Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X
Nieuws

Zo neem je crypto mee in je Belastingaangifte

1 jaar geleden gepubliceerd op 17 maart, 2023

Het is weer tijd voor de belastingaangifte. Vanaf 1 maart is het mogelijk om deze in te vullen bij de Belastingdienst. Veel mensen denken dat je crypto niet hoeft mee te nemen in de aangifte. Helaas is dit niet waar. Wanneer je in het bezit bent van cryptovaluta, is het verplicht om hier ook aangifte van te doen.

In welke box valt de cryptovaluta?

Je cryptovaluta vallen in box 1 of box 3. Voor de meeste mensen gaat het om box 3. Net als andere beleggingen of spaargeld, valt crypto dan ook in box 3. Mocht je actief handelen in cryptomunten of ben je een miner en zijn je inkomsten hieruit jouw eerste inkomstenbron, dan vallen ze in box 1. Ook als je salaris ontvangt in cryptovaluta, dan geldt box 1.

Hoeveel belasting moeten we betalen in box 3?

In box 3 hoeft er geen belasting te worden betaald over de eerste 50.000 euro aan vermogen. Tel je spaargeld, beleggingen/aandelen, crypto-vermogen en andere bezittingen bij elkaar op. Trek vervolgens je schulden er vanaf. Blijf je onder de 50.000 euro? dan betaal je geen belasting. Wanneer je een partner hebt, geldt het dubbele. Het heffingsvrije vermogen ligt dan op 100.000 euro.

Wanneer je vermogen uitkomt op meer dan 50.000 euro, dan blijft de eerste 50.000 euro het heffingsvrije vermogen. Je hoeft dus geen belasting te betalen over de eerste 50.000 euro (of 100.000 euro in het geval van een partner).

Voorbeeld: je hebt een eigen vermogen van 75.000 euro. Over de eerste 50.000 euro betaal je geen belasting: 75.000 minus 50.000 is 25.000. Over het bedrag van 25.000 euro betaal je belasting.

Over het resterende vermogen betaal je het volgende aan belasting:

tabel belasting crypto

Koop crypto bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange
Handelen bij Bitvavo
9.3
  • Goedkoopste exchange
  • Groot aanbod
  • Accepteert iDeal
Start met handelen
Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024
Reacties (0)

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!