Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

Bitcoin Wallet

Bitcoins koop je tegenwoordig eenvoudig op een handelsbeurs, waar je ze ook makkelijk kunt bewaren in een ingebouwde beurswallet. Toch kan er een moment komen dat je je crypto van de exchange af wilt halen om ze in een eigen wallet te beheren. Hoe werkt een privé-wallet voor Bitcoin op hoofdlijnen? Hoe kun je helder en veilig cryptovaluta’s ontvangen en verzenden? Welke soorten wallets zijn er en welke past het beste bij je persoonlijke wensen? Hieronder lees je meer.

Hoe werkt een Bitcoin wallet?

Een Bitcoin wallet is simpelweg een programma waarmee je Bitcoins kunt ontvangen, versturen en opslaan. Dat kan vanaf je computer en je mobiel. De wallet gaat een wisselwerking aan met de Bitcoin-blockchain, zodat je transacties in het grootboek verwerkt worden. Let op: je Bitcoins komen nooit echt in je wallet te zitten. Ze blijven altijd op de blockchain, waar ze encrypted ofwel versleuteld zijn. Met een wallet krijg je alleen het beheer over de private key om jouw Bitcoins op de blockchain te ontsleutelen. Zo kun je de crypto uitgeven (bijvoorbeeld verkopen, ruilen of betalingen verrichten) en van wallet naar wallet verplaatsen.

Een voorbeeld van een Bitcoin wallet is die van Bitvavo.

Koop crypto bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Welke soorten wallets zijn er voor Bitcoin?

Voor de doorsnee belegger zijn er drie verschillende soorten wallets om Bitcoins op te slaan en zelf te beheren: mobiele Bitcoin wallets, software Bitcoin wallets en hardware Bitcoin wallets.

Mobiele Bitcoin wallet

Dit is een wallet app die je makkelijk op je smartphone installeert. Zo heb je je crypto in principe altijd bij de hand. Als je nog geen ervaring met wallets hebt en niet van plan bent om grote hoeveelheden Bitcoin aan te houden, is een mobiele wallet een uitstekende optie.

Onze top 5 mobiele wallets voor Bitcoin:
Exodus
Gemini
BreadWallet
ZenGo
BLOX

Software Bitcoin wallet

Een software wallet installeer je op je desktop of laptop. Hij biedt meer overzicht dan een mobiele wallet en ook meer veiligheid. Een computer is immers beter tegen cybercriminelen te beveiligen dan een mobiel.

Onze top 5 software wallets voor Bitcoin:
Electrum
Wasabi Wallet
Exodus
Gemini
Trezor

Hardware Bitcoin wallet

Een hardware wallet is een fysiek apparaatje waarop je je Bitcoins opslaat. Je koppelt hem, bijvoorbeeld via USB, aan je computer of smartphone. Op momenten dat je niet met de wallet bezig bent, zijn je Bitcoins offline en buiten bereik van cybercriminelen.

Onze top 5 hardware wallets voor Bitcoin:
Ledger Nano S (instapmodel)
Trezor Model One (instapmodel)
Ledger Nano X (medium geavanceerd)
Cobo Vault (geavanceerd)
ColdCard MK3 (geavanceerd)

Een Bitcoin wallet aanmaken

Een mobiele wallet is een app die je gewoon vanuit de Google Play Store of Apple App Store naar je smartphone downloadt. Wil je een software wallet op je computer installeren, dan ga je simpelweg naar de website van de uitgever van de wallet. Veel mobiele en software wallets voor Bitcoin zijn gratis. Een hardware wallet moet je kopen, omdat het een fysiek apparaat is. Een geschikt model voor beginners vind je al voor €50 tot €60. Let erop dat je een Bitcoin hardware wallet rechtstreeks bij de uitgever koopt, of bij een betrouwbare onafhankelijke verkoper.

Bij het aanmaken van je Bitcoin wallet moet je in de meeste gevallen een gebruikersnaam en een wachtwoord opgeven. Ze dienen om de wallet op je computer of mobiel te openen. Bij de eerste aanmelding maak je met behulp van de wallet ook een unieke private key aan. Je private key heeft een uiterst belangrijke functie bij het veilige beheer van je crypto. Het is de sleutel die toegang geeft tot je Bitcoins op de blockchain. Daarom is het belangrijk dat je je private key met niemand deelt.

bitcoin wallet aanmaken

Ontvangstadres

Elke mobiele, software of hardware Bitcoin wallet krijgt een ontvangstadres of wallet-adres. Dit is min of meer te vergelijken met een bankrekeningnummer. Zodra iemand Bitcoins naar je wallet wil sturen, moet die je Bitcoin-ontvangstadres aangeven. Het adres wordt daarom ook vaak een public key genoemd. In tegenstelling tot je private key is je public key / ontvangstadres / wallet-adres niet geheim, net zoals je bankrekeningnummer niet geheim is.

Een Bitcoin-ontvangstadres is een stuk langer en complexer dan een bankrekeningnummer. Het bestaat tegenwoordig uit 34 of 42 karakters (bijvoorbeeld bc1qar0srrr7xfkvy5l643lydnw9re59gtzzwf5mdq). Toch is het vrij eenvoudig om een wallet-adres waar nodig in te voeren. Op je computer gebruik je kopiëren en plakken, en met je mobiel scan je een QR-code in waar het adres in verwerkt is.

Ontvangen en verzenden van Bitcoin

Je Bitcoins in een wallet op een crypto handelsbeurs verzend je in enkele simpele stappen naar je eigen Bitcoin wallet:

1. Klik in de beurswallet op ’verzenden’.

2. Voer het ontvangstadres (wallet-adres / public key) van je privé-wallet in.

3. Geef aan hoeveel Bitcoins je wilt verplaatsen.

Bij veel lokale cryptobrokers (tussenhandelaren) kun je crypto kopen en deze meteen in je privé-wallet ontvangen. Je hoeft hierbij alleen het ontvangstadres van je wallet aan de broker door te geven.

Bitcoins vanuit je eigen wallet naar de wallet van een andere partij versturen werkt net zo gemakkelijk. Houd er wel rekening mee dat je Bitcoins alleen naar een Bitcoin-ontvangstadres kunt sturen.

1. Klik in je wallet op ’verzenden’.

2. Voer het Bitcoin-ontvangstadres (wallet-adres / public key) van de andere partij in.

3. Geef aan hoeveel Bitcoins je wilt verzenden.

Je wallet ondertekent de transactie met jouw private key. Zo worden de Bitcoins op de blockchain ontsleuteld en naar het wallet-adres van de nieuwe houder verplaatst.

Veiligheid

De veiligheid van je Bitcoin wallet draait helemaal om de bescherming van je private key. Deze biedt toegang tot je Bitcoins op de blockchain. Zonder je private key is geen enkele hacker in staat om erbij te komen, met je private key kan iedereen je crypto valuta ongestoord op de blockchain verplaatsen.

Bij je keuze voor een Bitcoin wallet moet je in de eerste plaats nagaan of de uitgever een betrouwbare partij is. Vervolgens bekijk je of de veiligheid die de wallet biedt, past bij de hoeveelheid Bitcoins die je gaat bewaren.

veiligheid bitcoin wallet

Beveiligen van je wallet

Ten eerste is het belangrijk dat je een sterk wachtwoord (bijvoorbeeld 16 letters, cijfers en leestekens) kiest om op je wallet in te loggen. De meeste wallets bieden je ook de mogelijkheid om je inloggegevens te beveiligen met Two-Factor Authentication (2FA) oftewel tweestapsauthenticatie. Voor deze tweede controle open je een app als Google Authenticator, die elke keer een nieuwe inlogcode van 6 cijfers voor je genereert. Vink de optie 2FA dus aan als hij geboden wordt.

Maak een back-up

Maak regelmatig een back-up van je wachtwoord, ontvangstadres en vooral ook je private key. Het is niet eens zo’n ramp als je je wachtwoord vergeet of kwijtraakt, omdat je altijd een nieuwe Bitcoin wallet kunt aanmaken. Maar als je je private key niet meer weet, ben je automatisch je Bitcoins kwijt. Het is verstandig om de back-up van je private key niet op één papiertje of in één digitaal bestand te bewaren. Splits de key bijvoorbeeld op in drie delen en bewaar van elk deel twee back-ups op verschillende plekken.

Veelgestelde vragen

Met een Bitcoin wallet beheer je je crypto helemaal zelf. Dit is vaak prettiger en veiliger dan wanneer je ze in een wallet-account op een exchange bewaart. Je eigen wallet is in contact met de Bitcoin-blockchain, zodat je altijd actuele informatie over je saldo hebt. Met de wallet ontvang je makkelijk Bitcoins en kun je ze even eenvoudig weer naar een andere partij verzenden. Wil je met een deel van je cryptomunten handelen, dan verplaats je ze tijdelijk vanuit je privé-wallet naar een wallet-account op een cryptobeurs.

Mocht je je wallet kwijtraken (bijvoorbeeld doordat je mobiel is gestolen of je computer is gecrasht), dan ben je gelukkig je Bitcoins niet kwijt. Met behulp van je private key maak je op je nieuwe smartphone of laptop makkelijk een nieuwe Bitcoin wallet aan. Het is dus belangrijk dat je altijd een back-up van je private key buiten het apparaat met de wallet bewaart.

Je Bitcoin wallet kun je eenvoudig aan iemand anders overdragen. De andere partij hoeft alleen maar een versie van de mobiele wallet of software wallet te installeren. Met jouw inloggegevens, public key en private key is hij of zij meteen de nieuwe beheerder/eigenaar van je Bitcoins.

Handelen bij Bitvavo
9.3
  • Goedkoopste exchange
  • Groot aanbod
  • Accepteert iDeal
Start met handelen
Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024
Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!