Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X
Nieuws

Wat is een whale in crypto?

3 jaar geleden gepubliceerd op 27 december, 2021

Whales zijn de grootste spelers op de markt. Als het over crypto currency kopen gaat dan zijn dit de actoren die de meeste cryptocurrency opkopen. Dit kan dus bijvoorbeeld gaan om een grote hoeveelheid Bitcoin of Ethereum. Doordat whales grootschalig inkopen beïnvloeden ze de marktprijs. Deze macht stelt whales in staat om de prijs omhoog en omlaag te drijven en daarmee meer winst te maken bij aankopen en verkopen.

Een whale is dus een zwaargewicht die een grote invloed kan uitoefenen op de crypto markt. Kleinere crypto investeerders volgen vaak de trend die wordt ingezet door whales. Daardoor beweegt de markt nog meer in de richting van het koopgedrag van de whales.

Wat is een Whale?

Een whale is een zwaargewicht en dit kan ook van toepassing zijn op andere markten. Denk dan bijvoorbeeld aan de aandelenmarkt of de grondstoffenmarkt. Het concept ‘whale’ houdt in dat deze investeerders zo groot en belangrijk zijn voor de markt dat ze met hun eigen handelen een opwaartse of neerwaartse trend in kunnen zetten. Zelfs in online games bestaan whales. Whales zorgen met hun online aankopen ervoor dat het spel voor het grootste gedeelte van de gebruikers kosteloos kan worden aangeboden.

Welke Bitcoin whales zijn er?

Bij Bitcoin whales kun je denken aan beleggingsfondsen of financiële instellingen zoals banken. In de crypto markt gaat ongeveer 2.000 miljard euro om. De banken hebben hier een groot aandeel in met 2.5 miljard euro geïnvesteerd in Bitcoin. Ook enkele overheden hebben een groot marktaandeel. Zo heeft China haar eigen crypto gecreëerd en is de overheid van Salvador met grote investeringen de meest dominate Bitcoin whale van het land.

Verder zijn er nog beursgenoteerde bedrijven die investeren in crypto valuta. Bijvoorbeeld KPN heeft zowel geïnvesteerd in cryptomunten alsook de technologie erachter. Dit is de blockchain technologie die ontwikkeld wordt om te zorgen dat alle transacties veilig verlopen. Dit zorgt natuurlijk voor vertrouwen in de markt waardoor de prijzen een opwaartse trend inzetten.

Whales en prijsmanipulatie

Manipulatie door whales gebeurd door een bod tegen de marktprijs in te brengen. Het doel is om de koers te beïnvloeden om vervolgens te profiteren. Deze trends kunnen als manipulatie ervaren worden door andere handelaars. Deze weten namelijk nooit wanneer een whale besluit om een grote portie crypto te kopen of te verkopen. De kleinere handelaren kunnen hier alleen op anticiperen als ze getraind zijn om te herkennen welke veranderingen organisch zijn en welke kunstmatig.

De kunstmatige veranderingen zijn vaak systematisch in dat ze uit verschillende phases bestaan die gericht zijn op het wegdrukken van kopers om vervolgens een consoliderende koers te creëren. Dit geeft de whales controle over de markt en vervolgens kunnen ze experimenteren met het opvoeren van de prijs. Het doel is om uiteindelijk ervoor te zorgen dat handelaren uit de markt vluchten. Hierdoor daalt de prijs in de markt en dit geeft whales de mogelijkheid om goedkoop Bitcoins in te kopen. Deze kunnen later uiteraard weer verkocht worden met winst.

Handelen bij Bitvavo
9.3
  • Goedkoopste exchange
  • Groot aanbod
  • Accepteert iDeal
Start met handelen
Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024
Reacties (0)

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!