Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X
Nieuws

Wat zijn stablecoins en wat kun je ermee?

2 jaar geleden gepubliceerd op 28 oktober, 2021

Stablecoins zijn cryptomunten die, in tegenstelling tot vele anderen, zijn gelinkt aan de euro of dollar zoals wij die kennen. Bij de meeste crypto valuta worden de munten uitgegeven door meer dan één onderdeel. Bij stablecoins is dit maar één entiteit die de munten uitgeeft en ervoor zorgt dat ze worden gedekt door de echte valuta, waaronder euro en dollar. Om meteen de vraag te beantwoorden wat je met stablecoins kunt doen, is niet al te simpel. Maar om het verhaal kort te houden, zijn stablecoins een manier van handelen. Meer uitleg lees je in dit artikel.

Stablecoins

Zoals al eerder aangegeven zijn stablecoins cryptomunten die in vergelijking evenveel waard is als onze welbekende euro of de Amerikaanse welbekende dollar. Er zijn twee redenen van bestaan voor de stablecoin: het indekken tegen de beweeglijkheid van de crypto koers en het indekken tegen de koersdalingen. Cryptomunten worden over het algemeen niet gezien als een middel dat in het dagelijkse leven kan worden ingezet, maar toen kwam de stablecoin. Deze kan ervoor zorgen dat de cryptocurrency sneller geaccepteerd wordt en dat daardoor dingen als lenen, sparen en salaris makkelijker worden op korte termijn.

Het indekken tegen de koersdelingen gaat weer net iets anders. Op het moment dat de verwachting van de koers is dat deze gaat dalen, ruil dan de Bitcoin in voor stablecoin en behoudt het op dat moment behaalde geld alsnog tijdens de daling. Gaat de Bitcoin dan weer stijgen, ruil je het net zo makkelijk weer om.

Tether

Tether is een digitale valuta die de waarde van de Amerikaanse dollar zou moeten weerspiegelen. Ze zijn vrijwel vastgemaakt aan de koers voor de Amerikaanse dollar. Het idee achter Tether was het creëren van een stabiele omgeving die kan worden gebruikt voor digitale dollars. Tether tokens worden uitgegeven door het bedrijf Tether Limited en wordt vooral gebruikt vanwege de goede stabiliteit. Dit als een manier om te dekken tegen de verspringingen van de markt van de cryptocurrency. Misschien ook goed om erbij te vermelden: het blijkt dat Tether wel een van de meest bekende en best lopende stablecoin is.

USD Coin

De USD Coin, ook wel bekend als USDC, is een Stablecoin die met een verhouding van 1:1 gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. Deze Stablecoin werd eigenlijk op beperkte basis uitgebracht sinds september 2018, maar aangezien we leven in een digitale wereld, is ook de USD Coin erg populair geworden. Het is vooral ontworpen voor een wereld waar contant geld steeds minder vaak voorkomt. De USD Coin is opgericht door betalingsbedrijf Circle en Coinbase. USD Coin is wel anders dan andere stablecoins. Door gebruik van transparantie en zekerheid richting de gebruikers, is een stablecoin als USD zonder al te veel problemen te gebruiken en hoeft die angst voor schommelingen niet echt aanwezig te zijn.

DAI

DAI is een Stablecoin, gelanceerd in november 2019, die gekoppeld is aan de prijs van de Amerikaanse dollar en gedekt wordt door andere cryptovaluta’s. Deze wordt beheerd door het Maker Protocol en de organisatie MakerDAO. Een van de unieke kenmerken van de DAI is dat deze niet gemaakt is door een enkel persoon of groep mede oprichters, zoals bij de meeste stablecoins wel het geval is. Interessant aan de DAI is de stabiliteit aangezien het gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar en het transparante vrijwel autonome systeem dat wordt gebruikt wat een stuk minder gevoelig is voor corruptie.

Andere soorten cryptovaluta

Buiten de stablecoin zijn er grofweg twee verschillende cryptomunten te onderscheiden: de bitcoin en de altcoin. Bitcoin is de allereerst bekende cryptomunt. Pas toen deze aan sloeg bij het publiek en het bleek dat hier interesse in was, zijn er andere cryprocurrency op de markt gekomen.

Deze andere worden de altcoins genoemd, ook wel gewoon alternatieve coins genoemd. Aangezien dit een alternatief is van de bekende cryptocurrency, kan het zijn dat deze als minderwaardig wordt gezien, maar niets is minder waar. Ook in de alternatieve versies is er genoeg te handelen in crypto.

Handelen bij Bitvavo
9.3
  • Goedkoopste exchange
  • Groot aanbod
  • Accepteert iDeal
Start met handelen
Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024
Reacties (0)

De informatie op deze website is bedoeld als algemene informatie en moet niet worden gezien als financieel advies. Beleggen in cryptocurrencies brengt risico's met zich mee en het is mogelijk dat u uw investering verliest. Wij zijn geen financiële adviseurs. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde financiële adviseur voordat u financiële beslissingen neemt. Crypto-valuta.nl is niet aansprakelijk voor verlies of schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie op deze site.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!