Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X
Nieuws

Waarom zakt de cryptomarkt?

2 jaar geleden gepubliceerd op 27 januari, 2022

De cryptomarkt kent pieken en dalen. Op dit moment is de cryptomarkt significant aan het dalen. Over de oorzaken van deze daling lees je in dit artikel. Ook lees je hoe je kunt omgaan met een daling op de cryptomarkt.

Waarom de waarde van de cryptomarkt daalt

Sinds halverwege januari 2022 zijn crypto valuta flink in waarde gedaald. De oorzaak kan volgens experts niet los worden gezien van de rode cijfers op de aandelenmarkt. De reden dat reguliere aandelenkoersen dalen houdt naar verluid verband met de huidige spanningen tussen Rusland en Oekraïne.

Ook de vrees dat de Amerikaanse centrale bank rentetarieven zal verhogen door de hoge inflatie spelen mee. Bij stijgende rentetarieven kiezen veel beleggers eieren voor hun geld, en verkopen zij hun meest risicovolle beleggingen waar cryptocurrency ook onder vallen. Binnen Europa speelt de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) met het idee om het Bitcoin minen te verhinderen. Rusland is hier ook mee bezig, en in China is het minen zelfs al verboden sinds mei 2021.

De exacte cijfers

De mogelijke oorzaken zijn dus vastgesteld, maar wat betekent dit nu concreet voor cryptobeleggers? Volgens ingewijden is het totale verlies op de cryptomarkt momenteel al een half biljoen dollar, ofwel 1300 miljard dollar. De meest bekende cryptomunt, Bitcoin, daalde sinds het hoogtepunt in november 2021 met 50 procent.

Ongeveer 5.7 miljoen Bitcoins zijn minder waard geworden door de daling. Dit betekent dat de eigenaren meer voor de munt hebben betaald dan de huidige waarde bedraagt. Het is afwachten wanneer de Bitcoin en andere cryptomunten zullen stijgen, zodat dit fictieve verlies beperkt wordt.

Wat betekent de daling voor cryptobeleggers

De waarde van de meeste cryptomunten is aanzienlijk gedaald, maar hoe ga je hier als cryptobelegger mee om?

Net zoals in de reguliere beleggingsmarkt is het niet verstandig om in tijden van daling met verlies te verkopen. Wat daalt gaat naar verloop van tijd weer omhoog, ook al kan dat jaren duren. In 2018 was er ook een dip in de waarde van cryptomunten, maar uiteindelijk volgden meerdere all-time highs in 2021. Dat het nu wat minder gaat op de cryptomarkt zal dus waarschijnlijk van tijdelijke aard zijn. Het is wel verstandig om hierbij te zeggen dat resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst.

Volgens datasite Glassnode is er grote kans dat de aanhouder wint. Daarbij baseert Glassnode zich op historische gegevens. Na dalingen veerde de waarde van crypto altijd weer omhoog, bijvoorbeeld na de daling in 2020. Beleggers die tijdens de daling waren uitgestapt maakten verlies, terwijl degenen die bleven zitten alleen fictief verlies hadden geleden. Het is dus vaak verstandig om niet aan paniekverkopen te doen. Zakenbank UBS is somber gesteld over een recentelijke opleving van de cryptomarkt. Volgens hen speelden centrale banken een grote rol bij eerdere stijging, daar lijkt nu geen aanleiding voor te zijn. De aanhouder moet dus wel geduld hebben, want een herstel kan nog wel even op zich laten wachten.

Koop crypto bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange
Handelen bij Bitvavo
9.3
  • Goedkoopste exchange
  • Groot aanbod
  • Accepteert iDeal
Start met handelen
Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024
Reacties (0)

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!