Litecoin

LiteCoin (LTC) is een van de bekendste cryptovaluta’s. Sinds de oprichting staat LiteCoin standaard in de top 10 van grootste munten. LiteCoin is een altcoin, die het net zoals Bitcoin mogelijk maakt om zonder tussenkomst van banken betalingen te doen. Deze decentralisatie is daarmee meteen de belangrijkste gedachte achter LiteCoin.

LiteCoin is technisch beter dan Bitcoin. Zo is het maximale aantal coins hoger, zijn de transactiekosten lager en zijn de bevestigingstijden korter. Over het algemeen ziet men LiteCoin als het zilver onder de cryptovaluta’s, waar Bitcoin wordt gezien als goud.

Koers
Verandering 24u
Volume 24u
Marktwaarde
Direct naar:
Litecoin kopen
Binance logo
  • 24/7 ondersteuning
  • Nederlandstalige exchange
  • Betalen met iDeal mogelijk
Details
Huidig beschikbaar
Max. beschikbaar
Start datum
Litecoin converter

Litecoin Koers

Het koersverloop van LiteCoin heeft in de loop van de jaren hoge pieken en diepe dalen gekend. Na de grootschalige introductie in 2013 bereikte de koers een hoogtepunt van ruim €36 om daarna voor langere tijd weer tussen de €3 en €4 te blijven. Eind 2017 bereikte LiteCoin een all-time-high op ruim €300, waarna de munt weer terugzakte naar een niveau van €30. In het voorjaar van 2021 begon LiteCoin weer aan een nieuwe opmars, waarbij een voorlopige piek van ruim €275 werd bereikt.

Het koersverloop van LiteCoin is net zoals die van andere cryptovaluta’s vrij grillig, maar biedt grote kansen voor investeerders en handelaars. In de praktijk komt LiteCoin altijd weer terug en heeft de munt het in zich om oude records opnieuw te verslaan. Een langetermijninvestering in LiteCoin zal zich naar alle waarschijnlijkheid in de toekomst absoluut terugverdienen.

Litecoin bij Bitvavo
9.2/10
  • Nederlandse exchange
  • 50+ soorten cryptovaluta
  • 2FA authentication

Wat is LiteCoin?

LiteCoin is een decentrale valuta, wat betekent dat er financiële transacties plaatsvinden zonder tussenkomst van een bank of een andere officiële instantie. Dit wordt ook wel een peer-to-peernetwerk genoemd. Bovendien vindt er bij een transactie geen controle door een bank of instantie plaats, maar bevestigen anderen in het netwerk de echtheid van de transactie. LiteCoin wordt door veel mensen gezien als een van de toekomstige opvolgers van Bitcoin.

Binnen de wereld van cryptovaluta’s is LiteCoin een van de oudste munten. De cryptomunt werd in 2011 bedacht en ontwikkeld door Charlie Lee, een voormalig medewerker van Google. Na twee jaar bereikte LiteCoin in november 2013 een marktkapitalisatie van 1 miljard Amerikaanse dollar, waarna de munt onder het grote publiek bekend raakte. Tot en met 2016 was LiteCoin na Bitcoin de grootste munt. Hierna werd LiteCoin ingehaald door Ethereum (Ether) en andere munten die zich niet direct op het betalingsverkeer, maar op smart contracts richtten. Tien jaar na de oprichting bedraagt de totale marktkapitalisatie van LiteCoin meer dan 13 miljard dollar.

LiteCoin is door Charlie Lee bedacht en ontwikkeld om het concept van Bitcoin te verbeteren. Zo is LiteCoin in de praktijk een factor 4 sneller. Daarnaast maakt LiteCoin gebruik van Scrypt,
waar dit bij Bitcoin SHA-256 is. Ook zijn er vier keer zoveel munten beschikbaar, zijn de transactiekosten aanzienlijk lager en zijn tegelijkertijd de bevestigingstijden korter. LiteCoin gebruikt daarentegen wel een groot deel van de broncode van Bitcoin.

Hoewel de broncode van Bitcoin afkomstig is, dient LiteCoin als cryptocurrency een doel op zich. Hij maakt financiële transacties namelijk sneller, goedkoper en vooral decentraal. LiteCoin is in tegenstelling tot andere munten niet bedoeld als concurrent van Bitcoin. Waar Bitcoin tegenwoordig vooral wordt gezien als waardeopslag, kun je LiteCoin zien als dagelijks betaalmiddel van de toekomst. Daarnaast beschikt LiteCoin over een professioneel en toegewijd ontwikkelteam dat het netwerk en LiteCoin voortdurend verbetert. Veel van de verbeteringen in het LiteCoin-netwerk, zoals SegWit en Lightning Network, werden later ook op het Bitcoin-netwerk doorgevoerd.

Charlie Lee litecoin

Waarom je LiteCoin wilt kopen

LiteCoin biedt een voordelig alternatief voor het kopen van Bitcoins. Je kunt LiteCoin zien als Bitcoin light, wat ook in de prijs zichtbaar is. Ondanks de benaming ‘light’ is LiteCoin zeker niet slechter dan zijn grote broer Bitcoin. Integendeel: LiteCoin is eigenlijk beter dan Bitcoin: Bitcoin moet het vooral hebben van het feit dat het de eerste bekende cryptomunt was, het ‘first mover advantage’, waar Bitcoin nog steeds van profiteert.

Het kopen en verkopen van LiteCoins gaat in de praktijk veel sneller dan het kopen en verhandelen van Bitcoins. Er zijn namelijk veel meer transacties per seconde mogelijk. LiteCoin biedt een geweldig alternatief voor traditionele bankrekeningen, zeker wanneer het gebruik van cryptocurrencies in de toekomst de standaard wordt. Zeker in vergelijking met gewone betaalmiddelen zoals bankoverboekingen, creditcards of zelfs Paypal is LiteCoin erg goedkoop. Bovendien is het LiteCoin-netwerk erg veilig en betrouwbaar. Elke LiteCoin-transactie wordt door andere gebruikers gevalideerd, waarna het bewijs op de blockchain wordt opgeslagen. Er is geen centrale autoriteit die LiteCoin controleert.

Kortom, LiteCoin is een superieur betaalmiddel en wanneer je LiteCoin nu koopt, ben je er nog steeds heel vroeg bij. De techniek achter de munt is beter dan die achter Bitcoin en biedt daarmee de kans om de totale marktkapitalisatie van Bitcoin in de toekomst te evenaren of zelfs voorbij te streven. De komende tien jaren worden voor LiteCoin-investeerders zeer interessant.

Litecoin veilig betalen

Waar koop je LiteCoin?

Aangezien LiteCoin een van de grootste en bekendste cryptocurrencies van de wereld is, is LiteCoin via de meeste exchanges te koop. Er is een groot aantal handelsparen beschikbaar, waardoor je LiteCoin eenvoudig omwisselt naar andere valuta’s. LiteCoin koop je dus bij een exchange, waarvan Binance een goed voorbeeld is. Op Binance handelen heel veel mensen in LiteCoin, waardoor je deze munt hier snel koopt en ook altijd weer snel verkoopt.

Om LiteCoin te kopen, maak je een account aan bij Binance of een andere exchange en stort je een tegoed in euro’s vanaf je bankrekening. Binance ondersteunt iDEAL, waardoor je geld snel
beschikbaar is en je direct LiteCoins kunt kopen. Behalve met iDEAL kun je ook betalen via een bankoverschrijving of door gebruik te maken van een creditcard.

Koop je LiteCoins liever bij een Nederlandse partij? Bitvavo, Litebit en BTC Direct zijn drie betrouwbare crypto exchanges, waar je bovendien mag rekenen op telefonische Nederlandstalige support als je ergens niet uitkomt.

Litecoin bij Bitvavo
9.2/10
  • Nederlandse exchange
  • 50+ soorten cryptovaluta
  • 2FA authentication

Kenmerken LiteCoin

LiteCoin is een unieke cryptocurrency. De munt onderscheidt zich vooral van zijn grote broer Bitcoin, hoewel LiteCoin wel grotendeels op Bitcoin is gebaseerd. LiteCoin heeft alles in zich om de positie van Bitcoin in de toekomst over te nemen. Bekijk de belangrijkste kenmerken van LiteCoin.

Sneller dan Bitcoin

Transacties met LiteCoin verlopen vier keer zo snel als transacties met Bitcoin. De blokken met transacties worden om de 2,5 minuut gecontroleerd, waar dit bij Bitcoin om de 10 minuten is. In de praktijk is een transactie binnen ongeveer 20 minuten afgerond. Vergeleken met Bitcoin is dat vele malen sneller. Ten opzichte van Ethereum, XRP en andere coins is LiteCoin wat langzamer.

Er zijn maximaal 84 miljoen LiteCoins in omloop

Het aantal maximaal beschikbare LiteCoins bedraagt 84 miljoen stuks. Daarvan is ruim 80 procent al in omloop. Het aantal van 84 miljoen stuks is berekend door het maximale aantal Bitcoins, 21 miljoen, te vermenigvuldigen met 4. Het minen van LiteCoins vergt steeds meer rekenkracht, waardoor het aantal beschikbare munten in de toekomst steeds langzamer toeneemt.

Lage transactiekosten

De transactiekosten om LiteCoins naar een andere wallet te versturen, zijn laag. Gemiddeld betaal je enkele dubbeltjes per transactie. De kosten zijn wereldwijd hetzelfde, dus het maakt niet uit of je geld naar iemand in Nederland of naar een LiteCoin wallet in Australië stuurt. Naast de standaard LiteCoin-transactiekosten betaal je bij een exchange meestal wel een klein bedrag aan administratiekosten.

Volatiel

De koers van LiteCoin is volatiel en beweegt vaak extremer dan die van Bitcoin. Daarmee is het mogelijk om binnen korte tijd grote winsten of verliezen te maken. Een investering in LiteCoins is risicovoller dan investeren in Bitcoins, maar brengt ook een grotere kans op een grote winst met zich mee. LiteCoin is wel een bijzonder veilige investering. Er zit een degelijk team achter de munt en de techniek achter LiteCoin is zeer betrouwbaar.

Litecoin wallet

Litewallet is de officiële wallet van LiteCoin Foundation en is beschikbaar als Android- en iOS-app. De app Litewallet maakt direct verbinding met het LiteCoin-netwerk en gebruikt ‘Simple Payment Verification’ (SPV Mode). Litewallet werkt niet met een server die zou kunnen worden gehackt.

Daarnaast bestaan er diverse alternatieve wallets zoals Trust Wallet, Freewallet, Electrum LiteCoin Wallet, de Atomic Wallet (desktop) en JAXX. Ook is het altijd mogelijk om je LiteCoins op een exchange te bewaren, hoewel dit niet de veiligste methode is.

Bezit je een groot bedrag aan LiteCoins of investeer je voor de lange termijn? Dan is het extra belangrijk om je investering te beschermen. Hiervoor is een hardware wallet, zoals de Ledger Nano S of Nano X, de beste methode.

Litecoin betaalmiddel