Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

Hoe gebruik je het Lightning netwerk?

UITLEG

Het streven is de investeringen in cryptomunten te doen stijgen. Dat betekent ook meer transacties, wat gevolgen heeft van het blockchain netwerk. Een oplossing die daarvoor bestaat is het Bitcoin Lightning Network. Dit zorgt voor veel voordelen als snellere transacties, lagere transactiekosten en atomic swaps. Bij het laatste worden meerdere blockchains gebruikt voor betalingen.

Andere voordelen van het Lightning netwerk is de mogelijkheid van microbetalingen en dat jouw betalingen anoniem gehouden worden. Met het Lightning Netwerk is een oplossing gevonden voor het blockchain probleem. Transacties verlopen daarmee buiten een blockchain om en vormen een tweede laag.

Dit betekent niet het verdwijnen van de blockchain. Deze blijft actief, maar dan voor het grotere werk voor de transacties van de cryptomunten. Wel werkt het Lightning Netwerk minder direct dan via de blockchains. Waardes verplaatsen zich direct via een blockchain. Via het Lightning network gaat het om de belofte van de transacties die zich verplaatst.

STAPPENPLAN

Stap 1

De eerste stap is een overeenstemming vinden met een andere partij. Hier wordt een afspraak gemaakt voor het inwisselen van het aantal Bitcoins. In geval van een directe transactie, gaat het om een rechtstreeks kanaal tussen de verzender en de ontvanger. Er kan ook sprake zijn van een indirecte transactie. Dit is meestal het geval bij meer dan twee betrokkenen.

Meestal besteedt een gebruiker het tegoed van een bron, om deze bij een andere bron te besteden. In dat geval is er een indirecte transactie tussen beide bronnen, waarbij de gebruiker zorgt voor de transactie. In werkelijkheid bestaan er meerdere met elkaar indirect verbonden transacties. Allemaal zijn ze verbonden met het Lightning Netwerk door middel van slimme contracten.

Stap 2

Bij de overeenstemming tussen beide partijen en de totstandkoming van directe en indirecte transacties zijn kanalen nodig. De kanalen worden als Funding Transaction opgezet en gebruikt voor de verzending van de Bitcoins. Een verschil met normale blockchain transacties worden geen steutels als publieke en privésleutels uitgewisseld.

Wel vindt er een ruil van een enkele sleutel plaats tussen beide partijen. Dankzij de enkele sleutel kan de transactie plaatsvinden, ondanks dat de transactie niet wordt herkend door de blockchain.

Stap 3

Het valideren van de sleutels en het vaststellen van de vergoedingen, zijn de volgende stap voor het gebruik van het Lightning Netwerk. De betrokken partijen betalen een vergoeding hiervoor die wordt vastgesteld aan de hand van de routing kosten. De routing kosten dekken de routering tussen de lightning nodes en bitcoin transactiekosten die kanalen openen en sluiten.

Stap 4

Zorg voor de aanwezigheid van een wallet die past bij het Lightning Network. Alleen met deze wallet is het mogelijk transacties te versturen en te ontvangen. Voorbeelden van wallets zijn de Android wallets van Acinq en de Eclair wallet op de MacOS, Windows en Linux.

Stap 5

Met de wallet een de overeengekomen afspraken en gegevens krijg je toegang tot het Lightning Network. Het netwerk is echter nog in de kinderschoenen. Hoewel een betere snelheid wordt beloofd, geeft het nog problemen als te veel mensen transacties via het Lightning Netwerk uitvoeren. Daarom wordt aangeraden betalingskanalen te delen, om overbelasting te voorkomen.

Het Lightning Netwerk is een mooie oplossing om de groeiende handel in cryptovaluta bij te houden. Wel vraagt het nog enige inzet om dit netwerk te optimaliseren. Momenteel vinden er nog testen plaats en is het gebruik nog niet helemaal geïntegreerd onder de beheerders van cryptomunten.

Werk gerust mee om dit nieuwe netwerk te testen, om toch naar een toekomst te gaan die transacties sneller, anoniemer en goedkoper doen verlopen.

Handelen bij Bitvavo
9.3
  • Goedkoopste exchange
  • Groot aanbod
  • Accepteert iDeal
Start met handelen
Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024
Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!