Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X
Nieuws

Wat zijn Pump ‘n Dumps en waarom moet je er voor opletten?

3 jaar geleden gepubliceerd op 31 oktober, 2021

De wereld van cryptovaluta is steeds populairder geworden. Iedereen kent tegenwoordig iemand die investeringen gedaan heeft in deze vorm van beleggen. En daarbij blijft het frequent niet alleen bij bitcoins, maar ook vele soorten altcoins. Net als bij andere vormen van beleggen, brengt ook crypto valuta kopen bepaalde risico’s met zich mee.

Een van de grootste risico’s met het investeren in cryptovaluta, is dat je het slachtoffer kunt worden van een zogenaamde pump en dump. Maar wat is een pump en dump precies? En hoe kan je er goed op letten om geen slachtoffer te worden van deze truc? Dit en meer leggen we kort uit in dit artikel.

Wat een pump en dump inhoudt

Een pump en dump is een techniek om de waarde van de koers te manipuleren naar het voordeel van anderen. Dit doet men door een aandeel of (crypto)valuta hard te laten stijgen. Dat wordt door middel van een onmiddellijke stijging van de vraag bereikt. Om de vraag te laten stijgen, heb je vanzelfsprekend kopers nodig voor de cryptovaluta. Deze kopen vaak de cryptovaluta naar aanleiding van valse informatie. Zodra de cryptovaluta stijgt, besluiten de arrangeurs van de de pump en dump om de altcoin met veel winst te verkopen, waarbij anderen het slachtoffer zijn en al hun investeringen kwijt raken.

Een pump en dump uitvoeren is illegaal op de gewone beurs, maar met cryptocurrency is er nog geen strenge regulering, waardoor dit fenomeen helaas frequent voorkomt. Daarom is het belangrijk om op te letten zodat jij geen slachtoffer wordt van deze vorm van oplichterij.

Hoe je pump en dumps herkent

Er zijn verschillende dingen waarmee je een pump en dump herkent. Vele mensen zitten in telegram groepen om te bespreken welke crypto valuta zij het beste kunnen kopen en verkopen. Wanneer men samen probeert de prijs van een munt te verhogen, weet je vaak al dat dit een pump een dump is. Dit geldt al helemaal wanneer het moment van verkoop bij een bepaalde prijs is besproken. Ook wanneer een munt weinig totale waarde en volume heeft op de cryptovalutabeurs, is dit een teken van een pump of dump.

Zorg er daarom voor dat je meerdere bronnen gebruikt bij het investeren in altcoins. Tevens kun je beter jouw eigen analyses maken of een expert in dienst nemen die voor jou belegt in cryptovaluta. Zo vermijdt je dat je opgelicht wordt.

Waar je voor op moet letten

Nu je weet hoe je een pump en dump herkent, weet je ook waar je op moet letten. Vermijd groepen waarmee je samen moet werken om een munt explosief te laten groeien. Gebruik daarnaast vertrouwelijke bronnen.

Verder moet je vooral bewust zijn van jouw eigen gedrag. Want pumps en dumps teren op het feit dat investeerders angst hebben om de boot te missen op het vlak van investeren in een explosief stijgende munt. Daardoor gaan ze soms blind hierin beleggen, met groot kapitaalverlies tot gevolg.

Dit waren onze tips op het onderwerp van pump en dumps. Als het goed is, weet je nu precies wat een pump en dump inhoudt. Daarnaast beschik je nu over de kennis om een pump en dump gemakkelijker te herkennen, en ook waar jij precies op moet letten om zelf geen slachtoffer van deze koersmanipulatie te worden. Wij wensen je veel succes met beleggen.

Handelen bij Bitvavo
9.3
  • Goedkoopste exchange
  • Groot aanbod
  • Accepteert iDeal
Start met handelen
Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024
Reacties (0)

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!