Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

Ethereum Classic

Ethereum Classic (ETC) is een blockchain platform dat zich richt op smart contracts. Onder het motto ‘code is wet’ wil Ethereum Classic dat smart contracts dé nieuwe manier van contracteren gaan worden. Deze digitale contracten bieden immers veel veiligheid en zekerheid. Dit in tegenstelling tot ‘normale’ overeenkomsten die zijn gebaseerd op een afspraak.

Koers
Verandering 24u
Volume 24u
Marktwaarde
Direct naar:
Details
Huidig beschikbaar
Max. beschikbaar
Start datum
Ethereum Classic converter
Bezoek Bitvavo Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024

Ethereum Classic Koers

Het koersverloop van de ETC token begint eind 2016 na de hack. In 2017 lijkt de koers een flinke opleving te krijgen. 2017 was een jaar waarin cryptocurrencies mochten rekenen op een toename in populariteit. Het vertrouwen in de cryptomarkt is dan ook aan te halen als reden voor de koersbewegingen. Van 2018 tot 2021 lijkt de koers weer aardig te stabiliseren. In 2021 zet ETC een flinke stijging in. Volgens experts heeft dit te maken met het feit dat ETC een hele tijd heeft achtergelopen op de rest van de cryptomarkt.

Ethereum Classic bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Wat is Ethereum Classic?

Ethereum Classic is een gedecentraliseerd blockchain platform dat smart contracts faciliteert. Dergelijke smart contracts zijn een manier van contracteren, waarbij gebruik wordt gemaakt van de blockchain om afspraken vast te leggen. De toegevoegde waarde ligt in het feit dat smart contracts niet te verbreken zijn en daarmee veel onhandigheden van reguliere afspraken en overeenkomsten wegnemen. Denk daarbij aan zaken als fraude en censuur.

Wellicht heb je wel eens gehoord van het motto ‘code is wet’. Dit betekent dat smart contracts zuiver werken op basis van een code. De prestaties die verbonden zitten aan een smart contract, worden automatisch verricht wegens de code (‘self-executing’). Het principe is dus: als X gebeurt, dan Y. Als er niet wordt gepresteerd, dan kan er een boete worden uitgevoerd.

Ethereum Classic stelt tot doel het revolutioneren van de wijze waarop mensen op dagelijkse basis transacties verrichten. Het wil een decentraal betaalnetwerk worden. Decentraal wil zeggen: zonder dat de centrale overheid er iets mee te maken heeft. Transacties dienen volgens Ethereum Classic dus echt te worden verricht tussen de partijen die deel uitmaken van een smart contract. Derde partijen dienen hier niets mee te maken hebben. Dus niet de overheid, maar ook niet juridische professionals als advocaten of notarissen.

Het is belangrijk dat je Ethereum Classic onderscheidt van Ethereum. Ooit waren beide blockchain platformen één platform. In 2016 vond er echter iets bijzonders plaats. De blockchain van Ethereum werd gehackt, waarbij ruim 50 miljoen dollar werd gestolen. Als reactie hierop werden Ethereum (ETH) en Ethereum Classic (ETC) voortaan als twee losse blockchain platforms gezien. Hierbij geldt dat Ethereum het nieuwere netwerk is en Ethereum Classic het ‘oude’ netwerk dat in eerste instantie al bestond. De native token van Ethereum Classic betreft ETC: Classic Ether.

Zowel Ethereum als Ethereum Classic hebben in essentie hetzelfde doel: het faciliteren van smart contracts. Op het gebied van populariteit onder investeerders wint het nieuwere Ethereum (ETH) echter de race. ETH wordt gezien als de grootste altcoin en de meer solide variant van Ethereum. Zo blijkt ETC in de praktijk vatbaarder te zijn voor hacks en heeft het dus het nakijken als het gaat om veiligheidsaspecten. In het verleden zijn er al miljoenen dollars gestolen uit het netwerk van Ethereum Classic. Daarnaast wordt Ethereum echt gezien als een bedrijf met een toekomstvisie, waar Ethereum Classic vooral voortleeft op het vertrouwen van handelaren en investeerders op de cryptomarkt.

Ethereum Classic lijkt ook niet het ideale platform te zijn, als het gaat om schaalbaarheid. Het netwerk kan ongeveer vijftien transacties per seconde aan. In vergelijking tot nieuwere – meer ambitieuze – projecten en tot reeds bestaande betaalmethodes, is dit niet erg veel. Nu kan Ethereum Classic het netwerk wel updaten en upgraden; maar het blijft nog maar de vraag tot in hoeverre de ‘problematiek’ omtrent schaalbaarheid kan worden aangepakt.

Waarom je Ethereum Classic wilt kopen

Ethereum Classic positioneert zich in de markt als een cryptocurrency die smart contracts faciliteert. De kans is aanwezig dat smart contracts in de toekomst steeds meer gebruikt gaan worden, omdat het een betrouwbaar en dichtgetimmerd alternatief biedt voor reguliere (bij wet geregelde) overeenkomsten. Daarbij is het prettig dat derde partijen niet betrokken raken bij transacties die je met een andere partij wil verrichten. Zo verricht je wereldwijd transacties zonder onnodige kosten te moeten betalen aan tussenpartijen als banken en overheden. Dit is een interessant feit voor wanneer je het overweegt om te investeren in ETC tokens.

Ethereum Classic blijft zich door de tijd heen door ontwikkelen. Zo gaat Ethereum Classic steeds beter samenwerken met Ethereum en zo gaan ze door de tijd heen steeds meer samenwerkingen aan. Investeren in een platform dat niet stilstaat en altijd gericht is op ontwikkelen, kent meer voor- dan nadelen.

Wel is het belangrijk om een realistische blik te hanteren op de veiligheid van Ethereum Classic en bijbehorende ETC tokens. Feit is nou eenmaal dat de blockchain van Ethereum Classic door de jaren heen gevoelig blijkt te zijn voor hacks. Dit heeft gezorgd voor een vermindering in vertrouwen vanuit beleggers en handelaren.

Waar koop je Ethereum Classic?

Ethereum Classic betreft een bekende altcoin. Dit brengt met zich mee dat je de ETC token bij praktisch alle exchanges en brokers kunt aanschaffen. Maar daarmee is nog niet duidelijk hoe de aanschaf van ETC tokens verloopt. Hoe koop je ETC tokens?

Het is in eerste instantie belangrijk dat je kiest voor een platform waar je vertrouwen in hebt. Let op zaken als betrouwbaarheid, transactiekosten en klantenservice. Als je eenmaal een platform hebt gekozen, kan je een account gaan aanmaken. Dit kan simpelweg via de website van de exchange of broker, of soms zelfs via een app. Vul bij het aanmaken van je account alle gegevens met zorg in. Je account wordt immers meestal wel de plek waar je je kostbare tokens zal opslaan. In die zin heeft het veel weg van een bankrekening. Kies dus vooral een sterk wachtwoord en activeer waar mogelijk twee-factor-authenticatie.

Als je eenmaal een account hebt, zal je toegang hebben tot het platform. In de meeste gevallen kan je niet direct ETC tokens aanschaffen, maar zal je eerst geld op je account moeten storten. Vaak kan dit simpelweg met iDEAL. Het geld staat dan direct op je account. Andere betaalmethodes behoren echter ook tot de mogelijkheden. Houd er hierbij rekening mee dat het soms iets langer kan duren tot het geld op je account staat. Staat het er eenmaal op? Dan kan je nu je gewenste hoeveelheid aan ETC cryptomunten kopen.

Ethereum Classic bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Kenmerken Ethereum Classic

Ethereum Classic is een altcoin die is ontstaan na een hack van het Ethereum netwerk in 2016. Het richt zich op het faciliteren van zogeheten smart contracts: digitale contracten gebaseerd op blockchain technologie.

Smart Contracts zijn veilig

Smart contracts kennen een simpele, maar gegarandeerde werking. Als partij van een smart contract weet je altijd waar je aan toe bent. Het is immers de code die uitvoering geeft aan een contract; dit gebeurt onafhankelijk van de wil van partijen. Daarnaast staan smart contracts in een directe verhouding tussen de partijen; er zijn geen tussenpartijen. Smart contracts zijn daarbij veilig en toekomstbestendig.

Ruimte voor ontwikkeling

Ethereum Classic heeft volgens sommige experts weliswaar minder potentie dan Ethereum, tóch is er altijd ruimte voor ontwikkeling. Naarmate Ethereum Classic steeds meer samenwerkingen aangaat, zal het een cryptocurrency worden die met de dag nuttiger wordt.

Lagere prijs dan ETH

ETC en ETH lijken nou eenmaal erg veel op elkaar. Er is wel één heel groot verschil: de prijs. Je koopt een ETC token tegen een fractie van de prijs ten opzichte van een ETH token. Zo vaar je mee op de voordelen van Ethereum, tegen een lagere prijs. Wel dien je te onthouden dat ETC niet per se de koers van ETH volgt. Wees dus voorzichtig met het zien van ETC en ETH als rechtstreekse alternatieven van elkaar.

Investering

ETC tokens kunnen de grondslag vormen voor een interessante toekomstbestendige investering. Als smart contracts in de toekomst meer gebruikt gaan worden, zal Ethereum Classic hier wellicht goed op in kunnen spelen. Dit heeft te maken met het feit dat Ethereum Classic feitelijk gezien ouder is dan Ethereum. Aan ervaring dus geen tekort.

Ethereum Classic Wallet

Zie je Ethereum Classic en dus ETC tokens als een investering voor op de lange termijn? Dan is het verstandig om research te doen naar verschillende soorten wallets. Er bestaan namelijk verschillende manieren waarop je je tokens kunt opslaan. Dit kan je bijvoorbeeld online doen in een zogeheten ‘hot wallet’, maar je kunt je tokens ook fysiek opslaan in een ‘cold wallet’. Een dergelijke cold wallet draag je fysiek bij je en is vaak een USB-apparaat. Het grote voordeel hiervan? Het is niet te hacken. Een nadeel is echter wel dat je het gemakkelijk kwijt kunt raken; dit heb je met een hot wallet niet snel. Maak dus zelf een afweging. Houd hierbij rekening met de grootte van je posities in crypto valuta.

Betrouwbare exchanges

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!