Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X
Nieuws

Kijk uit voor crypto scams tijdens het WK

2 jaar geleden gepubliceerd op 30 november, 2022

Eén van de grootste sportevenementen ter wereld is momenteel volop aan de gang. Het gaat om het WK-voetbal in Qatar. Uit heel de wereld volgen vele mensen het toernooi. De belangen zijn enorm en er is veel geld mee gemoeid. Helaas zijn er oplichters en hackers die van de situatie gebruik maken om geld van mensen af te troggelen. Dit doen ze door bekende oplichtingsvormen, maar ook met nieuwe vormen die met crypto te maken hebben.

Phishing blijft een beproefde methode

Kaspersky, een groot softwarebedrijf gespecialiseerd in computerbeveiliging, kwam met het bericht naar buiten dat mensen moeten oppassen voor bepaalde crypto-scams. Het bedrijf onderzocht veel phishingwebsites die actief zijn over de hele wereld. Doordat alle kaartjes van dit WK digitaal geregeld worden, verwinnen oplichters nieuwe manieren om mensen hiermee op te lichten. Vaak in de vorm van het maken van nieuwe nep-websites die nauwelijks van de echte te onderscheiden zijn. Hierop worden valse tickets aangeboden waarmee oplichters geld verdienen.

Experts van Kaspersky-experts ontdekte meerdere phishingpagina’s die hier neptickets voor het WK aanbieden. De mensen die hier intrappen raken niet alleen geld kwijt, maar ook gegevens zoals naam, adres en bankgegevens.

Neppe producten en e-mails

Wat al jaren een zeer succesvolle methode is voor oplichters is de verkoop van nepgeschenken. Fake websites doen net of mensen twee kaartjes kunnen winnen voor een WK-wedstrijd. De winnaar hoeft alleen een zogenaamde ‘leveringsbijdrage’ te betalen en hiermee verdienen de boeven geld. Naast deze methode stelen oplichters ook gegevens via fake FIFA-winkels. Hierin worden neppe producten aangeboden. Wil je zo’n product kopen, dan dien je allerlei gegevens in te vullen die vervolgens in verkeerde handen vallen.

Nieuwe vorm van oplichting met crypto en NFT’s

Een nieuwe manier van oplichting is de vorm waarbij crypto’s en NFT’s gebruikt worden. Kaspersky zegt hierover:

“Er is een actieve verspreiding van verschillende crypto-fraudes, waarbij meestal gebruik wordt gemaakt van de populariteit van NFT’s”.

Mensen worden gevraagd om te wedden op een wedstrijd en als prijs worden cryptocurrency of NFT’s beloofd. Voordat de prijs wordt uitgekeerd dien je allerlei persoonlijke gegevens en gegevens van je wallet in te vullen. Uiteraard krijg je vervolgens geen prijs, sterker nog de oplichters trekken je wallet en spaarpot leeg. Deze vorm is pas het topje van de ijsberg. Volgens Kaspersky zijn er ook nep-crypto investeringen:

“Een andere regeling is cryptobeleggingsfraude. Fraudeurs creëren actief echte munten en overtuigen een gebruiker om erin te investeren, terwijl ze het slachtoffer potentiële muntgroei beloven. In werkelijkheid zijn deze bijna nooit een succes en hebben gebruikers geld uitgegeven aan iets dat zich nooit zal ontwikkelen.” Wees dus voorzichtig!

Bovenstaande vormen en voorbeelden geven aan dat alertheid geboden is. Wees scherp en als je het niet vertrouwt of twijfelt, ga er niet op in. Raadpleeg bij twijfel een expert voordat je ergens op klikt.

Koop crypto bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange
Handelen bij Bitvavo
9.3
  • Goedkoopste exchange
  • Groot aanbod
  • Accepteert iDeal
Start met handelen
Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024
Reacties (0)

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!