Onze beoordeling:
8.2 / 10

 • Betrouwbaarheid
  9/10
 • Veiligheid
  9/10
 • Aanbod valuta's
  8/10
 • Betaalmogelijkheden
  8/10
 • Gebruikersgemak
  8/10
 • Support
  7/10

Beoordeeld op: 12-01-2021

LiteBit review

LiteBit is een Nederlandse crypto exchange die al langere tijd actief is en die een van de grootste crypto brokers in Europa is geworden. Het platform is in het bijzonder populair in Nederland, België en Duitsland. Dankzij lage transactiekosten en een ruim aanbod van meer dan 50 verschillende cryptovaluta’s heeft LiteBit inmiddels al meer dan 600.000 klanten aan zich weten te binden en ontvangt de website maar liefst anderhalf miljoen bezoekers per maand.

Over LiteBit

LiteBit werd opgericht in 2013 en is gevestigd in Rotterdam. Het bedrijf is onderdeel van 2525 Ventures BV en wordt aangestuurd door Olivier van Duijn, die eerder ook al Marktplaats leidde, de bekende Nederlandse verkoopwebsite voor tweedehands artikelen. Het bedrijf koopt zelf op de grote crypto exchanges cryptovaluta’s in en biedt deze aan op zijn eigen platform. Het team achter LiteBit bestaat uit 50 mensen. LiteBit bood als een van de eerste crypto brokers een ingebouwde wallet. Door de volledige website ook naar het Engels te vertalen, wist LiteBit ook veel klanten buiten Nederland en België aan te trekken. Brokers zoals Bitvavo en Bitcoin Meester, die pas rond 2018 gestart zijn, hebben beduidend minder gebruikers dan LiteBit.

De complete beoordeling

– Betrouwbaarheid: 9. LiteBit heeft een goede reputatie wat betreft betrouwbaarheid. Het heeft het platform een Cashcow Award opgeleverd en klanten zijn over het algemeen zeer tevreden.

– Veiligheid: 9. LiteBit heeft de veiligheid van zijn platform prima op orde. Gegevens worden versleuteld en bij transacties worden verschillende vormen van authenticatie en validatie gebruikt.

– Aanbod valuta’s: 8. Er zijn plaatsen waar je nog meer verschillende cryptovaluta’s kunt krijgen, maar met 56 verschillende coins is het aanbod op LiteBit al zeer ruim. Je vindt hier de bekendste en populairste cryptovaluta’s, maar investeren in minder bekende altcoins is ook mogelijk.

– Betaalmogelijkheden: 8. LiteBit biedt een ruim aantal betaalmogelijkheden, zoals het voor Nederlanders praktische iDEAL, maar bijvoorbeeld ook creditcard. Het populaire PayPal ontbreekt echter.

– Gebruikersgemak: 8. Hoewel een kleiner aanbod aan cryptovaluta’s het platform voor de beginnende handelaar waarschijnlijk nog overzichtelijker gemaakt had, slaagt LiteBit er goed in om laagdrempelig te blijven.

– Support: 7.  De bereikbaarheid van menselijke hulp is in vergelijking met sommige andere crypto brokers wat beperkt. De hoeveelheid informatie op de website en de aanwezigheid van de chatbot maken dat ten dele goed.

Prestaties van LiteBit

Het is belangrijk om een goed beeld te krijgen van de betrouwbaarheid en veiligheid van het platform. Ook wil je weten welke cryptovaluta’s je hier kunt kopen en hoe je daarvoor kunt betalen. Daarnaast bespreken we ook de gebruiksvriendelijkheid en support van LiteBit.

Is LiteBit betrouwbaar?

LiteBit is een betrouwbaar, bonafide bedrijf dat ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Het houdt zich netjes aan de wet en werd in 2019 door de Cashcow Awards uitgeroepen tot Beste Crypto Broker. Ook klanten zijn over het algemeen over LiteBit zeer tevreden. Op de beoordelingswebsite TrustFlow krijgt LiteBit van klanten een waardering van gemiddeld 8,2.

Hoe veilig is LiteBit?

LiteBit doet goed zijn best om zijn platform veilig te maken. Gevoelige informatie wordt versleuteld en men houdt zich ook netjes aan de anti-witwasrichtlijnen. Daarnaast wordt voor transacties gebruikgemaakt van tweetrapsauthenticatie via Google Authenticator of sms. Ook worden er strenge eisen gesteld aan wachtwoorden, en moet je die regelmatig wijzigen. Daarnaast vindt er IP-adresvalidatie plaats.

Welke cryptovaluta’s zijn er bij LiteBit?

Momenteel zijn er op LiteBit 56 verschillende cryptovaluta’s te verkrijgen. Hier worden regelmatig cryptovaluta’s aan toegevoegd, maar er worden ook weer coins met weinig volume verwijderd. Je kunt bekende cryptomunten als Bitcoin, NEO, Ethereum en Ripple krijgen, maar ook andere populaire altcoins als Dogecoin en Cardano, evenals een flinke lijst minder bekende cryptovaluta’s.

Op welke manieren kan ik betalen?

LiteBit biedt verschillende betaalmethodes aan om op zijn website cryptovaluta’s te kopen. Je kunt betalen met iDEAL, een bankoverschrijving doen of gebruikmaken van creditcard, Bancontact, Giropay, My Bank of SOFORT. Daarnaast heeft LiteBit een eigen betaalsysteem met credits genaamd LiteBit Credits. Crytpovaluta’s die je verkoopt, kunnen hierin omgezet worden. Deze credits kun je bewaren om er opnieuw een cryptovaluta mee te kopen. PayPal ontbreekt als betaalmogelijkheid.

Is LiteBit makkelijk te gebruiken?

LiteBit werpt voor gebruikers geen onnodige drempels op, en gespecialiseerde kennis is niet noodzakelijk. Je kunt snel beginnen met handelen en alles wijst zich grotendeels zelf. Ondanks de ruime selectie aan cryptovaluta’s blijft het platform overzichtelijk. Het feit dat LiteBit een eigen wallet biedt, draagt ook sterk bij aan de laagdrempeligheid van het platform.

Hoe is de support bij LiteBit?

LiteBit beschikt over een uitgebreide helpsectie waar veel informatie en antwoorden te vinden zijn. Daarnaast is er een automatische chatbot die 24/7 vragen kan beantwoorden. Kom je er echter met de chatbot niet uit, dan kun je op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 bellen. De klantenservice mailen kan ook, je krijgt dan doorgaans binnen 24 uur antwoord.

Highlights uit de beoordeling
 • Ruim aanbod cryptovaluta's
 • Veiligheid is goed op orde
 • Overzichtelijk en laagdrempelig door onder meer de eigen LiteBit Wallet
 • Beperkte bereikbaarheid klantenservice

Wat bedragen de fees en transactiekosten bij LiteBit?

LiteBit brengt ongeveer 2% handelskosten in rekening. Dit is ‘ongeveer’ vanwege de fluctuatie van koersen. De handelskosten zijn al toegevoegd aan de prijzen die getoond worden op het platform. Globaal kun je er dus van uitgaan dat als je €100 aan Bitcoins koopt, je voor ongeveer €98 in waarde aan Bitcoins krijgt. Daarnaast betaal je op LiteBit transactiekosten. Gebruik je iDEAL, dan betaal je €0,42 transactiekosten. Bij Bancontact is dat ongeveer 2% van de transactie plus €0,39 kosten per transactie. Voor het overboeken naar een IBAN-bankrekeningnummer betaal je €0,40 transactiekosten.

Litebit Fees

LiteBit Wallet

Om je cryptovaluta te kunnen opslaan, heb je een elektronische wallet nodig. LiteBit biedt die zelf aan in de vorm van de LiteBit Wallet. Bij transacties die je op het platform verricht, wordt een cryptovaluta van of naar je wallet overgeschreven. De LiteBit Wallet is overzichtelijk en biedt een aparte wallet voor elke cryptovaluta. Het is daarom ook niet nodig om elders een wallet aan te maken, waarbij je dan ook zelf zorg zou moeten dragen voor de beveiliging, terwijl dit bij de LiteBit Wallet door LiteBit zelf verzorgd wordt in de vorm van tweetrapsauthenticatie via Google Authenticator of sms. Ook worden er strenge eisen gesteld aan wachtwoorden, moet je deze regelmatig wijzigen en vindt er IP-adresvalidatie plaats. Ben je echter van plan om een cryptovaluta voor langere tijd op te slaan, dan is het toch raadzaam om voor een hardware wallet te kiezen. Deze staat niet constant in verbinding met het internet.

Litebit wallet

De app van LiteBit

De app van LiteBit kun je downloaden in de Google Play Store of de App Store van Apple. De overzichtelijke app stelt je in staat om ook mobiel op een snelle, veilige en gemakkelijke manier cryptomunten te kopen en te verkopen. Je kunt direct nadat je een account hebt aangemaakt al handelen, doordat je cryptovaluta’s met euro’s kunt kopen. Met behulp van biometrie wordt voor een goede beveiliging gezorgd. De cryptovaluta’s en de recentste koersontwikkelingen zijn makkelijk terug te vinden, en aan- en verkopen zijn eenvoudig en snel verricht.

Litebit app

Conclusie

Instappen in de wereld van virtueel geld met euro’s is bij gespecialiseerde crypto exchanges niet zo eenvoudig. LiteBit maakt dit als crypto broker een stuk laagdrempeliger. Daarom is LiteBit een uitstekend platform voor de beginnende geïnteresseerde in de wereld van cryptovaluta’s. Er is weinig kennis nodig om hier snel een cryptovaluta te kopen of verkopen, en het is ook niet nodig om zelf voor een elektronische wallet te zorgen. Met de veiligheid en betrouwbaarheid van het platform zit het wel snor. Voor een laagdrempelige crypto broker is het aanbod aan verschillende cryptovaluta ook groot. Ook zijn de transactiekosten relatief laag. Een mooie plek dus om je eerste stappen in de wereld van cryptovaluta’s te zetten.

Hoe handel je bij LiteBit?

Een cryptovaluta op LiteBit kopen of verkopen is niet ingewikkeld. Wel is het nodig om eerst een account aan te maken voordat je kunt beginnen met handelen. We leggen uit hoe je op LiteBit begint met altcoins kopen en verkopen.

Account aanmaken bij LiteBit

Je kunt bij LiteBit een account aanmaken door rechtsboven op de thuispagina op ‘Nieuw account aanmaken’ te klikken. Je moet dan je persoonlijke gegevens invullen en akkoord gaan met de voorwaarden. Als je dit hebt gedaan, ontvang je een verificatiemail op het opgegeven e-mailadres. Volg de instructies voor de verificatie van je account op. Vervolgens kun je zelf een wachtwoord kiezen, waarbij LiteBit erg streng is in de controle of het wel sterk genoeg is. Wanneer je eenmaal ingelogd bent, kun je gebruikmaken van de extra menu-opties ‘Mijn account’ en ‘Mijn wallet’.

Voor het eerst geld storten

Op LiteBit is het niet nodig om geld te storten voordat je een cryptovaluta kunt kopen, zoals op sommige andere platforms wel het geval is. Je kunt direct altcoins kopen en betalen met bijvoorbeeld iDEAL of creditcard.

Zo koop jij je eerste cryptovaluta

Ben je ingelogd op LiteBit? Ga dan naar de lijst beschikbare cryptovaluta’s en selecteer welke je wilt kopen. Vervolgens verschijnt er een scherm waar je de hoeveelheid kunt bepalen. Je kunt een vast bedrag aan cryptogeld kopen, zoals €150 of €300. Maar het is ook mogelijk om één volledige coin of een deel daarvan te kopen. Wanneer je dit invult, krijg je meteen te zien hoeveel het kost of hoeveel je voor je inleg kunt kopen. Je kiest hier ook waar jouw aankoop naartoe gestuurd moet worden: je LiteBit Wallet of een externe wallet. Controleer altijd of het wallet-adres klopt. Vervolgens moet je nog de voorwaarden accepteren, waarna je een keuze kunt maken uit de verschillende betaalmethodes. Wil je iDEAL gebruiken, dan word je na het bevestigen meteen naar de betaalpagina geleid. Omdat het je eerste aankoop is, wil LiteBit bij die aankoop je bankrekening verifiëren. Dit kan eenvoudig met iDEAL door 1 eurocent over te maken. De verificatie is dan binnen enkele minuten geregeld.

Zo kun jij je cryptomunten verkopen

Het is ook mogelijk om op LiteBit een cryptovaluta te verkopen, zolang het een cryptovaluta betreft die ook op het platform aangeboden wordt. Ga naar de verkooppagina om altcoins te verkopen. Het valt je hier wellicht op dat de koersprijzen lager liggen dan je gezien hebt op de aankooppagina. Dit is omdat LiteBit bij de verkoop van een cryptovaluta een stukje omzet opeist. Dit is voor een crypto broker niet ongewoon. Verkopen werkt in feite net zo als kopen, alleen andersom. Je kiest het bedrag waarvoor je wilt verkopen of de hoeveelheid coins die je wilt verkopen en selecteert uit welke wallet deze coins moeten komen. Wat wel anders is, is dat je een retour moet opgeven voor het geval de overboeking niet lukt. Het kan een dag duren voordat het geld op je bankrekening verschijnt. Een alternatief is om niet te verkopen voor euro’s maar voor LiteBit Credits. Deze blijven dan in je wallet, zodat je er opnieuw een cryptovaluta mee kunt kopen.

Veelgestelde vragen over LiteBit

We beantwoorden een aantal veelgestelde vragen over LiteBit:

Hoe snel is LiteBit met transacties?

De transactiesnelheid verschilt per valuta en hangt af van prijsschommelingen, maar ook van de mining-snelheid van de betreffende cryptovaluta. Ook je betaalmethode speelt een rol. Wanneer je gebruikmaakt van iDEAL wordt deze transactie vrijwel direct verwerkt. Bij andere betaalmethodes kan het tot enkele dagen duren.

Kunnen cryptovaluta’s op LiteBit opraken?

LiteBit is een crypto broker en dus een tussenpersoon. Er wordt op het platform niet tussen gebruikers gehandeld. Dat betekent dat een cryptovaluta die op LiteBit verkrijgbaar is in voorraad is ingekocht door het bedrijf LiteBit zelf. Wanneer de hele beschikbare voorraad in wallets van gebruikers verdwenen is, is de cryptomunt tijdelijk niet meer op LiteBit verkrijgbaar. Wil je die specifieke cryptovaluta toch hebben, wacht dan enkele uren tot hij weer beschikbaar is.

Kun je je LiteBit-account ook weer verwijderen?

Hoewel het misschien voor de hand liggend lijkt dat je het account dat je hebt aangemaakt ook weer moet kunnen verwijderen, ligt dat in de werkelijkheid niet zo eenvoudig. LiteBit heeft een financiële administratieplicht die oplegt dat ze jouw gegevens minstens zeven jaar moeten bewaren. Het is wel mogelijk om je account te laten deactiveren. Dan worden je gegevens na zeven jaar verwijderd.