Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

Horizen

Horizen is een upgrade en rebranding van de privacy coin ZenCash (ZEN). Binnen het interoperabel blockchain ecosysteem van Horizen mogen ontwikkelaars en bedrijven hun eigen blockchains bouwen. Het platform zorgt hierbij voor unieke oplossingen die schaalbaarheid, betrouwbaarheid, privacy en veiligheid garanderen. ZEN is het betaal- en beloonmiddel binnen het ecosysteem. De tokens zijn ook verhandelbaar op de open cryptocurrencymarkt. Horizen biedt maar liefst 6 officiële software wallets om ZEN veilig te bewaren.

Koers
Verandering 24u
Volume 24u
Marktwaarde
Direct naar:
Details
Huidig beschikbaar
Max. beschikbaar
Start datum
Horizen converter
Bezoek Bitvavo Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024

Horizen Koers

Horizen kwam in mei 2017 als ZenCash op de markt met een openingskoers van iets meer dan €8. Amper een half jaar later was 1 ZEN bijna €60 waard. Rond deze piek kreeg ZenCash te maken met een verstorende 51% aanval, waardoor de koers tot onder €4 daalde. Een upgrade naar geavanceerdere blockchaintechnologie en de rebranding van het platform naar Horizen (augustus 2018) zorgden voor hernieuwd vertrouwen in de ZEN token.

Horizen bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Wat is Horizen?

Horizen was oorspronkelijk slechts een cryptocurrency met uitstekende privacy-kenmerken, maar maakte in 2018 een transitie naar een volledig ecosysteem. Particulieren, bedrijven en organisaties kunnen op het platform hun eigen toepassingen bouwen, zoals slimme contracten. De Horizen blockchain is vooral ontworpen voor schaalbaarheid, waardoor de validatie van transacties niet langer gaat duren als het aantal gebruikers toeneemt.

Horizen heeft een verleden vol naamswisselingen. In mei 2017 werd de crypto geïntroduceerd als ZenCash (ZEN). ZenCash was toen al niet een compleet nieuwe coin, maar een afsplitsing van ZClassic (ZCL). ZClassic was overigens enkele jaren eerder al afgesplitst van ZCash (ZEC). Scheidingen binnen crypto’s ontstaan meestal door verschil van inzicht bij de beheerders. De oprichters van ZenCash, Robert Viglione en Rolf Versluis, staan erom bekend dat ze graag hun eigen weg op gaan. De upgrade en rebranding van ZenCash naar Horizen werd in 2018 door hen uitgevoerd en ze zijn nog steeds de belangrijkste beheerders van het platform.

Miners zorgen via Proof of work voor de validatie van ZEN-transacties op de blockchain. Voor elk nieuw blok is er een verdeelsleutel, waarbij 60 procent naar de miners gaat, 20 procent naar de node operators (computers waarop de blockchain draait) en 20 procent naar de beheerstructuur. Medio 2021 waren er van de maximaal 21 miljoen Horizen tokens iets meer dan 11 miljoen in omloop.

Waarom je Horizen wilt kopen

Als je bij geldzendingen waarde hecht aan anonimiteit, is Horizen een prima optie. Dankzij een uniek zero-knowledge protocol zijn de adressen van de verzender en de ontvanger niet te achterhalen. Horizen is dus net als zijn voorganger ZenCash een privacy coin.

Speculeren met Horizen kan goede winsten opleveren. Door de hoge volatiliteit (beweeglijkheid) van de koers moet je de ontwikkelingen rond deze cryptomunt wel goed in de gaten houden. Ook als langetermijnbelegging heeft ZEN voldoende potentie. In mei 2021 bereikte de koers een piek van €141, waarmee Horizen meer dan 17 keer zoveel waard was als bij de introductie in mei 2017.

Waar koop je Horizen?

Horizen wordt op diverse cryptocurrency exchanges verhandeld, waaronder Binance, OKEx, Sistemcoin, DragonEX en Bittrex. Op beurzen worden valuta’s altijd aangeboden, en gevraagd, in een handelspaar met een andere digitale coin. Voor Horizen zijn de meest voorkomende handelsparen die met Bitcoin (ZEN/BTC) en Ethereum (ZEN/ETH). Ook combinaties met de stablecoins Tether (ZEN/USDT) en Binance US dollar (ZEN/BUSD) zul je vaak tegenkomen.

Een account op een handelsplatform als Binance is binnen een kwartier aangemaakt, mits je ID feilloos door de verificatie komt. Met een creditcard- of iDEAL-betaling zet je ook snel saldo op je cryptorekening. Een bankoverboeking is gratis, maar kan 2 werkdagen duren.

Op een exchange is het handig om je euro’s eerst om te zetten naar een veelgebruikte valuta (bijvoorbeeld Bitcoin, Ethereum of Cardano) of naar een populaire stablecoin (zoals Tether of Binance USD) voordat je Horizen koopt. Zo vind je ZEN tokens niet alleen sneller, maar ook tegen een lagere aankoopprijs en met minimale transactiekosten.

Horizen bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Kenmerken Horizen

Binnen het Horizen-ecosysteem zijn er oplossingen voor de vier belangrijkste uitdagingen van cryptocurrencies en blockchaintechnologie: schaalbaarheid, betrouwbaarheid, veiligheid en privacy.

Sidechains voor schaalbaarheid

De schaalbaarheid van een platform bepaalt hoeveel transacties er per tijdseenheid kunnen worden uitgevoerd. Horizen werkt met een slim systeem van sidechains om de transactiesnelheid op peil te houden. Omdat deze neven-blockchains een deel van het werk overnemen van de hoofd-blockchain, kan het netwerk probleemloos doorgroeien.

Tienduizenden nodes voor betrouwbaarheid

Hoe betrouwbaar is de boekhouding van ZEN tokens? Na een eerdere 51% aanval zorgt Horizen er nu voor dat de decentrale blockchain-boekhouding op zoveel mogelijk computers draait. Het aantal actieve nodes (validatie-computers) lag in 2021 al boven de 40.000.

Multichain en TLS voor veiligheid

Het ecosysteem van Horizen wordt beschermd door Multichain block notarization. Hierbij zorgt een vereiste tot meervoudige goedkeuring ervoor dat er geen valse blokken worden toegevoegd. Bij transacties worden je ZEN tokens beschermd door TLS (Transport Layer Security) en end-to-end encryptie.

ZK (zero knowledge) voor privacy

Het gewaardeerde zero-knowledge protocol van ZenCash (ZK-snarks) wordt nog steeds gebruikt. ZEN-betalingen kunnen anoniem worden uitgevoerd, omdat de digitale adressen van de verzender en de ontvanger niet detecteerbaar zijn.

Horizen Wallet

Horizen besteedt veel aandacht aan software wallets. Het platform biedt 6 officiële wallets: Sphere by Horizen, Swing Wallet, Horizen Core, Arizen, MyZenWallet en Paper Wallet. Bekende alternatieve software wallets die ZEN ondersteunen zijn Guarda Wallet (desktop en mobiel), SafePay (desktop en mobiel), Ownbit (mobiel) en Metalpay (mobiel).

Bij de meeste grote exchanges kun je gekochte valuta’s stallen in een custodian wallet, vergelijkbaar met een kluisje in een bank. Zo zijn je tokens net zo veilig als de beurs zelf en heb je ze snel beschikbaar voor handel. Binance Custody en Coinbase Custody zijn veelgebruikte custodian wallets voor Horizen.

Betrouwbare exchanges

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!