Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

Bitstamp

Details
Handelsvergoeding
0.50
Betaalmogelijkheden
Aantal currencies
13
Beoordeling exchange
7.3 / 10

Bitstamp review

Bitstamp is een van de langst bestaande crypto exchanges, en nog steeds een van de bekendste. Omdat Bitstamp zijn klanten voornamelijk in Europa heeft, zijn de bezoekersaantallen en het marktvolume wat lager dan bij concurrenten die ook in Azië populair zijn. Maar qua betrouwbaarheid en veiligheid verdient het handelsplatform beslist een topnotering. In deze Bitstamp review beoordelen we ook het gebruiksgemak (desktopversie en app) en de support, betaalmogelijkheden, trading fees, verhandelbare valuta’s en wallet.

Over Bitstamp

Bitstamp is in augustus 2011 geopend door de Slovenen Nejc Kodrič en Damijan Merlak. Het was de eerste Bitcoin exchange die euro’s accepteerde. In 2013 verhuisde Bitstamp naar Londen en in 2016 verkreeg het handelsplatform een volwaardige payment institution license van Luxemburg om diensten binnen de hele EU te verlenen. Sinds oktober 2018 is het handelsplatform eigendom van het Belgische investeringsbedrijf NXMH, een dochteronderneming van de Barclays Bank.

De complete beoordeling

– Betrouwbaarheid: 9. Het handelsplatform is bijzonder transparant en heeft een uitstekende staat van dienst.
– Veiligheid: 9. 2FA en SSL beschermen je account en data. De valuta’s van gebruikers wordt voor 98 procent in ”cold storage” bewaard.
– Aanbod valuta’s: 7. Het assortiment van ongeveer 90 cryptovaluta’s is redelijk, maar minder dan bij andere grote internationale exchanges.
– Betaalmogelijkheden: 6. Alleen een bankoverboeking of creditcardstorting is mogelijk. Geen lokale online betaalsystemen zoals iDEAL en Bancontact.
– Gebruikersgemak: 7. Bitsmart biedt naast de website ook een vlotte smartphone-app.
– Support: 6. Degelijke klantenservice via e-mail en telefoon, maar geen livechat en geen Nederlandstalige medewerkers.

Prestaties van Bitstamp

Bitstamp is een binnen de EU toonaangevende exchange en ondersteunt zowel crypto- als fiatcurrencies. Je kunt er dus makkelijk met euro’s handelen. De trading fees zijn best laag als je voldoende volume weet te creëren. Betrouwbaarheid en veiligheid wegen bij Bitstamp zwaarder dan snelheid en gebruiksgemak. Tokens kopen, verkopen en verplaatsen gaat daarom iets minder rap. Hiertegenover staat dat je ervan verzekerd bent dat deze beurs niet van de ene op de andere dag zal verdwijnen en niet makkelijk op een zwarte lijst zal belanden.

Is Bitstamp betrouwbaar?

Bitstamp behoort tot de klassieke exchanges met een bewezen staat van dienst. Het platform zet zwaar in op transparantie en betrouwbaarheid en heeft licenties weten te bemachtigen in zowel de EU als de VS.

Bitstamp hanteert een relatief streng KYC (know your customer) protocol om onder meer de mogelijkheden tot witwassen te minimaliseren. Nieuwe gebruikers doorlopen al bij de aanmelding een verificatieproces. Vergeleken met andere beurzen is deze controle best omslachtig, maar het geeft je naderhand beslist een zekerder gevoel.

Hoe veilig is Bitstamp?

Bitstamp besteedt veel aandacht aan de beveiliging van de transfer en het beheer van de data van gebruikers. Zo zorgt tweefactorauthenticatie (two factor authentication, 2FA) ervoor dat anderen zelfs als ze je wachtwoord kennen niet op je account kunnen inloggen. Het systeem vraagt naar een tweede, unieke code die via een aparte authenticatie-app moet worden aangemaakt.

SSL biedt extra beveiliging aan de data die je naar en van het platform verstuurt, zoals je bankgegevens en private keys van je cryptovaluta’s. Om schade van een eventuele beurs-hack zo beperkt mogelijk te houden, bewaart Bitstamp 98 procent van de cryptovaluta’s van accounthouders in offline ”kluizen” van gespecialiseerde bedrijven.

Welke cryptovaluta’s zijn er bij Bitstamp?

Bitstamp concentreert zich op coins die veel marktkapitalisatie genereren of zich bewezen hebben in functionaliteit. Vergeleken met andere grote beurzen is het aanbod dus wat minder. Momenteel koop je bij Bitstamp ongeveer 90 verschillende valuta’s, waaronder Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin, Cardano, Dogecoin en andere cryptovaluta’s die gewild zijn onder daytraders en langetermijnbeleggers.

Op welke manieren kan ik betalen?

Je eerste cryptovaluta koop je bij Bitstamp op de traditionele manier. Je maakt een account aan en stort er vervolgens geld op. Om je account met euro’s op te waarderen, heb je in principe maar twee mogelijkheden: een bankoverschrijving en een creditcardstorting.

Dat Bitstamp geen betalingen met iDEAL ondersteunt, is voor beginnende handelaren best een minpuntje. Opwaarderen met iDEAL is namelijk goedkoper dan met een creditcard en verloopt nagenoeg meteen, terwijl je bij een bankoverschrijving enkele dagen moet wachten op validatie.

Gevorderde handelaren kunnen zich bij Bitstamp van meerdere mogelijkheden bedienen. Zo is het eenvoudig om een cryptovaluta (bijvoorbeeld Bitcoin, Ethereum, Litecoin of Ripple) naar je Bitstamp wallet over te brengen vanuit een privéwallet of een wallet op een andere handelsbeurs.

Is Bitstamp makkelijk te gebruiken?

Als je eenmaal de swing hebt, is Bitstamp redelijk simpel in gebruik. Op je computer hoef je geen aparte software te installeren, maar log je gewoon via de website in op het handelsplatform. De basishandelingen, zoals een account aanmaken, geld storten en je eerste cryptovaluta(‘s) kopen, zijn niet moeilijk te ontdekken. Je zult wel aan Engelse termen moeten wennen, omdat deze exchange geen Nederlands ondersteunt. Bitstamp biedt ook een smartphone-app die vooral voor beginners gebruiksvriendelijker is.

Hoe is de support bij Bitstamp?

Op het vlak van klantenservice laat Bitstamp wat punten liggen. Het platform biedt geen livechat-optie. Vanuit je account kun je een support-window openen, een onderwerp kiezen en je probleem toelichten. Een antwoord krijg je echter pas na 24 tot 72 uur. Voor een snelle oplossing is het wel mogelijk om te bellen naar een van de drie telefoonnummers van het supportteam.

Beginners vinden op de website en in de app van Bitstamp een redelijk goede FAQ met uitleg over, onder meer, hoe je een account aanmaakt en beheert, geld stort, geld opneemt en handelt, en over de beveiliging. Helaas zijn de vragen en antwoorden niet in het Nederlands beschikbaar.

Highlights uit de beoordeling
  • Een van de beste reputaties in de cryptowereld
  • Zowel coin naar coin als euro naar coin is mogelijk
  • Relatief lage handelskosten
  • Geen iDEAL-betalingen mogelijk
  • Matige support zonder Nederlandstalige teamleden

Wat bedragen de fees bij Bitstamp?

De handelskosten op het Bitstamp-platform gaan omlaag naarmate je meer volume maakt. Bij een handelsvolume van minder dan $10.000 (ongeveer €8500) per 30 dagen betaal je 0,5 procent fee. Verhandel je tussen $10.000 en $20.000 per 30 dagen, dan zijn de handelskosten nog maar 0,25 procent, en zo verder. Het systeem houdt je aan- en verkopen nauwkeurig bij en geeft bij elke transactie helder aan wat de trading fee zal zijn. Transparantie is een prettig kenmerk van Bitstamp.

Bitstamp Fees

Bitstamp wallet

Met een account bij Bitstamp beschik je automatisch over een wallet op het platform. Alle valuta’s die je koopt, komen er meteen in. De interface van de wallet is zowel bij de desktopversie als bij de mobiele app erg overzichtelijk, waardoor je je tokens comfortabel en systematisch kunt beheren.

Cryptovaluta’s overbrengen naar je Bitstamp wallet (bijvoorbeeld vanuit een privéwallet) is kosteloos. Aan een transfer vanuit je Bitstamp wallet is wel een kleine fee verbonden. Deze withdrawal fee is vooraf vastgesteld en is voor elke currency anders.

Je wallet op het Bitstamp platform is een custodian wallet ofwel beheerwallet. De private keys van je tokens zijn dus in handen van de exchange. Bitstamp claimt een systeem te hebben ontwikkeld waarbij gemiddeld 98 procent van de private keys extra beveiligd worden bewaard in “cold storage” buiten het platform.

Bitstamp Wallet

De app van Bitstamp

De Bitstamp-app is er sinds 2019. Je downloadt deze applicatie voor mobiele apparaten simpelweg via Google Play (Android-versie) of de App Store (iOS-versie) naar je smartphone of tablet. Het is goed mogelijk om via de app een nieuw account te creëren en de verificatie te doorlopen (ID- en adresverificatie). Je kunt uiteraard ook via je telefoon inloggen op je Bitstamp-account dat al eerder via de computer is aangemaakt.

De mobiele app van Bitstamp biedt nagenoeg alle tools die je op de desktopversie vindt, waaronder ordertypes, real time grafieken en analytische tools. De intuïtieve interface is overzichtelijk en de functies reageren vlot op aanraakcommando’s. Een handige feature is dat je kunt schakelen tussen een geavanceerde interface en een interface met alleen de basisfuncties: kopen en verkopen.

Bitstamp App

Conclusie

Als je op zoek bent naar een integere cryptobeurs die gegarandeerd nog jarenlang mee zal gaan, is Bitstamp je beste optie. Door de volledige naleving van de bank- en financiële regelgeving binnen de EU is het aanmeldingsproces wel iets complexer dan je zou wensen. Na je eerste eurostorting(en) met een bankoverschrijving of creditcard handel je op het platform comfortabel en relatief goedkoop verder met cryptovaluta’s. Zowel de Bitstamp-app als de desktopversie werkt prettig en biedt een helder overzicht van je handelingen en assets.

Hoe handel je bij Bitstamp?

Een account aanmaken, geld storten en cryptovaluta’s kopen zijn in principe routinehandelingen. De interface van Bitstamp is overzichtelijk en de stappen zijn begrijpelijk. Dit geldt voor zowel de computerversie als de smartphone-app.

Account aanmaken bij Bitstamp

Om op je desktop of laptop een account aan te maken, kun je je simpelweg laten registreren via de website van Bitstamp. Gebruik je liever je telefoon voor de registratie, dan download je de app via Google Play of de App Store.

Het aanmeldingsproces is wat omslachtiger dan bij andere exchanges en brokers, omdat Bitstamp meteen naar identificatie en een adresbewijs vraagt. Hiervoor upload je een digitale kopie of foto van je ID-kaart/paspoort/rijbewijs en een document waarop je adres staat (bijvoorbeeld een water- of energierekening of een bankafschrift). Het kan een aantal uren tot een dag duren voordat de verificatie rond is.

Voor het eerst geld storten

Je eerste cryptovaluta koop je bij Bitstamp op de traditionele manier. Je zult euro’s op je account moeten storten om aan de slag te gaan. Dit kan bij Bitstamp alleen met een bankoverschrijving of met een creditcard. iDEAL wordt helaas niet ondersteund.

Bankoverschrijving
Met een bankoverschrijving (SEPA) kun je van nagenoeg alle bekende Nederlandse banken kosteloos euro’s naar je Bitstamp-account versturen. Je bepaalt hierbij zelf met welk bedrag je het account wilt opwaarderen. Het bekende nadeel van een bankoverschrijving is dat je een of twee werkdagen moet wachten voordat de overboeking rond is.

Creditcard
Met gebruik van een Mastercard of Visa creditcard verstuur je vrijwel meteen geld naar je Bitstamp-account. Bij deze betaaloptie ben je gehouden aan een aantal vooraf vastgestelde bedragen: €100, €250, €500, €1000, €2500 en €5000. De fee die Bitstamp voor een creditcardstorting vordert, bedraagt 5 procent. Hiernaast kan ook je creditcardmaatschappij kosten voor de transactie in rekening brengen.

Zo koop jij je eerste cryptovaluta

Met euro’s op je Bitstamp-account ga je makkelijk op zoek naar cryptovaluta’s. De beurs biedt je een schematisch overzicht van alle aangeboden handelsparen. Als je Ethereum (ETH) wilt kopen met je euro’s (EUR), selecteer je het handelspaar ETH/EUR. Vervolgens toets je in hoeveel euro je wilt omzetten naar Ethereum. Je krijgt meteen te zien wat de trading fee zal zijn en hoeveel Ethereum je zult ontvangen. Stem je hiermee in, dan effectueer je de aankoop simpelweg met een klik op “buy”. Het kan enkele minuten duren voordat het Ethereum zichtbaar is in je account, omdat de transactie eerst verwerkt moet worden op de Ethereum-blockchain.

Zo kun jij je cryptomunten verkopen

Bij Bitstamp is het net zo makkelijk om een cryptovaluta terug te zetten naar een fiatvaluta zoals de euro. Wil je Ethereum omzetten naar euro’s, dan selecteer je het handelspaar EUR/ETH en geef je aan hoeveel Ethereum je wilt verkopen. Je ziet vooraf de handelskosten en het eurobedrag dat je zult ontvangen. Na je akkoord krijg je nagenoeg meteen de euro’s in je Bitstamp-account.

Euro’s van je Bitstamp-account afhalen is alleen mogelijk met een bankoverschrijving (SEPA). Gemiddeld duurt het twee tot drie dagen voordat deze transactie door je bank is goedgekeurd. De fee voor een SEPA-opname bedraagt €3.

Veelgestelde vragen over Bitstamp

Kan ik bij Bitstamp met iDEAL betalen?

Hoewel Bitstamp in Engeland is gevestigd en zich grotendeels op Europese klanten richt, is het vooralsnog niet mogelijk om gebruik te maken van lokale online betaalsystemen als iDEAL (Nederland), Bancontact (België) en Giropay (Duitsland).

Wat zijn de verschillende kosten bij Bitstamp?

Bitstamp hanteert een transparant kostenbeleid. Op de website is een overzicht te vinden waarin de handelskosten helder worden aangegeven. Ook de fees voor bankoverboekingen, creditcardstortingen en cryptostortingen en -opnames staan in het overzicht vermeld.

Wie controleert Bitstamp?

Platformen die in cryptovaluta’s handelen, worden niet door overheden of centrale banken gereguleerd, maar Bitstamp heeft gekozen voor een bijzondere mate van zelfregulatie. De beurs onderwerpt zich vrijwillig aan de regelgeving die binnen de EU geldt voor banken en financiële instellingen.

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!