Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

Crypto wallets

Wanneer je geïnteresseerd bent in de wereld van cryptocurrencies, heb je vast wel eens gehoord van een crypto wallet. Dit klinkt misschien als een lastige term, maar eigenlijk is het niet meer dan een opslagplaats voor digitale valuta. Je kan het vergelijken met een bankrekening of een portemonnee. Daarmee is echter nog lang niet alles gezegd. Er bestaan namelijk verschillende soorten crypto wallets die allemaal hun voor- en nadelen hebben. In onderstaand artikel kom je alles te weten over cryptocurrency wallets, zodat je straks weet wat het precies is en voor welke je moet kiezen.

Welke soorten crypto wallets zijn er?

Hardware wallets, online wallets, exchange wallets… De termen vliegen je om de oren, maar wat zijn concreet de verschillen? Een overzicht van de bekendste crypto wallets.

Online wallet

Een online wallet is een wallet die volledig online opereert. Dat wil zeggen dat je er gebruik van kunt maken via het internet. De meest bekende vorm van een online wallet is een exchange wallet. Dit is een crypto wallet die zit ingebouwd in het handelsplatform van een exchange.

App wallet

Een app wallet is een cryptocurrency wallet in de vorm van een mobiele applicatie (app). Deze download je op je telefoon of tablet. Je beveiligt hem met een sterk wachtwoord. Zo beheer je zelf je wallet digitaal op je telefoon via een crypto wallet app, zonder dat je afhankelijk bent van een exchange.

Hardware wallet

Hardware crypto wallets bieden veel veiligheid. Het zijn namelijk fysieke apparaatjes waarop je je crypto tokens offline kunt bewaren. Iets wat offline wordt bewaard, kan niet worden gehackt. Er zijn veel hardware wallets op de markt. Deze kun je praktisch allemaal beveiligen met een pincode, zodat dieven er weinig aan hebben.

Paper wallet

Een paper wallet is niets meer dan een papiertje waarop je de code voor je publieke adres en de bijbehorende private key hebt afgedrukt. Dit papiertje dien je goed te bewaren, bijvoorbeeld in een kluis. Een paper crypto wallet is in principe gratis, maar biedt minder gebruiksgemak dan bovenstaande alternatieven.

Wat is een crypto wallet en hoe werkt het?

Koop crypto bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Ontdek wallets voor crypto

Bekijk welke crypto wallet bij jou past door je in te lezen over de functies, handleiding en review.

Bitcoin wallet

Ontdek welke soorten crypto wallets er bestaan voor jouw Bitcoins. Ook geven we je tips waar je op moet letten en hoe je de veiligheid van je wallet kunt vergroten.

Bitcoin Wallet

MyCelium wallet

Wanneer je een app wilt gebruiken als crypto wallet dan is  MyCelium wellicht een goede keuze voor jou. Is deze app wallet betrouwbaar en hoe start je met MyCelium? Lees dit en meer op onze reviewpagina.

Mycelium Wallet

Atomic wallet

De Atomic wallet is geschikt voor meer dan 300 soorten cryptovaluta. Dit is vooral handig als je een breed portfolio hebt en zowel op desktop als mobiel je wallet wilt kunnen raadplegen.

Atomic Wallet

Waar heb je een cryptocurrency wallet voor nodig?

Nadat je crypto valuta hebt aangeschaft, moeten deze ergens heen worden gebracht. Zou je geen crypto wallet hebben, dan zouden je tokens nergens heen kunnen. Een cryptocurrency wallet heb je dus nodig om je tokens op te slaan. Vergelijk het met een betaal- of spaarrekening voor fiatgeld. Daarnaast heb je een wallet nodig om je cryptocurrencies te beheren. Wil je immers crypto valuta kopen of verkopen, dan krijg je altijd te maken met een wallet. Hetzelfde geldt voor de situatie waarin je je tokens (posities) wil inzien. Dit kan je vergelijken met de internetbankieren omgeving van je bank.

Het verschil tussen een hot en cold wallet

Je hebt vast wel eens iemand horen spreken over een hot crypto wallet of over een cold wallet. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn dit niet zozeer twee soorten wallets. Het zijn eerder categorieën waarin je verschillende soorten wallets kunt indelen. Er wordt gesproken van een hot wallet, wanneer er sprake is van een wallet die verbinding maakt met het internet. Een online wallet en een exchange wallet zijn dus voorbeelden van hot wallets. Een hot wallet kan je in de meeste gevallen bereiken door simpelweg in te loggen met je inloggegevens. Een cold wallet maakt géén verbinding met het internet. Het is een fysiek object – vaak hardware – waarop cryptovaluta offline opgeslagen staat. Cold wallets bestaan, omdat hot wallets over het algemeen een stuk kwetsbaarder zijn. Hot wallets zijn immers aantrekkelijk voor hackers, nu exchanges vaak beschikken over zeer grote hoeveelheden aan tokens in hot wallets. Cold crypto wallets zijn (praktisch) immuun voor hackers.

Dit kan je met een multicoin wallet

Een multicoin wallet is precies wat het woord al doet suggereren: een wallet waarin verschillende crypto coins kunnen worden opgeslagen. Dit behoeft wellicht wat uitleg. In een normale portemonnee kun je verschillende soorten geld bewaren, bijvoorbeeld euro’s én Amerikaanse dollars. In een crypto wallet is dit anders. In principe heeft elke cryptocurrency zijn eigen wallet. Zo kan je bijvoorbeeld geen ETH overmaken naar een BTC wallet. Een multicoin wallet accepteert meerdere soorten tokens. Zo hoef je niet voor elke cryptocurrency die je hebt, een aparte wallet te regelen. Het biedt in die zin met name gebruiksgemak.

Tip: schakel tweestapsverificatie in

Wanneer je gebruikmaakt van een online wallet, zoals wallet van een crypto exchange, dien je je bewust te zijn van de risico’s. Een online wallet is namelijk te hacken. Je wil voorkomen dat iemand zomaar met je gebruikersnaam en wachtwoord toegang heeft tot je tokens. Hiervoor is het verstandig om twee-factor-authenticatie in te schakelen. Praktisch elke online crypto wallet zal je deze mogelijkheid bieden. Het zorgt ervoor dat je zelfs na het invullen van de juiste gegevens, moet verifiëren dat jij daadwerkelijk degene bent die inlogt. Vaak gaat dit via een mobiele app die is gekoppeld aan jouw telefoonnummer of via je e-mailadres.

Maak backups!

Het kan voorkomen dat je geen toegang meer hebt tot je crypto wallet, bijvoorbeeld omdat je je wachtwoord bent vergeten of je wallet verloren of gestolen is. Dit is een vervelende situatie. Om ervoor te zorgen dat je deze situatie zo adequaat mogelijk oplost, is het verstandig om een wallet back-up te maken. Dit is een bestandje waarin (geheime) gegevens over je wallet staan opgeslagen. Denk dan aan de private key, je wallet seed en een JSON bestand met toegangsgegevens. Het is uiteraard zeer verstandig om je crypto wallet back-up zo geheim mogelijk op te slaan. Ook deze kan immers gestolen worden.

Veel gestelde vragen over crypto wallets

Het hebben van een cryptocurrency wallet is essentieel wanneer je bezig wil gaan met crypto’s. Hieronder vind je een aantal veel gestelde vragen, voorzien van een antwoord.

Wanneer je een crypto wallet hebt, vraag je je wellicht af hoe deze werkt. De precieze werking zal natuurlijk afhangen van het soort wallet dat je hebt, maar de basis is altijd hetzelfde. Een wallet doet niets anders dan het houden van je tokens. Je raadpleegt je crypto wallet wanneer je tokens wil storten, beheren of opnemen. Bij een online wallet doe je dit door in te loggen; bij een hardware wallet doe je dit door hem aan te sluiten op je computer. Je zal dan je tokens kunnen inzien. Vervolgens kan je als eigenaar wijzigingen aanbrengen.

Welke crypto wallet het meest geschikt is voor jou, valt niet zomaar te zeggen. Er is niet zo iets als dé beste crypto wallet. Het hangt sterk af van je persoonlijke voorkeuren, doelen en ervaring. Ben je op zoek naar een maximale mate aan gebruiksgemak, dan is een online (exchange) wallet wellicht wat voor jou. Je levert dan echter wel wat in op veiligheid. Zoek je juist optimale veiligheid en vind je gebruiksgemak iets minder belangrijk, dan kan een hardware wallet of een paper wallet wat voor jou zijn. Wees niet bang om verschillende wallets uit te proberen; je zit nergens aan vast. Het zoeken naar een crypto wallet die goed bij je past, is zeker de moeite waard.

Hoeveel een crypto wallet kost, hangt af van de wallet in kwestie. Een crypto wallet online raadplegen, kost in de meeste gevallen geen geld. Zo kan je vaak kosteloos gebruik maken van de exchange wallet van jouw exchange. Een hardware wallet is wel even een investering. Een gemiddelde (degelijke) hardware wallet kost namelijk al gauw tussen de €50 en de €150. Veel mensen beginnen met een exchange wallet, omdat dit gratis is. Wanneer je serieus wordt in het houden van cryptocurrencies, kan je de investering in een hardware wallet overwegen.

Het staat je vrij om gebruik te maken van meerdere crypto wallets. Sterker nog: wanneer je veel tokens hebt, wordt het zelfs aangeraden. Door het hebben van verschillende wallets, verklein je immers het risico dat al je tokens in één keer worden gestolen. Wanneer iemand met kwade bedoeling tokens uit één van je wallets weet te ontfutselen, heb je de tokens uit andere wallets nog tot je beschikking. Het hebben van meerdere crypto wallets kan rust bieden, maar tegelijkertijd ook frustrerend zijn. Het is mogelijk, maar weet waar je aan begint.

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!