Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

Gulden

De Gulden (NLG) is een digitale valuta op basis van blockchaintechnologie. Deze cryptovaluta is een puur Nederlands cryptoproject en de digitale Guldens zijn sinds medio 2014 in omloop. Aanvankelijk nog onder de naam Guldencoin. De Gulden is nadrukkelijk bedoeld als digitaal betaal- en spaarmiddel met een mate van veiligheid die met traditionele valuta’s niet mogelijk is. In dit opzicht vergelijkt het team achter de coin de Gulden met de Bitcoin.

Koers
Verandering 24u
Volume 24u
Marktwaarde
Direct naar:
Details
Huidig beschikbaar
Max. beschikbaar
Start datum
Gulden converter
Bezoek Bitvavo Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024

Gulden Koers

De koers van de Gulden cryptomunt is relatief stabiel, met een enkele piek en wat beweging in het voorjaar van 2021. Na introductie in 2014 bleef de koers van de Gulden lang stabiel op een waarde tussen de €0,001 en €0,002. Tot het najaar van 2016, toen de koers kort boven de €0,06 stond. Na een korte dip zette de Gulden medio 2017 een forse groei in die begin 2018 resulteerde in een koerspiek van iets boven de €0,40. Daarna zakte de koers geleidelijk in, om vanaf 2020 te stabiliseren op een waarde rond de €0,07. In het voorjaar van 2021 is weer volop opwaartse koersbeweging zichtbaar in de Gulden crypto coin.

Gulden bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Wat is Gulden?

De Gulden is een cryptovaluta die het protocol Proof of Work 2.0 (PoW2) gebruikt. De ontwikkelaars van de Gulden proberen van deze cryptomunt een gangbare betaalmethode voor alledaagse transacties in Nederland te maken. Van alle geminede coins is 90 procent dan ook gereserveerd voor gebruik in Nederland.

Het platform Gulden ontstond aanvankelijk als fork van Litecoin, wat onder meer inhoudt dat Gulden gebruikmaakt van een consensusmechanisme op basis van Proof of Work en, net als Litecoin, van het hashing-algoritme Scrypt als vervanger van SHA-256. Via het Proof of Work-algoritme wordt misbruik van het platform voorkomen. Dit door ‘werk’ van de aanvrager te verlangen. De naam Gulden is natuurlijk niet toevallig gekozen. In zekere zin is de Gulden ook echt bedoeld als de digitale herintroductie van Nederlands eigen munt. Ook wil het team achter de Gulden mensen bekend maken met crypto- en blockchaintechnologie.

Gulden-coins kunnen onder meer worden verkregen door minen (of ‘mijnen’, zoals het platform het zelf benoemt). In dat geval heeft een miner een zogeheten Witness nodig op zijn blok te verifiëren. Deze Witness is een gebruiker met tenminste 5000 Gulden-coins in haar of zijn bezit die deze voor langere tijd heeft vastgezet. Voor deze actie ontvangt de Witness rente. Het systeem waarbij een Witness nieuwe blokken verifieert, voorkomt misbruik door miners.
Het team van Gulden beroept zich op klimaatvriendelijkheid. De energie-intensiteit van het minen is namelijk een veelgenoemd nadeel van de Bitcoin. Voor het minen van Guldens is echter veel minder energie nodig, wat de Gulden tot een klimaatvriendelijker alternatief maakt.

Gulden gebaseerd op de gulden valuta

Waarom je Gulden wilt kopen

Los van alle overige redenen waarom je in een coin zou willen investeren en deze zou willen kopen: als Nederlandse cryptomunt en beoogd betaalmiddel in Nederlandse winkels en horeca is de Gulden een unieke crypto. Ook zijn transacties met de Gulden bijzonder snel. Dat is een eerste vereiste voor cryptovaluta’s die als betaalmiddel voor fysieke producten en diensten moeten fungeren. Op plekken waar ook de Bitcoin als betaalmiddel geaccepteerd wordt, betaal je eenvoudig met je mobiele NLG-wallet.

Veiligheid is een belangrijk speerpunt van de mensen achter de Gulden. Volgens hen heeft deze cryptovaluta een van de veiligste blockchains van dit moment. Dat komt voor een groot deel door de implementatie van het protocol Proof of Work 2.0, in 2018. Dit is de veiligheid van het hele platform ten goede gekomen.

Gulden beoogd betaalmiddel nederland

Waar koop je Gulden?

Via Litebit, Anycoin en BitcoinMeester kun je direct de Gulden-coin koers bekijken kopen, zonder je euro’s eerst naar een andere cryptovaluta te moeten omwisselen. Die laatste twee exchanges worden zelfs aanbevolen op de website van Gulden. Direct euro’s inwisselen voor Guldens is niet overal mogelijk. Zo kun je Guldens ook via Blockhut, Bittrex en STEX kopen, alleen doe je dat hier met een andere cryptovaluta, meestal de Bitcoin of het Ethereum. Om via een exchange Guldens te kopen of koersen te bekijken, dien je daar een account aan te maken.

Gulden bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Kenmerken Gulden

De Gulden is een veelzijdige en bovenal oer-Hollandse cryptovaluta waarover we in Nederland vermoedelijk nog veel gaan horen. Enkele belangrijke eigenschappen van de Gulden zijn:

Snelle transacties

Het platform Gulden faciliteert relatief snelle transacties. Met de mobiele app gaan betalingen vrijwel net zo snel als met een bank- of creditcard. In dit opzicht doet de Gulden dus niets onder voor reguliere valuta’s.

Nostalgisch

Met deze cryptomunt bouwen de bedenkers nadrukkelijk voort op de roemruchte Nederlandse gulden, het reguliere betaalmiddel in Nederland tot 2001. De naamgeving van de cryptomunt Gulden appelleert aan het warme gevoel dat veel Nederlanders nog steeds hebben bij de reguliere gulden.

Afgekeken van Bitcoin

In opzet en intentie lijkt Gulden erg op Bitcoin en dat is geen toeval. Bij het opzetten van Gulden heeft hoofdontwikkelaar Malcom Macleod nadrukkelijk naar Bitcoin gekeken. En dan ook vooral naar wat Bitcoin (nog) niet goed deed. De transactiesnelheid is daarvan een voorbeeld. In zekere zin is de Gulden dus een ‘betere’ Bitcoin.

Gebruiksgemak

De Gulden staat bekend als een zeer gebruiksvriendelijke cryptomunt, en zeker niet alleen vanwege de hoge transactiesnelheden. Het handelen met en bewaren van de coin is relatief eenvoudig, en het feit dat veel bezitters en het platform zelf Nederlandstalig zijn, vormt voor Nederlandse gebruikers een uniek voordeel.

Gulden crypto Wallet

Gulden crypto bewaar je veilig in de gebruiksvriendelijke app Gulden of een NLG-wallet voor Windows, Mac of Linux. Deze download je gratis op de website van Gulden. Voor iPhone en Android zijn er speciale apps met een hoge transactiesnelheid beschikbaar. Ook voor desktops is een zogeheten Gulden-Lite wallet beschikbaar. Deze is vooral veel sneller dan andere beschikbare desktop wallets en lijkt qua functionaliteit op de mobiele wallets. Gulden-coins kun je natuurlijk ook op een generieke hardware wallet bewaren. Houd er rekening mee dat je elke digitale wallet eerst met de blockchain moet synchroniseren. De Gulden-coins die je bezit, zijn dus niet altijd direct zichtbaar.

Nlg wallet gulden

Betrouwbare exchanges

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!