Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

Hardware Wallet

Het bewaren van cryptocurrency’s doe je in een wallet. Om mensen met kwade bedoelingen te slim af te zijn, is het verstandig om te kiezen voor een veilige wallet. Een hardware wallet wordt door veel mensen gezien als zo’n veilige wallet. Het is een alternatief voor bijvoorbeeld een paper of online wallet.

Wat is een Hardware Wallet?

Een hardware wallet is een fysiek apparaatje waarop je jouw private keys kunt bewaren en daarmee jouw crypto valuta kunt beheren. In tegenstelling tot een online wallet functioneert een hardware wallet volledig offline. Je hebt dus geen actieve internetverbinding nodig om in je wallet te komen. Dat betekent dat jij zelf het beheer houdt over jouw private keys en dat je ze niet online hoeft toe te vertrouwen aan een derde partij. Dat maakt dat een hardware wallet over het algemeen gezien wordt als zeer veilig. Je kunt het enigszins vergelijken met de sleutel van een huis of auto, alleen dan met een extra verificatiestap wanneer je binnen wilt komen (een pincode)

Koop crypto bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Hoe werkt een Hardware Wallet?

Een hardware wallet kun je aansluiten op je computer met behulp van een kabel. Wanneer je de wallet voor het eerst aansluit, moet je deze eerst configureren. Je dient daarbij een pincode aan te maken. Ook krijg je een seed-phrase: een reeks van 24 woorden. Deze woorden dien je ergens veilig op te slaan. Na het installeren dien je officiële software op je computer te zetten voor het verrichten van transacties. Het schermpje op de hardware wallet zelf kent een aanvullende functie. Hierop zal je gevraagd worden of je een transactie wilt bevestigen of afwijzen. Gebruik hiervoor de knopjes op de hardware wallet.

Voordelen van een Hardware Wallet

– Zeer veilig door offline opslag
– Gemakkelijk te gebruiken met alleen een pincode
– Keys bij verlies terug te halen met seed-phrase

Een hardware wallet wordt gezien als een veilige soort wallet. Jouw private keys worden offline opgeslagen, zodat je zelf het beheer houdt. Omdat je alleen een pincode nodig hebt om je hardware wallet in te zien, is het bijzonder gemakkelijk in het gebruik. Daarnaast is het een voordeel dat je bij verlies niet alles kwijt bent dankzij een seed-phrase.

Hoe koop je een Hardware Wallet?

Het is het gemakkelijkst om een hardware wallet online te bestellen bij een betrouwbare leverancier. Er zijn ook enkele winkels die hardware wallets fysiek in de winkel hebben liggen. Het maakt niet zozeer uit of je een hardware wallet bestelt of zelf ergens oppikt. Wél dien je op te passen met tweedehands wallets. Hier wordt namelijk geregeld mee opgelicht. De verkoper kan namelijk zelf de seed-waardes bewaren, waardoor hij de portefeuille kan herstellen op een ander systeem. Daarnaast kan er worden geknoeid met de printplaat van de wallet. Over het algemeen is het verstandiger om een hardware wallet nieuw aan te schaffen. Zo weet je zeker dat het goed zit.

Voorbeelden van Hardware wallets

– Ledger Nano S of X
– Trezor Model One of T
– CoolWallet Pro
– BitBox02
– SafePal S1

Er bestaan verschillende hardware wallets van verschillende merken. Veel hardware wallets hebben de vorm van een USB-stick, terwijl bijvoorbeeld de CoolWallet Pro de vorm van een bankpas heeft. Elke hardware wallet kent zijn eigen (unieke) features.

Veelgestelde vragen

Een hardware wallet functioneert volledig offline en biedt een veilig alternatief voor andere soorten wallets.

Wanneer je jouw hardware wallet verliest, is dat vervelend maar nog geen reden voor paniek. Er is namelijk een mogelijkheid om je portefeuille te herstellen. Hiervoor heb je jouw seed-phrase nodig. Dit is een reeks van 24 woorden die je kunt gebruiken om jouw portefeuille terug te krijgen. Wanneer je daarnaast jouw pincode en recovery sheet niet samen met jouw hardware wallet hebt opgeslagen, zal de vinder van jouw hardware wallet er maar weinig mee kunnen.

Afhankelijk van de situatie is het antwoord waarschijnlijk nee. In principe vul je jouw seed-phrase nergens anders in dan in het apparaatje van de hardware wallet zélf. Moet je jouw seed-phrase invullen voor een online walletapplicatie of krijg je bijvoorbeeld een mail met de vraag of je jouw seed-phrase wilt verstrekken, dan kun je het in de meeste gevallen beter niet vertrouwen. Als je jouw seed-phrase overal (online) zou moeten invullen, dan zou het nut van een hardware wallet immers verdwenen zijn.

Of een hardware wallet geschikt is voor jou hangt af van de omstandigheden en jouw wensen. Als je gaat handelen met hele kleine bedragen en je op zoek bent naar gebruiksgemak, dan kan een hardware wallet niet helemaal de juiste keuze voor jou zijn. Een hardware wallet vereist immers een investering en is wat minder gemakkelijk in gebruik in vergelijking met een online wallet. Zoek je echter naar maximale veiligheid en ben je bereid om daar wat voor neer te leggen, dan is een hardware wallet hét type wallet voor jou.

Handelen bij Bitvavo
9.3
  • Goedkoopste exchange
  • Groot aanbod
  • Accepteert iDeal
Start met handelen
Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024
Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!