Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

Tezos

De crypto Tezos (XTZ) focust zich op de ontwikkeling naar een self-governance netwerk.

Koers
Verandering 24u
Volume 24u
Marktwaarde
Direct naar:
Details
Huidig beschikbaar
Max. beschikbaar
Start datum
Tezos converter
Bezoek Bitvavo Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024

Tezos Koers

De koers binnen de grafiek van Tezos (XTZ/Euro) begon te lopen in 2018 vanaf een prijs van €3,40. Zoals de grafiek uitwijst, daalde de koers echter weer snel naar lagere waardes. In 2021 gaf de koers hogere prijzen weer, waardoor een all time high waarde van €7,50 werd neergezet.

Tezos bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Wat is Tezos?

Tezos (XTZ) is een gedecentraliseerd cryptoproject dat werd opgericht in 2014. Tezos betekent smart contract in het oud-Grieks. Dit project gaat echter een stap verder dan veel andere smartcontractprojecten. Tezos geeft namelijk de touwtjes uit handen, zodat de gebruikers van het netwerk de regels kunnen bepalen. Dit concept wordt self-governance genoemd. De keuzes met betrekking tot Tezos worden dus niet alleen maar door de ontwikkelaars gemaakt, waardoor het netwerk flexibel blijft en minder vatbaar voor tunnelvisie is. In het verleden is meermaals gebleken dat niet-flexibele netwerken al snel tegen grenzen aanlopen. Denk aan de crypto valuta Bitcoin. Flexibele netwerken, zoals Ethereum, zijn vaker succesvol.

Waarom je Tezos wilt kopen

Tezos werkt met een soort democratie. De gebruikers mogen beslissingen maken met betrekking tot essentiële ontwikkelingen van het project. Dit zorgt ervoor dat Tezos daadwerkelijk decentraal functioneert. Er bestaat namelijk niet een vast groepje aan personen die alle keuzes maakt; zoals bij veel andere decentrale cryptoprojecten wel het geval is. Investeren in XTZ kan het overwegen waard zijn wanneer je vertrouwen hebt in het concept van self-governance en jouw visie aansluit op de filosofie van Tezos.

Waar koop je Tezos?

De native coin van Tezos (XTZ) kun je kopen bij een crypto exchange, zoals Bitvavo of Binance. Alvorens te kopen dien je een account aan te maken bij de exchange die je hebt gekozen. Dat kan gemakkelijk online. Vervolgens kun je meestal fiatgeld, zoals de euro, storten op je account. Hiermee kun je XTZ cryptomunten kopen. Sommige exchanges bieden je de mogelijkheid om direct XTZ coins te kopen, zonder eerst geld te hoeven storten. Betalen kan vaak met creditcard of bankoverschrijving en soms met iDEAL.

Tezos bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Kenmerken Tezos

Tezos werkt met een self-governance concept, zodat gebruikers beslissingen over de toekomst van het project kunnen maken.

On-chain governance

Bij veel projecten kunnen er geen wijzigen worden aangebracht aan de broncode zonder dat er sprake hoeft te zijn van een hardfork (bijvoorbeeld Ethereum). Bij Tezos kan de broncode echter wél worden aangepast zonder hardfork. Dit wordt on-chain governance genoemd.

Stemmen

Wanneer ontwikkelaars iets willen veranderen aan het Tezos netwerk kunnen zij hier een voorstel voor doen. Hierbij vermelden zij hoeveel de ontwikkeling ongeveer zal kosten. De bezitters van XTZ coins krijgen vervolgens de kans om democratisch voor of tegen deze voorstellen te stemmen.

DPoS

DPoS staat voor delegated proof of stake. Dit is het algoritme waar Tezos gebruik van maakt ter verificatie van transacties. Bezitters van XTZ kunnen hun tokens beschikbaar stellen aan een zogeheten delegate. Deze zal de tokens gebruiken om virtueel te minen.

Formele verificatie

Niet alleen transacties, maar ook smart contracts moeten worden geverifieerd. Tezos maakt gebruik van formele verificatie. Er wordt nagegaan of er fouten in de smart contracts zitten, zodat deze soepel en foutloos kunnen functioneren op het netwerk.

Tezos Wallet

Ga je XTZ kopen? Bedenk dan voordat je gaat kopen waar je de tokens gaat opslaan. Een offline wallet biedt je bijvoorbeeld veel veiligheid, maar is iets minder gebruiksvriendelijk. Een online wallet is juist erg gebruiksvriendelijk, maar is een slag minder veilig. Veel exchanges hebben een ingebouwde (online) exchange wallet. Hier komen je tokens na het kopen automatisch in terecht.

Betrouwbare exchanges

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!