Blockhain Wallet
Cryptocurrency’s zijn digitale valuta die draaien op de blockchain. Dergelijke valuta moeten op een speciale manier worden opgeslagen, namelijk in een blockchain wallet. Hiermee kun je jouw cryptocurrency’s inzien en beheren. Er bestaat een verschil tussen een algemene blockchain wallet en de Blockchain wallet van de website en exchange Blockchain.com
Wat is een Blockchain wallet?
Een blockchain wallet is een opslagplaats voor crypto valuta. Zoals de term al suggereert staat een dergelijke wallet in verbinding met de blockchain: een grootboek waarin alle transacties van gebruikers worden opgeslagen en geverifieerd. Verificatie vindt telkens plaats wanneer een transactie wordt gepleegd. Elke cryptocurrency wallet is direct of indirect in staat om verbinding te maken met de blockchain. Het maakt dus bijvoorbeeld niet uit of het gaat om een exchange wallet of juist om een hardware, paper of software wallet.
Let op: de term blockchain wallet kan verwijzen naar iedere wallet die in connectie staat met de blockchain, maar ook naar de specifieke walletdiensten van de website en exchange Blockchain.com.
- €10.000 gratis handelskosten
- 230+ soorten cryptovaluta
- Nederlandse exchange
Hoe werkt een Blockchain Wallet?
Blockchain wallets bestaan er in alle soorten en maten, maar toch werken zij in essentie allemaal hetzelfde. Om wat voor type wallet het ook gaat, het komt uiteindelijk neer op het opslaan, versturen en ontvangen van crypto. Wil je crypto opslaan, dan moet je het eerst ontvangen. Dat kan door via een externe wallet of een exchange tokens te versturen naar jouw wallet. Hiervoor moet je het ontvangstadres weten: deze is altijd te vinden in jouw wallet. Dat geldt overigens andersom ook. Wanneer je juist tokens wilt versturen, moet je het ontvangstadres van de andere partij weten.
Voordelen van een Blockchain Wallet
– Cryptocurrency’s opslaan
– Er bestaat een type wallet voor iedereen
– Vaak een focus op gebruiksgemak
Het grootste voordeel van een (blockchain) wallet is dat je cryptocurrency’s kunt opslaan en zo deelneemt aan een forse financiële, maar ook maatschappelijke, beweging. Daarbij is het fijn dat er een wallet voor iedereen bestaat. Zo vindt de een het fijner om een digitale wallet te hebben, waar de ander zich juist prettig voelt bij een paper wallet. Uiteindelijk zijn alle wallets in meer of mindere mate gebruiksvriendelijk, nu veel aanbieders zich hierop lijken te focussen.
Hoe maak je een Blockchain Wallet?
Hoe je een blockchain wallet maakt, hangt af van het type wallet. Vooral de exchange wallet kent een afzonderlijke procedure. Deze wordt namelijk automatisch aangemaakt wanneer je je aanmeldt bij de exchange. Je mag je private key dan vaak niet inzien. Andere type wallets, zoals een software of hardware wallet, kennen een nagenoeg gelijk proces. Een software wallet download je en een hardware wallet koop je. Bij de installatie krijg je een seed-phrase van twaalf woorden te zien. Deze dien je ergens veilig op te slaan, nu deze toegang tot jouw wallet geeft. Wanneer dit in orde is, kies je een wachtwoord of pincode. Hierna is jouw wallet klaar voor gebruik.
Voorbeelden van blockchain wallets
(Online) hot wallets:
– mobiele wallet
– web wallet
– desktop wallet
(Offline) cold wallets:
– hardware wallet
– paper wallet
Veelgestelde vragen over de Blockchain Wallet
Het bezit van een met de blockchain verbonden wallet is essentieel wanneer je cryptocurrency’s opslaat en beheert.
Blockchain wallet is een walletdienst van de website en cryptocurrency exchange Blockchain.com. Het gaat eigenlijk om twee walletmogelijkheden: een wallet die je zelf in beheer hebt (storage wallet) en een exchange wallet waarbij Blockchain.com het beheer houdt (trading wallet). Via de trading wallet koop je direct cryptocurrency’s met behulp van bijvoorbeeld een bankkaart.
Er zijn verschillende wallets. Welke je moet kiezen, hangt af van jouw persoonlijke wensen. Zo biedt een exchange wallet je veel gebruiksgemak. Je levert dan echter wel in op veiligheid, omdat je de exchange jouw cryptocurrency’s (centraal) laat beheren. Alle andere type wallets heb je bijna altijd zelf in beheer. De meest veilige optie is de hardware wallet: een offline apparaat. Veel investeerders kiezen voor een middenweg en daarmee voor een software wallet. Deze download je simpelweg op een van je apparaten en het biedt meer veiligheid dan een exchange wallet.
In theorie is dat mogelijk, maar in de praktijk zijn er nog maar weinig winkels die écht betalingen met crypto ondersteunen. Wel zijn er online wat webshops te vinden waar je bijvoorbeeld cadeaukaarten of vliegtickets kunt kopen met cryptovaluta. Je maakt dan tokens over vanuit jouw blockchain wallet naar de verkopende partij. De kans is aanwezig dat betalingen met crypto in de toekomst meer gaan voorkomen.
- Goedkoopste exchange
- Groot aanbod
- Accepteert iDeal