Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X
Nieuws

Wat is Fibonacci?

2 jaar geleden gepubliceerd op 14 februari, 2022

Fibonacci indicator

Handelaren maken veel gebruik van de Fibonacci-indicator die zijn berekeningen maakt op basis van de uiteinden van de prijsgrafiek. Daarbij identificeert hij niveaus of retracements op basis van getallen die gebaseerd zijn op de Fibonacci-reeks. Een groot voordeel van de Fibonacci-indicator is dat het minimale tussenkomst van de handelaar vereist. In de handelswereld is het bekend: als strategieën niet werken, is er altijd Fibonacci die een helpende hand biedt. Maar wat houdt de Fibonacci-reeks in en wat is de oorsprong ervan? En wat heeft het te maken met cryptovaluta en cryptomunten kopen? Je leest het hier.

Wie is Fibonacci precies?

Leonardo Fibonacci is de grootste Europese wiskundige van de Middeleeuwen. Hij zag het levenslicht omstreeks 1170 na Christus in de Italiaanse stad Pisa. Van jongs-af-aan kreeg hij les in verschillende rekentechnieken, waaronder de Indo-Arabische rekenmethoden.

Aangezien zijn vader de leiding had van de Pisaanse handel in Algerije, kon de jonge Leonardo naar dat land reizen en bezocht hij ook Egypte, Syrië en Griekenland. Daar leerde hij de belangrijkste en grootste islamitische wiskundigen kennen. Leonardo keerde omstreeks 1200 naar Italië terug om zich te verdiepen in zijn wiskundige studies. In de Liber Abaci – zijn belangrijkste werk – beschreef hij het Indiase nummeringssysteem en introduceerde hij het gebruik van het getal 0.

De Fibonacci-reeks

De Fibonacci-reeks is een opeenvolging van natuurlijke getallen die fundamenteel belangrijk is vanwege diens wiskundige eigenschappen, de daaruit voortvloeiende implicaties en gebruik in zowel de natuur als in het dagelijks leven. De getallen 0 en 1 zijn de eerste twee leden van deze. Alle volgende termen zijn te vinden door toevoeging van de twee voorgaande termen, en wel als volgt:

0
1
0 + 1 = 1
1 + 1 = 2
2 + 1 = 3
3 + 2 = 5
5 + 3 = 8
8 + 5 = 13
13 + 8 = 21
21 + 13 = 34 enzovoorts.

De Fibonacci Indicator

Op het gebied van online handelen in cryptovaluta zijn er veel analytische indicatoren aanwezig, maar een van de bekendste is zonder meer de Fibonacci indicator. Wereldwijd is de Fibonacci indicator nu zelfs een van de meest gebruikte technische analysehulpmiddelen.

De werking ervan is relatief gemakkelijk te begrijpen. Om de Fibonacci indicator op de juiste manier te gebruiken, is uiteraard een bepaalde vaardigheid, het vermogen om de markten te lezen en de bruikbaarheid met grafieken die horen bij de diverse activa.

Hoe wordt Fibonacci gebruikt?

Als je een Fibonacci-getal binnen de reeks neemt en dit door het volgende getal deelt, is het resultaat gelijk aan of heel erg dicht bij 61,8%. Dit staat ook wel bekend als de ‘gulden snede’. De Fibonacci-reeks en de gulden snede zijn een natuurlijk fenomeen. Overal in de natuur zijn ze te vinden. Niet alleen de Egyptenaren gebruikten de gulden snede bij het ontwerp van de piramides, maar ook de Grieken maakten er ruim tweeduizend jaar terug gebruik van toen ze het Parthenon opzetten.

De verhoudingen van de DNA-strengen komen eveneens overeen met de Fibonacci-verhoudingen. Tegenwoordig worden ze zelfs op handelsmarkten gevonden. De op een natuurlijk wiskundig systeem gebaseerde Fibonacci-reeks blijkt dus op meerdere gebieden gebruikt te kunnen worden. De studie van de prestaties van een specifiek financieel instrument, kort gezegd trading, is een daarvan. Dit heeft geresulteerd in het ontstaan van de Fibonacci Trading. Een van de belangrijkste benaderingen hierbij is retracements.

Wanneer de markt in een bepaalde richting beweegt en daarna naar de tegenovergestelde richting terugkeert, is er sprake van retracement. Zo heet de tweede beweging in de tegenovergestelde richting. Het gaat om een vrij eenvoudig concept en is regelmatig te zien op elke grafiek ziet. Wanneer er sprake is van ‘Fibonacci-retracement’, dan houdt dit in dat het bedrag dat de markt in de retracementfase beweegt een van de Fibonacci-percentages is, zoals 23.6%, 61,8% of 161.8%. Een retracement kan dus verder gaan dan 100%, wat groter is dan de oorspronkelijke inzet.

De berekening van de Fibonacci-retracementwaarden hoef je gelukkig niet zelf te berekenen, aangezien elk kaartplatform voorzien is van een Fibonacci-retracementtool als ingebouwde indicator. Fibonacci-retracementindicatoren geven horizontale waarden aan die gelijk zijn aan een percentage retracement van de gemeten beweging. De waarden die meestal worden aangegeven zijn:

Fibonacci 50,0% – dit is geen Fibonacci-getal, maar wordt vaak opgenomen in de reeks op basis van de grondgedachte dat halverwege een belangrijk psychologisch keerpunt is.

61,8% – De Gulden snede door een willekeurig getal in de reeks door het getal direct rechts ervan te delen, zoals 34/55.

78,6% – betreft de vierkantswortel van de gemiddelde verhouding van 61,8%. Sommige indicatoren bevatten deze waarde niet.

Hoe werkt handelen met Fibonacci indicatoren?

Een van de meest geliefde methoden is om op een sterke directionele beweging te wachten, vervolgens wachten tot deze achterblijft en dan binnen te gaan wanneer de lag in de richting van de oorspronkelijke sterke beweging eindigt. Vaak wordt dit uitgevoerd als een breakout-transactie. Dit houdt in dat de invoer net boven de hoogste of laagste van de oorspronkelijke zet wordt geplaatst.

Stel dat de prijs van USD/JPY zich in een langdurige neerwaartse trend bevindt en je belangstelling hebt om op korte termijn USD/JPY te verkopen. Wacht totdat je een redelijk grote neerwaartse beweging op je uurgrafiek ziet. Ga voor jezelf na of je wilt verkopen met een limietorder die hoger is dan de huidige prijs. Is dat het geval, trek dan de Fibonacci Retracement-indicator in je kaartplatform omhoog, klik op de hoge schommel (het andere uiteinde van de beweging van waar de prijs nu is). Vervolgens sleep je die naar de lage schommel en klik je daarna opnieuw, deze keer dichter bij de plaats waar de prijs nu is.

Nu kun je je limietorder plaatsen om short te gaan tegen een van de prijzen die door de Fibonacci-verhoudingen worden gekenmerkt binnen de neerwaartse beweging. Een retracement zou logischerwijs in een daarvan moeten stoppen.

Koop crypto bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Handelen bij Libertex

Fibonacci-retracements zijn enorm populair bij handelaren; ze worden veel gebruikt in technische analyse. Ze zijn te berekenen vanaf de waarde van de activaprijs met verwijzing naar de meest actuele hoogte- en dieptepunten van de grafiek. Elke Fibonacci-retracement moet worden gecontroleerd en gevolgd door de handelaar, omdat het nuttige informatie kan geven over prijsgedrag, vooral als het vergezeld gaat van andere analysetools of indicatoren. Libertador is als betrouwbare handelsplatform toegerust met de Fibonacci-indicator, waarmee je deze niveaus kunt verkrijgen zonder dat je allerlei lastige berekeningen moet uitvoeren. Meer weten over Fibonacci Trading en de voordelen die handelen bij Libertex biedt? Maak gerust contact met ons!

Handelen bij Bitvavo
9.3
  • Goedkoopste exchange
  • Groot aanbod
  • Accepteert iDeal
Start met handelen
Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024
Reacties (0)

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!