Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

MonaCoin

De Monacoin (MONA) kan omschreven worden als ‘de gulden van Japan’ en is in tegenstelling tot veel andere altcoins al sinds 2014 op de markt. Men noemt deze munt de nationale cryptovaluta van Japan. Meer dan een digitale munt wil de Monacoin niet zijn. Het is geen platform met interessante applicaties, er zijn geen ambities voor een compleet interactief netwerk en het dient ook niet om bepaalde bedrijven in de spotlights te zetten. De Monacoin is niet bedoeld om de wereld te verbeteren, het is simpelweg een digitale valuta waarmee je kunt betalen en betalingen in kunt ontvangen. In die zin zijn er zeker ook overeenkomsten tussen de Monacoin en de Dogecoin, een andere cryptomunt die zonder pretenties opgericht werd.

Koers
Verandering 24u
Volume 24u
Marktwaarde
Direct naar:
Details
Huidig beschikbaar
Max. beschikbaar
Start datum
MonaCoin converter
Bezoek Bitvavo Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024

MonaCoin Koers

Sinds de Monacoin in januari 2014 de markt op ging, laat de koers van de MONA een geleidelijke stijging zien die aanhoudt tot oktober 2017. Op dat moment groeit de interesse in de Monacoin op met name de Aziatische markt, waardoor er een snellere stijging optreedt. Kort daarop, rond de jaarwisseling 2017-2018, maakt de Monacoin in korte tijd een gigantische koersstijging door. Dit is een weerspiegeling van de stemming op de cryptomarkt van dat moment, deze piek is bij alle altcoins te zien. Daarna zakt de koers weer en normaliseert hij zich. Vanaf het begin van 2021 is de Monacoin duidelijk weer aan een nieuwe opmars bezig, zij het geleidelijker en minder explosief dan bij de eerdere piek. Voor de Monacoin is vooral de stemming op Aziatische cryptomarkt relevant, meer dan schommelingen in de waarde van de Bitcoin en andere altcoins.

MonaCoin bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Wat is MonaCoin?

MonaCoin (MONA) is opgericht als een open source peer-to-peer betalingsnetwerk. Het idee voor deze cryptomunt ontstond op het Japanse bulletin board 2-Channel bij een ongeïdentificeerde gebruiker onder de naam ‘Mr Watanabe’. De Monacoin ging officieel op 1 januari 2014 van start en is de eerste cryptovaluta die in Japan is ontwikkeld. Het is een zogenaamde ‘hard fork’ van de altcoin Litecoin. Dat wil zeggen dat het een harde afsplitsing is van de blockchain van Litecoin met de bedoeling om het protocol op de blokchain aan te passen zonder terug te keren op Litecoin-blockchain. De reden voor deze hard fork is de wens om voor een betere schaalbaarheid te zorgen dan op dat moment het geval was bij de cryptomunten die toen al bestonden.

Voordat Monacoin officieel op de markt kwam, konden er nog geen munten gedolven worden. Toen blok 937.440 gedolven was, vond er een ‘soft fork’ plaats om Segwit te implementeren op de Blockchain. Een soft fork houdt in dat er een afsplitsing van de blockchain plaatsvindt met de bedoeling om uiteindelijk weer terug te komen bij de oorspronkelijke versie van de blockchain. De reden om Segwit te implementeren, was de wens om de concurrentie aan te gaan met de Bitcoin en de Vertcoin. De cryptomunt kwam voor het eerst in de schijnwerpers te staan toen een Japanse televisiezender een verslag bracht van de aankoop van een stuk land met Monacoins.

Een belangrijk element waarop de toegevoegde waarde van de Monacoin op de cryptomarkt is gebaseerd, is de snelheid waarmee blokken op de blockchain tot stand kunnen komen. Waar dit bij Bitcoin alsmaar langzamer gaat naarmate er meer blokken op de blockchain komen, heeft Monacoin dit probleem al lang onder controle. Hoewel er bij Monacoin meer tokens beschikbaar zijn
(105.120.000), kost het genereren van elk blok slechts anderhalve minuut. Als gevolg daarvan kunnen er in korte tijd aanzienlijk meer transacties verricht worden.

Ook het mijnen van Monacoins is een stuk gebruikersvriendelijker dan het geval is bij Bitcoin: het kan gewoon van huis uit zonder dat daar een complete installatie voor gebouwd hoeft te worden. Dit komt ten eerste doordat, net als overigens het geval is bij de Vertcoin, per blok de moeilijkheidsgraad van het mijnen aangepast wordt. Een bijkomend voordeel is dat de Monacoin ‘ASIC-resistent’ is, wat wil zeggen dat er geen ASIC-chips ingezet kunnen worden voor het mijnen. Als gevolg daarvan hebben grote ‘mining farms’ in China geen voordeel bij het mijnen. Dit is een zaak die bij Monacoin serieus genomen wordt: men veranderde tussentijds de techniek die gebruikt werd om die ASIC-chips te blokkeren toen bij het eerste systeem de blokkade doorbroken werd en er kortstondig toch met ASIC-chips gemijnd kon worden. Nu kan er dus enkel gemijnd worden met behulp van CPU’s en GPU’s.

De Monacoin kan rekenen op de steun van een grote en actieve gemeenschap in Azië en in het bijzonder Japan, waar hij als de nationale digitale munt wordt gezien. Dit brede draagvlak draagt bij aan de waardevastheid van de Monacoin. Het vormt een stevige basis onder de Monacoin die voorkomt dat de waarde ineens volledig wegvalt. Omdat een groot deel van het handelsvolume van de Monacoin is geconcentreerd in Azië, is de Monacoin ook een beetje een eigen leven gaan leiden. Daardoor is hij minder gevoelig voor de koersschommelingen van andere altcoins.

gebruiksvriendelijk minen monacoin

Waarom je MonaCoin wilt kopen

De Monacoin wordt gedragen door een grote gemeenschap, die profiteert van de bijzonder hoge bloksnelheid. Anders dan bij veel andere cryptovaluta’s is er bij de Monacoin geen sprake van een roadmap waarin toekomstige ontwikkelingen aangekondigd staan. De reden hiervoor is dat de Monacoin niet meer is dan een digitale valuta. Er is geen sprake van een compleet platform waar ontwikkelaars en bedrijven achter zitten die in staat zijn om dApps (gedecentraliseerde apps op de blockchain) te ontwikkelen. Desondanks is de Monacoin de nationale cryptomunt van Japan. Omdat dat een land is met veel economisch potentieel in een regio waar veel grote investeerders in cryptovaluta’s actief zijn, is het zeker denkbaar dat de prijs van de Monacoin blijft stijgen. In de eerste maanden van 2021 is die opgaande lijn ook al zeer goed zichtbaar. Dit alles maakt de Monacoin een interessante cryptovaluta om voor de langere termijn in te investeren.

monacoin nationale cryptomunt japan

Waar koop je MonaCoin?

Ruim 70 procent van het handelsvolume van de Monacoin zit op Aziatische exchanges waar met de yen en de Bitcoin gehandeld kan worden. Voor een Nederlander is niet erg praktisch. Een handigere optie vanuit Nederland is de Bittrex, waar ook in MONA’s gehandeld kan worden. Wel is het nodig om hiervoor Bitcoins aan te kopen, zodat je deze kunt verhandelen tegen Monacoins. Om Bitcoins aan te kopen, moet je eerst naar een ‘fiat exchange’ als Binance, waar je euro’s kunt omwisselen tegen Bitcoins. Hiervoor moet je een account aanmaken en je identiteit laten verifiëren. Vervolgens kun je via verschillende betaalsystemen euro’s op je account storten. Bijvoorbeeld via iDeal, PayPal, een SEPA-bankoverschrijving, je creditcard of het eigen betaalsysteem Binance Pay. Wil je je Monacoins verzilveren, bijvoorbeeld als je een mooie winst gemaakt hebt? Dan volg je de omgekeerde weg: je verkoopt je MONA’s voor Bitcoins en zet die via de fiat exchange weer terug om in euro’s. Vervolgens kun je het geld terugstorten op je rekening.

MonaCoin bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Kenmerken MonaCoin

Iedere cryptovaluta is opgericht met een speciaal doel. Daarom hebben ze allemaal hun eigen kenmerken die ze onderscheiden van andere cryptomunten. In het geval van de Monacoin zijn de volgende kenmerken zaken die de Monacoin onderscheiden van andere cryptomunten:

 

Hoge bloksnelheid

Monacoin heeft een bloksnelheid van anderhalve minuut. Dat maakt het een van de snelste cryptovaluta die op dit moment op de markt zijn. Vooral het contrast met de notoir langzame Bitcoin is significant en geldt als een belangrijke steunpilaar onder het bestaansrecht van de Monacoin.

Niet meer dan een valuta

Veel andere altcoins gaan gepaard met een platform met een speciale functie en bijbehorende applicaties die gaandeweg verder ontwikkeld worden. Daar is geen sprake van bij de Monacoin: die is enkel bedoeld als een digitaal betalingsmiddel.

Eenvoudig mijnen vanuit huis

Waar het mijnen van Bitcoins erg complex is en veel energie vergt, is dit bij de Monacoin een stuk laagdrempeliger. Er is geen complete installatie voor nodig, waardoor iedereen het in principe van huis uit kan doen.

ASIC-resistent

Anders dan bij andere cryptovaluta staan grote Chinese mining farms buitenspel bij het mijnen van Monacoins. Er kunnen hiervoor namelijk geen ASIC-chips ingezet worden, waardoor deze grote spelers geen voordeel hebben bij het mijnen van Monacoins.

MonaCoin Wallet

Als je voor de lange termijn investeert in Monacoins, moet je de MONA’s die je bezit ook ergens veilig kunnen opslaan. Dit doe je in een elektronische wallet. Omdat de handel in Monacoins vooral is geconcentreerd in Azië, zijn er wat minder elektronische wallets geschikt. Een goede online optie is Coinomi, waar je ook mobiel gebruik van kunt maken. Een offline hardware wallet is echter een veiligere manier om je MONA’s op te slaan. Helaas ondersteunt de bekendste hardware wallet Ledger de Monacoin nog niet, hoewel het in de lijn der verwachting ligt dat dit op termijn wel mogelijk wordt. Een hardware wallet die je nu al kunt gebruiken voor MONA’s is Trezor.

Trezor Wallet monacoin

Betrouwbare exchanges

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!