Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X
Nieuws

Moet ik mijn crypto aangeven bij de inkomstenbelasting?

2 jaar geleden gepubliceerd op 29 maart, 2022

Een schitterend rendement over je vermogen in crypto maken is natuurlijk fantastisch, maar de Belastingdienst kijk ook mee. Het is belangrijk dat je jouw cryptocurrencies opgeeft bij de Belastingdienst en deze dus meeneemt in je belastingaangifte. Hierdoor voorkom je vervelende verrassingen achteraf, die zelfs kunnen resulteren in boetes. Belasting betalen over je crypto is iets waar niemand op zit te wachten, laat staan een boete daarbovenop! In dit artikel ontdek je alles omtrent crypto en het aangeven bij de belasting.

Hoe kijkt de belastingdienst naar cryptovaluta?

Er zijn mensen die hun loon ontvangen in cryptovaluta. Is dat voor jou ook het geval? Dan moet je je loon in euro’s aan de Belastingdienst doorgeven.  mensen ontvangen hun loon in cryptovaluta. Hierbij gaat het om het bedrag in euro´s op het moment van ontvangst, dus wat er na de tijd met de waarde gebeurt is niet relevant voor de belastingaangifte. Daarnaast kan het minen van crypto ook een manier zijn om extra te verdienen. Wanneer je geld verdient met het minen van cryptocurrencies, dan hoef je dit niet aan te geven bij de belastingaangifte. De opbrengst van het minen van cryptocurrencies is lastig te bepalen, doordat er veel kosten komen kijken bij het minen van crypto. Van stroom- tot hardware kosten, die resulteren in een onoverzichtelijke kostenpost, waardoor de opbrengst niet duidelijk in kaart te brengen is.

Ga je als ondernemer crypto valuta kopen, dan behoort dit in de meeste gevallen tot je privévermogen. In dit geval dien je de cryptocurrencies op te geven in box 3. Enkel wanneer je binnen de normale bedrijfsvoering aankopen met dit deel van je vermogen verricht, zal het gerekend worden tot de onderneming. Ook bij de BTW-aangifte zullen de betalingen in cryptovaluta’s omgerekend moeten worden naar euro’s.

Wanneer er diensten of leveringen met cryptocurrencies betaald worden, is het ook belangrijk dat je de betreffende bedragen omrekent naar euro’s. Dit bedrag in euro’s is een momentopname, die gekoppeld is aan de koers van de cryptovaluta. De koersbeweging van deze cryptovaluta kan voor winst of verlies zorgen, waarbij de uitkomst verwerkt moet worden op de winst-en-verliesrekening.

Waarom moet ik mijn cryptovaluta aangeven als cryptocurrencies anoniem zijn?

In beginsel is het bezit van cryptovaluta volledig anoniem. Je bent op de blockchain niet bekend met bijvoorbeeld je naam en achternaam, maar met een public key. Deze key bestaat uit een stukje code, die uniek is. Maar waarom zou je dan je cryptovaluta aangeven bij de Belastingdienst, aangezien zij niet weten wat jouw vermogen in crypto is? Dat leggen we uit.

Het handelen in crypto is niet helemaal anoniem, aangezien je vaak eerst communiceert met een exchange. De meeste exchanges vragen een hele hoop gegevens van jou, omdat de regelgeving dit voorschrijft. Doordat de blockchain transparant werkt, is de link tussen anonieme wallets en accounts op een exchange snel gelegd. Zeker wanneer je riante winsten maakt en dit naar je bankrekening verstuurt, zal dit niet onopgemerkt gebeuren.

Wanneer de bank en Belastingdienst argwaan krijgen, zal je moeten verantwoorden waar deze bedragen vandaan kopen. Wanneer er vervolgens aan het licht komt dat je bepaalde inkomsten niet opgegeven hebt, kun je een boete krijgen of zelfs op de zwarte lijst komen te staan. Daarom is het belangrijk om je vermogen op te geven, zodat je in een later stadium geen vervelende verrassingen tegenkomt.

Belastingdienst website aangifte

Wat als ik in het belastingjaar van mijn aangifte geen crypto heb gekocht of verkocht?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je in het verleden Bitcoin of andere cryptocurrencies hebt gekocht en deze voor de lange termijn aanhoudt. Indien je crypto in voorgaande jaren hebt gekocht en nog steeds in bezit hebt, zal je de betreffende cryptomunten nog steeds moeten aangeven. Je geeft in dit geval de waarde door, die jouw crypto-investering op de peildatum van het belastingjaar had. Daarnaast geef je ook aan of de investering in waarde is gestegen, zodat de Belastingdienst hier ook op de hoogte van is.

In dit geval geldt voor crypto hetzelfde als voor aandelen. Indien je aandelen bezit, is het ook verplicht om de waarde op de peildatum van het belastingjaar door te geven. De peildatum is altijd op 1 januari van het belastingjaar. Zowel voor aandelen als cryptocurrencies geldt dat je niet hoeft aan te geven welke investeringen je na de peildatum hebt gedaan. Deze gegevens zijn pas nodig bij het betreffende belastingjaar en dus de aangifte voor het jaar daarop.

Welke waarde vul ik in tijdens mijn aangifte?

Bij de belastingaangifte is het belangrijk dat je het juiste bedrag van je crypto vermogen doorgeeft. De peildatum hiervoor is 1 januari. Doordat je de aangifte op een later moment invult, kan het lastig zijn om de historische waarde te onthouden. Het is daarom handig om op 1 januari een screenshot van je portfolio te nemen, zodat je precies weet hoeveel crypto je hebt. De meeste exchanges vermelden ook direct de waarde in euro’s, zodat je in één oogopslag alle gegevens klaar hebt liggen. Indien je vergeten bent om een screenshot te maken, kun je ook altijd contact zoeken met je exchange. De exchange heeft alle historische gegevens voorhanden, zodat ze jou de precieze cijfers aan kunnen leveren.

Start met het handelen van cryptovaluta

Wanneer je wil gaan starten met het handelen in cryptovaluta, is het belangrijk om een goed crypto platform te vinden. Veel Nederlanders maken gebruik van Bitvavo. Deze Nederlandse exchange is handig voor beginnende handelaren, omdat het platform overzichtelijk is en je zeer eenvoudig crypto kunt kopen en verkopen. Indien je nieuw bent met het handelen in cryptovaluta, is Bitvavo een platform die zeer geschikt is voor jou.

Een ander populair platform die wereldwijd tientallen miljoenen gebruikers heeft, is Binance. Binance is voor zowel beginnende als gevorderde handelaren geschikt. Wereldwijd kiezen handelaren voor Binance omdat ze enorm veel diensten aanbieden, zodat je op verschillende manieren kunt verdienen aan jouw crypto-investering. Om het platform te vinden die het meest bij jouw wensen past, is het handig om onze reviews van exchanges te lezen. Hier ontdek je de voor- en nadelen van elk platform, zodat je goed van start kan met het handelen in cryptovaluta!

Koop crypto bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange
Handelen bij Bitvavo
9.3
  • Goedkoopste exchange
  • Groot aanbod
  • Accepteert iDeal
Start met handelen
Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024
Reacties (1)

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!