Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

Chiliz

Chiliz (CHZ) is een token op basis van de blockchain van het bekendere Ethereum en is gericht op supporters van sportclubs. Het is de meest toonaangevende blockchain-leverancier voor sport en het daaraan gebonden entertainment voor over de gehele wereld. Chiliz maakt het voor sportclubs mogelijk om de banden met hun supporters aan te halen. Met behulp van Smart Contracts kunnen sportclubs op de blockchain hun eigen tokens aanmaken, die ze dan op het platform Socios.com als fantokens kunnen verkopen aan de supporters. Zo kunnen de fans een heel klein beetje stemrecht in hun club inkopen. Inmiddels bestaan er al fantokens van clubs als FC Barcelona (BAR) en Juventus (JUV). Chiliz is een van de weinige cryptoprojecten waarbij zowel DeFi als Non-Fungible Tokens (NFT) gebruikt worden.

Koers
Verandering 24u
Volume 24u
Marktwaarde
Direct naar:
Details
Huidig beschikbaar
Max. beschikbaar
Start datum
Chiliz converter
Bezoek Bitvavo Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024

Chiliz Koers

CHZ heeft sinds zijn oprichting lange tijd slechts een zeer beperkte groei meegemaakt, maar de munt is sinds maart 2021 enorm in waarde gestegen. Dat bewijst dat de Chiliz mee kan groeien met de cryptomarkt, die tegelijkertijd ook in de brede zin een enorme impuls heeft gekregen. Leidend daarbij is de koers van de Bitcoin (BTC), omdat de koers hiervan in feite het vertrouwen in cryptovaluta vertegenwoordigt. Het is echter zeker niet ondenkbaar dat de munt de komende jaren, als er steeds meer clubs gebruik van gaan maken, een stijging van honderden procenten gaat doormaken. Het is verstandig om die ontwikkelingen in de gaten te houden.

Chiliz bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Wat is Chiliz?

Het idee voor een token om sportclubs en supporters dichter bij elkaar te brengen, ontstond al in 2016. Chiliz, gevestigd in Malta, ging in 2018 pas echt van start met het realiseren van het concept. Hiervoor werd het bedrijf ook lid van de Enterprise Ethereum Alliance (EEA). Dit is het grootste Ethereum-ecosysteem dat ondernemingen de mogelijkheid biedt om de Ethereum-technologie in hun eigen activiteiten toe te passen. Datzelfde jaar nog werden er 8,8 miljard Chiliz-tokens uitgebracht, onder de afkorting CHZ. Een jaar later ging het platform Socios.com, waar Chiliz de drijvende kracht achter is, live. De eerste club die er gebruik van maakte om supporters een fantoken aan te bieden, was Juventus. Inmiddels hebben ook andere clubs, waaronder Paris Saint-Germain, FC Barcelona en AC Milan, hetzelfde gedaan. Op deze manier geeft men fans stemrecht in de club, maar het kan ook gezien worden als een soort exclusief lidmaatschap. Fantokens kunnen onder meer recht geven op vip-uitnodigingen, meet and greets met sporters, exclusieve zitplaatsen en een kijkje achter de schermen.

Om die-hard supporters voorrang te geven bij het verkrijgen van stemrecht in hun favoriete club wordt er een zogenaamde Fan Token Offering (FTO) georganiseerd. In eerste instantie wordt er dan een vaste prijs per fantoken bepaald. Daarna wordt vastgesteld hoeveel fantokens er beschikbaar zullen komen voor verkoop via het platform Socios. Vervolgens wordt bepaald hoelang de FTO open blijft voor de aankoop van fantokens. Pas als de FTO afgerond is en superfans de mogelijkheid is geboden om als eerste stemrecht in hun club in te kopen door middel van de fantokens, gaat het nog niet verkochte deel van de tokens op de algemene markt. Dan kunnen ook mensen buiten de club deze tokens aankopen.

Blijft natuurlijk de vraag waarom het voor clubs interessant zou zijn om überhaupt stemrecht te ‘verkopen’ aan mensen die ze in veel gevallen niet eens persoonlijk kennen. Daarbij geldt uiteraard
het argument van democratie, maar het is wel aan de club zelf om te bepalen welke onderwerpen ze aan de fans met stemrecht zullen voorleggen. In die zin houden clubs de regie zelf in handen. Het belangrijkste argument voor sportclubs om dit te gaan doen, is echter dat ze er inkomsten mee genereren. De club verkoopt iets wat voorheen niet bestond, namelijk voor de gelegenheid gecreëerde fantokens, en krijgt zo “gratis geld”. Je kunt het vergelijken met de verkoop van aandelen in een bedrijf. Opvallend is dat het vooral nog de grotere clubs zijn die hier al gebruik van maken. Dit terwijl juist kleinere clubs die te maken hebben met tegenvallende kaartverkoop er hun voordeel mee kunnen doen. Inkomsten in ruil voor stemrecht over de door de club zelf bepaalde onderwerpen, dat is een win-winsituatie voor de sportclub en de supporters.

Chiliz Fantokens

Waarom je Chiliz wilt kopen

Veel beleggers in crypto valuta kopen tokens om ze op een later moment met winst weer te kunnen verkopen. Dit kan zeker ook met de CHZ. De forse koersstijging van maart 2021 bewijst dat er rek zit in de crypto valuta. Maar ook geeft Chiliz sportfans direct stemrecht in hun favoriete club of organisatie. Voor hen is investeren in CHZ een investering in hun club en hun eigen betrokkenheid bij die club. Dat biedt unieke kansen die er in veel gevallen eerder nog niet waren. Daarnaast richt Chiliz zich op de e-sports markt, die al jaren fors in de lift zit. Met de wetenschap dat met deze doelgroepen een enorm miljardenpubliek aangesproken wordt, heeft de CHZ dus ook als investering voor beleggers grote potentie. Hoe meer het concept van Chiliz blijft aanslaan bij de beoogde doelgroep, hoe waardevoller de tokens gaan worden. Hoewel het project nog jong is, heeft het ook al grote spelers aan zich weten te binden, zoals een aantal voorname voetbalclubs.

Chiliz investeren in sport

Waar koop je Chiliz?

Doordat de populariteit van de Chiliz enorm gestegen is, kun je CHZ-tokens tegenwoordig op veel verschillende platforms kopen. Veelgebruikte platforms voor cryptovaluta’s waar je ook de CHZ kunt aanschaffen zijn ByBitt, Bittrex en Bitvavo, maar bovenal ook Binance. Hiervoor moet je een account aanmaken, zodat je geld kunt storten om crypto te kopen. Geld storten kan met behulp van verschillende betaalsystemen. Als Nederlander kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van iDeal, een SEPA-instant overschrijving (hoewel dat langer duurt), je creditcard, PayPal en het eigen betaalsysteem Binance Pay. Op exchanges moet je in veel gevallen cryptotokens omruilen tegen een andere coin. Meestal gaat het dan om de Bitcoin of het Ethereum. Heb je je tokens (al dan niet met winst) verkocht, dan kun je via de eerdergenoemde betaalsystemen het geld weer in euro’s terugkrijgen. Je kunt je CHZ-tokens ook op een gedecentraliseerde exchange kopen, maar dit is een stuk ingewikkelder dan op een gewone crypto exchange.

Chiliz bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Kenmerken Chiliz

Net zoals andere cryptovaluta’s heeft Chiliz zijn eigen kenmerken en gebruiken waarmee hij zich onderscheidt van andere crypto’s. We zetten er vier op een rijtje:

Sportclubs kunnen hun eigen fantokens aanmaken

Chiliz heeft het platform Socios.com, waarop sportclubs zelf hun eigen fantokens kunnen aanmaken en aanbieden. Zo ontstaan er specifieke sub-tokens die onder de supporters van een club kunnen rondgaan.

Meedoen aan stemmingen

Met CHZ-tokens kun je bij Fan Token Offerings fantokens kopen die je invloed geven in je favoriete sportclub. De tokens geven je stemrecht wanneer er binnen de club bepaalde besluiten genomen worden. Het gewicht van jouw stem hangt af van het aantal tokens dat je bezit.

Schaarste wordt in stand gehouden door 'verbranding'

Bij Chiliz zijn voortdurend mechanismen in gang om de schaarste die voor waarde zorgt in stand te houden. Dat gebeurt bijvoorbeeld doordat 20 procent van de geïnde transactiekosten bij CHZ door het Socios-platform wordt ‘verbrand’. Dat geldt ook voor 10 procent van de verdiende commissies bij Fan Token Offerings.

In-game aankopen bij e-sports

In de wereld van e-sports is de CHZ een middel om in-game aankopen te doen, deel te nemen aan een uitdaging en bepaalde items te verzamelen. Dit maakt de CHZ een nuttige investering voor gamers. De transactiekosten bij de aankoop en verkoop van CHZ-tokens verschillen per exchange. Daarom loont het om je te verdiepen in de voorwaarden van verschillende exchanges voordat je begint met kopen en verkopen. Dat het mogelijk is om met de inkoop en verkoop van CHZ op deze exchanges in korte tijd grote winsten te maken, staat buiten kijf. Het project staat eigenlijk nog in de kinderschoenen en kan nog enorm in draagvlak gaan toenemen wanneer meer clubs en dus ook supporters eraan gaan deelnemen. De veiligheid van het proces van kopen en verkopen van CHZ hangt af van de beveiliging van het platform waarop je dit doet. Om je gekochte CHZ-tokens veilig te bewaren, heb je een elektronische wallet nodig.

Chiliz wallet

Koop je Chiliz als een langetermijninvestering, dan wil je je tokens ook veilig kunnen opslaan. Veel mensen maken hiervoor gebruik van een zogenaamde hardware wallet of cold wallet. Dit is een elektronische wallet in de vorm van een USB-stick. De meestgebruikte cold wallet is Ledger. Het voordeel van zo’n wallet is dat deze niet constant in verbinding staat met het internet, wat hacken moeilijk maakt. Hierdoor is dit veruit de veiligste manier om CHZ-tokens op te slaan. Online opslaan in een hot wallet kan overigens wel. CHZ-tokens worden door de meeste online wallets ondersteund, omdat het een ERC-20 token is.

Betrouwbare exchanges

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!