Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

Cardano

De Cardano, met als valutateken ADA, heeft al geruime tijd een vaste plek in de top 10 van cryptocoins. De sterkste troef van de Cardano is het smart contracts-platform dat technologisch geavanceerder is dan elke andere blockchain. Dit opent een zee aan mogelijkheden voor breed opgezette functionele applicaties. Charles Hoskinson, de oprichter van Cardano, claimt met het platform en het token een samenleving te kunnen creëren die transparanter, veiliger en eerlijker is.

Koers
Verandering 24u
Volume 24u
Marktwaarde
Direct naar:
Details
Huidig beschikbaar
Max. beschikbaar
Start datum
Cardano converter
Bezoek Bitvavo Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024

Cardano Koers

Bij de ICO in januari 2017 werden Cardano coins voor €0,0198 aangeboden. Initiële investeerders kochten toen voor circa €60 miljoen aan ADA. Aan het einde van 2017 was de marktkapitalisatie van Cardano tokens al gestegen naar €10 miljard en aan het begin van 2021 naar €30 miljard. Voor een HODL (Hold On for Dear Life, langetermijnbelegging) biedt de munt nog altijd goede vooruitzichten. De matige volatiliteit van de koers maakt de Cardano wat minder geschikt voor daytraden en swingtraden.

Cardano bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Wat is Cardano?

De Cardano is meer dan een crypto valuta. Via het geavanceerde open source blockchain-platform wil Cardano mogelijkheden openen voor “vernieuwers en changemakers”. Het ultieme doel is om wereldwijd de macht te verplaatsen van niet-aansprakelijke instituten naar individuen. Het Cardano-netwerk heeft in de afgelopen jaren al aardig wat successen geboekt. Zo wordt de blockchain door landbouwbedrijven gebruikt om hun producten te volgen van het veld tot de supermarkt. Studenten in Georgië beheren via Cardano het open source verificatiesysteem van de vrije universiteit van Tbilisi. De blockchain-technologie wordt sinds april 2021 zelfs benut voor de totale onderwijsadministratie van Ethiopië.

De ontwikkeling van Cardano is in 2015 gestart door Charles Hoskinson, die eerder al een van de medeoprichters van Ethereum was. In januari 2017 ging het platform officieel van start. De naam Cardano komt van de Italiaanse geleerde Gerolamo Cardano (1501 – 1576). Hij was bekwaam als wiskundige, natuurkundige, scheikundige, arts, bioloog, astronoom, astroloog, schrijver, filosoof en gokker. Cardano hoopt ook een dergelijke multifunctionaliteit te bieden. In ieder geval wordt de Cardano blockchain al algemeen aanvaard als verreweg de beste van het moment.

Met de introductie van het Cardano-platform begon eveneens het tijdperk van het Cardano token ofwel de ADA. Deze digitale valuta is primair bestemd voor betalingen binnen het Cardano-ecosysteem, maar geniet vanaf de introductie ook grote belangstelling van handelaren en beleggers. Qua marktkapitalisatie was de Cardano op een bepaald moment in 2020 zelfs de op twee na grootste cryptomunt , na de Bitcoin en het Ethereum. De return of investment voor vroege investeerders in ADA kan kortweg als fantastisch worden beschreven. In januari 2021, vier jaar na de introductie, lag de ROI van de coin al boven de 6000 procent.

Er komen maximaal 45 miljard ADA tokens in omloop. Van dit totaal is bij de introductie in 2017 ongeveer 7 miljard ADA geschonken aan de oprichters van het platform en de non-profit Cardano Foundation. Hierna kochten investeerders in vier rondes bijna 24 miljard ADA.
Hun enthousiasme werd vooral gedreven door de betrokkenheid van Charles Hoskinson bij het project. Momenteel is er circa 31 miljard Cardano in omloop.

De Cardano wordt niet gemijnd zoals bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum. Het Proof of Stake-mechanisme om ADA-transacties te verifiëren is, zoals de naam al aangeeft, gebaseerd op bewijs van inzet (aandeel). Het systeem is minder complex maar minstens even veilig als het Proof of Work (bewijs van werk) mechanisme met mijners. Hoe werkt Proof of Stake (PoS)? Een Cardano-bezitter die kan aantonen het grootste aandeel in een specifiek blok te hebben, heeft het eerste recht om transacties binnen dat blok te verifiëren. Hiervoor wordt hij of zij simpelweg beloond met de transactiekosten. Verificatie op een PoS blockchain wordt daarom geen ’mijnen’ maar ’smeden’ genoemd. Bij het smeden komen er geen nieuwe ADA coins in omloop. Bij Proof of Work (PoW) crypto valuta’s worden mijners beloond met een deel van een nieuw blok.

Proof of stake cardano

Waarom je wilt investeren in Cardano

Transacties met ADA zijn snel en goedkoop en zullen dat in de toekomst blijven. De PoS blockchain kan wel duizenden transacties per seconde uitvoeren. Ter vergelijking: de huidige PoW blockchain van Ethereum verwerkt gemiddeld maar 15 transacties per seconde. Ethereum zit daarom momenteel in een proces om geleidelijk naar een Proof of Stake-algoritme over te stappen.

Voor de beveiliging van transacties op het Cardano-platform wordt gebruikgemaakt van een aantoonbaar veilig en ecologisch duurzaam protocol met de naam Ouroboros. Het is een mix van unieke technologie, wiskundige mechanismen en economische filosofie. In Ouroboros zit ook een stukje gedragspsychologie. Het karakter van de Cardano blockchain geeft smeders geen beweegreden om een blok aan te vallen of te bevuilen, omdat ze zelf de grootste aandeelhouder van het blok zijn.

Een andere goede reden om in de Cardano te investeren, is de flexibiliteit van de gebruikte technologie. Vrijwel alle grote crypto’s worstelen om binnen hun huidig mechanisme ruimte te vinden voor verdere decentralisatie, hogere snelheid en betere veiligheid. De Cardano lijkt momenteel de enige uitzondering te zijn. De blockchain kan continu worden doorontwikkeld, zonder dat dit ten koste gaat van de vrijheid en betrouwbaarheid. In 2020 wist Cardano een Shelley-upgrade uit te voeren die naar eigen zeggen ”de blockchain 50 tot 100 keer meer decentraal maakt dan die van andere top 20 coins”. De upgrade maakte eveneens de weg vrij om honderden nieuwe activa te laten functioneren binnen het Cardano-ecosysteem.

Ouroboros en cardano

Waar koop je Cardano?

Cardano coins koop je bij meer dan 30 internationale cryptocurrency exchanges en tientallen brokers (tussenhandelaren). De grotere beurzen, zoals Binance, bieden tegenwoordig ook ruime lokale betaalmogelijkheden, zoals iDEAL en bankoverschrijvingen. Om een account op een exchange aan te maken, heb je alleen een identificatiebewijs nodig. Iets dichter bij huis kun je ADA crypto kopen bij verschillende lokale brokers, maar daar staat doorgaans een hogere vergoeding tegenover.

Het is eenvoudiger en vaak ook voordeliger om op een grote exchange als Binance niet rechtstreeks Cardano te kopen, maar eerst een zogenoemde stablecoin aan te schaffen. De BUSD (Binance USD), de USDC (Coinbase USD) en de USDT (Tether USD) zijn de meest gangbare. Met een stablecoin in je account is het op een beurs makkelijker handelen. Je koopt Cardano immers niet bij de beurs zelf, maar bij andere personen die actief zijn op het handelsplatform.

Exchanges brengen meestal geen kosten in rekening wanneer je hun stablecoin koopt. Bij een bankoverschrijving ontvang je dus de exacte tegenwaarde van je euro’s in BUSD of USDT op je crypto account. Voor de aankoop van Cardano met je stablecoin is de trading fee gemiddeld 0,5 procent. Betaal je met je creditcard voor de stablecoins, dan rekenen Visa en MasterCard tussen 1,5 procent en 3 procent commissie voor de overmaking naar de cryptobeurs of -broker. Met iDEAL liggen de kosten rond 1 procent.

Cardano bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Kenmerken Cardano

Het Cardano-platform is een derdegeneratie-blockchain, gemaakt door ervaren softwareontwikkelaars die een wiskundige aanpak gebruiken. Met het oog op functionele mogelijkheden voor nu en de toekomst is er continue ontwikkeling binnen het netwerk.

Proof of Stake algoritme

De Cardano blockchain maakt succesvol gebruik van een Proof of Stake (PoS) mechanisme. Volgens Charles Hoskinson zijn ADA-transacties tot vier keer energiezuiniger te verifiëren dan Bitcoin- en Ethereum-transacties, die op een Proof of Work algoritme draaien. Zo heeft de Cardano niet alleen lagere transactiekosten, maar ook een sneller verificatieproces. Ook kan het aantal transacties per seconde voortdurend verruimd worden.

Een actief platform

De non-profit Cardano Foundation heeft bij de introductie een flinke hoeveelheid ADA ontvangen om het platform te promoten en wereldwijd de acceptatiegraad van het token te verhogen. Dankzij inspanningen van de Foundation krijgt de blockchain steeds meer aandacht van onderwijsinstellingen, landbouwbedrijven en industrieën om gegevens op een fraudebestendige manier op te slaan.

Een actieve digitale munt

Dankzij de lage transactiekosten wordt de Cardano nu al actief gebruikt binnen het ecosysteem. Bovendien beloont een stimuleringsmechanisme deelnemers aan het netwerk voor hun betrokkenheid. Dit houdt de munt relevant, zodat je als langetermijnbelegger niet snel verrast zult worden door een plotselinge crash van de koers.

Optimale veiligheid features

Het ecologisch duurzame protocol Ouroboros is waarschijnlijk het meest geavanceerde beveiligingssysteem op PoS-blockchains. Voor smart contracts binnen het netwerk gebruikt Cardano een programmeertaal met de naam Plutus. Volgens het platform biedt Plutus een aanzienlijk betere beveiliging voor smart contracts dan andere talen.

Cardano Wallet

De Deadalus wallet is de officiële wallet van het Cardano-platform. Voor personen die actief zijn binnen het Cardano-ecosysteem is deze wallet de meest aangewezen plek om ADA coins veilig op te slaan. Transacties naar anderen op het platform verlopen razendsnel en met erg lage transactiekosten.

Wanneer je gaat handelen met Cardano is een alternatieve wallet op een betrouwbare exchange een betere optie. Vanuit je wallet zet je ADA makkelijk om naar andere crypto en omgekeerd. Op een handelsplatform als Binance is het ook mogelijk om je Cardano coins te alloceren binnen een stake-pool. Je aandeel ADA wordt dan ingezet binnen de Proof of Stake Cardano blockchain. Zo ontvang je een rendement van 5 tot 10 procent op jaarbasis in ADA.

Deadalus wallet en cardano

Veelgestelde vragen over Cardano

De native token van Cardano (ADA) kun je kopen bij een cryptocurrency exchange. Omdat Cardano zeer populair is, zullen veel exchanges deze crypto in het aanbod hebben opgenomen. Wanneer je exchanges gaat vergelijken, kun je kijken naar factoren als betrouwbaarheid en handelskosten. Heb je een goede exchange gevonden, dan kun je overgaan tot het kopen van ADA. Wel dien je een account aan te maken en deze te voorzien van saldo. Het is verstandig om je account en daarmee jouw geld goed te beveiligen. Kies een sterk wachtwoord en schakel waar mogelijk twee-factor-authenticatie (2FA) in.

Cardano (ADA) kent een max token supply van 45 miljard. Dat betekent dat er maximaal 45 miljard ADA tokens in omloop zullen komen. Sprake is van een soort kunstmatige schaarste, zoals je die ook terugvindt bij bijvoorbeeld Bitcoin. De kans is aanwezig dat de prijs van een token zal stijgen wanneer bijna alle tokens zijn uitgegeven. Er is dan namelijk relatief veel vraag in vergelijking tot het aanbod. Alle ADA tokens zijn nog niet uitgegeven.

Een groot voordeel van Cardano (ADA) is de wetenschappelijke benadering die wordt gehanteerd. Zo weet je zeker dat het team achter Cardano niet zomaar wat doet, maar al haar ontwikkelingen baseert op wetenschappelijke gegevens. Een ander voordeel is het gebruik van een gelaagde blockchain. Zo wordt het uitvoeren van transacties gedaan op een afzonderlijke laag. Dit bevordert de snelheid van het netwerk, maar is ook gunstig voor het soepel doorvoeren van ontwikkelingen en updates.

Cardano heeft zich door de tijd heen weten neer te zetten als een solide project. Daarbij zit het team van Cardano niet stil en worden ontwikkelingen aan de lopende band doorgevoerd. Verschillende particulieren en bedrijven zien het nut van Cardano in en maken er dan ook graag gebruik van. Of dit in de toekomst zo blijft, is koffiedik kijken. Hoe Cardano in de toekomst gaat presteren, hangt voor een groot deel af van de concurrentie.

Betrouwbare exchanges

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!