Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

0x

Ark is een cryptocurrency-platform op basis van blockchaintechnologie. In vergelijking met andere cryptocurrencies is het platform van Ark in de praktijk breed inzetbaar. Zo maakt het niet alleen betalingen mogelijk maar faciliteert het ook smart contracts en dApps. Daarmee bundelt Ark drie van de meest voorkomende toepassingen van cryptocurrencies in één blockchainplatform. Voor de verificatie van transacties maakt Ark gebruik van het minder gebruikelijke Delegated proof of stake algoritme.

Koers
Verandering 24u
Volume 24u
Marktwaarde
Direct naar:
Details
Huidig beschikbaar
Max. beschikbaar
Start datum
0x converter
Bezoek Bitvavo Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024

0x Koers

0x (ZRX) werd geïntroduceerd in 2017. Je ziet in dit jaar dan ook de eerste koersbewegingen. Het koersverloop van de ZRX is vrij uniek. Er zijn namelijk relatief veel prijsschommelingen te ontdekken. Verschillende hoogtepunten werden bereikt tot het najaar van 2018. Daarna zakte de koers wat in en fluctueerde de waarde rond lagere niveaus. Sinds 2021 vertoont de grafiek weer een aantal hogere toppen.

0x bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Wat is 0x?

0x (‘Zero Exchange’) is een protocol op basis van blockchaintechnologie. Op het platform van 0x kunnen gedecentraliseerde exchanges worden gemaakt. Het protocol van 0x is gebouwd op het open platform van Ethereum en is daarmee toepasbaar op alle ERC20 tokens. Dit zijn tokens die voldoen aan de ERC20-standaard. Voor dergelijke tokens gelden onder meer eisen op het gebied van veiligheid, liquiditeit en verhandelbaarheid. De native token van 0x is de ZRX.

Om te begrijpen wat 0x precies is, dien je het te vergelijken met reguliere exchanges. De meeste cryptocurrency exchanges werken namelijk met een centraal handelsmodel. De exchange houdt dan controle over hetgeen er gebeurt. Bij dergelijke ‘normale’ exchanges dien je dus te vertrouwen op de exchange zelf. Je stort hier immers geld op. Dat exchanges zo in elkaar zitten, is eigenlijk best vreemd. Veel gebruikers van cryptocurrencies hechten namelijk juist waarde aan het decentrale karakter van deze digitale valuta’s. Investeren in cryptocurrencies komt vaak voort uit een verminderd vertrouwen in centrale instanties. Je zou kunnen zeggen dat het dan onlogisch is om te investeren via een exchange die zelf centraal is. 0x komt met een alternatief: een decentrale exchange.

Een decentrale exchange kun je zien als een soort marktplaats. De oprichters van 0x noemen hun platform dan ook wel eens een ‘Craigslist for cryptocurrencies’. Ontwikkelaars kunnen op het platform van 0x zelf een cryptocurrency exchange bouwen. De werking hiervan wordt gegarandeerd
door de toepassing van smart contracts. Kosten die moeten worden betaald bij het gebruik van het platform dienen te worden voldaan in ZRX tokens.

 

0x decentraal

Waarom je 0x wilt kopen

De native token van 0x is ZRX. Deze token kun je aanschaffen, maar waarom zou je dat doen? Er zijn twee redenen te bedenken. Ten eerste kun je ZRX tokens aanschaffen om binnen het netwerk van 0x verschillende kosten te dekken. Dit geldt met name voor transactiekosten. Je kunt ook ZRX tokens aanschaffen als investering. Je speculeert dan op een potentiële koersstijging. Het concept van 0x is vrij sterk. 0x gaat net een stapje verder als het gaat om decentralisatie, omdat de makers vinden dat ook exchanges decentraal zouden moeten functioneren.

De makers van 0x bouwen met hun platform voort op de kracht van het Ethereum-netwerk. Wanneer alles goed uitpakt voor 0x en steeds meer mensen de toegevoegde waarde van dit platform gaan inzien, zou de koers weleens flink kunnen gaan stijgen. Het is in die zin best een interessante investering. Onderbouw je overweging echter goed, aangezien het koersverloop van ZRX veel volatiliteit heeft laten zien.

0X en ethereum

Waar koop je 0x?

Als je de native token van 0x (ZRX) wilt aanschaffen, zul je dit moeten doen bij een cryptocurrency exchange. Voorbeelden van populaire exchanges zijn Bitvavo en Binance. Voordat je bij een dergelijke exchange ZRX tokens kunt aanschaffen, moet je eerst een account aanmaken. Dat doe je gemakkelijk in een webbrowser. Sommige exchanges bieden ook de mogelijkheid om een account aan te maken via een mobiele app. Vul de gegevens bij de registratie naar waarheid in, kies een sterk wachtwoord en gebruik waar mogelijk twee-factor-authenticatie. Behandel je account als een bankrekening. Heb je eenmaal een account, dan kun je hier geld op storten. Bij sommige exchanges kun je direct ZRX tokens kopen. Je hoeft dan niet eerst geld te storten maar je kunt de tokens dan direct afrekenen. Veel exchanges bieden je de mogelijkheid om te betalen met iDEAL, creditcard of bankoverschrijving.

0x bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Kenmerken 0x

0x is een protocol waarop decentrale exchanges kunnen worden gemaakt. De native token van 0x is ZRX.

Off-chain orderrelais

Een van de grootste uitdagingen voor decentrale exchanges is het feit dat transactiekosten snel oplopen. Daarnaast verloopt de verwerking van orders in veel gevallen traag. 0x biedt een oplossing door te werken met een off-chain orderrelais. Orders kunnen dan buiten de blockchain om worden verwerkt. Dit zorgt voor lagere kosten en een snellere verwerking.

Beheren van eigen geld

Centrale exchanges als Binance en Coinbase beheren het geld dat je op je account hebt staan. Bij een decentrale exchange werkt dit anders. Je hebt dan namelijk het volledige beheer over je eigen geld. Dit brengt minder problemen op het gebied van vertrouwen.

Open source

Het protocol van 0x is volledig open source. Dat betekent dat iedereen de code kan inzien en deze kan aanpassen. Uiteraard is voor een aanpassing wel toestemming van de oprichters nodig. Een dergelijke open-sourcekarakter is prettig voor ontwikkelaars, omdat zij op het platform kosteloos dApps kunnen bouwen.

Point-to-point orders

Op het platform van 0x kunnen point-to-point orders worden verricht. Dit houdt in dat je digitale valuta’s kunt verkopen aan een specifiek adres tegen een specifieke prijs. Deze prijs mag afwijken van de marktprijs. De mogelijkheid om dergelijke orders te verrichten, is vrij uniek en kan onder omstandigheden best handig zijn.

0x Wallet

ZRX tokens sla je op in een wallet. Wanneer je deze tokens bij een exchange aankoopt, zullen ze automatisch in de wallet van de exchange zelf worden geplaatst. Je tokens zijn dan opgeslagen in de cloud en bereikbaar via een webbrowser of een app. Deze route biedt veel gemak. Je kunt je tokens ook offline opslaan, op een fysiek apparaatje. Een dergelijke ‘cold wallet’ biedt veel veiligheid.

0x wallet

Betrouwbare exchanges

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!