Tip
Koop of verkoop crypto-CFD's bij Libertex
X

Chainlink

Chainlink is een gedecentraliseerd oracle-netwerk dat informatie over de fysieke werkelijkheid (ofwel real-world data) levert aan slimme contracten op de blockchain. Slimme contracten zijn vooraf gespecificeerde overeenkomsten die via de blockchain zijn gemaakt. De slimme contracten (smart contracts) controleren de ontvangen informatie en voeren de overeenkomst automatisch uit wanneer aan de vereiste voorwaarden is voldaan. Chainlink functioneert als onafhankelijk tussenpersoon tussen beide partijen van de overeenkomst. Dit doet het netwerk door externe informatie bruikbaar en vooral betrouwbaar te maken. Je betaalt voor de diensten op het netwerk met het token van Chainlink, de LINK.

Koers
Verandering 24u
Volume 24u
Marktwaarde
Direct naar:
Details
Huidig beschikbaar
Max. beschikbaar
Start datum
Chainlink converter
Ga naar Libertex Snelst groeiende Crypto aanbieder 2022
Chainlink kopen
libertex logo
  • Crypto-CFD's
  • Handel in CFD Paren
  • NL Website

De ICO werd uitgevoerd in september 2017. Met een ICO-tokenprijs van 9,04 eurocent werd iets meer dan 26 miljoen euro opgehaald. Er kwamen 1 miljard LINK’s op de markt, waarvan 35% voor verdere ontwikkeling bestemd was en 35% voor de investeerders. De overige 30% werd en wordt gebruikt als betaalmiddel voor de Node Operators. De ICO werd gevolgd door een geleidelijke stijging van de koers: halverwege 2020 werd €3,50 genoteerd, begin 2021 €19,- en halverwege 2021 meer dan €40.

Chainlink bij Libertex
9/10
  • Crypto-CFD's
  • Handel in CFD Paren
  • NL Website

Om het principe van Chainlink goed te begrijpen, moet je weten wat een oracle is. Een oracle (of oracle-netwerk) stuurt gegevens van de buitenwereld, zoals de temperatuur of het aantal stemmen dat een politieke kandidaat heeft gekregen, naar een blockchain zoals Ethereum. Een slim contract op de blockchain kan die gegevens vervolgens gebruiken, meestal om een beslissing te nemen over het al dan niet verstrekken van geld.

Een concreet voorbeeld: boeren sluiten soms contracten af die een verzekering bieden voor het geval door droogte de oogst mislukt. Als dit inderdaad gebeurt, betaalt de verzekeraar aan de boer een vooraf afgesproken bedrag om de verliezen goed te maken. Een oracle helpt een Ethereum smart contract deze reeks taken automatisch uit te voeren als aan de juiste voorwaarden is voldaan. De uitdaging hierbij is dat de slimme contracten afhankelijk zijn van externe informatie en externe gegevensbronnen. Dit kan leiden tot problemen met de betrouwbaarheid van de gegevens, omdat deze in veel gevallen van een gecentraliseerde gegevensbron komen.

Chainlink dateert van september 2014, toen het moederbedrijf SmartContract.com werd opgericht om een brug te slaan tussen externe gegevensbronnen en openbare blockchains. Het doel was om verbindingen mogelijk te maken tussen slimme contracten en data feeds van welke web-API of gegevensbron ook. Men liep al snel tegen de bovengenoemde problemen aan en ontwikkelde daarvoor een gedecentraliseerd netwerk: het Chainlink netwerk.

Chainlink bestaat uit zowel on-chain als off-chain componenten. Off-chain bestaat Chainlink uit een netwerk van oracle-knooppunten die verbinding maken met openbare blockchains. On-chain bestaat Chainlink uit een reeks componenten die een interface bieden om contracten aan te vragen die datafeeds vereisen. Het gebruik van Chainlink leidt tot meer transparantie op de markt, maakt corruptie een stuk moeilijker en houdt de informatie veilig en inzichtelijk.

Oracle Chainlink

In tegenstelling tot andere zogenaamde altcoins die op de markt zijn, heeft Chainlink een concreet doel en wordt de munt ook al breed gebruikt. Het is dan ook een relatief veilige munt om aan te kopen. De Chainlink vertoont een enorme groei en is een van de meest prominente cryptocurrencies. Chainlink biedt niet alleen de ideale combinatie van een project met de juiste technologie erachter, maar heeft ook voldoende middelen voor verdere ontwikkeling. Daarnaast is er rond het project een grote community en zijn er veel partnerships, bijvoorbeeld met Unicef.

Tot slot heeft het talloze onderscheidingen gekregen, waaronder erkenning als technologiepionier in 2020 van het World’s Economic Forum. Nu het enthousiasme voor het project toeneemt en er steeds meer toepassingen gevonden worden, lijkt Chainlink een goede langetermijninvestering.

Chainlink onderscheiding

Chainlink tokens heten LINK’s. Deze tokens zijn onder meer te koop bij Binance, Bitvavo en Coinbase. Voordat je je bij een exchange inschrijft, is het belangrijk om goed te onderzoeken bij welke broker je je cryptocurrencies wilt kopen. De aan- en verkoopprijzen zijn bij elke broker anders. Ook kunnen de voorwaarden en transactiekosten per broker verschillen.

Heb je een broker gekozen? En wil je actief in Chainlink en eventueel andere coins gaan handelen? Maak dan allereerst een goed beveiligd account aan. Kies vooral een sterk en uniek wachtwoord. Aanbevolen wordt om je account nog eens extra te beveiligen door middel van tweestapsverificatie. Grote bedrijven als Google, Apple en Facebook bieden deze optie aan. Welke exchange je ook hebt gekozen, de meeste gangbare betalingsmethoden worden overal wel geaccepteerd. Betalen is mogelijk met creditcard, per bankoverschrijving en met iDEAL.

Chainlink bij Libertex
9/10
  • Crypto-CFD's
  • Handel in CFD Paren
  • NL Website

We hebben een aantal kenmerken van Chainlink op een rijtje gezet.

Verbinding

Het doel van Chainlink is om verschillende netwerken op een gedecentraliseerde manier te verbinden. Hierdoor is de informatie betrouwbaar en onafhankelijk. Overbodige en routinematige handelingen kunnen door slimme contracten worden geautomatiseerd. Chainlink zorgt ervoor dat verschillende systemen met elkaar kunnen communiceren om zodoende gebruik te maken van de slimme contracten.

Reputatiesysteem

Het Chainlink netwerk heeft belang bij zo veel mogelijk betrouwbare informatie. Partijen die informatie aanleveren, worden Node Operators genoemd. Deze Node Operators worden betaald in LINK’s. Het is voor de Node Operators van het grootste belang dat zij juiste informatie aanleveren. Hierdoor wordt hun reputatie beter en kunnen ze grotere slimme contracten krijgen.

Betrouwbaarheid

Het Chainlink-netwerk biedt betrouwbare, fraudebestendige in- en uitgangen voor complexe slimme contracten op elke blockchain. Hierdoor kunnen digitale overeenkomsten worden gesloten waar niet mee gerommeld kan worden.

Brede toepasbaarheid

Er wordt steeds meer gebruikgemaakt van slimme contracten. De toepassingen zijn dan ook eindeloos. Chainlink wordt ingezet in de financiële wereld, in het verzekeringswezen en in het bedrijfsleven. Enkele praktische voorbeelden zijn het faciliteren van betalingsverkeer, identiteitscontrole, het verbinden van IoT apparatuur met een blockchain en elektronische handtekeningen.

Al met al ziet de toekomst er voor Chainlink rooskleurig uit, al is dit natuurlijk geen garantie voor succes. Beleggen in cryptocurrencies brengt altijd risico’s met zich mee. Beleg je voor de lange termijn, dan is het raadzaam om je tokens offline op te slaan, in een wallet.

Trezor Wallet

Betrouwbare exchanges