Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

Zcash

De ZCash (ZEC) is een cryptovaluta, gebaseerd op de blockchain van Bitcoin. De Zcash laat zich ook goed vergelijken met de Bitcoin, al biedt hij meer mogelijkheden op het vlak van privacy en veiligheid. Zo gebruikt Zcash zogeheten nulkennisbewijs-protocollen. Transacties worden met dit mechanisme 100 procent anoniem en veilig verwerkt. Ook gegevens over de transactie zelf worden zo verborgen. Hierin is Zcash echt bijzonder. Veel cryptomunten beroepen zich op een hoge mate van anonimiteit en privacy, maar informatie over transacties blijft in theorie altijd herleidbaar. Zcash is ontworpen om dat bezwaar te ondervangen.

Koers
Verandering 24u
Volume 24u
Marktwaarde
Direct naar:
Details
Huidig beschikbaar
Max. beschikbaar
Start datum
Zcash converter
Bezoek Bitvavo Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024

Zcash Koers

Bij de introductie van de Zcash token piekte de waarde kort boven de €15.000, in oktober 2016, en zakte hij vervolgens tot zo’n €40 tegen het einde van 2016. In 2017 liftte de Zcash mee op gunstige marktontwikkelingen rondom cryptomunten en herstelde de koers zich tot rond de €400, eind 2017. Die groei werd in 2018 weer geleidelijk ingeleverd, en aan het einde van dat jaar was de munt weer rond de €40 waard. Rond die koers schommelde de Zcash het grootste deel van 2019 en 2020, om in het late voorjaar van 2021 weer een opmars in te zetten tot een koers boven de €100.

Zcash bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Wat is Zcash?

De Zcash werd eind oktober 2016 voor het eerst gemined. De aanvankelijke vraag was groot en binnen een week werden Zcash coins verhandeld voor vijfduizend dollar per stuk. Tien procent van alle munten die de eerste vier jaar werden gedolven, zou worden toegewezen aan de Zcash Company, zijn werknemers, de investeerders en de Zcash Foundation zonder winstoogmerk. De ontwikkeling van Zcash werd in 2013 in gang gezet door Matthew Green, professor aan de Johns Hopkins-universiteit, en enkele van zijn afgestudeerde studenten. De ontwikkeling werd voltooid door de Zcash Company, geleid door Zooko Wilcox, een in Colorado gevestigde computerbeveiligingsspecialist. De Zcash Company haalde enkele miljoenen euro’s op van durfkapitalisten uit Silicon Valley om de ontwikkeling van Zcash te voltooien.

Gebruikers van Zcash kunnen profiteren van volledige anonimiteit bij transacties, maar bepalen zelf of en in welke mate dit nodig is. Transacties kunnen transparant zijn en vergelijkbaar met Bitcoin-transacties, in welk geval ze worden beheerd door een t-addr. Alternatief ze kunnen afgeschermd zijn en worden gecontroleerd door een z-addr. Een afgeschermde transactie werkt met een soort nulkennisbewijs, zk-SNARK genaamd, dat anonimiteit biedt aan de munthouders in de transactie. Zcash coins bevinden zich in een transparante pool of een afgeschermde pool. Die laatste pool is in de regel een stuk kleiner en omvat slechts een klein percentage van alle Zcash coins die in omloop zijn. Dit komt mede doordat veel desktop- en web-wallets deze niet ondersteunen.

De mogelijkheid om details over transacties gedeeltelijk openbaar te maken, heeft een belangrijk praktisch nut. Zo kunnen gebruikers bij hun Zcash-transacties voldoen aan fiscale of administratieve verplichtingen. In sommige landen zouden transacties met Zcash anders per definitie illegaal zijn, vanwege de oncontroleerbaarheid ervan.

Waarom je Zcash wilt kopen

De Zcash is een redelijk populaire crypto valuta die je op veel plekken daadwerkelijk voor transacties kunt gebruiken. Ook staat het team erachter (met onder meer Ethereum-oprichter Vitalik Buterin) garant voor professionaliteit en verdere ontwikkeling. Daarmee is Zcash de status van ‘experiment’ wel zo’n beetje ontgroeid, wat het een stuk interessanter maakt om Zcash te kopen. Over de koersontwikkeling vallen natuurlijk geen zinvolle voorspellingen te doen, maar aangezien het platform op een solide basis rust, is er een reële kans dat Zcash over enkele jaren nog steeds waardevol is.

Zcash kopen is overigens niet de enige manier om deze cryptocurrency te verwerven. Net als Bitcoins kun je Zcash ook minen. De beloning per block is 80 procent, waarbij de overige 20 procent verdeeld wordt over de diverse eigenaren van het platform.

Waar koop je Zcash?

Omdat Zcash een van de populairdere cryptovaluta’s is, is deze op de meeste exchanges verkrijgbaar. Bij sommige exchanges (onder andere LiteBit, Binance en Huobi) kun je Zcash kopen met iDEAL of creditcard. Je koopt Zcash hier dus direct met euro’s en gebruikt geen Bitcoin of Ethereum als tussenvaluta. Dat scheelt iets in de transactiekosten, die bij Zcash toch al relatief gering zijn.

Om Zcash te kopen, heb je een account bij de betreffende exchange nodig. Ook kun je bij de meeste exchanges je Zcash coins in een online wallet bewaren. Dit is overigens niet bij alle exchanges mogelijk. Bij onder meer LiteBit en Anycoin heb je een eigen wallet nodig. Dat is niet per se een nadeel, want het is veiliger je Zcash in een eigen wallet te bewaren.

Zcash bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Kenmerken Zcash

Zcash is hét middel om veilig en anoniem financiële transacties en ook datatransacties uit te voeren. In veel opzichten lijkt Zcash op Bitcoin, maar er zijn ook relevante verschillen.

Veilig en anoniem

Wil je zowel je eigen identiteit als de inhoud van je transactie verborgen houden? Dan is de Zcash een van de beste cryptomunten om je transacties mee te verrichten. Ook geldt Zcash als zeer veilig tegen externe dreigingen en aanvallen.

Hoge acceptatiegraad

Waar diverse cryptomunten echt in een niche zitten, wordt de Zcash op diverse (online) plaatsen als betaalmiddel geaccepteerd. Je kunt dus ook gewoon met je coins betalen.

Volledig legaal en transparant

Ondanks dat Zcash is toegespitst op anonimiteit heb je als gebruiker de vrijheid om precies zoveel transparantie te geven als regels en wetten vereisen.

Toegankelijk

De Zcash is op diverse exchanges te koop, en de valuta is ook relatief eenvoudig te bewaren en te gebruiken. Dat maakt deze coin een aantrekkelijke optie voor de relatief onervaren cryptobezitter.

Zcash Wallet

Er bestaat geen officië Zcash wallet, al vermeldt Zcash op zijn eigen website diverse wallets waarop je Zcash kunt bewaren. Dat overzicht is handig, omdat het onderscheid maakt tussen wallets die volledige anonieme transacties ondersteunen (een minderheid) en wallets die alleen transacties ondersteunen waarbij adresgegevens niet volledig anoniem verwerkt worden. Wie Zcash voor volledig anonieme transacties gebruikt, heeft keuze uit een handvol wallets, waaronder ZecWallet Lite en Nighthawk Wallet.

Betrouwbare exchanges

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!