Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

Paper Wallet

Er wordt vaak gekeken naar hoe je crypto currency kopen kunt, maar minder vaak naar hoe je cryptocurrency’s kunt opslaan. Er zijn verschillende manieren waarop je crypto’s kunt opslaan, maar je gebruikt hiervoor altijd een zogeheten wallet. Eén zo’n wallet is een paper wallet. Je slaat jouw private en public keys dan offline op.

Wat is een Paper Wallet?

Een paper wallet is vrij letterlijk een wallet op papier. Om dit te begrijpen, dien je eerst te weten dat je in een wallet niet daadwerkelijk cryptocurrency’s opslaat. Een wallet dient meer ter opslag van jouw private keys. Dit zijn geheime codes die toegang verschaffen tot jouw cryptocurrency tokens. Deze tokens kun je op verschillende wijzen bewaren, zowel online als offline. Bij een paper wallet druk je jouw private keys simpelweg (offline) af op een stuk papier. Wanneer je ze nodig hebt, kun je het papiertje erbij pakken. Je zult begrijpen dat het erg belangrijk is dat je jouw paper wallet goed bewaart, zodat je de toegang tot je tokens niet verliest.

Koop crypto bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Hoe werkt een Paper Wallet?

Het gebruiken van een paper wallet is relatief simpel. Je hebt jouw private en public keys op een papiertje staan. Deze keys heb je nodig op het moment dat je een transactie wilt verrichten of je jouw crypto valuta wilt beheren. De private key bewijst dat jij de eigenaar bent van de tokens. Als je cryptocurrency’s gaat verzenden naar een ander adres (een public key) moet je jouw private key bij de hand hebben. Voor het verzenden van transacties heb je de public key van de ontvangende partij nodig. Een public key kan gezien worden als een ontvangstadres.

Voordelen van een Paper Wallet

– Veilig door offline opslag
– Gemakkelijk aan te maken en simpel in gebruik
– Praktisch kosteloos

Een paper wallet is een gemakkelijke en bereikbare manier om jouw private en public keys offline op te slaan. Het is daarbij veiliger dan online alternatieven en het is goedkoper dan een hardware wallet.

Hoe maak je een Paper Wallet?

Het prettige aan een paper wallet is dat het gemakkelijk te maken is. Je hoeft geen accounts aan te maken bij verschillende diensten en het is ook niet nodig om een fysiek apparaatje te installeren. Het enige dat je nodig hebt is een printer, met inkt, en een stuk papier. Maar let op, je moet wel eerst weten wat jouw keys precies zijn. Er zijn websites, zoals Bitadress.org, waarop je keys kunt aanmaken. Via andere websites kun je vervolgens je saldo controleren. Deze methode is echter niet 100 procent offline. Je kunt er ook voor kiezen om een wallet printer te kopen. Hiermee kun je volledig offline keys genereren en printen.

Veelgestelde vragen

Een paper wallet is een fysieke manier van het opslaan van jouw private en public keys met behulp van papier.

Omdat een paper wallet offline functioneert, kan het gezien worden als een veilige wijze van opslag van jouw keys. Qua veiligheid komt het ongeveer overeen met een hardware wallet. Ook deze werkt namelijk offline. Je houdt dan zelf het volledige beheer over jouw keys en hoeft geen derde partijen te vertrouwen. Daarnaast zijn offline wallets, zoals paper wallets, immuun tegen hackers. Een paper wallet kan wel fysiek gestolen worden of op een andere wijze verloren gaan.

Een paper wallet leent zich in principe voor duurzaam gebruik. Papier blijft namelijk best lang goed. Hoelang jouw wallet echter goed blijft, hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan de kwaliteit van het papier, de kwaliteit van de gebruikte inkt en de condities waaronder je het papiertje bewaart. Daarnaast kun je een paper wallet verliezen wanneer het nat wordt of in vlammen opgaat. Om iets meer zekerheid te krijgen, kun je het papiertje plastificeren of in een (cryptosteel) capsule opslaan.

Een paper wallet hoeft niet per se van papier te zijn gemaakt, ook al is het wel gebruikelijk. Uiteindelijk gaat het erom dat je zelf je private en public keys opslaat, zonder gebruik te maken van internet of offline hardware. Zo zou je bijvoorbeeld ook je private keys ergens in kunnen graferen. Houd altijd rekening met het feit dat je jouw tokens relatief gemakkelijk kwijt kunt raken met een paper wallet, waardoor een backup gewenst kan zijn.

Handelen bij Bitvavo
9.3
  • Goedkoopste exchange
  • Groot aanbod
  • Accepteert iDeal
Start met handelen
Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024
Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!