Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X
Nieuws

Alles over de Private Key

2 jaar geleden gepubliceerd op 06 juli, 2022

Crypto kopen of handel je wel eens in cryptocurrency, dan heb je vast eens gehoord van de term private key. Deze privésleutel staat tegenover de publieke sleutel (de public key).  Je kan ermee aantonen dat jij de eigenaar bent van specifieke crypto valuta. In onderstaand artikel lees onder meer wat een private key precies is, waar het uit bestaat en wat je moet doen als je hem kwijtraakt.

Wat is een Private Key?

Een private key is een reeks van letters en cijfers waarmee jij kan aantonen dat je de eigenaar bent van cryptotokens. Elke keer als je tokens wil versturen naar een andere partij, moet je eerst aantonen dat het wel jouw tokens zijn. Bij elke transactie waarbij je crypto verstuurd, heb je dus jouw private key nodig.

Een privésleutel dien je vanzelfsprekend privé te houden. Krijgt iemand anders de macht over jouw private key, dan kan deze (onterecht) aantonen dat hij de eigenaar is van jouw tokens. Deze persoon kan jouw tokens dus versturen naar een andere partij, bijvoorbeeld naar zichzelf. Op deze manier kunnen je tokens dus gestolen worden.

Dat jij je private key nodig hebt bij het verzenden van tokens, wil niet zeggen dat je hem telkens hoeft te laten zien. Dit zou immers onveilig zijn. Laten zien dat jij de eigenaar bent van tokens, doe je door middel van een digitale handtekening die door jouw privésleutel wordt gegenereerd. Zo blijft jouw private key ook echt private.

Opslag in wallets

Er wordt vaak gedacht dat tokens worden opgeslagen in cryptocurrency wallets. Dit is niet helemaal correct. Een wallet is ‘slechts’ een middel om jouw keys in te bewaren. Tokens worden immers opgeslagen op de blockchain. Het is belangrijk dat een wallet veilig is. Heeft iemand de toegang tot jouw privésleutels, dan kan deze bij jouw tokens.

Een veilige wallet is een wallet die je zoveel mogelijk in eigen beheer hebt. Een exchange wallet wordt vaak als minder veilig gezien, omdat de exchange dan jouw private keys voor je beheert. Dit is bijvoorbeeld anders bij een software of hardware wallet. Bij deze wallets beheer jij zelf je keys.

Private key versus public key

Elke keer wanneer je een private key genereert, wordt er ook automatisch een public key aangemaakt. Zoals de term ‘public key’ al doet vermoeden, mag je deze wél met andere partijen delen. De public key is een adres waar andere partijen tokens naar kunnen overmaken. Je kan het vergelijken met je bankrekeningnummer (IBAN).

Het is goed om te begrijpen dat een public key voortvloeit uit een private key. Het is echter niet zomaar mogelijk om aan de hand van iemands public key te achterhalen wat de bijbehorende privésleutel is. Hoewel deze twee sleutels dus van elkaar afgeleid zijn, kan je met de een niet de ander achterhalen. Vergelijk het met je bankrekening. Heeft iemand jouw rekeningnummer, dan heeft deze nog niet jouw pincode.

Hoe ziet een Private Key eruit?

Een private key wordt vaak opgesteld in de vorm van een 256-bit nummer. Omdat dit een behoorlijk ingewikkelde reeks is, worden privésleutels vaak in hexadecimaal gegeven. Dit is een stuk simpeler om te lezen en vertonen.

Het is wel mogelijk om zelf een privésleutel aan te maken, al dan niet als voorbeeld. Hiervoor kan je bijvoorbeeld navigeren naar de veelgebruikte website bitaddress.org. Via deze website kan je zelf een private en een public key genereren. Na het genereren vind je de private key onder ‘secret’.

Private Key kwijtgeraakt?

Wanneer je een private key kwijtraakt, is er helaas geen manier om deze weer terug te krijgen. Het is niet mogelijk om dezelfde key opnieuw te genereren. Raak je echter de toegang tot jouw wallet kwijt, dan is er wel een methode om de toegang opnieuw weer te verkrijgen. Dit kan middels een seed phrase.

Een seed phrase, ook wel recovery phrase genoemd, is een reeks van 12 of 24 willekeurige woorden. Deze reeks aan woorden moet je ergens veilig bewaren en kan je gebruiken om de toegang tot jouw wallet (altijd) te herstellen. Dit is bijvoorbeeld handig voor wanneer je jouw hardware wallet ergens vergeet.

Bewaar je Private Key dus goed!

Handelen bij Bitvavo
9.3
  • Goedkoopste exchange
  • Groot aanbod
  • Accepteert iDeal
Start met handelen
Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024
Reacties (0)

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!