Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X
Nieuws

Hoe overleef je een bear market?

2 jaar geleden gepubliceerd op 05 april, 2022

Dit is de beste tip om een beeraanval te overleven: speel dood. Het is een goede oefening voor als een paar seconden later echt dood bent. Oké, misschien hebben we het niet over dit soort berenaanvallen. We bedoelen het soort aanval dat plaatsvindt wanneer de aandelenmarkt daalt. Het belangrijkste als het gaat om alles wat met ‘bear’ te maken heeft… geen paniek.

Koop crypto bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Wat is een bear market?

Een bear market is gewoon een periode waarin de beurskoersen dalen. Zo simpel als dat. Een bear market is een tijd waarin de meeste beleggers in paniek raken en rennen voor hun dierbare levens. Ook op de cryptomarkt en met de crypto valuta is hier sprake van. Een daling van het beleggersvertrouwen zal het begin zijn van een bear market. Maar bear markets zijn niet om in paniek te raken. In feite zijn er veel kansen in bear markets.

Hoe ga je om met een bear market?

Als je geconfronteerd wordt met een bear market, zijn er een paar belangrijke dingen om in gedachten te houden. En ja, voor deze beer mag je dood spelen!

Bewaar je kalmte

Wanneer de bearmarketomstandigheden voor het eerst naar boven komen, kan je je zorgen gaan maken over je beleggingen en je financiële toekomst. Het is belangrijk dat je niet in paniek raakt wanneer de zaken een neerwaartse wending nemen. Veel mensen maken de fout om hun investeringen terug te trekken wanneer de markt begint te dalen. Wall Street wordt gek. Maar dit zorgt ervoor dat je verlies lijdt en voorkomt dat je profiteert wanneer de markt weer begint te stijgen.

Denk hier eens over na: als je een beer in het wild zou tegenkomen, zou je het beste kalm blijven en dood spelen. Je kunt ook dood spelen met een bear market!

Vraag om advies

Als je de economische indicatoren ziet dat we een bearmarketgebied betreden, is het gemakkelijk om meteen hectisch te worden. Laat jezelf niet alleen met je eigen angst en bezorgdheid. Neem in plaats daarvan je zorgen naar een vertrouwde adviseur die je kan helpen om je te kalmeren in deze situatie en je het advies te geven dat je nodig hebt om de moeilijke marktomstandigheden te doorstaan.

Als je vrienden, familieleden of collega’s hebt die bezorgd lijken te zijn over de bear market, maak er dan een punt van om niet met hen in contact te komen over de aandelenmarkt. Het kan zelfs nuttig zijn om een tijdje geen nieuws over de aandelenmarkt te kijken of erover te lezen.

Wees een langetermijndenker

Het is essentieel dat je de mogelijkheid hebt om de marathon te lopen tijdens een bear market. Bedenk wat de langetermijnresultaten zullen zijn als je ervoor kiest om uit de bear market te stappen in plaats van je investeringen terug te trekken wanneer de zaken beginnen te dalen. Je kan hierbij denken aan autorijden. Als je onderweg bent, kijk je niet slechts een paar meter voor je voertuig. In plaats daarvan kijk je verder naar de horizon, zodat je je meer bewust bent van wat er aan de hand is en betere rijbeslissingen kunt nemen. Denk aan de crash van 2008. De mensen die hun overhemden zijn kwijtgeraakt, zijn vooral degenen die aan de onderkant van de markt verkochten. Degenen die volhielden, beleven nu echter gloednieuwe hoogtepunten.

Diversifieer je portefeuille

Wanneer de markt weer normaal wordt, evalueer je je portefeuille en voeg je gediversifieerde beleggingen toe. Het hebben van een verscheidenheid aan aandelen, obligaties, contanten en andere beleggingen zal je helpen beschermen tegen risico wanneer de markt een neerwaartse wending neemt.

Wees proactief met diversificatie voordat de markt een neerwaartse trend begint te vertonen, en profiteer altijd van kansen om gediversifieerde opties aan je portefeuille toe te voegen. Dit geeft je de grootste kans om te profiteren van groei in verschillende markten en verkleint de kans dat je aanzienlijk wordt beïnvloed door een krimpende markt.

Profiteer van koopmogelijkheden

Je moet niet te impulsief reageren op een bear market. Maar er is niets mis met het maken van een paar berekende bewegingen om te profiteren van de marktomstandigheden. Omdat zoveel grote bedrijven een klap krijgen tijdens een bear markt, kan je je aandelen kopen tegen een lage prijs die meer dan waarschijnlijk weer zullen opveren als de marktomstandigheden verbeteren.

Deze investeringen kunnen echt vruchten afwerpen, maar je moet toch voorzichtig zijn met crypto kopen tijdens een bear market. Als algemene regel geldt voor al je beleggingsinspanningen dat je nooit meer in de markt moet zetten dan je bereid bent te verliezen. Als je wat extra kapitaal hebt dat je in de markt kunt investeren, ga ervoor.

Beoordeel je risicotolerantie

Als je merkt dat je je veel zorgen maakt door de mogelijke verliezen die je zou kunnen lijden tijdens een bear market, is het mogelijk dat je portefeuille niet in evenwicht is op een manier die geschikt is voor jouw behoeften en omstandigheden.

Laten we zeggen dat je nog maar een paar jaar verwijderd bent van je pensioen. Je wilt geen portefeuille met een hoog risico die eerder een klap krijgt als de markt verandert. Werk samen met je beleggingsmakelaar of een vertrouwde financieel adviseur om te bepalen of het huidige risiconiveau van je portefeuille geschikt is voor jouw situatie.
Als je je beleggingen op lange termijn wilt behouden, heb je geen super riskante portefeuille nodig om je hoofdsom te verhogen. De markt ontwikkelt zich op de lange termijn naar boven.

De grote beer

Zorg er vooral voor dat je begrijpt dat bear markets normaal zijn en niet iets dat je grote angst of zorgen zou moeten veroorzaken. Het maakt deel uit van de economische cyclus. De markt is niet bedoeld om stil te staan of een constant opwaarts traject aan te houden. Het is essentieel dat je voorbereid bent om de stormen te doorstaan, zodat je optimaal van de zon kunt genieten wanneer het weer eindelijk opklaart.

Handelen bij Bitvavo
9.3
  • Goedkoopste exchange
  • Groot aanbod
  • Accepteert iDeal
Start met handelen
Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024
Reacties (0)

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!