Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X
Nieuws

Oud-CEO van FTX heeft spijt en ziet eigen vermogen verdampen

2 jaar geleden gepubliceerd op 07 december, 2022

Vorige maand werd tot ieders verbazing FTX-failliet verklaard. Het bedrijf kwam in de problemen toen cryptokoersen flink daalde en er massaal geld werd opgenomen door klanten. Miljarden van klanten die bij FTX waren gestald, waren verdwenen. Er lopen nog onderzoeken naar de gang van zaken bij het bedrijf. Oprichter Sam Bankman-Fried gaf deze week voor het eerst een interview.

Fouten gemaakt maar geen fraude gepleegd

“Ik heb veel fouten gemaakt, maar ik heb geen fraude gepleegd. Ik ben net zo geschrokken over wat er is gebeurd als vele anderen”, zegt Bankman-Fried tegenover de New York Times. Aangezien er nog onderzoeken naar FTX en Bankman-Fried zelf lopen hadden zijn advocaten hem afgeraden in het openbaar wat over de zaak te zeggen. Toch heeft Bankman-Fried anders besloten, omdat hij het belangrijk vindt zijn verhaal naar buiten te brengen.

Bankman-Fried zag de waardedaling niet aankomen en zegt dat het voor hem als donderslag bij heldere hemel kwam. Hij geeft aan al zijn medewerking te verlenen aan de lopende onderzoeken en wil hiervoor naar de Verenigde Staten af te reizen indien nodig.

Zaakjes slecht op orde

De nieuwe topman die na het faillissement van FTX werd aangesteld heeft meerdere malen aangegeven enorm chaos te hebben aangetroffen. Mede die door chaos en slechte boekhouding zag Binance van een overname af.

Er gaan verhalen de ronde dat FTX-werknemers flink met geld aan het strooien waren en dat dit kon zonder enige controle. Er woonde veel hooggeplaatste werknemers samen in een luxe villa op de Bahama’s. Op dit eiland is Bankman-Fried zelf ook woonachtig. Een oud-werknemer beschrijft in de Financial Times dat het bedrijf door ‘kinderen’ geleid werd en dat niemand zoveel geld had gezien. Al met al kan worden geconcludeerd dat FTX met Bankman-Fried en zijn medewerkers de zaakjes erg slecht op orde hadden en op veel te grote voet leefden.

Van een enorm vermogen naar één creditcard

Dat het leven aparte wendingen kan hebben daar kan Bankman-Fried over meepraten. Op het hoogtepunt van de cryptomarkt beschikte hij over zo’n 26 miljard dollar aan vermogen. Dat geld is verdwenen. “Ik heb bijna niks meer. Ik heb geen verborgen fondsen. Ik heb nog één werkende creditcard, gekoppeld aan een bankrekening met nog ongeveer 100.000 dollar.”

Hoe het verder loopt en welke misstanden er uit de onderzoeken naar FTX gaat komen is afwachten. Het heeft in ieder geval voor een flinke shock in cryptoland gezorgd. Het positieve aan het FTX-verhaal is dat vele grote exchange bedrijven meer transparantie beloven en hun reserves openbaar willen maken om het vertrouwen van klanten terug te winnen.

Koop crypto bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange
Handelen bij Bitvavo
9.3
  • Goedkoopste exchange
  • Groot aanbod
  • Accepteert iDeal
Start met handelen
Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024
Reacties (0)

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!