Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

EOS

EOS is een cryptovaluta die sinds juni 2017 in omloop is. Deze crypto is toen gelanceerd vanuit het softwareplatform EOS.IO, waarop EOS als token te gebruiken is. Via dit platform zet je EOS bijvoorbeeld om in andere cryptovaluta. EOS.IO is een initiatief van Block.one en is sinds medio 2018 in bedrijf: een jaar na de oorspronkelijke lancering van EOS crypto. EOS is het voornaamste transactiemiddel op het softwareplatform EOS.IO dat zicht richt op brede toepassing van blockchain, bijvoorbeeld in de software-infrastructuur van bedrijven.

Koers
Verandering 24u
Volume 24u
Marktwaarde
Direct naar:
Details
Huidig beschikbaar
Max. beschikbaar
Start datum
EOS converter
Bezoek Bitvavo Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024

EOS Koers

Zoals meer crypto is het koersverloop van EOS soms grillig. Met name in het eerste jaar na lancering waren de verwachtingen hoog. Dat resulteerde in pieken van de koers in begin 2018 en medio 2018. Na elkaar werden toen een waarde van €13 en €17,60 aangetikt. Sindsdien is de waarde van EOS lager en relatief stabiel. Tussen eind 2018 en begin 2021 lag de koers stabiel tussen de €2 en €4, met een opleving tot boven de €5, medio 2021.

EOS bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Wat is EOS?

EOS crypto of EOS token is de valuta van het platform EOS.IO. Een platform dat in de eerste plaats bedoeld is om software te ontwikkelen die een bijdrage levert aan de echte wereld. Daarmee is EOS niet zomaar een crypto valuta met een theoretische waarde en toepassing, maar ferm gegrond in de overtuiging dat de valuta – en het platform waarop deze coin gebruikt wordt – écht problemen oplost door blockchaintechnologie toe te passen.

Dan Larimer en Brendan Bloomer begonnen, via hun bedrijf Block.one, in 2017 met EOS met de publicatie van een whitepaper. Met name Larimer is in de cryptowereld geen onbekende. Zo zette hij zich in voor het DPoSmechanisme en is hij eerder betrokken geweest bij BitShares. Met EOS begon hij aan een nieuw project dat wat anders is van opzet. EOS.IO is in de eerste plaats een softwareplatform dat de toepassing van blockchaintechnologie promoot. Op dit opensource platform kunnen zowel ontwikkelaars (aanbieders) als bedrijven (afnemers) aan de slag. Op het platform is EOS crypto – of eigenlijk ‘token’ – de transactievaluta. EOS kan overigens gewoon worden omgezet in andere crypto coins, tegen geldende koers. Het platform zelf is sinds 1 juli 2018 actief: een jaar nadat de eerste EOS coin werd uitgegeven.

Bouwen op EOSIO volgt vertrouwde ontwikkelingspatronen en programmeertalen die worden gebruikt door bestaande niet-blockchain-applicaties. Dit betekent dat ontwikkelaars een naadloze gebruikerservaring kunnen creëren met ontwikkeltools die ze al kennen en waarderen. Daarbij ondersteunt het platform ontwikkelaars en nieuwe gebruikers maximaal. Het is dan ook zeker niet zo dat EOS.IO bedoeld is voor doorgewinterde blockchainadepten of cryptohandelaren.

Door EOS crypto als transactievaluta te hanteren op het platform, geldt deze crypto dus in de eerste plaats als betaalmiddel voor apps en software die via het platform worden ontwikkeld. Daaronder ligt de verwachting dat blockchain een steeds grotere rol gaat spelen bij de ontwikkeling van diverse soorten software. Dat vergroot de vraag naar transacties via het platform en op termijn – in theorie – ook de waarde van EOS. Dat maakt EOS coin ook interessant voor investeerders die niet direct de intentie hebben om software of ontwikkeldiensten af te nemen via EOS.IO.

De EOS community wordt op unieke wijze bij de werking van de eigen crypto betrokken. Transacties met de valuta worden goedgekeurd door validatoren. Daarvan zijn er 21 die door de community zelf gekozen worden in een democratische verkiezing. Zo vindt er continu controle plaats op de kwaliteit en snelheid van de validaties, wat met name dat laatste ten goede komt. Een van de grootste en meest unieke voordelen van EOS is dan ook de hoge transactiesnelheid.

Het EOS netwerk is zéér schaalbaar en responsief. Dankzij het DPoS systeem zijn in theorie miljoenen transacties per seconde mogelijk. Tegelijkertijd berust de controle ervan bij een overzichtelijke groep van 21 personen. Bij een aanval kunnen deze relatief snel besluiten transacties stil te leggen, zodat de schade tot een minimum beperkt blijft. Er hebben in het verleden wel aanvallen plaatsgevonden op het EOS netwerk, maar die hebben alleen tot een tijdelijke vertraging van transacties geleid.

Een unieke eigenschap van EOS is de gratis dataopslag die houders van EOS tokens ontvangen. Onder de naam EOS.IO Storage hebben bezitters van EOS crypto toegang tot gedecentraliseerde dataopslag via elke browser. De voorwaarde om hier gebruik van te maken is enkel het bezit van EOS-tokens. Er hoeft vervolgens niet betaald te worden voor die opslag. Zo levert alleen al het bezit van EOS een voordeel op dat je bijvoorbeeld ook als investeerder geniet.

Eos dataopslag

Waarom je EOS wilt kopen

Er zijn twee voorname redenen om EOS crypto te kopen. Allereerst omdat je aan de slag wil met blockchaintechnologie, bijvoorbeeld omdat je apps of software op basis hiervan wil ontwikkelen of laten ontwikkelen. Dat wordt via EOS.IO gefaciliteerd, alleen heb je daar dus EOS tokens voor nodig. Een tweede reden is – zoals bij de meeste cryptovaluta – als investering. In theorie valt er veel rendement te halen uit de waardestijgingen van EOS. Na een aanvankelijke piek is de waarde van EOS vrij stabiel gebleven. Voor investeerders kan dat duiden op een aantrekkelijk instapmoment, al is dat natuurlijk altijd van je persoonlijk oordeel en de koers van het moment afhankelijk.

Aan de veiligheid van EOS ligt het in ieder geval niet. Het netwerk is bovengemiddeld bestand tegen aanvallen die in het verleden dan ook weinig gevolgen hadden. Aanvallen die er hebben plaatsgevonden, leken doelbewust opgezet om kwetsbaarheden in het EOS netwerk aan te tonen. Ondanks die doelgerichtheid valt de schade dus mee. Die hoge mate van veiligheid combineert EOS met een ongekend hoge transactiesnelheid. Dat is een van de grootste kwaliteiten van de coin. Door de unieke opzet van het netwerk worden EOS transacties ongekend snel verwerkt.

Eos goede investering

Waar koop je EOS?

EOS tokens koop je via diverse cryptoplatforms, zoals bijvoorbeeld Bitvavo en Binance. Dat kan gewoon via iDeal. Je vult je tegoed aan en investeert dit direct in EOS of een andere valuta van je keuze. Bij Bitvavo doe je dat eenvoudig in één transactie, zodat je euro’s direct worden omgezet in EOS. Vanzelfsprekend ondersteunen de meeste platforms ook het kopen van EOS met creditcard. Dat werkt in principe hetzelfde als via bankoverschrijving of iDeal.

In de praktijk kan EOS worden gekocht met reguliere valuta en andere crypto via diverse platforms. De voorwaarden daarvoor verschillen per platform. Denk aan de fee voor het platform zelf, maar ook bijvoorbeeld de noodzaak om je eerst te registreren bij het platform. Sommige platforms – maar zeker niet allemaal – vereisen dat. Als je EOS gaat kopen, is het altijd verstandig je eerst te oriënteren waar je dat het beste kan doen. Als je al een account hebt op een cryptoplatform, is dat waarschijnlijk de beste plek om EOS te kopen. Indien dat daar wordt aangeboden, tenminste.

EOS bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Kenmerken EOS

EOS onderscheidt zich op diverse manieren van andere cryptovaluta. Zo dient het niet primair als algemeen transactiemiddel of investeringsobject, maar als betaalmiddel op één specifiek platform. Daarin is EOS overigens niet uniek. Wel uniek zijn onder meer de hoge transactiesnelheid en de democratische decentralisatie.

Geen transactiekosten

Bezitters van EOS tokens bezitten ook een deel van het netwerk zelf. Dat verhoudt overigens direct tot het aantal coins dat je bezit. Dit heeft een aantal gevolgen, waarvan het ontbreken van transactiekosten op EOS.IO er een van is. Wel is er een vaste inflatie van vijf procent per jaar.

Hoge transactiesnelheid

Een van de meest onderscheidende kenmerken van EOS crypto is de hoge transactiesnelheid van zo’n anderhalve seconde per transactie. Ook dit is mede een gevolg van de decentrale opzet van EOS. Op diverse platforms wordt EOS geroemd als de cryptovaluta met de hoogste transactiesnelheid.

Responsief

Bij problemen reageert het EOS netwerk vrijwel direct. Voor een crypto is EOS in sommige opzichten juist bijzonder gecentraliseerd. Dat is het geval bij de 21 gekozen validatoren die snel beslissingen kunnen nemen voor het hele netwerk. Tegelijkertijd waarborgt democratische controle op hen door álle houders van EOS tokens dat zij deze macht inzetten ten gunste van het hele netwerk en alle bezitters.

Populaire dApps

Via EOS.IO worden apps – of dApps – gebouwd die hun praktische waarde ruimschoots bewijzen en daadwerkelijk populair zijn. Populairder ook dan de apps die via soortgelijke platforms worden ontwikkeld. Dit is mede een gevolg van het collectieve eigendom van het platform door de houders van EOS. Zowel de ontwikkelaars als afnemers van dApps zijn dus mede-eigenaar van het platform.

EOS Wallet

Qua bewaren werkt EOS als elke andere cryptovaluta. Deze kun je gewoon in de diverse typen wallets voor crypto bewaren. Ook de opslag van je EOS coins is dus zo veilig en toegankelijk als je het zelf wil. Je hebt daarin verschillende mogelijkheden om conventionele wallets als Ledger Nano S, Trezor, Atomic Wallet en Exodus te gebruiken. Daarnaast zijn er enkele wallets specifiek voor EOS. Een voorbeeld daarvan is Scatter EOS wallet die beschikbaar is als Chrome-extensie. Ook desktop wallets als GreyMass EOS voter wallet en Guarda EOS wallet zijn speciaal ontwikkeld voor de bezitters van EOS tokens.

Scatter eos wallet

Betrouwbare exchanges

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!