopen, is dus wisselend.

Ripple (XRP) bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Wat is Ripple (XRP)?

Opmerking vooraf: er is een wezenlijk verschil tussen Ripple enerzijds en XRP anderzijds. Ripple is een bedrijf dat transacties tussen banken wil versnellen en wel door middel van zijn eigen crypto valuta XRP. Je moet XRP dus zien als de token die behoort tot de meer omvattende blockchain van Ripple. In de praktijk worden de termen XRP en Ripple echter geregeld door elkaar heen gebruikt.

Ripple wil dus het betalingsverkeer tussen banken stroomlijnen. Dit werkt als volgt. Wanneer je een internationale betaling wilt doen en jouw bank samenwerkt met Ripple, koopt deze eerst XRP aan. Vervolgens verstuurt de bank de XRP tokens naar de bank van de ontvanger. Als de tokens binnen zijn, verkoopt de ontvangende bank de XRP tokens voor de gewenste valuta. De ontvanger ontvangt zijn of haar geld dus alsof er sprake was van een reguliere overboeking zonder gebruik te maken van XRP. Deze werkwijze maakt XRP uniek. De meeste cryptocurrencies zijn bedoeld als alternatief voor fiatgeld, maar XRP moet dit geld juist aanvullen.

De toegevoegde waarde zit hem vooral in de snelheid. Een internationale transactie kan veel tijd in beslag nemen, doordat er veel tussenpartijen in het systeem zitten. Zo gaan internationale betalingen nooit rechtstreeks naar de ontvanger, maar zitten er praktisch altijd een aantal banken tussen. Dit kost tijd, maar ook geld. Alle partijen brengen immers kosten in rekening. Wanneer jouw bank gebruikmaakt van het netwerk van Ripple en daarmee van de XRP token, zijn al deze tussenpartijen overbodig en dat maakt de kosten lager. Bijkomend voordeel voor de ontvanger is dat hij of zij het geld sneller binnen heeft. Een echte win-winsituatie.

Wat is XRP?

Waarom je Ripple (XRP) wilt kopen

Ripple (XRP) crypto kopen kan om verschillende redenen interessant zijn. Zo doet XRP op het vlak van veiligheid en betrouwbaarheid niet onder voor de oppermachtige Bitcoin. Het is dan ook niet vreemd dat er inmiddels al erg veel banken zijn aangesloten bij het netwerk van Ripple. Een andere reden om Ripple tokens te kopen, is de hoge snelheid van de transacties (ongeveer 1000 per seconde). Verder is XRP makkelijk in het gebruik. Er is geen technische expertise vereist.

Bovendien zijn de transacties uiterst goedkoop. De gemiddelde internationale transactie is relatief duur, maar Ripple hanteert verwaarloosbaar lage kosten. Zo zullen internationale betalingen die via XRP verlopen bijna gratis zijn. De verzender verliest effectief minder geld en er gaat minder geld verloren aan de top van grote banken. Dit zou een goede reden kunnen zijn om Ripple te kopen.

Waarom je XRP wilt kopen

Waar koop je Ripple (XRP)?

Ripple is een zeer populaire cryptocurrency die je bij bijna alle exchanges kunt kopen. Let bij je keuze voor een platform op zaken als transactiekosten, betrouwbaarheid, analysemogelijkheden en klantenservice.

Heb je een platform gevonden, dan is de volgende stap een account aanmaken. Dit kan in de meeste gevallen simpel op een webpagina of via een app. Het is belangrijk dat je alle gegevens naar waarheid invult. Kies daarbij een sterk wachtwoord, net zoals je dat doet voor je bank. Je gaat immers cryptogeld in je account opslaan.

Wanneer je eenmaal een account hebt en deze is geverifieerd (bijvoorbeeld via mail) kun je er geld op storten, in veel gevallen via iDEAL of een bankoverschrijving. In het laatste geval kan de verwerking wel meer tijd kosten. Staat het geld eenmaal op je account, dan kun je XRP gaan aankopen. Zoek Ripple (XRP) op en schaf de gewenste hoeveelheid aan.

Ripple (XRP) bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Kenmerken Ripple (XRP)

Ripple (XRP) vormt een nuttige aanvulling op de reguliere betalingssystemen die werken met fiatgeld. Het onderscheidt zich in die zin erg van andere cryptocurrencies en netwerken.

Gecentraliseerd

Een bijzonder kenmerk van XRP is het centrale karakter. De meeste cryptocurrencies kun je ‘minen’, maar de uitgifte van XRP is gecentraliseerd. De tokens worden dus uitgegeven door Ripple zelf. In totaal bestaan er 100 miljard XRP tokens. Een groot deel hiervan is al in gebruik.

Aanvulling op fiatgeld

Waar de meeste cryptocurrencies een afkeer hebben van fiatgeld, heeft Ripple juist een concept bedacht om de werking van fiatgeld te stroomlijnen. XRP is dus geen rechtstreeks alternatief op fiatgeld, maar een behulpzame token bij de transacties die in fiatgeld worden verricht.

Snelle en goedkope transacties

Internationale betalingen en overboekingen kosten veel tijd en geld, doordat de transacties via veel banken als tussenpartij verlopen. Wanneer jouw bank met XRP werkt, worden transacties sneller en goedkoper verricht. Dit is fijn voor zowel de verzender als de ontvanger.

Investering

XRP van Ripple heeft een daadwerkelijke meerwaarde voor de wereld van vandaag en morgen. Het feit dat veel banken al van XRP gebruikmaken, is hiervan het concrete bewijs. De kans is aanwezig dat er nog veel meer banken zullen volgen terwijl Ripple het netwerk door-ontwikkelt. Hierom kan XRP een interessante investering vormen.

Ripple (XRP) Wallet

Wanneer je Ripple wilt kopen, zal je ook moeten nadenken over de wijze van opslag. Je kunt je kostbare XRP tokens onder meer via een platform of een app (online) in een zogeheten ‘hot wallet’ bewaren. Dit is wellicht prettig voor actieve handelaren. Je kunt ze ook fysiek opslaan in een ‘cold wallet’, over het algemeen op een USB-stick. Een dergelijke cold wallet is niet te hacken, maar je moet hem vooral ook niet kwijtraken. Een cold wallet kan een prettige oplossing zijn als je XRP als een langetermijninvestering ziet.

Wallet XRP

Veelgestelde vragen over XRP (Ripple)

Ripple (XRP) is een populaire cryptocurrency en behoort dan ook tot het standaardaanbod van veel exchanges. Voor welke exchange je moet kiezen, hangt mede af van jouw persoonlijke wensen. Vergelijk exchanges bijvoorbeeld op het vlak van gebruiksgemak, handelskosten en het aanbod naast XRP. Veel modernere, vaak Nederlandse, exchanges ondersteunen betalingen met iDEAL. In de meeste gevallen kun je hoe dan ook met creditcard of (SEPA) bankoverschrijving betalen.

In totaal heeft Ripple 100 miljard XRP-tokens gegenereerd. Dit betreft een maximum. Er zullen in principe dus nooit meer dan 100 miljard tokens in omloop komen. Dit maximum aan XRP-tokens ligt behoorlijk hoog in vergelijking met bijvoorbeeld Bitcoin, met een maximum van 21 miljoen tokens. Veel XRP-tokens zijn al in omloop. Dit maakt dat Ripple een van de grootste cryptoprojecten van het moment is.

Ripple (XRP) wordt door veel investeerders gezien als een relevant en daarmee nuttig project. Een groot voordeel van Ripple is dat het aansluit op de huidige infrastructuur van betaalsystemen. Zo worden cryptocurrency’s niet direct gezien als hét gouden alternatief op fiatgeld, maar juist als een zinnige aanvulling. Zeer veel financiële instellingen wereldwijd maken al gebruik van de mogelijkheden van Ripple. Dit is een groot voordeel, omdat het project hiermee heel wat gewicht heeft in de financiële wereld. Andere voordelen zijn de snelle en goedkope transacties en de veiligheid van het netwerk.

In de afgelopen jaren heeft Ripple een stabiele infrastructuur weten te ontwikkelen waar inmiddels veelvuldig gebruik van wordt gemaakt. In de toekomst blijft het van belang dat Ripple alle samenwerkingen volhoudt en dat het netwerk voldoende stabiel blijft. Hierbij speelt de concurrentie een wezenlijke rol. Ontstaan er betere alternatieven, dan kunnen financiële instellingen hierop overstappen. Helaas kan niemand de toekomst van de financiële wereld en daarmee Ripple voorspellen. Het is daarom vooral belangrijk om de ontwikkelingen omtrent Ripple (XRP) op de voet te volgen.

Betrouwbare exchanges

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!