Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X
Nieuws

Wat of wie is Satoshi?

2 jaar geleden gepubliceerd op 22 januari, 2022

Als jij een beetje bekend bekend in de wereld van crypto valuta en geïnteresseerd bent in crypto currency kopen, ben je vast veel termen tegengekomen. Bitcoin ken je vast al, maar weet je wat een Satoshi is bijvoorbeeld? Deze term is erg belangrijk om te weten, maar kan best complex zijn om goed uit te leggen. Daarom helpen we je in deze blog een handje mee door toe te lichten wat een Satoshi precies inhoudt, wie het bedacht heeft, en wat je er mee kunt. Daarnaast leggen we het verband uit die Satoshis en Bitcoin met elkaar gemeen hebben. Zo kun je straks met deze kennis volledig profiteren van Satoshi’s.

Satoshi Nakamoto

Voordat we uitleggen wat een Satoshi precies is, is het belangrijk om uit te leggen wie de bedenker was hiervan. Een Satoshi is vernoemd naar Satoshi Nakamoto. Hoewel dit niet de echte naam is, maar een pseudoniem van de bedenker, is deze term nog steeds populair geworden. Satoshi Nakomoto is namelijk de bedenker van Bitcoin. We weten niet of het een persoon is of een groep, maar voor het gemak duiden we deze persoon als een hij. Hij heeft het hele systeem van Bitcoin opgezet, waarbij zijn white paper een belangrijke rol speelde om deze cryptovaluta op het toneel te zetten. Daarbij spelen Satoshi’s een essentiële rol.

Wat is een Satoshi?

Nu je weet wie de oprichter van Satoshi is, wordt het tijd om uit te leggen wat een Satoshi is. Een Satoshi is de kleinst mogelijke denominatie van een Bitcoin. Vergelijk het met een cent van een euro. Het is handig om een kleine denominatie van Bitcoin te hebben, doordat het dan makkelijker wordt om een goed overzicht te houden. Dit geldt vooral wanneer je een klein deel van een Bitcoin bezit. Naarmate de waarde van Bitcoin steeg door de jaren heen, werd een Satoshi een steeds belangrijkere manier om aan te duiden hoeveel Bitcoin je hebt. Of beter gezegd; hoeveel procent van een Bitcoin jij hebt. Steeds minder mensen kunnen zich namelijk een hele Bitcoin veroorloven, waardoor Satoshis erg handig zijn om te gebruiken als denominatie voor deze valuta.

Rekenvoorbeeld

Nu je weet wat een satoshi is, helpt het om duidelijk te maken hoe de waarde wordt geconverteerd naar bitcoin. Maak je geen zorgen, het is namelijk erg gemakkelijk om satoshis naar bitcoin om te rekenen. Er zijn geen Amerikaanse taferelen die verwarring kunnen scheppen zoals Celsius naar Fahrenheit omzetten. Het enige wat voor sommigen een beetje gecompliceerd kan zijn, is dat er af en toe veel nullen gebruikt worden tijdens de berekeningen. In ieder geval is het belangrijkste om te weten dat 100 miljoen satoshis gelijk is aan één bitcoin. Andersom geldt vanzelfsprekend dat één bitcoin 100 miljoen satoshis waard is. Hieronder vind je andere voorbeelden van de conversie:

 • 1 Satoshi = 0.00000001 BTC
 • 10 Satoshi = 0.00000010 BTC
 • 100 Satoshi = 0.00000100 BTC = 1 μBTC (microbitcoin)
 • 1,000 Satoshi = 0.00001000 BTC
 • 10,000 Satoshi = 0.00010000 BTC
 • 100,000 Satoshi = 0.00100000 BTC = 1 mBTC (millibitcoin)
 • 1,000,000 Satoshi = 0.01000000 BTC
 • 10,000,000 Satoshi = 0.10000000 BTC
 • 100,000,000 Satoshi = 1.00000000 BTC

Bitcoin kopen

Zoals je ziet, is het niet vereist om een hele Bitcoin te kopen en tienduizenden euro’s te investeren. Je kunt zelf precies bepalen hoeveel je wilt investeren in Bitcoin, of dat nou één euro is of tienduizend euro. Wees dus niet bang om Bitcoin te kopen wanneer jij dacht dat je veel geld moest investeren. Je kunt immers een satoshi kopen en daarmee meedoen aan investeren in Bitcoin. De keuze ligt helemaal aan jou. Kies daarom voor een investering in Bitcoin waar jij je op je gemak bij voelt. Wij hopen je goed geïnformeerd te hebben over wat satoshi’s precies inhouden.

Koop crypto bij Bitvavo review
9.3/10
 • €10.000 gratis handelskosten
 • 230+ soorten cryptovaluta
 • Nederlandse exchange
Handelen bij Bitvavo
9.3
 • Goedkoopste exchange
 • Groot aanbod
 • Accepteert iDeal
Start met handelen
Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024
Reacties (0)

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!