Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

Dogecoin

De Dogecoin is gestart als een parodie op de succesvolle cryptomunten Bitcoin en Litecoin. Hiermee wilden de oprichters aantonen dat een eigen blockchain starten voor iedereen mogelijk is. De razend populaire meme van een Japanse hond, ‘Doge’, diende ter inspiratie en komt daarom ook terug in de naam en het logo. Wat begon als een grap, werd echter serieus naarmate er steeds meer geïnvesteerd werd in de Dogecoin. Inmiddels heeft Dogecoin zich ontwikkeld tot een betaalmiddel voor microtransacties. De Dogecoin telt veel fans onder met name IT’ers en heeft de gunst van Tesla-baas Elon Musk, die het ‘the people’s crypto’ noemt. Op deze pagina kan je de huidige koers zien van de dogecoin en krijg je handige informatie over deze munt. Zo kom je erachter wat deze munt precies is en waar je dogecoin kunt kopen.

Koers
Verandering 24u
Volume 24u
Marktwaarde
Direct naar:
Details
Huidig beschikbaar
Max. beschikbaar
Start datum
Dogecoin converter
Bezoek Bitvavo Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024

Dogecoin Koers

De koers van de Dogecoin was aanvankelijk erg laag. Aan het einde van 2017 begon de munt flink te stijgen. Toen er vanaf februari 2021 weer flink beweging in de cryptomarkt kwam, begon de Dogecoin aan een ongekende koersstijging waar investeerders van het eerste uur flink mee hebben kunnen verdienen. Dat is mede te danken aan Elon Musk, die via verschillende kanalen zijn steun voor en interesse in de Dogecoin uitspreekt. Zijn invloed is groot, wat ook betekent dat een negatieve uitspraak voor een forse waardedaling kan zorgen. In mei 2021 zakte de markt na een forse piek weer flink in. De Dogecoin bleef daarbij niet gespaard, maar zakte ook zeker niet terug naar het beginniveau. Kortom, als je op het juiste moment dogecoin kopen gaat, kan dit je in de toekomst mooie bedragen opleveren.

Dogecoin bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Wat is Dogecoin?

De Dogecoin werd in 2013 door oprichters Billy Markus en Jackson Palmer geïntroduceerd als een parodie op de Bitcoin en de daarvan afgeleide Litecoin. Ze lieten zich daarbij inspireren door een internet-meme met een Japanse hond, ‘Doge’ genaamd. De Dogecoin is gebaseerd op de Luckycoin, die zelf weer afgeleid is van de Litecoin. Nadat de Dogecoin op de markt kwam, werd hij in eerste instantie vooral gebruikt als betaalmiddel op sociale media als Twitter en Reddit. Hoewel de cryptomunt niet echt serieus genomen werd, gaf de markt er toch veel vertrouwen aan. Zo kon het gebeuren dat de Dogecoin vanaf eind 2017 op weg ging naar een marktkapitalisatie van bijna 2 miljard dollar. Inmiddels kun je met Dogecoins betalen bij diverse bedrijven, variërend van gaming websites tot donutwinkels.

Technisch gezien lijkt de Dogecoin erg op de Bitcoin, alleen het algoritme verschilt. Net als de Bitcoin is de Dogecoin een decentrale valuta die globale transacties faciliteert. Een belangrijk verschil met een munt als de Bitcoin en andere altcoins is wel dat er bij de Dogecoin geen plafond is aan hoeveel er uiteindelijk in omloop komen. Per jaar mogen er 5 miljard bij komen, maar buiten dat kan het minen oneindig doorgaan. Als gevolg hiervan is de prijs van de Dogecoin laag. Dat heeft wel weer als voordeel dat stijgingen hoge percentages winst kunnen opleveren, maar ook verlies.

Door de lage transactiekosten en de lage waarde van de Dogecoin is de munt geschikt voor microtransacties. Dit past in de ambitie van de ontwikkelaars om van de Dogecoin het ‘online geld van de gewone man/vrouw’ te maken. Deze ambitie komt ook voort uit de verwachting dat de Bitcoin de grote interesse niet zal aankunnen, omdat het netwerk niet gemaakt is om vele honderdduizenden transacties per seconde te verwerken.

Dogecoin gebaseerd op doge

Waarom je Dogecoin wilt kopen

Van de Dogecoin wordt weleens gezegd dat hij geen toekomst heeft, omdat hij zich niet verder ontwikkelt en er ook geen schaarste is. Dat wil echter niet zeggen dat de Dogecoin op dit moment geen goede investering zou zijn om te kopen. Ten eerste is de munt wel degelijk bruikbaar als betaalmiddel, ook voor kleine transacties (dankzij de lage transactiekosten). Daarnaast zorgt de grote populariteit van de Dogecoin voor serieuze kansen om winst te maken, niet in de laatste plaats omdat Elon Musk regelmatig iets zegt over de Dogecoin wat vervolgens weer gevolgen heeft voor de koers van deze cryptomunt. De Dogecoin heeft niet voor niets in korte tijd kunnen uitgroeien tot een van de grotere cryptovaluta’s.

Elon Musk Dogecoin

Waar koop je Dogecoin?

Dogecoins zijn te koop bij verschillende exchanges, waaronder Binance en Bitvavo. Om Dogecoins te kunnen kopen, moet je een account aanmaken en je identiteit verifiëren. Vervolgens kun je geld in je account storten. Dit kan via iDeal, een bankoverschrijving, PayPal of een creditcard, en in het geval van Binance kan het ook via het eigen betaalsysteem, Binance Pay. Afhankelijk van het platform kun je vervolgens direct voor euro’s Dogecoins kopen of moet je eerst een andere munt kopen om die op de beurs te ruilen voor Dogecoins. Om je Dogecoins te verkopen voor euro’s volg je de omgekeerde weg. Als je dogecoin wil kopen of verkopen doe je dit in een handomdraai.

Dogecoin bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Kenmerken Dogecoin

Niet alleen heeft de Dogecoin een bijzondere ontstaansgeschiedenis, hij heeft ook interessante kenmerken. Hiermee onderscheidt hij zich van andere cryptomunten. Dit maakt de dogecoin ook het overwegen waard om cryptomunten te kopen.. We zetten er vier op een rijtje.

Lage transactiekosten

Anders dan bij sommige andere cryptomunten zijn de transactiekosten bij de Dogecoin laag. Zo gaat er minder geld verloren aan transacties als je de dogecoin wil kopen.

Zeer geschikt voor microtransacties

Mede door die lage transactiekosten is de Dogecoin een handige cryptomunt voor microtransacties. Het is immers niet handig als je ook voor kleine transacties hoge transactiekosten betaalt.

Geen schaarste

Bij de meeste cryptomunten wordt schaarste gecreëerd door een maximum te stellen aan hoeveel ervan uiteindelijk in omloop kunnen zijn. Tot die allemaal op de markt zijn, kan er gemined worden. Bij de Dogecoin kan het minen bijna onbeperkt doorgaan.

Dogecoin Wallet

Wil je Dogecoins kopen als langetermijninvestering? Dan heb je een wallet nodig om ze in op te slaan. De veiligste manier om je Dogecoins op te slaan, is in een hardware wallet, zoals de Ledger Nano S. Deze staat namelijk niet constant in verbinding met het internet. Wil je echter sneller kunnen inspringen op koerswisselingen en dogecoin binnen enkele seconden willen kopen, dan kun je beter een online wallet kiezen. Een goede optie hiervoor is de wallet van dogechain.info.

Ledger nano s voor dogecoin

Veelgestelde vragen over Dogecoin

Dogecoin (DOGE) is een digitale valuta: een cryptocurrency. Omdat een DOGE-token een waarde draagt, kun je het gebruiken als betaalmiddel. Hiervoor is het wel nodig dat de tokens ook daadwerkelijk door winkels worden geaccepteerd. Er zijn vandaag de dag (nog) weinig winkels die Dogecoin accepteren. Enkele online winkels accepteren DOGE wél. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om cadeaukaarten en vliegtickets aan te schaffen met Dogecoin. Deze crypto ondersteunt naast betaalmiddel geen andere functionaliteiten.

Je kunt de native token van Dogecoin (DOGE) aanschaffen bij een cryptocurrency exchange. Dit is een digitale handelsomgeving waar kopers en verkopers van cryptocurrency’s elkaar treffen. Om te handelen bij een exchange zal je eerst een account aan moeten maken. Hier kun je vervolgens geld op storten. Het is belangrijk dat je jouw account goed beveiligd, bijvoorbeeld met twee-factor-authenticatie (2FA). Er bestaan veel verschillende exchanges, zowel binnen als buiten Nederland. Elke exchange kent zijn eigen voor- en nadelen.

De koers van Dogecoin (DOGE) wordt voornamelijk bepaald door vraag en aanbod. Als er veel investeerders zijn die de token willen aanschaffen, zal de koers stijgen. Zijn er juist weinig investeerders geïnteresseerd in het kopen van DOGE, dan zal de koers dalen. Hoeveel mensen er zijn geïnteresseerd in Dogecoin zal afhangen van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de praktische toepassing van de munt en de populariteit ervan. Het is een breed gedragen opvatting dat Dogecoin het voornamelijk moet hebben van de laatstgenoemde factor.

Het is niet met zekerheid te voorspellen wat de koers van Dogecoin in de toekomst gaat doen. Het is namelijk niet mogelijk om de markt te voorspellen. Wel zijn er veel investeerders die onderbouwde speculaties doen. Hierbij wordt voornamelijk gekeken naar de grafiek van DOGE. De trends worden dan geanalyseerd met behulp van indicatoren. Er wordt dan gesproken van technische analyse. Omdat Dogecoin een memecoin betreft, zijn er weinig investeerders die kijken naar het praktische nut van deze crypto.

Betrouwbare exchanges

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!