Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

Bitcoin

Bitcoin (BTC) is een cryptocurrency die inmiddels bestaat sinds januari 2009. Deze digitale valuta wil het huidige betalingssysteem op zijn kop zetten door het vormen van een alternatieve valuta. Bitcoin draait op blokchain technologie en is volledig decentraal. In de praktijk brengt dat met zich mee dat partijen als grote banken en overheden geen toezicht kunnen houden op transacties die worden verricht. De transacties die in Bitcoin worden verricht, worden geverifieerd door een groot en complex netwerk met veel rekenkracht. Bitcoin staat bekend als de eerste cryptocurrency ooit en is op het gebied van marktkapitalisatie verreweg het grootste.

Koers
Verandering 24u
Volume 24u
Marktwaarde
Direct naar:
Details
Huidig beschikbaar
Max. beschikbaar
Start datum
Bitcoin converter
Bezoek Bitvavo Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024

Bitcoin Koers

Het koersverloop van Bitcoin begint in 2010. Hier zijn de eerste prijsbewegingen te vinden. Destijds kon je een Bitcoin kopen voor ongeveer €0,05. Het duurde echter enkele jaren, totdat de koers van Bitcoin een stuk hoger stond. Zo stond de koers eind 2012 al op ruim €10 en zo betaalde je eind 2013 al meer dan €600 voor diezelfde Bitcoin. Begin 2017 werd voor het eerst de magische grens van €1000 verbroken. Sindsdien vertoont de koers een zeer hoge mate aan volatiliteit, waarbij de koers binnen een maand met meerdere duizenden euro’s kan schommelen. In april 2021 werd de hoogste koers tot dusver bereikt met een prijs van meer dan €51.000, waarna de koers alweer snel daalde richting de €30.000.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een decentraal blockchain netwerk met als doel het vormen van een alternatief betaalsysteem. Het concept van Bitcoin is in 2008 naar buiten gebracht door een persoon of een groep personen genaamd Satoshi Nakamoto. Tot op de dag van vandaag is het nog niet geheel duidelijk wie of wat Satoshi Nakamoto is. Feit is in ieder geval dat Bitcoin een revolutionair concept was dat het voor het eerst mogelijk maakte dat er betalingen werden verricht zonder dat hier een gezaghebbende tussenpartij bij kwam kijken. Transacties over de blockchain van Bitcoin vereisen dus geen commerciële banken of overheden. Het is in die zin ook niet vreemd dat Bitcoin in 2008 – midden in de kredietcrisis – naar buiten werd gebracht.

Bitcoin draait volledig op de blockchain. Maar wat is dat eigenlijk, blockchain? Je kunt het als het ware zien als een vorm van databeheer: een grootboek. Veel bedrijven, banken en overheidsorganen bewaren onze gegevens in dergelijke grootboeken – ook wel databases genoemd. Deze databases worden op een centrale plaats beheerd. Je zal begrijpen dat het van zeer groot belang is dat dergelijke databases goed worden beveiligd en dat er uiterst vertrouwelijk wordt omgegaan met je gegevens. Wanneer je persoonlijke gegevens doorzet naar een bedrijf of overheidsorgaan, dien je te
vertrouwen in de beheerder van jouw gegevens. Dit moest anders kunnen, dacht Satoshi Nakamoto. Hij kwam met de blockchain.

De blockchain verschilt wezenlijk van een centraal grootboek. De blockchain is namelijk volledig decentraal en voor eenieder in te zien. Er bestaat dus geen centrale partij die alle gegevens dient te beheren. Het ‘eigendom’ over de gegevens wordt als het ware verdeeld over iedereen die deel uitmaakt van het netwerk. Je persoonlijke gegevens liggen zo dus niet meer op een hoop. De grote voordelen van blockchain technologie? Het is praktisch niet te hacken en je hoeft niet te vertrouwen op een centrale instantie.

Alle deelnemers van het netwerk bewaren een kopie van de blockchain – dat maakt dat het geheel decentraal is. De blockchain bevat een keten (chain) van gegevens. Deze gegevens worden gebundeld (in blocks). De gegevens kunnen niet worden aangepast; er kunnen alleen nieuwe gegevens worden toegevoegd aan het einde van de ketting. Wanneer deze nieuwe gegevens worden toegevoegd, ontvangt iedereen een nieuwe kopie van de blockchain. Zo kijkt iedere deelnemer van het netwerk altijd naar dezelfde blockchain. Probeert iemand toch de gegevens aan te passen? Dan zal dit worden tegengehouden door de cryptografische software. Cryptografie is een soort digitale versleuteling. Deze versleuteling vergt een zeer hoge mate aan rekenkracht.

Maar hoe komen al die gegevens in de blockchain van Bitcoin terecht? Je kan toch niet zomaar alle gegevens in de blockchain zetten? Alle transacties binnen de blockchain van Bitcoin dienen te worden geverifieerd, voordat deze in een block terecht komen. Het controleren en het verifiëren van transacties wordt ‘minen’ genoemd. Minen doe je door de rekenkracht van je computer in te zetten om cryptografische algoritmes op te lossen en op die manier transacties te verifiëren. In ruil voor het inzetten van de rekenkracht van je computer, krijg je Bitcoins. Je zou dus kunnen stellen dat Bitcoin mining het goud zoeken van de 21e eeuw is.

Wel dien je te begrijpen dat minen een dusdanig hoge mate aan rekenkracht vergt, dat de opbrengst vaak niet veel uitstijgt boven de kosten die je kwijt bent aan stroom en apparatuur. De computers die minen, dienen immers 24/7 te draaien en dienen hiervoor goed gekoeld te worden. Mining gebeurt dan ook vaak in landen waar stroom goedkoop is. Daarnaast krijgt niet iedere miner een beloning. Je moet telkens de eerste miner zijn die het correcte antwoord krijgt door het oplossen van een cryptografisch algoritme (‘hashen’). Daarnaast moet je minimaal 1 MB aan transacties verifiëren om in aanmerking te komen voor een beloning. Afhankelijk van de hoeveelheid aan data (de grootte van de transactie) kan dit gaan om één of meerdere transacties.

Bij het verifiëren van transacties binnen de Bitcoin blockchain wordt gebruikt gemaakt van het proof of work (PoW) mechanisme. Dit mechanisme, dat er al was voordat de crypto valuta bestond, houdt in dat meerdere mensen proberen het algoritme (een puzzel) op te lossen en dat degene die het snelste is, de beloning mag hebben. Door de jaren heen is er op dit PoW-mechanisme wat kritiek ontstaan. Dat heeft alles te maken met het feit dat er veel partijen zijn die grote hallen vol zetten met uiterst krachtige computers. Dergelijke partijen zijn in het bezit van zo ontzettend veel rekenkracht, dat zij een vrij grote kans hebben op het vinden van de oplossing. Dit zou je kunnen zien
als een ondermijning van het decentrale karakter van Bitcoin en de blockchain. Een ander probleem is het overmatige gebruik van stroom door dergelijke mine-locaties.

Waarom je wilt investeren in Bitcoin

Bitcoin (BTC) kan om verschillende redenen een interessante investering zijn. Hierbij dien je direct te onthouden dat Bitcoin in feite de eerste cryptocurrency ooit was. Alle andere cryptocurrencies die na Bitcoin werden opgericht, worden dan ook altcoins genoemd. Het feit dat Bitcoin de oudste cryptocurrency is, betekent dat er inmiddels een erg stevig fundament ligt. Als Bitcoin slecht zou presteren of achterhaald zou zijn, zou het vertrouwen na al die jaren al lang verdwenen zijn. Tot op de dag van vandaag zijn er echter erg veel mensen die mateloos veel vertrouwen hebben in de toekomst van Bitcoin, waaronder verschillende experts.

Een reden om te investeren in Bitcoin is de hoge liquiditeit. Binnen de wereld van cryptocurrencies steekt Bitcoin er met kop en schouders bovenuit, als het gaat om marktkapitalisatie. Een dergelijke hoge marktkapitalisatie brengt met zich mee dat Bitcoin vrij liquide is. Dat wil zeggen dat Bitcoin vrij snel te verkopen is en in te ruilen is voor iets anders dat waarde vasthoudt, bijvoorbeeld een andere cryptocurrency kopen of fiatgeld. Koop je BTC aan, dan zit je er niet aan vast. De hoge liquiditeit zorgt daarnaast voor mogelijkheden op het gebied van kortetermijnwinsten (en verliezen). Je kunt immers uitstappen op elk gewenst moment.

Een ander voordeel ligt in het feit dat Bitcoin praktisch immuun is voor inflatie. Bitcoin wordt dan ook wel gebruikt als een ‘hedge against inflation’. Dit wordt vaak samen gezien met het feit dat mensen steeds vaker naar Bitcoin gaan kijken als een alternatief op goud: een veilige haven in tijden waarin het slechter gaat met de aandelenmarkt of de algehele economie. Bitcoin kan een manier zijn om geld op te slaan. Hierbij dien je echter wel rekening te houden met de soms hoge volatiliteit. Dat wil zeggen dat de koers in een korte tijd soms aardig kan schommelen – soms in je nadeel.

Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon mogelijk om in Bitcoin te handelen. Wanneer je bijvoorbeeld op basis van een technische analyse tot de conclusie komt dat de koers nog wel eens zou kunnen gaan stijgen, zou je een positie in kunnen nemen om winst te maken. Je hoeft dan in principe weinig te weten over het interne functioneren van de Bitcoin blockchain en de voordelen die hieraan verbonden zitten. Je ziet het dan niet als een investering voor op de lange termijn, maar als een zuiver handelsproduct.

Waar koop je Bitcoin?

Als je graag in het bezit wil zijn van BTC tokens, kan je deze verwerven via een exchange. Een exchange is een soort handelsplatform waar kopers en verkopers samenkomen. Je kan hier dus in feite Bitcoins kopen van iemand die er vanaf wil. De meeste exchanges rekenen een (vast) percentage aan transactiekosten. Deze kosten komen boven op de aanschafprijs van – in dit geval –
BTC tokens. Voorbeelden van populaire en veelgebruikte exchanges zijn Coinbase, Binance, Bitvavo en Kraken. Het is belangrijk om te kiezen voor een exchange die goed bij je past. Kijk daarbij naar factoren als betrouwbaarheid, transactiekosten en klantenservice.

Wanneer je graag gebruik wil maken van een crypto exchange, zal je eerst in het bezit moeten zijn van een account. In de meeste gevallen zorgt dit echter niet voor problemen, nu een account tegenwoordig erg simpel aan te maken is. Dit doe je in de meeste gevallen gewoon op de website van de exchange. Sommige exchanges beschikken ook over een mobiele app. Je kan er ook voor kiezen om in de app een account aan te maken. Het is belangrijk om alle gegevens bij het aanmaken van een account naar waarheid en met zorg in te vullen. Kies daarbij een sterk wachtwoord en schakel waar mogelijk twee-factor-authenticatie in. Je account zal immers gaan fungeren als een soort bankrekening. Neem de tijd voor een aanmelding, nu er vaak om veel aanvullende documenten wordt gevraagd.

Als je eenmaal toegang hebt tot je account, zal je hier geld op moeten storten. Dit doe je door gebruik te maken van een betaalmethode. In de meeste gevallen kan je een account bij een exchange koppelen aan iDEAL. Je kunt er ook voor kiezen om een bankoverschrijving te doen; dit kost vaak iets meer tijd om te verwerken. Staat het geld op je account? Dan kan je nu je gewenste hoeveelheid Bitcoin aanschaffen.

Bitcoin bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Kenmerken Bitcoin

Bitcoin is een decentraal blockchain netwerk waarmee transacties op een veilige manier zonder tussenkomst van derde partijen kunnen worden verricht.

Decentraal

De blockchain is een keten van versleutelde transacties. Elke deelnemer van het Bitcoin netwerk is in het bezit van een kopie van deze blockchain. Er is dus geen centrale plaats waar gegevens worden opgeslagen, maar de gegevens worden bij alle deelnemers van het netwerk (decentraal) opgeslagen.

Volledige betalingsvrijheid

Het plegen van transacties in Bitcoin kan altijd en overal. Je bent niet gebonden aan de grenzen van een land of aan de beperkingen van een feestdag. In feite heeft niemand de macht om jouw betalingsvrijheid in te perken; zo ben jij de baas over jouw geld en je transacties.

Proof of work

Bij het verifiëren en het controleren van transacties, werkt Bitcoin met een proof of work mechanisme. Dit houdt in dat de miner die het snelst slaagt in het oplossen van een cryptografische puzzel, een beloning krijgt in de vorm van BTC tokens. Het verifiëren van transacties doe je door middel van het inzetten van rekenkracht.

Snel

Wanneer in fiatgeld een transactie wil plegen naar iemand aan de andere kant van de wereld, kan dit in de praktijk erg lang duren – soms dagen tot een week. De Bitcoin blockchain vormt hier het snellere alternatief. Binnen enkele minuten is de transactie in de meeste gevallen volledig afgerond.

Bitcoin Wallet

Bitcoin kopen is één, maar het opslaan van Bitcoins vormt een tweede zorg. Vooral wanneer je Bitcoin ziet als een investering voor op de lange termijn, is het verstandig om na te denken over de wijze van opslag van je kostbare Bitcoins. Je zou in de basis kunnen stellen dat er twee manieren van opslag zijn: in een hot wallet of in een cold wallet.

Wanneer je gebruik maakt van een hot wallet, worden je Bitcoins opgeslagen in de cloud van de exchange. Je kunt je Bitcoins dan inzien via een app of gewoon via het internet. Elke exchange heeft een eigen hot wallet waar je aankopen in principe volledig automatisch naartoe worden gebracht. Hot wallets bieden een hoge mate aan gebruiksgemak, maar het is aan te raden om deze zo goed mogelijk te beveiligen. De praktijk is nou eenmaal dat hot wallets geregeld het doelwit zijn van hackaanvallen.

De andere mogelijkheid betreft het gebruik van een cold wallet. Dit is een goed beveiligd fysiek apparaatje. Je kunt je Bitcoins ‘downloaden’ en vervolgens verplaatsen naar je cold wallet. In tegenstelling tot een hot wallet, kost een cold wallet eenmalig geld. Het voordeel dat je dan hebt, is het feit dat een cold wallet niet te hacken valt en in die zin veel veiliger is. Wel is het feit dat je een fysieke wallet écht niet kwijt moet raken. Dit laatste probleem speelt minder tot niet bij hot wallets. Het blijft dus een persoonlijke afweging.

Veelgestelde vragen over Bitcoin

Bitcoin (BTC) werd initieel opgericht om te dienen als betaalmiddel. Dit is vandaag de dag mogelijk, ook al wordt Bitcoin hier bijna nooit voor gebruikt. Bitcoin wordt voornamelijk gezien als een investering of een hedge against inflation. Laatstgenoemde houdt in het compenseren van het waardeverlies van fiatgeld door te investeren in Bitcoin. Daarnaast kun je BTC tokens zien als een handelsobject en ze gebruiken om er winst mee te maken. Hiervoor dien je wel te weten wat je doet, nu het ook mogelijk is er om juist veel verlies mee te draaien.

BTC tokens kun je aanschaffen bij een online handelsplaats voor crypto: een exchange. Bitcoin (BTC) is dé populairste cryptocurrency van het moment. Dat brengt met zich mee dat er maar weinig exchanges zullen zijn die Bitcoin niet in hun aanbod hebben opgenomen. Je kunt dus kiezen uit veel exchanges. Probeer een exchange te kiezen die goed bij je past door ze te beoordelen op factoren als gebruiksgemak, handelskosten en betrouwbaarheid. Het kopen van BTC tokens is via de gemiddelde exchange eenvoudig en praktisch voor iedereen weggelegd. Veel beginnende handelaren kiezen voor een Nederlandse exchange.

Het maximum aantal uit te geven BTC tokens is gelimiteerd tot 21 miljoen. Er zullen in principe dus nooit meer dan 21 miljoen tokens in omloop komen. De algemene verwachting is dat naarmate de huidige circulatie in de buurt komt van de maximale uitgifte de prijs van een token steeds meer stijgt. Dit heeft te maken met het economische stelsel van vraag en aanbod. Een gelimiteerd aanbod in vergelijking tot een hoge of stijgende vraag zorgt voor een hogere prijs.

Veel analisten verwachten dat de prijs van een BTC token in de toekomst alleen maar zal stijgen, omdat de maximale uitgifte steeds dichterbij komt. Dit beeld van een stijgende prijs valt echter door niemand te bevestigen. Het blijft speculeren en niemand kan de markt voorspellen. Het is in ieder geval onwaarschijnlijk dat Bitcoin in de toekomst met nieuwe ontwikkelingen komt.

Betrouwbare exchanges

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!