Wat is De-Fi?
De-Fi en crypto
De cryptowereld blijft zich steeds verder ontwikkelen. Er komen steeds nieuwe dingen bij. Een voorbeeld daarvan zijn bijvoorbeeld de NFT’s. Maar ook De-Fi is iets wat nog redelijk nieuw is. De-Fi staat voor ‘Decentralised Finance’. Dit betekent in het Nederlands dus dat het gaat om gedecentraliseerde financiële dienstverlening. Daarbij kun je denken aan platforms, protocollen of decentrale applicaties, ook wel dApps genoemd. Deze financiële dienstverlening wordt dus niet geregeld door centrale instellingen, tussenpersonen of registers. Meestal wordt het geregeld door gebruik te maken van de blockchain en smart contracts. De meeste De-Fi applicaties zijn transparant en open-source. Het mooie van De-Fi is dat iedereen er gebruik van kan maken zonder dat ze er toestemming voor hoeven te vragen. Op die manier is het toegankelijk voor iedereen die het zou willen.
- €10.000 gratis handelskosten
- 230+ soorten cryptovaluta
- Nederlandse exchange
Waarom is De-Fi belangrijk?
Tegenwoordig komen bij bijna alle financiële zaken wel tussenpersonen of banken te pas. Dat is eigenlijk helemaal niet nodig en het kost vaak ook nog een heleboel geld dat onnodig wordt uitgegeven. Er kan bij heel veel van deze financiële zaken namelijk ook gewoon gebruik worden gemaakt van De-Fi. Dat is ook precies waarom De-Fi zo belangrijk is. Het zorgt ervoor dat de gebruikers met een gevoel van vertrouwen hun financiële zaken kunnen regelen zonder dat er centrale autoriteiten bij te pas komen. De-Fi is ook belangrijk omdat het een financieel platform is waar iedereen ter wereld gebruik van kan maken. Als je financiële zaken in het buitenland zou willen regelen, moet je meestal naar een andere buitenlandse bank toegaan. Met De-Fi hoeft dit niet meer, want je kunt gewoon via de blockchain zaken regelen.
Wat kun je precies met De-Fi?
Veel van de De-Fi toepassingen zijn op de Ethereum blockchain gebouwd. Dit blockchain netwerk werkt eigenlijk een beetje hetzelfde als die van Bitcoin. Het komt er eigenlijk op neer dat op de blockchain alle transacties en andere waardes van gebruikers worden bijgehouden. Het is eigenlijk een soort logboek. Ontwikkelaars kunnen op de Ethereum blockchain dApps en Smart Contracts bouwen. Hier kun je digitale middelen, oftewel cryptocurrencies, op opslaan en beheren. Als je dan financiële zaken regelt door gebruik te maken van dApps of Smart Contracts, zul je zien dat dit gebeurt zonder tussenpersoon en volledig automatisch wordt afgehandeld.
Er zijn ondertussen al veel financiële systemen gebouwd op de blockchain en deze financiële systemen zijn veel transparanter en flexibeler dan de traditionele banksystemen. Iedereen kan er namelijk gebruik van maken en iedereen kan inzien wat er allemaal gebeurt op de blockchain. Vaak zijn de Smart Contracts ook heel vrij. Daarmee wordt bedoeld dat je zelf helemaal kunt beslissen hoe het Smart Contract eruit komt te zien. Wat er allemaal in komt te staan en wat de afspraken zijn bijvoorbeeld.
Zitten er risico’s aan De-Fi?
Overal zitten risico’s aan vast en dus ook aan De-Fi. Met De-Fi kun je behalve je financiële zaken regelen, ook een hoop geld verdienen. Maar hier moet je wel mee oppassen. Want overal zitten natuurlijk risico’s aan vast en zo ook aan De-Fi. Het is namelijk erg belangrijk om te kijken naar hoe sterk de onderliggende Smart Contracts zijn waarop het De-Fi platform gebouwd is. Het is namelijk bij meerdere De-Fi platformen al voorgekomen dat de Smart Contracts niet sterk genoeg waren. Dan kan het hele De-Fi platform instorten en kan er een hoop geld verloren worden. Daarom is het belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de verschillende De-Fi platformen die er zijn.
De toekomst van De-Fi
De-Fi Is nog erg jong en daarom is er nog genoeg ruimte om te groeien. En dat is ook zeker wat er gaat gebeuren de aankomende jaren. Het wordt steeds interessanter om je financiële zaken op de blockchain te regelen, omdat dat veel transparanter en voordeliger is. Je ziet ook elke maand een heleboel nieuwe De-Fi projecten erbij komen en het aantal gebruikers blijft ook toenemen. Maar er is ook nog een andere belangrijke factor die meespeelt bij de groei van De-Fi. De Metaverse maakt namelijk ook gebruik van De-Fi en dat gaat nog veel meer gebeuren. In de virtuele wereld is het namelijk mogelijk om financiële zaken te regelen via de blockchain.
Conclusie
Het mooie van De-Fi is dat je niet meer bang hoeft te zijn om andere instanties of tussenpersonen toe te vertrouwen met jouw geld, want je kunt gewoon gebruik maken van De-Fi. Omdat het nog erg jong is, werkt het nog niet optimaal en zijn er soms wat kleine probleempjes, maar er wordt hard aan gewerkt en dat zorgt ervoor dat er zeker een goede toekomst is voor De-Fi. Zeker ook omdat er grote platformen zoals de Metaverse gebruik gaan maken van De-Fi. Ook al is De-Fi heel flexibel, betrouwbaar en transparant, toch is het belangrijk om goed op te letten waar je je geld in investeert. In de cryptowereld zijn er namelijk ook een heleboel oplichters te vinden en zeker bij jonge projecten zoals De-Fi. Er zijn op het moment al genoeg crypto valuta die je de mogelijkheid geven om je financiële zaken via de blockchain te regelen. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan Aave.
Lees ook meer over cryptocurrency kopen.
- Goedkoopste exchange
- Groot aanbod
- Accepteert iDeal
Reacties (1)