Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

Solana

Het cryptoproject Solana (SOL) wil problemen omtrent schaalbaarheid aanpakken. Sprake is van een innovatief smartcontractplatform gebaseerd op blockchaintechnologie.

Koers
Verandering 24u
Volume 24u
Marktwaarde
Direct naar:
Details
Huidig beschikbaar
Max. beschikbaar
Start datum
Solana converter
Bezoek Bitvavo Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024

Solana Koers

In 2020 begon de koers binnen de grafiek van Solana (SOL/Euro) te lopen vanaf een prijs van €0,71. Lange tijd bleef de koers stabiel, maar vanaf 2021 vertoonde het fors hogere waardes. Zoals uit de grafiek blijkt, fluctueerde de koers dit jaar stevig. Dit heeft geleid tot een all time high prijs van bijna €225.

Solana bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Wat is Solana?

Solana (SOL) is een cryptoproject uit 2018 met de focus op het oplossen van een van de grootse problemen in cryptoland: schaalbaarheid. Het project biedt een netwerk voor gedecentraliseerde applicaties (dApps) aan. Op zichzelf is dit vandaag de dag geen nieuw concept, maar toch geeft Solana een eigen unieke twist. Er wordt namelijk gewerkt met een protocol dat ervoor zorgt dat transacties niet direct hoeven te worden geverifieerd, zodat de druk op het netwerk wordt verspreid terwijl maximale snelheid kan worden gegarandeerd. Solana is een van de snelste blockchains van het moment.

Waarom je Solana wilt kopen

Waarom zou je Solana (SOL coin) kopen in plaats van bijvoorbeeld Ethereum? De voordelen van eerstgenoemde zijn eigenlijk vrij duidelijk. Deze crypto valuta werkt namelijk met innovatieve technologieën die ervoor zorgen dat het netwerk snel en effectief blijft, zelfs wanneer het aantal gebruikers stijgt. Daarbij blijven ook de transactiekosten laag. Deze positieve factoren vind je niet terug bij cryptoprojecten die werken met verouderde technologie en achterhaalde algoritmen. Zo wordt Solana een aantrekkelijke keuze voor ontwikkelaars.

Waar koop je Solana?

Solana crypto valuta kopen doe je bij een cryptocurrency exchange, zoals Bitvavo of Binance. Alvorens te kopen dien je een account aan te maken. Wanneer dit in orde is, kun je overgaan tot het storten van fiatgeld, zoals de euro. Je kunt dan jouw saldo inzetten om SOL te kopen. In sommige gevallen kun je SOL rechtstreeks kopen met een directe betaling. Je hoeft dan niet eerst geld te storten. Betalen doe je meestal met creditcard of bankoverschrijving en soms met iDEAL.

Solana bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Kenmerken Solana

De toegevoegde waarde van Solana zit in een hoge mate aan schaalbaarheid. Zo kunnen het netwerk en de bijbehorende SOL coin efficiënt blijven functioneren.

Proof of History

Solana werkt met het protocol proof of history. Dit houdt in dat transacties achteraf kunnen worden geverifieerd. De transacties worden voorzien van een tijd (SHA256) hash, zodat de chronologische volgorde intact blijft. Dit alles zorgt ervoor dat het netwerk meer aankan.

Gulf stream

Volgens verschillende bronnen kan Solana zo’n 50.000 transacties per seconde (tps) verwerken. Dit heeft te maken met het onderliggende gulf stream-protocol, dat zorgt voor de vroegtijdige caching van transacties. Transacties worden eerst opgeslagen, waarna ze pas later worden geverifieerd.

Lage kosten

Solana heeft een block time van 600 milliseconden. Dat is behoorlijk snel. Bij veel blockchains staat een hoge block time gelijk aan hoge kosten. Dit is bij Solana, met kosten van $0,00025 per transactie, niet het geval.

Opensource

Het gehele project van Solana is opensource. Dat houdt in dat je alle bestanden omtrent de crypto en bijbehorende coin (online) kunt inzien. Gebruikers kunnen bij opensourceprojecten voorstellen doen tot ontwikkelingen. De community van Solana is dan ook erg betrokken.

Solana Wallet

Overweeg je het om SOL te kopen? Bedenk dan voor je aankoop in wat voor wallet je jouw coins wilt opslaan. Je hebt grofweg de keuze uit een online of een offline wallet. Een online wallet biedt veel gebruiksgemak, terwijl een offline wallet doorgaans meer veiligheid biedt. Het komt neer op een persoonlijke afweging.

Veelgestelde vragen over Solana

Solana (SOL) is in de basis een smartcontractplatform. Dat houdt in dat ontwikkelaars het kunnen gebruiken om gedecentraliseerde applicaties (dApps) te maken. Met deze applicaties kunnen ontwikkelaars desgewenst de decentralized finance (DeFi) markt betreden. Solana kent dus een soortgelijke functie als bijvoorbeeld Ethereum of EOS. De toegevoegde waarde van Solana ligt in een uniek protocol dat een hoge transactiesnelheid toelaat binnen een schaalbare omgeving. De concurrenten laten op dit vlak vaak te wensen over.

Solana (SOL-tokens) kun je aanschaffen met behulp van een crypto-uitwisseling: een exchange. Dit is een handelsplaats voor cryptocurrency’s in de vorm van een digitaal platform. Er zijn veel exchanges, maar het is belangrijk dat je weloverwogen kiest voor een exchange die goed bij je past. Je kunt daarbij kijken naar factoren als betrouwbaarheid, handelskosten en gebruiksgemak. Na het aanmaken van een account kun je SOL-tokens kopen. Wel moet je even controleren of jouw exchange ook daadwerkelijk SOL aanbiedt.

In essentie worden de koersen van praktisch alle beleggingsproducten bepaald door vraag en aanbod. Dat geldt dus ook voor de koersen van cryptocurrency’s als SOL. Als de vraag stijgt in vergelijking tot het aanbod zal de koers van SOL naar waarschijnlijkheid ook stijgen. De vraag stijgt wanneer meer mensen geïnteresseerd zijn in het project van Solana en ook daadwerkelijk overgaan tot het kopen van SOL tokens. Dit kan gebeuren wanneer blijkt dat Solana toegevoegde waarde heeft tegenover de concurrentie, bijvoorbeeld omdat de transactiekosten en -snelheid bij concurrerende blockchains tegenvallen.

De twee grootste voordelen van Solana (SOL) liggen op het vlak van schaalbaarheid en transactiekosten. Omdat Solana werkt met het unieke proof-of-history (PoH) protocol kan de druk op het netwerk worden verdeeld. Met PoH kunnen transacties namelijk achteraf worden geverifieerd. Dat betekent dat transacties razendsnel kunnen worden uitgevoerd, zonder dat gebruikers op de verificatie hoeven te wachten. Solana zou zo’n 50.000 transacties per seconde (tps) aan moeten kunnen binnen een zeer schaalbare omgeving. Hiermee is het netwerk erg snel en lijkt het behoorlijk toekomstbestendig te zijn.

Betrouwbare exchanges

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!