Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

Ethereum

Het Ethereum is al jaren de op één na grootste digitale coin. Alleen de Bitcoin vertegenwoordigt meer kapitaal op de cryptomarkt. Dat de Ethereum munt zoveel belangstelling geniet van beleggers, komt vooral door de voortreffelijke functionaliteit van de Ethereum blockchain. Het platform wordt actief gebruikt voor DApps, smart contracts en ICO’s van nieuwe cryptovaluta. Zelfs de Europese Investeringsbank plaatste voor €100 miljoen aan obligaties op de Ethereum blockchain. Om ook in de toekomst explosief te blijven groeien, zit het platform sinds december 2020 in een geleidelijke upgrade naar Ethereum 2.0.

Koers
Verandering 24u
Volume 24u
Marktwaarde
Direct naar:
Details
Huidig beschikbaar
Max. beschikbaar
Start datum
Website
Ethereum converter
Bezoek Bitvavo Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024

Ethereum Koers

De Ethereum munt wordt ook wel ether coin genoemd en heeft als valutateken ETH. De munt werd bij de ICO (juli 2014) voor €0,23 aangeboden aan initiële investeerders. Bij de start van het Ethereum platform (juli 2015) was de koers al hoger dan €1. Twee jaar later had 1 ETH een waarde van €200. Tijdens de sterke crypto-run van januari 2018 passeerde de ether de €1000 en in mei 2021 de €3000. Beleggen in Ethereum is echter niet zonder risico. De ETH koers is vrij volatiel en beleeft naast de algemene pieken en dalen op de cryptomarkt regelmatig ook zijn eigen op- en neergangen.

Wat is Ethereum

Ethereum is een digitale valuta die je rechtstreeks met anderen kunt uitwisselen. Er komt dus geen bank of creditcardmaatschappij aan te pas, en ook geen andere centrale instelling zoals PayPal, iDEAL of Bancontact. Onderlinge transacties met het Ethereum worden net als bij de Bitcoin bijgehouden in een open decentraal grootboek, beter bekend als een blockchain. Het belangrijkste verschil tussen het Ethereum en de Bitcoin is dat de Ethereum blockchain niet alleen wordt gebruikt voor de boekhouding van de munt. Het platform ondersteunt ook een uitgebreid netwerk van andere decentrale toepassingen.

Eigenlijk is het niet helemaal correct om de valuta Ethereum te noemen. Ethereum is de naam van het platform waarop de blockchain technologie wordt gebruikt. De naam van het betaalmiddel binnen dit netwerk is ether. Als je coins koopt, krijg je dus ether coins en geen Ethereum. Omdat de namen door vrijwel iedereen (cryptobeurzen, apps, nieuwssites) door elkaar worden gebruikt, heeft het weinig zin om te proberen het correct te doen. Ook ETH, het valutateken van ether, wordt veel gebruikt als naam voor de cryptomunt.

Ethereum is in 2013 door de Canadees-Russische computerprogrammeur Vitalik Buterin ontwikkeld als een flexibel, multifunctioneel platform. Op de blockchain kan continu nieuwe code worden geschreven die bestand is tegen fraude en censuur. De financiering voor het Ethereum project startte in de zomer van 2014 via een crowdsale. Buterin had inmiddels de steun van een ijzersterke groep
van acht medeoprichters, waaronder Gavin Wood (ex Microsoft) en de Georgische wiskundige Charles Hoskinson. Ethereum werd gepresenteerd als een platform dat op termijn een volledige decentrale economie zal dragen. Gavin Wood beschreef de blockchain zelfs als ”één computer voor de hele planeet”. Met de initiële coin offering van Ethereum, de tweede ICO ooit, werden tegen een koers van 2000 ETH voor 1 Bitcoin ongeveer 60 miljoen ether coins uitgegeven.

Het Ethereum platform ging op 30 juli 2015 officieel van start en werd met groot enthousiasme ontvangen door ontwikkelaars van DApps. Decentrale applicaties kunnen met lage operationele kosten gebruikmaken van de Ethereum blockchain. Op dit moment draaien al meer dan 3000 DApps op het platform. Hiertussen vind je naast crypto exchanges als IDEX, BloctoSwap en SushiSwap ook algemene marktplaatsen als OpenSea, Rarible en Foundation. Ethereum ondersteunt ook allerlei DApps voor games, beleggen, gokken, verzamelen en sociaal netwerken.

De Ethereum open source blockchain blijkt vooral ook interessant te zijn als basis voor nieuwe cryptovaluta. In de afgelopen jaren zijn tienduizenden tokens gebouwd op de compatibiliteitsstandaard van het ETH platform. Heel wat van deze cryptomunten zijn een vroege dood gestorven of bleken scams te zijn, maar ook veel cryptomunten zijn met enthousiasme ontvangen door ervaren handelaren en investeerders. In de top 10 van cryptomunten met de grootste marktkapitalisatie zitten tegenwoordig naast het Ethereum nog vier op Ethereum gebaseerde coins (Binance Coin, Chainlink, Uniswap en Tether).

Ethereum is de pionier voor het ondersteunen van smart contracts binnen de blockchaintechnologie. Met een smart contract sluit je een overeenkomst met andere partijen en laat je deze automatisch uitvoeren door de blockchain. Hierdoor is geen vertrouwde tussenpersoon meer nodig. Nadat een smart contract afgesloten is, kan het door niemand meer worden gewijzigd of opengebroken.

Een Proof of Work (PoW) algoritme garandeert de betrouwbaarheid van de Ethereum blockchain. Onafhankelijke partijen, verspreid over de gehele wereld, valideren ether transacties in het openbare decentrale grootboek. Deze onafhankelijke partijen zijn de zogenoemde Ethereum miners. De blockchain boekhouding draait dus simultaan op tienduizenden verschillende computers. Voor elke validatie van een transactie ontvangt een miner een minieme hoeveelheid ETH uit de reserve.

Aan het begin van 2021 waren er ongeveer 115 miljoen ether munten in omloop. Hiervan werden er 60 miljoen bij de ICO toegewezen aan investeerders en 12 miljoen aan het ontwikkelfonds van het platform. De resterende circa 43 miljoen ETH is in de voorbije jaren als blokbeloning uitgegeven aan miners. Naar schatting wordt elke 14 seconden een nieuw ether blok gemijnd. Er is geen maximum aan het aantal Ethereum coins, zoals wel het geval is bij de Bitcoin. De ontwikkelaars wilden voorkomen dat een vast budget de groei van het netwerk in de weg zou staan. Het uitgiftepercentage van ETH blokken wordt bepaald op basis van consensus. Het is niet mogelijk om nieuwe Ethereum coins voor andere doelen dan mining te bestemmen.

Ethereum Wereldwijd bekend

Waarom je Ethereum wilt kopen

Ethereum is, precies zoals de oprichters het beloofd hadden, uitgegroeid tot een enorm wereldwijd netwerk van onafhankelijke computers die als één computer samenwerken. Dit maakt de ether coin bijzonder relevant. Je kunt hem ook buiten het Ethereum platform gebruiken, bijvoorbeeld als betaalmiddel bij grote webwinkels voor elektronica of kleding. Ook in Nederland en België kun je bij steeds meer webshops, fysieke winkels en horecagelegenheden met het Ethereum afrekenen. Betalingen in ETH zijn aanzienlijk sneller dan met de Bitcoin en hebben lagere transactiekosten.

Denk je erover om in Ethereum te beleggen? Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar het koersverloop van de ETH ziet er gunstig uit. Bij de introductie in 2014 zou je voor 100 ether coins ongeveer €25 hebben betaald. Zo’n zeven jaar later, op 6 mei 2021, hadden deze 100 ether coins een marktwaarde van €300.000. De totale marktwaarde van de voorraad Ethereum die in omloop is, bedroeg in mei 2021 ongeveer €400 miljard. Daarmee was de Ethereum economie op dat moment al bijna half zo groot als die van Nederland.

Sinds december 2020 voeren de ontwikkelaars van het platform een geleidelijke upgrade uit naar Ethereum 2.0. Het belangrijkste doel is een enorme verbetering van de schaalbaarheid. Dit moet de blockchain veranderen van een redelijk vlotte tweebaansweg naar een supersnelweg met meer dan tien banen. Hiervoor zal de blockchain beveiliging overschakelen van een Proof of Work algoritme naar een Proof of Stake consensus mechanisme. Validatie van transacties zal niet langer door miners worden uitgevoerd, maar door houders van delen van het Ethereum blok waarin een transactie gebeurt. Proof of Stake verhoogt niet alleen de betrouwbaarheid van de validatie, maar maakt ook meer transacties per seconde mogelijk. Het maximum gaat van de huidige 15 transacties per seconde naar duizenden transacties per seconde. Door het aanzienlijk lagere energieverbruik zorgt PoS ook voor lagere transactiekosten.

De upgrade naar Ethereum 2.0 zal geen gevolgen hebben voor de ether coins die je nu bezit. Ze behouden hun beleggingswaarde en stijgen of dalen normaal door. Je kunt ze binnen het verbeterde netwerk ook even makkelijk blijven gebruiken voor zowel huidige als nieuwe toepassingen. Het enige wat je van de wijzigingen op het platform zult merken, is dat transacties met ether sneller en goedkoper verlopen. Er zullen ook veel meer DApps en andere toepassingen beschikbaar komen. ETH 2.0 zal gefaseerd uitgerold worden over een periode van enkele jaren. Met deze upgrade belooft Ethereum nog lang de grootste en meest leidende crypto economie te blijven.

Ethereum gunstig koersverloop

Waar koop je Ethereum?

Ether munten worden bij haast alle crypto exchanges verkocht. De bekendste is waarschijnlijk de beursapp Robinhood, maar die is niet beschikbaar voor Europese gebruikers. Op andere grote internationale handelsplatformen, zoals Binance en Coinbase, kun je wel gewoon vanuit Nederland handelen. Bij deze beurzen maak je (met identificatiebewijs) eenvoudig een account aan en stort je vervolgens geld erop. Bij Binance heb je naast internationale betaalmogelijkheden (zoals creditcard en PayPal) ook lokale betaalopties (iDEAL, bankoverschrijving, cash storting). Met saldo op je account kun je op het platform ETH aankopen.

De goedkoopste manier om geld over te maken naar een exchange is een bankoverschrijving. (Meestal is dit zelfs gratis.) Een bankoverschrijving heeft echter als minpunt dat het gemiddeld twee dagen duurt voordat het saldo op je account staat. Bij een overboeking met iDEAL of een creditcard wordt je account in veel gevallen al binnen twee minuten aangevuld. Maar hiertegenover staan de kosten die de maatschappijen in rekening brengen. Met iDEAL is dit ongeveer 1%, met Mastercard en Visa 1,5% tot 2,5% en met PayPal 2% tot 3%.

Bij sommige exchanges is het mogelijk om met euro’s direct ether te kopen. Er zijn ook beurzen waar je je euro’s eerst moet omzetten naar een zogeheten stablecoin. Dit is een cryptomunt die tegen een vaste koers gekoppeld is aan bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar of Britse pond. Met een stablecoin als BUSD (Binance USD) en USDC (Coinbase USD) handel je makkelijker en voorspelbaarder in volatiele cryptocurrencies als Ethereum. Voor conversies tussen cryptomunten brengen beurzen een vergoeding in rekening die tussen 0.02% en 0,1% ligt, afhankelijk van het platform, de valuta en het handelsvolume van de valuta.

Ethereum bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Kenmerken Ethereum

De Ethereum is een vorm van gedecentraliseerd geld. Dankzij een zeer stabiele blockchain biedt de coin een hoge mate van veiligheid. Ook de buitengewone acceptatiegraad draagt bij aan de betrouwbaarheid van de ether.

Perfect voor handel in Crypto

Op cryptobeurzen is het Ethereum de meestgebruikte valuta voor onderlinge handel. Op veel exchanges kun je de ETH rechtstreeks omzetten naar nagenoeg elke andere coin en andersom. De transacties verlopen snel en de transactiekosten zijn relatief laag.

Kans op mooie winsten

De koers van het Ethereum is vrij beweeglijk. Als je op het juiste moment ether weet te kopen, kun je grote winsten boeken. Ook passieve beleggers hebben nog altijd geen spijt van hun investering in ether. Cryptomunten kopen heeft in de afgelopen zeven jaar heel wat beleggers tot multimiljonair gemaakt. Let op: investeren in cryptocurrencies is risicovol en brengt ook een grote kans op verlies met zich mee.

Breed geaccepteerd betaalmiddel

Binnen het Ethereum netwerk betaal je met de ether voor het gebruik van applicaties, slimme contracten en andere toepassingen. Maar ook in de traditionele economie (bijvoorbeeld webwinkels, fysieke winkels, hotels, restaurants) groeit de acceptatie van de ether als betaalmiddel. Een pizza bestellen en met ether afrekenen is nu al mogelijk.

Een coin voor de toekomst

Met de upgrade van het Ethereum netwerk naar een uitgebreidere, snellere, goedkopere versie, Ethereum 2.0, lijkt de toekomst van de cryptocoin verzekerd. De koers kan weliswaar schommelen, maar de kans dat Ethereum op korte termijn zijn relevantie verliest is zo goed als nul.

Ethereum Wallet

Een Ethereum wallet gebruik je simpelweg om je digitale coins op te slaan en te beheren. Vanuit de wallet kun je ether naar anderen sturen en je kunt er ook ether op ontvangen. Het Ethereum platform heeft zelf geen wallet functie. De makers raden dan ook aan om voor betalingen op het netwerk een alternatieve wallet te gebruiken, bijvoorbeeld MyEtherWallet of Mathwallet. Als je actief wil handelen in cryptovaluta’s en Ethereum, is de Binance wallet een goede optie.

Langetermijnbeleggers kunnen kiezen voor de zwaarder beveiligde wallets van Torus en D’CENT. Met een hardware wallet, ook wel cold wallet genoemd, bewaar je je Ethereum private keys offline op een speciaal soort stick of ander USB-apparaat. Zo zijn ze buiten het bereik van hackers. Enkele populaire cold wallets van het moment zijn Ledger Nano X en Trezor T.

Coinbase wallet voor gnosis

Veelgestelde vragen over Ethereum

De belangrijkste toepassing van Ethereum (ETH) is het mogelijk maken van het bouwen van decentrale applicaties (dApps). Deze applicaties kunnen vervolgens ook gerund worden op de blockchain van Ethereum. Nagenoeg hetzelfde geldt voor smart contracts. Zowel dApps als smart contracts kunnen worden gemaakt met behulp van de eigen programmeertaal van Ethereum: Solidity. Verder kan de native token van het netwerk (ETH) worden gebruikt als betaalmiddel en als handelsobject.

Ethereum is een populaire cryptocurrency, waardoor je ETH-tokens praktisch bij elke exchange kunt aanschaffen. Wel zijn alle exchanges net iets anders, waardoor de ene exchange beter bij je zal passen dan de andere. Heb je een prettige exchange gevonden, dan kun je een account aanmaken en geld storten. Laatstgenoemde kan bij de grotere (Nederlandse) exchanges vaak met iDEAL. Het kopen van ETH-tokens is vervolgens erg gemakkelijk en een kwestie van hoeveelheid kiezen, bevestigen en betalen.

Ethereum is een cryptocurrency met veel use-cases. Er zijn verschillende factoren die een wezenlijke rol spelen bij het bepalen van de huidige ETH koers. Een van die factoren is het succes van de platforms die op Ethereum draaien. Wanneer deze vloeiend draaien, zegt dit iets over de stabiliteit van de blockchain van Ethereum. Ook kunnen algemene ontwikkelingen binnen de cryptowereld invloed uitoefenen op de koers van ETH. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van DeFi en NFT’s. Uiteindelijk komt de koers van Ethereum neer op vraag en aanbod.

In het verleden heeft Ethereum al een hoop relevante ontwikkelingen doorgemaakt. De verwachting is dat Ethereum zich ook in de toekomst zal blijven ontwikkelen met als hoofddoel het kunnen faciliteren van de toenemende vraag. Een belangrijke ontwikkeling is de afronding van het project Ethereum 2.0, waarbij Ethereum de overstap zal maken naar het proof-of-stake (PoS) algoritme. Na de overstap zou Ethereum minder computerkracht – en daarmee elektriciteit – nodig hebben om te functioneren.

Betrouwbare exchanges

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!