Dogecoin

De Dogecoin is gestart als een parodie op de succesvolle cryptomunten Bitcoin en Litecoin. Hiermee wilden de oprichters aantonen dat een eigen blockchain starten voor iedereen mogelijk is. De razend populaire meme van een Japanse hond, ‘Doge’, diende ter inspiratie en komt daarom ook terug in de naam en het logo. Wat begon als een grap, werd echter serieus naarmate er steeds meer geïnvesteerd werd in de Dogecoin. Inmiddels heeft Dogecoin zich ontwikkeld tot een betaalmiddel voor microtransacties. De Dogecoin telt veel fans onder met name IT’ers en heeft de gunst van Tesla-baas Elon Musk, die het ‘the people’s crypto’ noemt.

Koers
Verandering 24u
Volume 24u
Marktwaarde
Direct naar:
Dogecoin kopen
Binance logo
  • 24/7 ondersteuning
  • Nederlandstalige exchange
  • Betalen met iDeal mogelijk
Details
Huidig beschikbaar
Max. beschikbaar
Start datum
Dogecoin converter

Dogecoin Koers

De koers van de Dogecoin was aanvankelijk erg laag. Aan het einde van 2017 begon de munt flink te stijgen. Toen er vanaf februari 2021 weer flink beweging in de cryptomarkt kwam, begon de Dogecoin aan een ongekende koersstijging waar investeerders van het eerste uur flink mee hebben kunnen verdienen. Dat is mede te danken aan Elon Musk, die via verschillende kanalen zijn steun voor en interesse in de Dogecoin uitspreekt. Zijn invloed is groot, wat ook betekent dat een negatieve uitspraak voor een forse waardedaling kan zorgen. In mei 2021 zakte de markt na een forse piek weer flink in. De Dogecoin bleef daarbij niet gespaard, maar zakte ook zeker niet terug naar het beginniveau.

Dogecoin bij Bitvavo
9.2/10
  • Nederlandse exchange
  • 50+ soorten cryptovaluta
  • 2FA authentication

Wat is Dogecoin?

De Dogecoin werd in 2013 door oprichters Billy Markus en Jackson Palmer geïntroduceerd als een parodie op de Bitcoin en de daarvan afgeleide Litecoin. Ze lieten zich daarbij inspireren door een internet-meme met een Japanse hond, ‘Doge’ genaamd. De Dogecoin is gebaseerd op de Luckycoin, die zelf weer afgeleid is van de Litecoin. Nadat de Dogecoin op de markt kwam, werd hij in eerste instantie vooral gebruikt als betaalmiddel op sociale media als Twitter en Reddit. Hoewel de cryptomunt niet echt serieus genomen werd, gaf de markt er toch veel vertrouwen aan. Zo kon het gebeuren dat de Dogecoin vanaf eind 2017 op weg ging naar een marktkapitalisatie van bijna 2 miljard dollar. Inmiddels kun je met Dogecoins betalen bij diverse bedrijven, variërend van gaming websites tot donutwinkels.

Technisch gezien lijkt de Dogecoin erg op de Bitcoin, alleen het algoritme verschilt. Net als de Bitcoin is de Dogecoin een decentrale valuta die globale transacties faciliteert. Een belangrijk verschil met een munt als de Bitcoin en andere altcoins is wel dat er bij de Dogecoin geen plafond is aan hoeveel er uiteindelijk in omloop komen. Per jaar mogen er 5 miljard bij komen, maar buiten dat kan het minen oneindig doorgaan. Als gevolg hiervan is de prijs van de Dogecoin laag. Dat heeft wel weer als voordeel dat stijgingen hoge percentages winst kunnen opleveren. Dit maakt de Dogecoin ook tot een ideale munt om als beginnend belegger de wereld van cryptovaluta’s mee te verkennen.

Door de lage transactiekosten en de lage waarde van de Dogecoin is de munt erg geschikt voor microtransacties. Dit past in de ambitie van de ontwikkelaars om van de Dogecoin het ‘online geld van de gewone man/vrouw’ te maken. Deze ambitie komt ook voort uit de verwachting dat de Bitcoin de grote interesse niet zal aankunnen, omdat het netwerk niet gemaakt is om vele honderdduizenden transacties per seconde te verwerken.

Dogecoin gebaseerd op doge

Waarom je Dogecoin wilt kopen

Van de Dogecoin wordt weleens gezegd dat hij geen toekomst heeft, omdat hij zich niet verder ontwikkelt en er ook geen schaarste is. Dat wil echter niet zeggen dat de Dogecoin op dit moment geen goede investering zou zijn. Ten eerste is de munt wel degelijk bruikbaar als betaalmiddel, ook voor kleine transacties (dankzij de lage transactiekosten). Daarnaast zorgt de grote populariteit van de Dogecoin voor serieuze kansen om winst te maken, niet in de laatste plaats omdat Elon Musk regelmatig iets zegt over de Dogecoin wat vervolgens weer gevolgen heeft voor de koers van deze cryptomunt. De Dogecoin heeft niet voor niets in korte tijd kunnen uitgroeien tot een van de grotere cryptovaluta’s.

Elon Musk Dogecoin

Waar koop je Dogecoin?

Dogecoins zijn verkrijgbaar bij verschillende exchanges, waaronder Binance en Bitvavo. Om Dogecoins te kunnen kopen, moet je een account aanmaken en je identiteit verifiëren. Vervolgens kun je geld in je account storten. Dit kan via iDeal, een bankoverschrijving, PayPal of een creditcard, en in het geval van Binance kan het ook via het eigen betaalsysteem, Binance Pay. Afhankelijk van het platform kun je vervolgens direct voor euro’s Dogecoins kopen of moet je eerst een andere munt kopen om die op de beurs te ruilen voor Dogecoins. Om je Dogecoins te verkopen voor euro’s volg je de omgekeerde weg.

Dogecoin bij Bitvavo
9.2/10
  • Nederlandse exchange
  • 50+ soorten cryptovaluta
  • 2FA authentication

Kenmerken Dogecoin

Niet alleen heeft de Dogecoin een bijzondere ontstaansgeschiedenis, hij heeft ook interessante kenmerken waarmee hij zich van andere cryptomunten onderscheidt. We zetten er vier op een rijtje.

Lage transactiekosten

Anders dan bij sommige andere cryptomunten zijn de transactiekosten bij de Dogecoin laag. Zo gaat er minder geld verloren aan transacties.

Zeer geschikt voor microtransacties

Mede door die lage transactiekosten is de Dogecoin een handige cryptomunt voor microtransacties. Het is immers niet handig als je ook voor kleine transacties hoge transactiekosten betaalt.

Geen schaarste

Bij de meeste cryptomunten wordt schaarste gecreëerd door een maximum te stellen aan hoeveel ervan uiteindelijk in omloop kunnen zijn. Tot die allemaal op de markt zijn, kan er gemined worden. Bij de Dogecoin kan het minen bijna onbeperkt doorgaan.

Dogecoin Wallet

Wil je Dogecoins kopen als langetermijninvestering? Dan heb je een wallet nodig om ze in op te slaan. De veiligste manier om je Dogecoins op te slaan, is in een hardware wallet, zoals de Ledger Nano S. Deze staat namelijk niet constant in verbinding met het internet. Wil je echter sneller kunnen inspringen op koerswisselingen, dan kun je beter een online wallet kiezen. Een goede optie hiervoor is de wallet van dogechain.info.

Ledger nano s voor dogecoin