Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

IOTA

IOTA is een project en cryptocurrency, bedoeld om transacties en andere waardeoverdracht veilig en eenvoudig te maken in het ‘Internet of Things’ (IoT)-tijdperk. In tegenstelling tot de meeste andere cryptovaluta maakt IOTA geen gebruik van blockchain-technologie. Het gedecentraliseerde grootboek waarmee IOTA werkt, is qua werking en functie overigens wel met een blockchain vergelijkbaar. Het idee erachter is dat er, met de opkomst van het IoT, steeds meer behoefte ontstaat aan veilige dataoverdracht. Overdracht die niet door derden te manipuleren of uit te lezen is. IOTA voorziet daarin door belangrijke informatie te decentraliseren, op vergelijkbare wijze waarop een blockchain dit ook doet.

Koers
Verandering 24u
Volume 24u
Marktwaarde
Direct naar:
Details
Huidig beschikbaar
Max. beschikbaar
Start datum
IOTA converter
Bezoek Bitvavo Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024

IOTA Koers

Medio 2018 werd de IOTA crypto geïntroduceerd op een koers van net geen €1,60. Na grote aanvankelijke belangstelling, zakte de koers in de loop van 2018 in tot een dieptepunt van net onder de €0,18. In de loop van 2019 herstelde de koers zich geleidelijk tot zelfs even boven de €0,40, al lag de waarde het leeuwendeel van dat jaar dichter tegen de €0,25 aan. Het beeld in 2020 was vergelijkbaar. In dat jaar schommelde de koers rond de €0,20, al werd aan het einde van dat jaar een opmars ingezet die in het voorjaar van 2021 een vervolg kreeg. In het voorjaar van 2021 bereikte de koers een voorlopig hoogtepunt, iets boven de €1,90. Dat niveau werd echter niet lang vastgehouden.

IOTA bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Wat is IOTA?

De crypto valuta IOTA is een gedecentraliseerd opensource grootboek, bedoeld om tot veilige transacties en gegevensuitwisseling te komen tussen apparaten. De ontwikkeling ervan werd in 2015 begonnen door een team van ondernemers en gefinancierd via crowdfunding in Bitcoin. Later doneerden diverse investeerders hun IOTA tokens aan het platform en de organisatie daarachter – de IOTA Foundation – voor de verdere ontwikkeling van het platform.

IOTA is opgezet om gegevensuitwisseling tussen apparaten mogelijk te maken als onderdeel van het IoT. Daarbij verschilt het van veel andere crypto’s, omdat het geen blockchain gebruikt, maar in plaats daarvan een ander type systeem dat een web van verbindingen mogelijk maakt. Dit systeem heet Tangle en is gebaseerd op een soort cryptografische verificatie die bekend staat als Directed Acyclic Graph (DAG). Om een transactie uit te voeren, moet de gebruiker twee eerdere transacties op het web valideren. Dit betekent dat het systeem in snelheid evenredig is met het aantal transacties dat plaatsvindt.

Omdat IOTA niet op blockchain gebaseerd is, zijn er ook geen blocks en miners. Het project en de bijbehorende cryptvaluta is daarmee veel milieuvriendelijke dan sommige andere crypto’s. IOTA is dan ook ontwikkeld met tal van praktische toepassingen in gedachten. Toepassingen die vooral in de toekomstige economie van pas gaan komen; de digitale revolutie die komen gaat. Hierbij verandert het ‘Internet of Things’ geleidelijk in een ‘Internet of Everything’. Dat vraagt om een veilige en laagdrempelige uitwisseling van data die niet te veel energie vraagt.

Waarom je IOTA wilt kopen

IOTA is een schaalbare crypto met een hoge transactiesnelheid en heeft mede daarom veel potentie als betaalmiddel. Tegelijk is de acceptatie van IOTA als betaalmiddel nog zeer beperkt. Enkele online platforms en dienstverleners accepteren betalingen in IOTA, maar dat zijn vooralsnog niches. Het koersverloop van IOTA biedt wel voldoende aanknopingspunten om in deze cryptovaluta te investeren. De waardeontwikkeling op de langere termijn is gunstig, terwijl de koers ook voldoende instapmomenten vertoont.

De belangrijkste reden om IOTA te kopen is misschien wel geloof in het achterliggende doel. Het faciliteren van de digitale revolutie die ons te wachten staat, waarin (vrijwel) alle apparaten met elkaar in contact staan en transacties verrichten. In zo’n toekomst is een product als IOTA vrijwel onmisbaar. Grote kans dus dat je instapt in een crypto waar we nog veel van gaan horen.

Waar kun je IOTA kopen?

Bij diverse exchanges die ook in Nederland beschikbaar zijn, koop je IOTA direct met creditcard of iDeal. Het gaan dan onder meer om LiteBit, Bitvavo en Coinmerce. Ook bij Binance kun je IOTA cryptomunten kopen, alleen niet direct. Hier wissel je reguliere valuta eerst in voor bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum, waarmee je vervolgens IOTA aanschaft. Dit doe je via een account dat je bij de betreffende exchange aanmaakt, of wellicht al hebt. Op dit account bewaar je jouw IOTA tokens in eerste instantie ook.

Registreren, dus het aanmaken van een account bij een exchange, is noodzakelijk om IOTA te kopen. Als je jouw IOTA of andere crypto daar liever niet bewaart, is het interessant en veilig om gebruik te maken van een wallet. Ook voor IOTA zijn daarvoor diverse opties beschikbaar.

IOTA bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Kenmerken IOTA

IOTA is een platform met een heldere visie op de toekomst en de rol daarin van de eigen technologie en cryptovaluta. Deze beschikt over een aantal onderscheidende kenmerken.

Veelzijdig

Via het netwerk van IOT kun je vrijwel alle data veilig verzenden. Dit beperkt zich niet tot IOTA tokens en andere cryptovaluta.

Gedecentraliseerd

Net als blockchain werkt IOTO op basis van gedecentraliseerde hardware op basis van het Tangle grootboek. Qua veiligheid en onafhankelijkheid biedt dit voordelen vergelijkbaar met die van blockchain.

Hoge transactiesnelheid

IOTA lost een prominent probleem op waarmee veel cryptovaluta’s worstelen: transactiesnelheid. Al zijn er wel degelijk crypto’s, gebaseerd op blockchain, met nóg hogere transactiesnelheden.

Geen transactiekosten

Transacties op het IOTA-netwerk zijn geheel vrij van transactiekosten en andere inhoudingen. Ook grotere transacties zijn vrij van enige vorm van transactiekosten.

IOTA Wallet

Firefly, voorheen Trinity, is de officiële wallet van IOTA. Deze wallet, beschikbaar voor mobiel en desktop, download je via de officiële website van IOTA. Daar wordt deze aangeboden voor verschillende besturingssystemen. Mobiele wallets en desktop wallets zijn veiliger dan het bewaren van je tokens op een exchange-account. Wel halen ook deze wallets het niet bij de veiligheid van een hardware wallet, die je fysiek loskoppelt van apparaten met toegang tot internet. Zo is de Ledger Nano S een populaire hardware wallet waarop je bijna elke crypto bewaart. Ook IOTA bewaar je veilig met deze hardware wallet. Mocht je daar niet voor gaan, dan zijn Nostalgia Light Wallet en GUI Light alternatieven voor de Firefly wallet.

Betrouwbare exchanges

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!