Tip
Koop of verkoop crypto bij Binance
X
Nieuws

Nederlandse ontwikkelaar van Tornado Cash opgepakt

5 maanden geleden gepubliceerd op 18 augustus, 2022

De opsporingsdienst van financiële en fiscale criminaliteit, ook wel FIOD, heeft op 10 augustus een 29-jarige man aangehouden in Amsterdam. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het verhullen van criminele geldstromen en het faciliteren van witwassen via de zogeheten mixingservice Tornado Cash.

Mixingservice

Nadat de afgelopen week de Amerikaanse overheid zich al op Tornado Cash focuste, doet de FIOD dat nu ook. Bij Tornado Cash is het mogelijk om cryptovaluta te mixen. Daarmee wordt het mogelijk gemaakt de bestemming of de herkomst van cryptovaluta te verhullen. De FIOD laat weten dat gebruikers van een mixingservice dat veelal doen om hun anonimiteit te vergroten. In Amerika werd Tornado Cash al eerder op de zwarte lijst gezet, en daarmee als het ware verbannen.

Criminele geldstromen, cryptohacks en scams

Het vermoeden is dat er via Tornado Cash criminele geldstromen zijn verhuld, welke afkomstig zijn van bijvoorbeeld diefstallen van crypto valuta door hacks en scams. Hieronder valt onder meer geld gestolen bij hacks door een groep, vermoedelijk te relateren aan Noord-Korea. Mixingservice Tornado Cash ging in 2019 online en behaalde volgens het FACT (Financial Advanced Cyber Team) sindsdien een omzet van minimaal zeven miljard dollar. Uit het onderzoek is gebleken dat er minimaal 1 miljard dollar aan crypto met een criminele herkomst door de mixer ging, waar de personen achter deze organisatie flink aan hebben verdiend.

Lees ook meer over crypto kopen.

Handelen bij Binance
9
  • Groot aanbod
  • Accepteert iDeal
  • NL website
Start met handelen
Snelst groeiende Crypto aanbieder 2023
Reacties (0)