Tip
Koop of verkoop crypto bij Bitvavo
X

Dash

Dash coin is een cryptovaluta die, in tegenstelling tot veel andere coins, specifiek gericht is op financiële transacties. In die zin is Dash dus bedoeld als vervanging van reguliere valuta bij alledaagse transacties. De naam is een afgeleide van ‘digital cash’, wat dus ook de beoogde functie is van deze crypto. Transacties zijn beveiligd met het het ‘Proof of Work’-algoritme. Daar is het hash x11 algoritme speciaal voor ontwikkeld. In zijn algemeenheid geldt Dash als een relatief gebruiksvriendelijke coin met een bredere doelgroep dan toegewijde crypto-investeerders en leden van de blockchain-gemeenschap.

Koers
Verandering 24u
Volume 24u
Marktwaarde
Direct naar:
Details
Huidig beschikbaar
Max. beschikbaar
Start datum
Dash converter
Bezoek Bitvavo Snelst groeiende Crypto aanbieder 2024

Dash Koers

Zoals voor meer cryptovaluta geldt, is de koers van Dash relatief stabiel met enkele periodieke uitschieters. Na de introductie in 2014 schommelde de koers tot begin 2017 tussen de €2 en €10. Eind 2017 werd kort de €1000 overschreden, waarna de waarde in 2018 vrijwel onophoudelijk daalde. Deze daling werd begin 2019 gestuit, toen de waarde van Dash zich iets boven de €50 stabiliseerde. Twee jaar lang bleef de koers stabiel op dat niveau, totdat begin 2021 de koers weer regelmatig boven de €200 uitkwam.

Dash bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Wat is de Dash Coin?

Dash was een relatief vroege crypto en werd in januari 2014 bedacht als Xcoin. Het is een cryptovaluta specifiek bedoeld voor allerhande transacties. Al snel werd de naam veranderd in Darkcoin. Deze naam moest het anonieme en onafhankelijk karakter van de coin benadrukken, maar voedde in plaats daarvan associaties met stiekeme en zelfs criminele activiteiten. Hierop is besloten de naam opnieuw te wijzigen; dit keer in Dash, een samentrekking van ‘digital’ en ‘cash’. De valuta beoogt een toegankelijk alternatief te zijn voor zowel digitaal geld als cash. Iets dat met name bij internationaal betalingsverkeer uitkomst biedt. Zo is het ontvangen en verzenden van geld in en naar veel landen complex en kostbaar met reguliere valuta.

Validatie van transacties met Dash gebeurt via miners, net als bij Bitcoin. Dash heeft dit systeem echter op een aantal punten aangepast. Bijvoorbeeld door het concept ‘masternode’ te introduceren. Dit is een status die miners kunnen verwerven. Dat gebeurt indien zij minimaal 1000 Dash storten. Met deze status worden zij sleutelspelers binnen het Dash-netwerk. Zo verwerken zij Instant Transactions (InstantSend) en Private Transactions (PrivateSend). Het bestaan van deze vorm van transacties komt zowel de veiligheid als de transactiesnelheid van het netwerk ten goede. Voor hun werk ontvangen houders van de masternode status een extra vergoeding, bovenop die van reguliere miners.

Uniek aan Dash is dat het een redelijk algemeen geaccepteerd betaalmiddel is. Op duizenden locaties kan je producten met Dash coin betalen. Dit vloeit grotendeels voort uit de opzet van Dash. Fungeren als betaalmiddel is tenslotte ook het uitgesproken doel van de coin. Diensten als eGifter, Bitrefill, NordVPN en Mobile TopUp kunnen in Dash worden betaald. Daarmee is Dash natuurlijk nog lang niet zo gangbaar als reguliere valuta. Als betaalmiddel komt Dash vooralsnog alleen situationeel van pas. De coin heeft daarin wel grote voorsprong op veel andere cryptovaluta die vrijwel nergens inwisselbaar zijn voor reguliere valuta, producten of diensten.
Dash is oorspronkelijk ontwikkeld als betaalmiddel, onafhankelijk van derde partijen, veilig en anoniem. De focus op dat laatste is minder sterk geworden. Mede ook omdat Dash inzet op zo min mogelijk associatie met criminele transacties. In theorie kan allerlei informatie die in de blockchain is opgeslagen, achterhaald worden. Daaronder dus ook gegevens over de herkomst van een transactie. Zo anoniem als content geld is zelfs Dash niet. Daar staat wel veiligheid en praktisch gemak tegenover. Zo geldt Dash, volgens haar eigen ontwikkelaars, dankzij het consensusprotocol als veiliger betaalmiddel dan Bitcoin.

Een consensusprotocol is iets dat je ook bij veel andere crypto ziet. Houders van coins of tokens hebben op de een of andere manier een stem in beslissingen en ontwikkelingen binnen het netwerk. Bij Dash is dat niet anders, zij het dat het stemrecht exclusief bij de masternodes ligt: de bezitters van de grootste aantallen coins. Zij stemmen democratisch over elk voorstel. Hierbij geldt dat een voorstel pas is aangenomen als het percentage positieve stemmen tenminste 10 procentpunt hoger ligt dan het aantal negatieve stemmen. Besluiten worden dus niet doorgedrukt, als er veel verdeeldheid is.

Dash is een coin met een behoorlijk trackrecord waar een duidelijke visie achter zit. Als je gelooft dat cryptovaluta ook in het alledaagse betaalverkeer een grote rol gaan spelen, is dit duidelijk een van de crypto’s om in de gaten te houden. Of dat ook een investering rechtvaardigt, hangt natuurlijk ook van de dagkoers en verwachte ontwikkelingen af.

Dash mastermode mine

Waarom je Dash wilt kopen

Wie Dash coin koopt, hoeft dat in ieder geval niet uitsluitend als investering te doen. De coin is een geaccepteerd betaalmiddel. Je gebruikt hem dus niet alleen voor transacties binnen het platform van de crypto zelf, zoals bij veel andere cryptovaluta wel het geval is.  Met name online diensten kunnen met Dash worden afgerekend. Transacties gaan bovendien relatief snel, dankzij het redelijk gecentraliseerde consensusmechanisme. Over het algemeen geldt: hoe meer centralisatie, hoe sneller de transacties.

Wie veiligheid en betrouwbaarheid zoekt in een crypto, overweegt logischerwijs Dash te kopen. Veiligheid – en voorheen ook anonimiteit – gelden als speerpunten voor deze crypto. Voor wie echt anoniem wil betalen, zijn er verschillende aanvullende diensten om dat met meer zekerheid te doen. Qua veiligheid heeft de bezitter van Dash in ieder geval geen klagen. Volgens de ontwikkelaars is deze crypto veiliger dan Bitcoin. Gelet op de herkomst van die bewering mag je dat met een korrel zout nemen, al zijn ook experts het eens dat het protocol van Dash het tot een van de veiligere crypto’s maakt bij transacties. Niet verrassend, aangezien het faciliteren van transacties een van de speerpunten is van deze coin.

Dash betaalmiddel

Waar koop je Dash?

Dash is op veel cryptoplatforms direct in euro’s verkrijgbaar. Meestal is hier dus geen tweede transactie met een andere crypto valuta voor nodig die je dan weer inwisselt voor Dash. Onder meer op Binance en Coinbase zet je jouw euro’s direct om in Dash. Hier kan dat gewoon met iDeal en veel andere gangbare online betaalmethoden. Let op dat het aanmaken van een account op het betreffende platform vrijwel altijd noodzakelijk is. Dat is vrij standaard en ook handig om te hebben, indien je vaker crypto wil aanschaffen of verhandelen. Op deze platforms zijn je Dash coins ook weer direct inwisselbaar tegen (onder meer) euro’s en dollars.

Hoewel een account op een van de cryptoplatforms handig is voor het crypto kopen en verhandelen van Dash en andere crypto, is het niet verstandig je cryptovaluta hier ook lang op te bewaren. Je account hier geldt als een van de minder veilige bewaaropties. Beter is een speciale wallet voor je crypto, bijvoorbeeld een hardware wallet die je fysiek loskoppelt van apparaten die met het internet verbonden zijn.

Dash bij Bitvavo review
9.3/10
  • €10.000 gratis handelskosten
  • 230+ soorten cryptovaluta
  • Nederlandse exchange

Kenmerken Dash

Dash is crypto voor de particuliere consument en alledaagse transacties. Al is de functionaliteit op de laatste vlak nog wat beperkt. Je boodschappen reken je nog niet in Dash af. Mocht het zover komen, dan is Dash wel een van de cryptovaluta die zich goed leent voor dat doel. Dat komt onder meer door een hoge transactiesnelheid en gebruiksvriendelijkheid.

Transactiesnelheid

Het consensusprotocol van Dash is ontworpen op veiligheid en een hoge transactiesnelheid. Dat moet natuurlijk ook wel bij een crypto waarmee je echte producten en diensten afrekent. In principe kosten het valideren van een transactie niet meer dan enkele seconden en vaak minder.

Veilig

Een van de speerpunten van Dash is veiligheid. De cryptografische codering en privacy gerichte functies van de originele Darkcoin zijn nog steeds aanwezig en waarborgen een veel hogere mate van veiligheid dan bij veel andere crypto. Zeker als je kijkt naar de valuta die het faciliteren van transacties als oormerk hebben.

Eenvoudig verkrijgbaar

Een van de sterke punten van Dash is dat de munt zeer toegankelijk is. Hij is breed verkrijgbaar en heeft ook meer praktische toepassingen dan de meeste cryptovaluta.

Geschikt voor bedrijven

Als bedrijf je dienst in Dash verkopen? Dash is een toegankelijke coin waarin verschillende bedrijven hun diensten al aanbieden. Bedrijven boren hiermee een nieuwe klantgroep aan, terwijl ook de directe afwikkeling van betalingen aantrekkelijk is.

Dash Wallet

Dash is te gebruiken met diverse soorten cryptowallets. Het betreft dan zowel hardware, software en mobiele wallets. Enkele daarvan worden door Dash zelf aanbevolen. Daarbij gelden wel dezelfde principes als bij elke wallet; je zult altijd je eigen afweging moeten maken wat je belangrijker vindt, veiligheid of praktisch gemak . Geen wallet is veiliger dan een hardware wallet, maar deze moet je wel steeds aansluiten en zou je kwijt kunnen raken. Een software wallet is veel praktischer, maar daarentegen weer minder veilig. Dash sla je op in onder meer Dash Core, Dash Electrum en Exodus.

Dash electrum wallet

Betrouwbare exchanges

Deze website biedt algemene informatie en is geen financieel advies; investeren in crypto brengt risico's, raadpleeg een expert; wij zijn niet aansprakelijk voor verliezen.
Cookiemelding
Adblocker gedetecteerd.

Beste bezoeker, we zien dat je een adblocker gebruikt. Helaas blokkeren adblockers essentiële onderdelen op onze website en zal de website daardoor niet juist weergeven worden. We vragen je daarom om de adblocker voor Crypto-Valuta.nl uit te schakelen zodat we jou de beste ervaring kunnen bieden. Bedankt!