Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

Augur

Augur is een gedecentraliseerde markt waarop mensen de uitkomsten van evenementen kunnen voorspellen. Daarbij gaat met uit van het principe ‘wisdom of the crowd’, waarbij de aantallen bevraagden een accuratere voorspelling kunnen doen dan een expert. Daarbij wordt de REP token, wat staat voor ‘reputation’ (reputatie), gebruikt om mensen die rapporteren over de daadwerkelijke uitslag een betrouwbaarheidsscore te geven. Deze token is op de Ethereum blockchain gebouwd als ERC-20 token. Augur wil voor een revolutie zorgen in voorspellingsmarkten en zo de manier waarop mensen ‘de waarheid’ ontvangen veranderen.

Koers
Verandering 24u
Volume 24u
Marktwaarde
Direct naar:
Details
Huidig beschikbaar
Max. beschikbaar
Start datum
Augur converter
Bezoek Bitvavo Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024

Augur Koers

Begin 2018 maakte de REP koers een snelle, forse stijging mee. Dit viel samen met een opleving van Bitcoin en zakte er ook tegelijkertijd weer mee terug in de loop van de maanden daarna. Vanaf begin 2021 lift Augur weer mee op de positieve trend in de cryptomarkt. Interessant is dat Augur in de tussentijd nog wat kleinere pieken meemaakte, wat suggereert dat de interesse van brokers verder gaat dan in gewoon een altcoin die meestijgt met de markt. Wel is duidelijk dat de trends op de markt, die sterk afhangen van wat Bitcoin doet, een belangrijke invloed zijn op de koers van Augur.

Augur bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Wat is Augur?

Het idee achter Augur stamt uit 2014 en werd bedacht door medeoprichters Joey Krug en Jack Peterson. Zij hadden als doel om tot het eerste open-source platform dat gedecentraliseerd is te komen voor voorspellingsmarkten. De alfaversie van het platform werd in september 2015 ingezet om een Initial Coin Offering (ICO) te houden om verder ontwikkeling van het project te financieren. Die ICO was zo’n groot succes dat hij in de eerste drie dagen al 2,5 miljoen dollar opleverde en in totaal meer dan 5,2 miljoen dollar opbracht.

Centraal bij Augur staat de voorspellingsmarkt. Hierop kunnen mensen handelen op basis van de verwachting die ze hebben over het verloop van evenementen, van het wereldkampioenschap tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Deze verwachtingen worden vertaald in een aandelenkoers van een bepaalde uitkomst. Dat aandeel kan geld opleveren als de verwachting uitkomt. De kosten van zo’n aandeel worden gebaseerd op hoe groot de kans is dat die verwachting uitkomt. Hoe kleiner de kans, hoe groter de winst kan zijn. Maar loopt het anders dan voorspeld, dan is het aandeel helaas waardeloos. Mensen kunnen zelf evenementen opzetten op de markt en aandelen kopen voor de uitkomst die zijn verwachten. Voor het kopen van die aandelen op het Augur platform worden de cryptovaluta Bitcoin en Ethereum geaccepteerd. Wanneer het evenement afgesloten wordt, krijgen de ‘winnaars’ hun deel van de winst voor de juiste uitkomst.

Augur zelf ziet in de toekomst een bredere toepassing van haar concept buiten het Augur platform zelf. Hoofdontwikkelaar Joey Krug ziet zelfs mogelijkheden voor boeren om zich financieel in te dekken tegen ongunstige weersomstandigheden en suggereert ook dat een breed gedragen consensus die er kan ontstaan op een voorspellingsmarkt door artsen ingezet kan worden voor het maken van nauwkeurigere diagnoses voor patiënten. Hierbij kunnen geen beperkingen opgelegd worden door regelgeving vanuit overheden, omdat Augur sterk gedecentraliseerd van aard is.

Als voorspellingsmarkt is Augur niet de eerste ter wereld. Er zijn immers al succesvolle voorspellingsplatformen. Deze zijn echter allemaal gecentraliseerd, wat een aantal nadelen met zich meebrengt. Ze hebben bijvoorbeeld één enkel storingspunt, waardoor ze relatief gemakkelijk kunnen worden afgesloten in vergelijking met een gedecentraliseerd systeem. Ook moet iemand de daadwerkelijke uitkomst van de gemaakte weddenschappen melden, wat vertrouwen vereist in de notie dat dit eerlijk en correct gebeurt. Wat Augur onderscheidt hiervan als gedecentraliseerd platform, is het dat het mensen overal in de wereld de mogelijkheid biedt om te handelen in aandelen op de uitkomst van alle markten waar ze maar willen deelnemen. Ook kunnen vele duizenden gebruikers rapporteren over de resultaten, waardoor fraude veel minder goed mogelijk is.

Als hulpmiddel om Augur te laten werken, is de token Reputation (REP) ingevoerd. Het is niet noodzakelijk om deze hebben om Augur te kunnen gebruiken, want REP wordt enkel gebruikt door mensen die zelf rapporteren over de daadwerkelijke uitkomst van evenementen. Het is een score om hun betrouwbaarheid te belonen of onbetrouwbaarheid af te straffen. Om een weddenschap te sluiten op Augur, gebruikt men Bitcoin of Ethereum, dan wel een ander ERC-20 token. REP is daarmee geen investering.

Reputation is de token achter Augur en kan worden beschouwd als de “score” van een individuele deelnemer binnen Augur. REP is geen investering, maar eerder een hulpmiddel dat nodig is om Augur te laten werken. De grote meerderheid van Augur-deelnemers zullen nooit Reputatie gebruiken. Het is echter belangrijk om te begrijpen hoe Reputatie werkt om het Augur-platform volledig te begrijpen.

Augur voorspellingsmarkt

Waarom je Augur wilt kopen

Omdat Augur voor iedereen over de hele wereld te gebruiken is, wordt het met de dag meer gebruikt. Meer vraag betekent een positief effect op de koers van Augur. De verwachtingen van experts en analisten zijn dat Augur hoge ogen gaat gooien in de komende jaren. Die verwachtingen zijn ook deels gebaseerd op het feit dat Augur steeds meer samenwerkingen aangaat en nieuwe producten blijft ontwikkelen.

Augur heeft wel concurrentie van een ander platform voor voorspellingsmarkten dat ook op Ethereum gebaseerd heeft, Gnosis (GNO), maar de marktkapitalisatie van Augur is aanzienlijk hoger. De gemiddeld genomen stijgende trend in het koersverloop van Augur is daarnaast veelbelovend en significant: begin 2017 had Augur een gemiddelde prijs van 4 dollar. Begin 2021 was dit al rond de 31 dollar. Dat geeft aan dat er duidelijke groei zit in Augur en dat er dus duidelijk interesse in bestaat. Daarnaast biedt de REP token je de mogelijkheid om uitslagen te rapporteren op het platform om zo méér REP te genereren.

Stijging augur coin

Waar koop je Augur?

De REP tokens van Augur koop je van crypto brokers die ze aanbieden op een exchange zoals Binance, Bitvavo of LiteBit. Dit zijn ook de plekken waar je ze zelf kunt verkopen. Om REP te kunnen kopen op zo’n exchange, moet je eerst een account aanmaken en in sommige gevallen ook je identiteit verifiëren. Vervolgens kun je geld storten in je account om crypto mee te kopen. Dit kan met behulp van iDEAL, met PayPal of met je creditcard.

Bij Binance is er ook een eigen betaalsysteem genaamd Binance Pay. Geld overmaken via een SEPA-transactie kan ook, maar dit duurt doorgaans langer, wat niet handig is als je snel wilt toeslaan. In veel gevallen is het nodig om eerst een van de grote crypto’s in te kopen (Bitcoin of Ethereum) om hiermee REP te kunnen kopen van crypto brokers. Wanneer je REP weer wilt verkopen, ruil je deze tokens weer tegen Bitcoin of Ethereum. Deze verkoop je voor euro’s, waarna je via de eerder genoemde betaalsystemen je geld terug kunt storten naar je rekening.

Augur bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Kenmerken Augur

Augur is een platform op zich. Hoewel haar REP token een op de Ethereum blockchain gebaseerde ERC-20 token is, heeft Augur absoluut zijn unieke kenmerken waarmee het zich onderscheid van andere crypto’s. We bespreken een aantal belangrijke onderscheidende kenmerken van Augur:

Platform voor voorspellingsmarkten

Waar gecentraliseerde voorspellingsmarkten uitgaan van het vertrouwen dat de aangewezen persoon de daadwerkelijke uitkomst van een evenement eerlijke en correct rapporteert, maakt Augur rapporteren voor iedereen mogelijk. Zij die rapporteren, krijgen met behulp van de token REP een betrouwbaarheidsscore die aanmoedigt om eerlijk te rapporteren.

Aanbod REP tokens stijgt niet meer

Bij een aantal andere cryptovaluta zijn nog niet alle tokens op de markt gebracht. Het totale aantal REP tokens dat er ooit zal zijn, is al op de markt en het zijn er slechts 11 miljoen. Dat is ruim minder dat het (beoogde) totaal bij andere crypto’s. Er kan dus ook niet meer gemined worden. Als Augur groeit in populariteit, gaat door de toenemende schaarste de waarde van de REP token dus sowieso stijgen.

Zelf een gokmarkt opzetten

Augur biedt iedereen de mogelijkheid om zelf een voorspellingsmarkt te creëren op basis van een echte gebeurtenis. De maker zelf bepaalt de stelling van de weddenschap en hoe hoog het percentage winst zal zijn na het verstrijken van het evenement voor zij die de uitkomst goed voorspellen.

Wisdom of crowds

Augur biedt een podium voor de wijsheid van de massa. Daarmee kan een hoop kennis gebundeld worden tot voorspellingen die mogelijk accurater zijn dan die van individuele experts.

Augur Wallet

Wanneer je REP tokens of uitgekeerde winst in Ethereum of Bitcoin wilt opslaan, kan dat in een zogenaamde wallet. Daarvoor zijn er veel verschillende wallets beschikbaar, de een wat veiliger dan de anderen. Kies een wallet die goed aangeschreven staat om je cryptogeld op te slaan. Dat kan in wallets als MetaMask, Trust Wallet en MyEtherWallet en in een offline hardware wallet als Ledger of Trezor. Hardware wallets zijn veiliger, omdat ze niet constant in verbinding staan met het internet.

Metamask wallet

Betrouwbare exchanges

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!