Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

Zcoin

De cryptovaluta ZCoin, tegenwoordig Firo genaamd, is gericht op het gebruik van cryptografie om zijn gebruikers betere privacy te bieden in vergelijking met andere cryptocurrencies. De makers ervan streven naar meer individuele vrijheid. Door financiële privacy te garanderen, helpt Firo de handelsvrijheid te waarborgen. Het team achter Firo vindt dat mensen moeten kunnen handelen zoals ze willen, zolang dit geen inbreuk maakt op het welzijn of de individuele vrijheid van anderen. Ook zijn ze er sterk van overtuigd dat vrijheid van handel vrede en welvaart in verschillende landen en culturen mogelijk maakt.

Koers
Verandering 24u
Volume 24u
Marktwaarde
Direct naar:
Details
Huidig beschikbaar
Max. beschikbaar
Start datum
Zcoin converter
Bezoek Bitvavo Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024

Zcoin Koers

Zcoin kwam eind 2016 op de markt tegen een introductieprijs van ongeveer €3,30. De “all-time-high” koers van Zcoin verscheen op 1 januari 2018 op de borden: de munt kostte destijds iets meer dan €100. Mensen die hem op dat moment gekocht hebben, hebben daar ongetwijfeld veel spijt van, want de waarde van de Zcoin is sindsdien hard naar beneden gegaan en bedraagt midden 2021 zo’n €5,80

Zcoin bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Wat is Zcoin?

Zcoin of, sinds 2020, Firo (FIRO) is een op privacy gerichte cryptocurrency die gebruikmaakt van zero-knowledge proofs en die gebruikers in staat stelt munten te vernietigen en in te wisselen voor gloednieuwe munten zonder enige transactiegeschiedenis. Eind 2014 schreven Poramin Insom en Matthew Green een paper over een cryptocurrency-implementatie van het Zerocoin-protocol genaamd Moneta. Op 28 september 2016 werd Zcoin door Insom geïntroduceerd, met Roger Ver en Tim Lee als de initiële investeerders.

Wat Zcoin uniek maakt, is dat Firo een digitale valuta is die niet-traceerbare privétransacties mogelijk maakt en gebruikers vrijheid biedt van grote financiële instellingen. Het team achter het project is van mening dat privacy een mensenrecht is en dat mensen de mogelijkheid moeten hebben om weer de controle over hun geld te krijgen en deze te behouden. Firo ontving mede door deze filosofie (en door deze in de praktijk te brengen) in 2020 een prijs als ‘populairste blockchain-project in de gemeenschap’.

Firo maakt gebruik van wat zero-knowledge cryptografische technologie genoemd wordt. Met deze technologie kunnen gebruikers aan hun tegenpartijen bewijzen dat ze eigenaar zijn van de Firo-munten die ze verzenden, zonder de bron van de munten daadwerkelijk te onthullen. Wanneer een munt wordt gemined, wordt deze kort daarna vernietigd. Wanneer dit gebeurt, genereert het Zerocoin-protocol een willekeurig serienummer en een geheim nummer. Deze worden gebruikt in een cryptografische functie om een waarde te genereren waaraan een gebruiker zich bindt. De waarde wordt vervolgens op de blockchain geplaatst om te voorkomen dat deze in de toekomst opnieuw wordt gewijzigd. Dit proces van verbranden en verzilveren verbreekt de koppelingen tussen adressen, waardoor een analyse om transacties te herleiden erg moeilijk, zo niet onmogelijk wordt.

Je kunt munten minen met behulp van een simpele thuiscomputer of door lid te worden van een mining pool. De bloktijd van Firo is vijf minuten en de initiële blokbeloning is 12,5 munten. Er geldt een halveringssysteem vergelijkbaar met dat van Bitcoin, waarbij blokbeloningen elke vier jaar met de helft afnemen. Firo is geïntegreerd met renVM om een betrouwbare overbrugging met Ethereum
(ETH) mogelijk te maken, waardoor gebruikers het gedecentraliseerde financiële (DeFi) ecosysteem naadloos kunnen betreden en verlaten zonder dat sprake is van KYC (Know Your Customer).

Het gevaar bestaat natuurlijk dat kwaadwillende mensen Firo zullen misbruiken. De absolute anonimiteit die Firo wil bereiken, is dan ook een van de voornaamste punten van kritiek op de valuta. Het team achter het project onderkent dit, maar staat daarbij op het standpunt dat er hoe dan ook reeds anonieme transacties plaatsvinden en dat per saldo de voordelen groter zijn dan de nadelen. Zij stellen dat uit de geschiedenis is gebleken dat vrijheid van handel oorlogen voorkomt, de welvaart bevordert en interculturele uitwisseling vergroot. Firo is in oktober 2020 ontstaan doordat Zcoin werd omgedoopt. Gebruikers konden de oude munten inwisselen voor de nieuwe door de eerste te verbranden, wat geen sporen achterlaat op de blockchain. Er is een voorraad van 11.963.530 munten in omloop en een maximale voorraad van 21.400.000 beschikbaar.

Zcoin Knowledge Proof

Waarom je Zcoin wilt kopen

Het ligt niet voor de hand om Zcoin als investering op korte of lange termijn te kopen. Daar is de valuta ook niet voor bedoeld. Natuurlijk zijn er speculanten en had er zeker in de eerste jaren veel geld verdiend (en verloren) kunnen worden. Het hele idee achter Zcoin is echter dat gebruikers waar ook ter wereld op anonieme basis transacties moeten kunnen uitvoeren. Als je geïnteresseerd bent in dat idee en het principe, dan is Zcoin het overwegen van een investering en het gebruik ervan waard. Qua betrouwbaarheid en toepasbaarheid moet gezegd worden dat Zcoin door de jaren heen gevoelig is gebleken voor aanvallen waarbij munten werden gestolen. Aan de andere kant werd de valuta in tegenstelling tot vele andere cryptoprojecten de afgelopen jaren ook daadwerkelijk gebruikt en ingezet, bijvoorbeeld bij de Thaise verkiezingen van 2018. Ook werd hij als wettig betaalmiddel geaccepteerd door een drankenhandel in Maleisië. Daarnaast zijn er partnerships met bedrijven in de hotelwereld, te weten Locktrip.com (een op blockchain gebaseerde reiswebsite die kortingen biedt op meer dan twee miljoen hotels en vakantiewoningen) en Travala.com (een op de blockchain gebaseerd hotelreserveringssysteem).

Zcoin samenwerking Travala

Waar koop je Zcoin?

Firo staat als valuta genoteerd op een aantal crypto-uitwisselingen, maar in tegenstelling tot andere cryptovaluta’s kun je Firo niet rechtstreeks met regulier geld aanschaffen. Firo zijn namelijk enkel te koop met andere cryptovaluta’s. Je moet dus (bijvoorbeeld) eerst bij een van de grote exchanges Bitcoins kopen om deze vervolgens over te dragen naar een beurs waar je ze voor Firo kunt verhandelen. Enkele exchanges die Firo aanbieden, zijn Binance, Huobi Global, DigiFinex, HitBTC en Bitcoin.com Exchange. Bij deze exchanges moet je een account aanmaken, waarbij je fiatgeld stort waarmee je vervolgens cryptocurrencies koopt.

Bij vrijwel elke exchange kun je betalen met creditcard, bankoverschrijving of iDeal (al kunnen de details per exchange verschillen). Als je bij een van deze exchanges een account wilt openen, is deze vanuit de overheid verplicht om je identiteit te controleren. Daarom vragen de meeste exchanges om een identiteitscontrole (maar ook dit verschilt per aanbieder). De manier waarop je je identiteit moet bewijzen, varieert van een foto van het paspoort uploaden tot een filmpje opnemen waarin je een vereiste tekst of handeling moet tonen. De beveiliging van je account is een serieuze zaak, waarbij een sterk wachtwoord en tweestapsverificatie sterk aan te raden zijn.

Zcoin bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Kenmerken Zcoin

We hebben een aantal kenmerken van Zcoin voor jou op een rijtje gezet.

Protocollen en updates

Continu worden er nieuwe protocollen en updates geïmplementeerd. De belangrijkste protocollen zijn Dandelion++ (waarbij de IP-adressen van de knooppunten door elkaar geschud worden om de anonimiteit van gebruikers te beschermen) en Lelantus (deze zorgt ervoor dat alle transacties tussen officiële Firo-wallets standaard verborgen blijven).

Beveiliging

In het verleden hebben er enige succesvolle aanvallen op Firo plaatsgevonden. Als gevolg hiervan hebben de ontwikkelaars van Firo forse maatregelen genomen op het gebied van extra beveiliging. Met de ingebruikname van Chainlocks is het bijna onmogelijk geworden om het ecosysteem van Firo op een vijandige manier over te nemen.

Community

De Firo community is zeer actief, en goed vindbaar op elk groot netwerk (bijvoorbeeld het eigen forum, Facebook en Twitter). Ook op Reddit, YouTube, Telegram en Instagram kun je de ontwikkelingen volgen. Enkele minder bekende media waar de Firo community actief op is, zijn QQ, Matrix en Bitcointalk.

Verdere ontwikkeling

Het Firo project is open-source, hetgeen wil zeggen dat iedereen die dat wil de ruimte heeft om iets nuttigs bij te dragen. Het team staat dan ook niet stil en nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Op de website van Firo (firo.org) staan alle lopende projecten in detail vermeld.

Zcoin Wallet

Je kunt Zcoins opslaan in verschillende soorten wallets, die elk hun eigen kenmerken en specificaties hebben. Sommige wallets kun je enkel gebruiken via de desktop (zowel Windows als Linux en Apple), andere moet je downloaden voor gebruik op een Apple- of Android-telefoon. Er zijn diverse desktop-varianten beschikbaar die zijn afgestemd op de behoeften van de gebruiker: de QT wallet is bedoeld voor gebruikers die optimale veiligheid zoeken, Electron is de gebruiksvriendelijke versie en Electrum is de snelle, lichtgewicht versie.

De downloadbare apps voor mobiel gebruik (zoals ZelCore Wallet, Guarda Wallet en Trust Wallet) hebben elk hun eigen specificaties en het is aan de gebruiker om de wallet te kiezen die het beste bij hem of haar past. Elk van deze wallets kun je overigens ook op de desktop installeren. Je kunt Zcoins ook op hardware wallets opslaan. Dit betekent dat je ze offline bewaart, dus zonder dat ze verbonden zijn met het internet. Firo munten kun je in onder andere Ledger Nano X en Trezor Model T opslaan.

Zcoin Wallet

Betrouwbare exchanges

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!