Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

Litecoin

LiteCoin (LTC) is een van de bekendste cryptovaluta’s. Sinds de oprichting staat LiteCoin standaard in de top 10 van grootste munten. Litcoin is erg populair om te kopen. LiteCoin is een altcoin, die het net zoals Bitcoin mogelijk maakt om zonder tussenkomst van banken betalingen te doen. Deze decentralisatie is daarmee meteen de belangrijkste gedachte achter LiteCoin.

LiteCoin is technisch beter dan Bitcoin. Zo is het maximale aantal coins hoger, zijn de transactiekosten lager en zijn de bevestigingstijden korter. LiteCoin gebruikt wel een groot deel van de broncode van Bitcoin. Over het algemeen ziet men LiteCoin als het zilver onder de cryptovaluta’s, waar Bitcoin wordt gezien als goud.

Koers
Verandering 24u
Volume 24u
Marktwaarde
Direct naar:
Details
Huidig beschikbaar
Max. beschikbaar
Start datum
Litecoin converter
Bezoek Bitvavo Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024

Litecoin Koers

Het koersverloop van LiteCoin heeft in de loop van de jaren hoge pieken en diepe dalen gekend. Na de grootschalige introductie in 2013 bereikte de koers een hoogtepunt van ruim €36 om daarna voor langere tijd weer tussen de €3 en €4 te blijven. Eind 2017 bereikte LiteCoin een all-time-high op ruim €300, waarna de munt weer terugzakte naar een niveau van €30. In het voorjaar van 2021 begon LiteCoin weer aan een nieuwe opmars, waarbij een voorlopige piek van ruim €275 werd bereikt. Kortom, litecoin op goede momenten inkopen kan je in de toekomst veel marge opleveren.

Het koersverloop van LiteCoin is net zoals die van andere cryptovaluta’s vrij grillig, maar biedt grote kansen voor investeerders en handelaars. In de praktijk komt LiteCoin altijd weer terug en heeft de munt het in zich om oude records opnieuw te verslaan. Een langetermijninvestering in LiteCoin zal zich naar alle waarschijnlijkheid in de toekomst absoluut terugverdienen.

Litecoin bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Wat is LiteCoin?

Voor je wil investeren in litecoin of dit wil kopen is het belangrijk om te weten waar dit project voor staat. LiteCoin is een decentrale valuta, wat betekent dat er financiële transacties plaatsvinden zonder tussenkomst van een bank of een andere officiële instantie. Dit wordt ook wel een peer-to-peernetwerk genoemd. Bovendien vindt er bij een transactie geen controle door een bank of instantie plaats, maar bevestigen anderen in het netwerk de echtheid van de transactie. LiteCoin wordt door veel mensen gezien als een van de toekomstige opvolgers van Bitcoin.

Binnen de wereld van de crypto valuta is LiteCoin een van de oudste munten. De cryptomunt werd in 2011 bedacht en ontwikkeld door Charlie Lee, een voormalig medewerker van Google. Na twee jaar bereikte LiteCoin in november 2013 een marktkapitalisatie van 1 miljard Amerikaanse dollar, waarna de munt onder het grote publiek bekend raakte. Tot en met 2016 was LiteCoin na Bitcoin de grootste munt. Hierna werd LiteCoin ingehaald door Ethereum (Ether) en andere munten die zich niet direct op het betalingsverkeer, maar op smart contracts richtten. Tien jaar na de oprichting bedraagt de totale marktkapitalisatie van LiteCoin meer dan 13 miljard dollar.

LiteCoin is door Charlie Lee bedacht en ontwikkeld om het concept van Bitcoin te verbeteren. Zo is LiteCoin in de praktijk een factor 4 sneller. Daarnaast maakt LiteCoin gebruik van Scrypt,
waar dit bij Bitcoin SHA-256 is. Ook zijn er vier keer zoveel munten beschikbaar, zijn de transactiekosten aanzienlijk lager en zijn tegelijkertijd de bevestigingstijden korter. Genoeg redenen om Litecoin te kopen voor de lange termijn dus. Een kanttekening, LiteCoin gebruikt daarentegen wel een groot deel van de broncode van Bitcoin.

Hoewel de broncode van Bitcoin afkomstig is, dient LiteCoin als cryptocurrency een doel op zich. Hij maakt financiële transacties namelijk sneller, goedkoper en vooral decentraal. LiteCoin is in tegenstelling tot andere munten niet bedoeld als concurrent van Bitcoin. Waar Bitcoin tegenwoordig vooral wordt gezien als waardeopslag, kun je LiteCoin zien als dagelijks betaalmiddel van de toekomst. Daarnaast beschikt LiteCoin over een professioneel en toegewijd ontwikkelteam dat het netwerk en LiteCoin voortdurend verbetert. Veel van de verbeteringen in het LiteCoin-netwerk, zoals SegWit en Lightning Network, werden later ook op het Bitcoin-netwerk doorgevoerd.

Charlie Lee litecoin

Waarom je LiteCoin wilt kopen

LiteCoin biedt een voordelig alternatief voor het kopen van Bitcoins. Je kunt LiteCoin zien als Bitcoin light, wat ook in de prijs zichtbaar is. Ondanks de benaming ‘light’ is LiteCoin zeker niet slechter dan zijn grote broer Bitcoin. Integendeel: LiteCoin is eigenlijk beter dan Bitcoin: Bitcoin moet het vooral hebben van het feit dat het de eerste bekende cryptomunt was, het ‘first mover advantage’, waar Bitcoin nog steeds van profiteert.

Het kopen en verkopen van LiteCoins gaat in de praktijk veel sneller dan het kopen en verhandelen van Bitcoins. Er zijn namelijk veel meer transacties per seconde mogelijk. LiteCoin biedt een geweldig alternatief voor traditionele bankrekeningen, zeker wanneer het gebruik van cryptocurrencies in de toekomst de standaard wordt. Zeker in vergelijking met gewone betaalmiddelen zoals bankoverboekingen, creditcards of zelfs Paypal is LiteCoin erg goedkoop. Bovendien is het LiteCoin-netwerk erg veilig en betrouwbaar. Elke LiteCoin-transactie wordt door andere gebruikers gevalideerd, waarna het bewijs op de blockchain wordt opgeslagen. Er is geen centrale autoriteit die LiteCoin controleert.

Kortom, LiteCoin is een superieur betaalmiddel en wanneer je LiteCoin nu gaat kopen, ben je er nog steeds heel vroeg bij. De techniek achter de munt is beter dan die achter Bitcoin en biedt daarmee de kans om de totale marktkapitalisatie van Bitcoin in de toekomst te evenaren of zelfs voorbij te streven. De komende tien jaren worden voor LiteCoin-investeerders zeer interessant.

Litecoin veilig betalen

Waar koop je LiteCoin?

 

Aangezien LiteCoin een van de grootste en bekendste cryptocurrencies van de wereld is, is LiteCoin via de meeste exchanges te koop. Er is een groot aantal handelsparen beschikbaar, waardoor je LiteCoin eenvoudig omwisselt naar andere valuta’s. LiteCoins kan je dus kopen e dus bij een exchange, waarvan Bitvavo een goed voorbeeld is. Op Bitvavo handelen heel veel mensen in LiteCoin, waardoor je deze munt hier snel koopt en ook altijd weer snel verkoopt.

Om LiteCoin te kopen, maak je een account aan bij Bitvavo of een andere exchange en stort je een tegoed in euro’s vanaf je bankrekening. Bitvavon ondersteunt iDEAL, waardoor je geld snel
beschikbaar is en je direct LiteCoins kunt kopen. Behalve met iDEAL kun je ook betalen via een bankoverschrijving of door gebruik te maken van een creditcard.

Koop je LiteCoins liever bij een Nederlandse partij? Bitvavo, Litebit en BTC Direct zijn drie betrouwbare crypto exchanges, waar je bovendien mag rekenen op telefonische Nederlandstalige support als je ergens niet uitkomt.

Litecoin bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Kenmerken LiteCoin

LiteCoin is een unieke cryptocurrency. De munt onderscheidt zich vooral van zijn grote broer Bitcoin, hoewel LiteCoin wel grotendeels op Bitcoin is gebaseerd. LiteCoin heeft alles in zich om de positie van Bitcoin in de toekomst over te nemen. Bekijk de belangrijkste kenmerken van LiteCoin.

Sneller dan Bitcoin

Transacties met LiteCoin verlopen vier keer zo snel als transacties met Bitcoin. De blokken met transacties worden om de 2,5 minuut gecontroleerd, waar dit bij Bitcoin om de 10 minuten is. In de praktijk is een transactie binnen ongeveer 20 minuten afgerond. Vergeleken met Bitcoin is dat vele malen sneller. Ten opzichte van Ethereum, XRP en andere coins is LiteCoin wat langzamer.

Er zijn maximaal 84 miljoen LiteCoins in omloop

Het aantal maximaal beschikbare LiteCoins bedraagt 84 miljoen stuks. Daarvan is ruim 80 procent al in omloop. Het aantal van 84 miljoen stuks is berekend door het maximale aantal Bitcoins, 21 miljoen, te vermenigvuldigen met 4. Het minen van LiteCoins vergt steeds meer rekenkracht, waardoor het aantal beschikbare munten in de toekomst steeds langzamer toeneemt. Dit zal effect hebben op de prijs waar de vroege kopers van LiteCoins van gaan profiteren.

Lage transactiekosten

De transactiekosten om LiteCoins naar een andere wallet te versturen, zijn laag. Gemiddeld betaal je enkele dubbeltjes per transactie. De kosten zijn wereldwijd hetzelfde, dus het maakt niet uit of je geld naar iemand in Nederland of naar een LiteCoin wallet in Australië stuurt. Naast de standaard LiteCoin-transactiekosten betaal je bij een exchange meestal wel een klein bedrag aan administratiekosten.

Volatiel

De koers van LiteCoin is volatiel en beweegt vaak extremer dan die van Bitcoin. Daarmee is het mogelijk om binnen korte tijd grote winsten of verliezen te maken. Een investering in LiteCoins is risicovoller dan investeren in Bitcoins.

Litecoin wallet

Litewallet is de officiële wallet van LiteCoin Foundation en is beschikbaar als Android- en iOS-app. De app Litewallet maakt direct verbinding met het LiteCoin-netwerk en gebruikt ‘Simple Payment Verification’ (SPV Mode). Litewallet werkt niet met een server die zou kunnen worden gehackt.

Daarnaast bestaan er diverse alternatieve wallets zoals Trust Wallet, Freewallet, Electrum LiteCoin Wallet, de Atomic Wallet (desktop) en JAXX. Ook is het altijd mogelijk om je LiteCoins op een exchange te bewaren, hoewel dit niet de veiligste methode is.

Bezit je een groot bedrag aan LiteCoins of wil je deze crypto currency kopen voor de lange termijn? Dan is het extra belangrijk om je investering te beschermen. Hiervoor is een hardware wallet, zoals de Ledger Nano S of Nano X, de beste methode.

Litecoin betaalmiddel

Veelgestelde vragen over Litecoin

Litecoin lijkt in de basis erg op Bitcoin. Het dient als middel om snel en veilig wereldwijde transacties aan te gaan, zonder dat er een derde partij bij betrokken is. Litecoin kun je dus zien als een peer-to-peer betaalmiddel. Zo kun je bijvoorbeeld (online) shoppen met Litecoin. Wel moet de winkel in kwestie LTC als betaalmiddel ondersteunen. Er bestaan specifieke online webshops die je de mogelijkheid geven om met crypto te betalen. Je kunt dan bijvoorbeeld vliegtickets of vouchers aanschaffen met Litecoin.

De native token van Litecoin (LTC) kun je kopen bij een cryptocurrency exchange. Omdat LTC een behoorlijk populaire cryptocurrency betreft, zullen veel hedendaagse exchanges het in hun aanbod hebben opgenomen. Wegens strenge wet- en regelgeving moet je na het aanmaken van een account bij een exchange altijd je identiteit verifiëren. Wanneer dit in orde is, kun je overgaan tot het kopen van LTC tokens. Grotere, en vaak Nederlandse, exchanges ondersteunen betalingen met iDEAL. Het opslaan van LTC tokens doe je in een wallet. De meeste exchanges kennen een ingebouwde exchange wallet. Dit biedt gebruiksgemak.

In totaal komen er maximaal 84 miljoen LTC tokens in omloop. Dit is precies vier maal zoveel als het maximum aantal te verhandelen Bitcoin (BTC) tokens. Een vastgesteld maximum creëert automatisch een soort kunstmatige schaarste, waardoor het aanbod wordt beperkt in vergelijking tot de (potentiële) vraag. De kans is dan ook aanwezig dat de prijs van een LTC token zal stijgen naarmate het maximum nadert. Meer dan 80 procent van de tokens is reeds in circulatie.

Litecoin (LTC) kent een aantal voordelen. Een van de grootste voordelen ligt op het vlak van snelheid. Het project is ontworpen om snel en daarmee praktisch hanteerbaar te zijn. Daarnaast liggen de fees van Litecoin lager dan die van Bitcoin en is het gehele project open source.

Betrouwbare exchanges

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!