Onze beoordeling:
7.3 / 10

 • Betrouwbaarheid
  8/10
 • Veiligheid
  7/10
 • Aanbod valuta's
  7/10
 • Betaalmogelijkheden
  6/10
 • Gebruikersgemak
  8/10
 • Support
  8/10

Beoordeeld op: 17-04-2021

Bithumb review

Wanneer je wilt gaan handelen in cryptocurrencies, is het belangrijk dat je kiest voor een exchange die goed bij je past. Maar welke exchange is dat? Dit kan best een lastige vraag zijn, aangezien er veel exchanges bestaan die allemaal op hun eigen manier goed zijn. Bithumb is een van die exchanges. In deze Bithumb review lees je alles wat je over deze exchange moet weten, zodat je straks een stapje dichter bij een weloverwogen beslissing bent.

Over Bithumb

Het platform van Bithumb bestaat sinds 2013 en is met name in Zuid-Korea erg populair. Dat wil echter niet zeggen dat het een kleine speler is. Bithumb is namelijk in termen van handelsvolume een van de grootste en meest gebruikte exchanges ter wereld. Het platform van Bithumb is gebruiksvriendelijk en vormt daarmee een goed startpunt voor beginners.

De complete beoordeling

– Betrouwbaarheid: 8. Los van een onderzoek in 2018 zijn er geen zaken bekend die de betrouwbaarheid van Bithumb zouden kunnen schaden.
– Veiligheid: 7. Zuid-Korea stelt zeer strenge veiligheidseisen aan cryptocurrency exchanges. Bithumb moet aan al deze eisen voldoen en dat lijkt los van een enkel akkefietje aardig te lukken.
– Aanbod valuta’s: 7. Het aanbod aan cryptocurrencies op Bithumb is ruim, ook al is het niet zo immens als bij veel andere grote exchanges.
– Betaalmogelijkheden: 6. Alleen burgers van Zuid-Korea kunnen stortingen en betalingen in fiatgeld verrichten. De rest van de wereld kan alleen betalen met cryptocurrencies.
– Gebruikersgemak: 8. Het platform van Bithumb is ideaal voor beginners. Bithumb heeft er alles aan gedaan om een gebruiksvriendelijk platform te creëren.
– Support: 8. De support van Bithumb is 24/7 bereikbaar (niet in de Nederlandse taal).

Highlights uit de beoordeling
 • Gebruiksvriendelijk platform
 • Ruim aanbod aan cryptocurrencies
 • Goede klantenservice
 • Geen stortingen in fiatgeld
 • Geen Nederlandstalige klantenservice

Wat bedragen de fees bij Bithumb?

Hoeveel kosten er op Bithumb worden berekend, hangt van een aantal factoren af. Wanneer je stortingen met cryptocurrencies verricht, betaal je een kleine fee die ervan afhangt welke digitale valuta je gebruikt. Zo betaal je geen kosten voor ETH en XRP, maar wel voor BTC en LTC. De kosten zijn 0,001 tokens voor kleine stortingen. Ook tokens opnemen kost geld. Hoeveel dit is, verschilt per cryptocurrency. Op het gebied van handelskosten (transactiekosten) werkt Bithumb met twee modellen. De zogeheten ‘maker fee’ bedraagt 0,04% en de ‘taker fee’ bedraagt 0,25%. Je betaalt de maker fee wanneer jouw order niet direct aan het orderboek kan worden gekoppeld. Dit zorgt voor een toenemende liquiditeit. Je betaalt de taker fee als jouw order wel direct kan worden gekoppeld. De liquiditeit daalt dan, waardoor je iets meer handelskosten moet betalen.

Bithumb wallet

Bithumb beschikt over een ingebouwde wallet. Een dergelijke wallet van een exchange wordt ook wel een hot wallet of exchange wallet genoemd. Wanneer je via het platform van deze exchange digitale valuta’s aanschaft, worden de tokens automatisch in de hot wallet opgeslagen. Bithumb is dan verantwoordelijk voor de beveiliging van de wallet. Het prettige aan een dergelijke exchange wallet is dat hij veel gebruiksgemak biedt. Je hoeft alleen in te loggen in je Bithumb-account en om direct toegang tot je wallet te hebben. Je kunt je wallet inzien via de website van Bithumb, maar ook via de app.

De app van Bithumb

Bithumb heeft een eigen mobiele app. Je vindt hem door in in de iOS App Store of in de Google Play Store ‘Bithumb Global’ in te typen. Nadat je de app hebt gedownload en geopend, zie je dat de interface van de app erg lijkt op die van de website. Onderin de app vind je een navigatiebalk. Van hieruit kun je naar verschillende belangrijke schermen navigeren. Zo vind je onder ‘markets’ de beschikbare cryptocurrencies en kun je onder ‘trading’ daadwerkelijk valuta’s aankopen. Ga je naar ‘assets’, dan kom je in je wallet terecht. Het kopje ‘assets’ is alleen beschikbaar voor ingelogde gebruikers. De rest van de app is ook beschikbaar wanneer je niet ingelogd bent. Zo kun je zonder een account te hebben alvast peilen of de app van Bithumb je bevalt.

Conclusie

Bithumb is een van de grotere exchanges in termen van handelsvolume. Het is een betrouwbare en veilige exchange, omdat hij onder de strenge Zuid-Koreaanse regelgeving valt. Zo weet je zeker dat je tokens in je Bithumb wallet veilig zijn opgeslagen. Deze exchange ondersteunt helaas geen directe betalingen in fiatgeld, maar je kunt wel cryptocurrencies storten. Het platform van Bithumb werkt erg soepel en hetzelfde geldt voor de mobiele app. De interface is overzichtelijk en niet te complex voor beginnende gebruikers. Of je nou een beginnende of een gevorderde gebruiker bent, Bithumb is zeker het overwegen waard.

Hoe handel je bij Bithumb?

Het platform van Bithumb is erg gebruiksvriendelijk. Voordat je je eerste tokens kunt aanschaffen, moet je wel een aantal stappen zetten.

Account aanmaken bij Bithumb

Wanneer je op Bithumb een account wilt aanmaken, kun je dit doen op de website of via de app. De registratie gaat misschien nét wat anders dan je gewend bent. Vanwege de strenge Zuid-Koreaanse regelgeving heeft Bithumb relatief veel gegevens nodig. Het gehele registratieproces begint met het verifiëren van je telefoonnummer. Doe je dit niet, dan kun je niet verder. Als dat eenmaal in orde is, dien je te bevestigen dat je ouder bent dan 19 en akkoord gaat met de voorwaarden. Hierna volgt een formulier waarin gevraagd wordt naar je naam, je geboortedatum en (let op) je paspoortnummer. Verder moet je je volledige adresgegevens invullen en dien je een sterk wachtwoord te kiezen. Als je met grote(re) bedragen wilt handelen, zul je aanvullende documenten moeten indienen.

Zo koop jij je eerst cryptovaluta

Je kunt zowel via de website als via de app op Bithumb cryptovaluta’s aanschaffen. Beide routes zijn even betrouwbaar. Om te beginnen dien je naar het ‘trade’-scherm te navigeren. Wanneer je in de app op de cryptocurency van je keuze drukt, kom je hier automatisch terecht. Je schaft een cryptocurrency aan door middel van een trade (ruil). Je ruilt een valuta in tegen een andere valuta. Je kunt kiezen uit drie ordertypes: een limit order, een market order en een stop-limit order. Kies je gewenste ordertype en vul in hoeveel tokens je wilt kopen. Kies ook de valuta die je ertegenover zet.

Betalen met cryptocurrencies
Op het platform van Bithumb kun je niet met fiatgeld betalen, tenzij je een inwoner van Zuid-Korea bent. Je dient elke trade dus tussen twee digitale valuta’s te verrichten. Je kunt digitale valuta’s op je Bithumb wallet storten.

Indirect met fiatgeld
Om toch met fiatgeld te betalen, kun je een kleine omweg bewandelen. Je dient dan ook een account te hebben bij een andere exchange die wel betalingen in fiatgeld ondersteunt. Bij deze exchange koop je dan een hoeveelheid cryptocurrencies met fiatgeld. Deze cryptocurrencies kun je vervolgens overboeken naar je Bithumb wallet.

Zo kun jij je cryptomunten verkopen

Cryptocurrencies verkopen is op Bithumb net zo gemakkelijk als ze kopen. Onthoud dat Bithumb buiten de KRW geen fiatgeld ondersteunt. Je dient de tokens dus in te ruilen voor andere tokens. Navigeer hiervoor naar het ‘trade’-scherm, kies de cryptocurrency die je wilt verkopen en druk op sell. Vervolgens kies je hoeveel tokens je wilt verkopen en zie je wat je ontvangt.

Veelgestelde vragen over Bithumb

Bithumb ondersteunt helaas geen betalingen met iDEAL. Dat heeft ermee te maken dat Bithumb een Zuid-Koreaans bedrijf is. Als Nederlander kun je in principe alleen met cryptocurrencies betalen. Deze cryptocurrencies kun je aanschaffen bij een andere exchange en vervolgens overboeken naar je Bithumb wallet.

Wat is de Bithumb Coin?

De Bithumb Coin is de native token van het platform van Bithumb. Je kunt de token bij verschillende exchanges aanschaffen bij wijze van investering. De Bithumb Coin heeft daarnaast ook daadwerkelijk toegevoegde waarde binnen het handelsplatform van Bithumb. Je kunt hem namelijk gebruiken om in aanmerking te komen voor lagere handelskosten. Een dergelijke constructie zie je ook bij Binance, met de Binance Coin.