Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X
Nieuws

Hoop voor de cryptowereld in 2023

1 jaar geleden gepubliceerd op 16 januari, 2023

Het jaar 2022 gaat niet de boeken in als een fantastisch jaar voor de cryptomarkt. Het was zelfs een zeer slecht jaar, met meerdere faillissementen van grote platforms. Hoe gaat het jaar 2023 de boeken in? Wordt het net zo’n jaar of breken betere tijden aan?

Meerdere redenen voor daling in cryptomarkt

Het schijnt dat er meerdere redenen zijn voor het zware jaar. “Het grootste probleem is de fraude die we hebben gezien en de nadelen van centrale platformen”, zegt Marloes Pomp, adviseur bij de Dutch Blockchain Coalition tegenover BNR Nieuwsradio.

Ook de wereldwijde neergaande conjunctuur en het feit dat de centrale banken de rentes hebben verhoogd, heeft bijgedragen aan een slecht jaar. “Dat is tegenwind voor alle risico-activa. Door die dalende koers kwamen allerlei partijen in de problemen en werd zichtbaar dat ze te veel risico hadden genomen en met elkaar verweven waren. Het is een soort dominoveld wat aan het vallen is gegaan”, aldus crypto-analist Bert Slagter.

Verder zegt Slagter dat aan de achterliggende technologie niets is veranderd, hoewel veel cryptobedrijven in slecht weer zaten. “’De blockchains, de functionaliteit die aan de wereld wordt aangeboden, heeft het altijd gedaan. Op het meest turbulente uur van de markten werkte het gewoon. Dat is een belangrijk onderscheid om te maken”.

Pomp vindt dat de cryptowereld na alle ellende nog steeds overeind staat. Wel denkt ze dat er veel mensen wakker geschud zijn. “We hebben echt wel wat lessen te leren van wat er allemaal is gebeurd. Op het gebied van transparantie en goed kijken naar wat nou de gedachte achter verschillende onderdelen was en hoe we die kunnen vormgeven. Ik denk dat genoeg mensen daar nog achter staan en aan willen bouwen”.

Ook positief nieuws

Gelukkig was het niet allemaal negatief in 2022. Er was er ook positief nieuws te melden uit de wereld van crypto. “Het is het jaar geweest dat voor ons in het Westen zichtbaar is geworden wat de waarde is van een onafhankelijk netwerk, waar vriend en vijand met elkaar waarde kan uitwisselen, zonder dat het gecensureerd kan worden”, legt Slagter uit.

Pomp is het daarmee eens en vindt ook dat er stappen zijn gemaakt, vooral op het gebied van technologie. “Er heeft heel veel innovatie plaatsgevonden, als je bijvoorbeeld kijkt naar het gebruik van digitale wallets en tokens. Er hebben heel veel experimenten plaatsgevonden die ondanks dat de cryptomarkt het zwaar heeft, gewoon doorgaan”.

2023

De analisten zien komend jaar positief tegemoet. De tegenslagen in 2022 gaan een goed effect hebben op de markt het komende jaar, denk Pomp. De roep om meer regulering krijgt een positieve wending in 2023 denkt Slagter op zijn beurt. “Er is gebleken dat het voor consumenten van buitenaf heel moeilijk is om te zien dat daar een Sam Bankman-Fried van FTX de boel zit op te lichten. Het is noodzakelijk dat we consumentenbescherming hebben, maar ook dat het bestuur van de cryptodienstverleners aan veel strengere standaarden gehouden wordt”.

Verder is hij zeer positief over de toekomst en weet hij zeker dat de cryptomarkt er weer bovenop komt. “We hebben dit al een paar keer meegemaakt in de sector. Dat je een tijd van ongekende hype doorgaat, en dat er daarna aan periode van teleurstelling komt. Dan wordt er hard gewerkt, worden er allerlei dingen opgelost en ineens kan er heel veel meer. Dan krijg je weer hype en gaan mensen weer veel crypto’s kopen en verkopen. Gegarandeerd”.

Koop crypto bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange
Handelen bij Bitvavo
9.3
  • Goedkoopste exchange
  • Groot aanbod
  • Accepteert iDeal
Start met handelen
Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024
Reacties (0)

De informatie op deze website is bedoeld als algemene informatie en moet niet worden gezien als financieel advies. Beleggen in cryptocurrencies brengt risico's met zich mee en het is mogelijk dat u uw investering verliest. Wij zijn geen financiële adviseurs. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde financiële adviseur voordat u financiële beslissingen neemt. Crypto-valuta.nl is niet aansprakelijk voor verlies of schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie op deze site.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!